Tuesday, 10 March 2020

Safi Shayla Botanical Silk | Rahsia Rambut Kekal Sihat Berseri, Lembut dan Bersinar



Assalamualaikum. Hai!

Walaupun bertudung litup, CikSha percaya spesis seangkatan dengan CikSha masih mementingkan jagaan rambut. Maklum le, itu kan mahkota kita walaupun 'disembunyikan'. Mesti la kita nak jaga elok-elok. Betul tak?

Lagipun bila kat rumah, kita bebas dari tudung. Rambut lepas bebas mengerbang untuk tatapan sendiri dan tentulah orang tersayang. Dah tu takkan nak biar bau kepam dan tak terurus pulak kan? 

Kalau CikSha sendiri, opkoz nak rambut terurus dan wangi sentiasa. Sebab rambut CikSha ni rambut mahai oo. Takyah susah-susah nak pi gulung-gulung kat kedai. Semulajadi dah. Tapi itulah, nak jaga rumit sikit. Kalau tak kena dengan syampu, mau dia keras kejung lepas tu jenuh nak belai dia. Kalau sikat mau tersangkut di skala 8. Huhu.

Tapi sejak berkenalan dengan syampu keluaran Safi iaitu rangkaian Safi Shayla, memang CikSha jatuh cinta terus. Dah tak tukar jenama lain dah. Setia ikat simpul mati dengan produk Safi Shayla. Sampai sekarang.

BACA JUGA : Tips Jagaan Rambut Berkelemumur



3 jenis syampu Safi Shayla Botanical Silk yang super best


Haaa, korang nak tau tak baru-baru ni Safi memperkenalkan rangkaian produk baru syampu Safi Shayla iaitu Safi Shayla Botanical Silk. Ada 3 jenis syampu tau khas untuk 3 jenis jagaan rambut.

Meh CikSha kenalkan korang dengan 3 jenis syampu ni dulu one by one. Nanti korang boleh la decide yang mana satu sesuai dengan masalah rambut yang korang tengah alami. CikSha confirm korang akan jatuh cinta bila dah cuba syampu ni tau. 

Sebab sejujurnya, lepas CikSha dah cuba ketiga-tiga syampu ni, CikSha dah jatuh cinta gilaaaaa. I'm feel so wangi dan cantik uols. Sebab boleh libas-libas rambut dengan gembira walaupun mengerbang tapi lembut dan terurus. Gituuu. Tapi bila kat rumah je la eh CikSha buat perangai tu. Kat luar kan iols wanita bertudung yang comel lagi sopan santun. Hihi.

SAFI SHAYLA BOTANICAL SILK INTENSE NOURISHMENT

Syampu yang ni memang sesuai untuk korang yang ada masalah rambut rosak dan kering. Sebab kandungan Chamomile Oil yang terdapat dalam syampu ni sangat membantu mengembalikan kelembapan pada rambut dan merawat rambut rosak yang menyebabkan ia jadi kering tak bermaya tu.


SAFI SHAYLA BOTANICAL SILK SILKY SHEEN CARE

Haa, syampu yang ni pulak sangat sesuai untuk korang yang alami masalah rambut kering dan susah nak diuruskan. Kira kalau lepas bagi mengerbang tu, kusut masai la. Hihi. Jadi bila guna syampu ni insyaAllah rambut akan lebih terurus. Yang penting sekali rambut jadi lembut dan bersinar bak mutiara gitu. Maklum la dalam syampu ni ada kandungan Rose Oil yang mana memang bagus untuk mengekalkan kelembapan dan kelembutan rambut. 


SAFI SHAYLA BOTANICAL SILK HAIR FALL RESCUE

Yeah! Ini syampu yang paling CikSha suka sekali. Syampu ni sangat sesuai untuk yang ada masalah rambut gugur macam CikSha. Memang penyelamat. Kandungan Sunflower Oil yang terdapat dalam syampu ni memang berkesan merawat masalah rambut yang asyik nak keguguran tu. Sebab dia dapat menguatkan akar rambut dan buat rambut lebih sihat.

Keistimewaan Safi Shayla Botanical Silk


Apa yang best sangat syampu Safi Shayla Botanical Silk ni? Haa, meh sini CikSha nak bagitau kat korang.

Rangkaian syampu ni dihasilkan menggunakan 100% bahan botanikal aktif dan bebas paraben. Confirm ramai yang suka part bebas paraben tu. I know it! Safi pun dah faham sangat dengan kehendak ramai yang mencari produk tak mengandungi paraben. Bagus kan? 

Syampu Safi Shayla Botanical Silk ni jugak takda pewarna, bebas alkohol, SLS dan juga DEA. Kiranya natural gitu. Ye la kan bahan utamanya adalah bahan botani semulajadi sepenuhnya. Memang selamat untuk penggunaan jangka panjang. No worries.

Dihasilkan dengan 3 jenis variasi yang sangat terbaik untuk merawat 3 jenis masalah rambut iaitu gugur, rosak dan kusam yang mana punca utamanya adalah rambut kering. Macam yang CikSha dah kenalkan 3 jenis syampu di atas tu dengan kelebihan memasing.

Mengandungi 2 bahan utama yang super awesome dalam mengatasi masalah rambut iaitu Organic Habbatus Sauda dan Argan Oil. 

Yang paling best, syampu ni wangi sangat! In love tau. Bau wangi tu tahan lama. Dah 2 hari pun bau wangi tu masih ada. Misal kata kita pakai tudung seharian pun, bila buka je tudung bau semerbak tu kekal lagi tau. Suka!


CikSha paling in love dengan Safi Shayla Botanical Silk Hair Fall Rescue ni. Sebab masalah rambut gugur CikSha makin kurang dah. Suka sangat! Takde dah rambut terselit kat sikat. Rambut yang sesaje nak gugur ke lantai pun dah semakin dapat diatasi. Korang yang ada masalah rambut gugur, boleh la try syampu ni tau. CikSha recommend sangat.


So, korang jangan la lepaskan peluang untuk dapatkan rangkaian 3 variasi syampu Safi Shayla Botanical Silk ni tau. Confirm tak menyesal punya la. CikSha jamin tu. U can trust me. Sebab CikSha Safi Lovers sejati tau. Hihi. 

Kat mana nak dapatkan produk yang super duper best ni? Korang boleh je pi terjah pasaraya, farmasi dan kedai terdekat dengan korang. Confirm ada punya la si wangi ni kat situ. Kalau nak senang, beli je online kat Lazada dengan Shopee. Klik klik lepas tu tunggu je posmen hantar depan pintu rumah. 

Kalau nak info lebih lanjut pasal produk terbaru dari Safi ni korang boleh skodeng laman web ni ok! - > www.safi.com.my


Bisik-bisik :: Bertudung pun kena jaga rambut elok-elok tau! 



Pengalaman Pertama ke Pesta Buku Big Bad Wolf 2019 di Mydin Gong Badak Terengganu



Assalamualaikum. Hai!

Cerita ni dah basi sebenarnya. Tapi nak jugak update dalam blog. Kenangan kan harus dicoret untuk tatapan masa depan. Kalau tak silap CikSha kejadian ni berlaku awal bulan Ogos tahun lepas. Tudiaaa, ni dah tahun 2020 baru terhegeh nak cerita weh. Teruk betoi la hai pompuan ni. Well, kalau korang memang follow CikSha dari tahun 2009, mesti tahu iols memang suka kongsi cerita basi. 10 tahun dah berlalu masih sama uols. Bila la nak berubah. Hihi.

Berbalik pada kisah sebenar. CikSha kan tak pernah lagi tau jejak kaki kat Pesta Buku Big Bad Wolf ni walaupun dah lama ada. CikSha ni kategori ulat buku la jugak sebenarnya. Dulu masa bujang every month mesti spend sikit duit gaji pi membeli belah buku kat Popular Book Store. Kalau ada Pesta Buku, mesti pergi menyelit sekali cuci mata dan cuci poket kalau ada buku yang berkenan di hati.


Depan pintu masuk Pesta Buku Big Bad Wolf Book Sale 2019 kat Mydin Gong Badak, Terengganu. Dah siap shopping baru kita bergambar. Walaupun panas sikit kat area parking lot tu, tapi tetap ramai manusia yang kerumun. Maklum le harga runtuh nak shopping buku.


Bila dah kahwin, hobi CikSha nan satu ni terkubur terus. First sebab dah takde duit sendiri maklum le dah tak kerja. Second sebab spesis duk terperap je dalam rumah memandangkan PJJ dengan encik CH 2 tahun yang pertama. Memang takde sesaja la nak leluar rumah oi. Dah la duduk sekali dengan mertua. Hihi. Reason ketiga sebab banyak nak pakai duit untuk keperluan anak-anak masa kecil.

Tapi sekarang alhamdulillah sebab 3-3 reason tu dah boleh buang jejauh. CikSha dah start kerja sendiri jadi freelance designer + writer dan berniaga online. Boleh dah nak belanja diri sendiri beli buku yang berkenan di hati melalui online. Suami pun dah tinggal sekali boleh bodek dia bawak pergi shopping buku kalau ada free time dan duit lebih. Dan CikSha pun nak biasakan anak-anak dengan buku sebab depa dah makin besar.

Jadi, bila ada pesta buku haruslah kami sekeluarga pergi meramaikan jemaah. Hihi. Kebetulan Big Bad Wolf buat pesta buku kat Mydin Gong Badak, wojib la kami serbu. Bajet pergi hari kerja orang tak ramai la kononnya. Tapi takda maknanye. Ramai gila orang. Mestilah kan, siapa tak nak rebut peluang borong buku dengan harga super duper jimat.

Buku memang banyak gila la. Rambang mata CikSha menengoknye. Kalau ikut hati nak borong bebanyak. Mujur la berjaya kawal nafsu. Hihi. Tu pun dekat nak seratus jugak habis. Nasib dapat voucher. Alhamdulillah. Rezeki. Dapat rembat satu buku untuk diri sendiri. Yang lain buku untuk anak-anak. Kan nak bagi depa 'bercinta' dengan buku. Wajib la perabih kat depa ja. 

Jom la skodeng gambar kenangan yang sempat CikSha snap masa pergi event ni. Ada la beberapa keping. Nak snap bebanyak tak sempat. Maklum le handbag mahai CikSha yang sorang tu memacam dah perangainye. Hihi. Tempek yang ada je la untuk kenangan dalam blog.


Abang Adan happy dapat buku Shark tu. Kemain sengih-sengih. Kalau ikut harga asal tercekik la jugak. Mujur sale Big Bad Wolf ni ada. Murah terlajak dapat rembat buku idaman dia.

Pakwe duk membelek buku kanak-kanak yang mana sesuai untuk anak-anak beliau.

Adik ipar pun join sekali. Dia apa lagi. Rembat novel fixi la kerjaan nye. Kak ipar dia dah pencen baca novel. Pakwe tak bagi green light dah sejak kena 'bebel' masa zaman couple lagi. Redho je la.

Ini je la hasil tuaian yang berjaya dirembat masa tu. Buku CikSha tu masih belum berjaya lagi terbaca walaupun sehelai muka surat. Hihi.


Next, CikSha share pengalaman pergi Pesta Buku Big Bad Wolf untuk tahun 2020 ni pulak ok. Baru je lepas event nye. Awal bulan 3 baru ni. Taknak dah simpan lama-lama. Kita update laju-laju walaupun selow jugak sebenarnya. Orang lepas event terus update kan. Hihi. Sabo je la dengan pompuan sorang ni.


Bisik-bisik :: Best gila shopping buku kat Pesta Buku Big Bad Wolf. Harga jimat terlajak!


Friday, 14 February 2020

5 Most Delicious Malaysian Foods You Must Try On!



Assalamualaikum. Hai!

Sebagai seorang 'hantu makan', kali ni CikSha nak tulis pasal makan-makan la pulak. Rasanya dah lama tak tulis entri pasal bab makan ni. So, marilah membuntangkan mata menatap gambar makanan yang super duper delicious favourite CikSha sambil menjejes air liur baca review ikhlas dari hati CikSha sendiri. Mana tahu kot makanan ni pun favourite korang jugak.

Dalam entri makan-makan ni, CikSha nak kongsi 5 jenis makanan super sedap kat Malaysia ni yang WAJIB semua orang cuba. Alaaa, sekarang ni dah mudah nak menikmati makanan sedap-sedap dari restoran. Kita order je guna delivery malaysia. Tak payah susah-susah dah. Order je online, berdesup sampai depan mata.

So, apa lagi? Meh la kita skodeng makanan yang best-best pilihan hati CikSha ni. Kalau terliur, boleh terus order ok! Hihi.

Nasi Lemak


Carian Google

Yang ni memang kegemaran CikSha selamanya. Sebab tu pernah jadi penjual Nasi Lemak Seringgit depan rumah 3 tahun yang lepas. Hantu nasi lemak kan. Mesti le kita jual favourite sendiri. Hihi. Tapi dah pencen dah pun. Tak tahu le nak menceburkan diri balik ke tak.

Tapi kan, bila tengok presentation nasi lemak ni rasa terliur gila. Sedapnyaaaaa. Nasi lemak dengan daun pisang. Fuhhh. Aroma dia tu menusuk kalbu sangat. Ada pulak telur, timun, kacang, ikan bilis krup krap krup krap. Nasi lemak heroin nye mestilah sambal. Perghhh. Dapat pulak yang sambal dia sedap gila tak boleh bawak bincang. Adoiii. Menjejes air liur oii.

Nasi lemak yang macam gini paling win kat hati CikSha. Tak de tambahan macam ayam goreng ke, ikan ke, pun takpa dah. Yang tradisional macam ni la paling sedap. Setuju tak?


Nasi Kandar


Gambar Peribadi

Sebagai anak jati Penang, dah tentulah CikSha suka makan nasi kandar. Tambah yang jenis kuah campur. Kena gabungan dia memang sedap tak sangga oii. CikSha kalau nasi kandar memang suka gabungan ayam madu/goreng, sayur kobis, telur asin dan kuah campur. Sedap sangat dah tu pada CikSha. Boleh jilat jari tau.

Korang kalau pi jenjalan Penang, kena tau pi try makan nasi kandar. CikSha jamin, nanti mesti ketagih. Tapi sekarang ni dah mudah. Duk kat hotel je, kendian order guna servis food delivery. Tak payah pi bersesak ramai-ramai kat Restoran. Makan dalam bilik hotel lagi nikmat. Aiseh.


Nasi Dagang


Gambar Peribadi

Dah kahwin dengan orang Ganu ni, kekadang pepagi merasa la jugak makan nasi dagang. Nasi dagang ni dia gabungan beras pulut dan beras basmathi kot kalau tak salah. Lemak-lemak rasa dia macam nasi lemak. Sedap!

Selalunya digandingkan dengan kuah kari ikan aye/tongkol dan acar timun lobak. Cara makan, kena letak kuah kari tu banyak-banyak atas nasi lepas tu gaulkan. Perghhhhh. Sedap tak boleh bawak bincang.

Setakat ni yang paling best nasi dagang CikSha pernah try, kat Kampung Atas Tol Kuala Terengganu. Memang mabeles gilaaa nasi dagang dia.


Satay


Carian Google

Dah 3 menu CikSha kongsi kat atas tu nasi je kan. Peminat nasi memang camni. Hahaha. So, yang ni nak kongsi pasal makanan lain pulak.  Salah satu makanan favourite CikSha sekeluarga, of course la Satay. Anak-anak paling suka sangat makan satay. 10 cucuk boleh habis kat sorang anak. Hantu satay sungguh.

CikSha rasa mostly dari korang pun suka makan satay kan? Makanan sedap, haruslah jadi favourite. Makan santai-santai. Enjoy je. Satay yang paling CikSha suka satay ayam la semestinya sebab CikSha tak boleh makan daging.

Satay ni cukup ada kuah kacang dan hirisan timun serta bawang. Dah cukup sedap dah tu. Tapi kalau ada nasi kampit sebagai side dish memang boleh buat kenyang tersandar. Kuah kacang dia memang kena jadi heroin. Baru lah sedap tak terkata.


Tanjung Tualang Fresh River Prawn


Carian Google

Ok. Honestly yang last ni CikSha tak pernah lagi try. Tapi gila tergoda tengok udang dia besaq gedabak macam tu. I love prawn u know! WAJIB cuba ni. Udang fresh wei. Udang fresh ni rasa dia manis tau. Memang melting la.

Balik Penang nanti CikSha nak ajak kakak pi terjah sini la. Bukan jauh pun Tanjung Tualang dengan Penang. Kakak CikSha tu lagi la food hunter mengalahkan CikSha. Kalau tunjuk gambar udang ni, mesti dia bodek laki dia pi jenjalan cari makan kat Tanjung Tualang tak pepasal. Hahaha. Tapi apa susah kan? Pi bercuti sana, stay kat homestay ke, lepas tu kita order je la online. FoodPanda kan ada. Uiii..nikmatnya tu!


Haaaa, apa macam? Tergoda tak menatap makanan-makanan lazat yang CikSha kongsi ni? Kita rakyat Malaysia ni beruntung sangat. Ada pelbagai makanan yang sedap-sedap boleh dinikmati. Malaysia kan syurga makan. Tu pasal la kita ramai yang 'terlebih muatan'. Hihi. 

Tapi itulah, dalam duk makan yang sedap-sedap ni, kena beringat jugak la ye. Kesihatan tu paling utama. Makan kena berpada-pada tau. Yang penting jangan membazir. Membazir tu amalan syaitonnn. Bak kata anak sulung CikSha. Sabor je la.


Bisik-bisik :: Untung ada food delivery sekarang ni kan kalau teringin nak makan something boleh order terus. Suka! 



Cara Mudah Turunkan Bounce Rate Dengan Pantas



Assalamualaikum. Hai!

Lama sangat CikSha abaikan blog. Performance blog memang jatuh merundum la jawabnya. Dulu masa aktif menulis, ramai kawan blogger yang rajin singgah baca dan komen. Tenkiu korang! Tapi sekarang ni depa semua pun dah tak aktif dah dengan blog.

Yang selama ni di kalangan kengkawan sendiri jadi 'silent reader' blog CikSha ni pun agaknya dah tak skodeng dah blog sendu ni. Rasanya mostly dah bawak diri dengan kehidupan depa memasing. Ada yang dah berjaya dengan bisnes dan kerjaya, bizi dengan kehidupan di alam realiti, mungkin juga ada yang dah 'pergi' selamanya.

CikSha pun sejak 2014 memang sekali sekala je jenguk blog. Kalau terlebih rajin baru update. Kalau 'malas' biar je dia terkapai-kapai kelemasan sendiri. Hahaha. Blogger tegar la konon tu kan. Start 2018 baru selow-selow 'hidupkan' balik blog ni. Sebab dapat pinangan job review boleh la tahan masyuk. Jadinya kena la belai-belai sikit sebab ada income mai dari blog bushuk ni ha.


Bounce Rate vs Performance Blog


Tapi itulah nye, CikSha masih tak peduli dengan performance blog lagi. Gila pemalas weh. Kata sayang kat blog. Abaikan dia punya la tahap teruk. Lately ni setelah 2 tahun aktif balik, baru mai keinsafan nak ambil tahu pasal performance blog. Rajin sikit kelebet Google Analytics dan Google Adsense. Sebab mostly client sekarang dah cerdik tau. Nak tahu performance blog kita baru dia nak collaborate.

Dalam duk rajin kelebet performance blog, tapi tak terfikir nak adjust bagi comel. Tambah-tambah part BOUNCE RATE yang memang berkait rapat dengan performance blog. Melangut la tengok gitu je. Rasa meluat abaikan dia balik. Apa punya teruk la perangai. Sabar je la.




Bounce Rate tu apa?


Bounce rate ni macam statistik jumlah pengunjung yang mai skodeng blog kita. Tapi dia mai sekejap ja. Tak bertapa lama-lama. Baca satu entri, lepas tu terus lari. Tak baca entri yang lain dah. Bila ramai pengunjung blog buat macam tu, peratus bounce rate memang akan jadi tinggi.

Macam blog CikSha sendiri, peratus bounce rate tu memang tinggi melangit setiap kali check. Dalam 70-85% tu mainan dia la tu. Kadang rasa down sangat bila tengok. Itu yang abaikan blog tu. Lepas tu sedih sebab income adsense lambat naik. Huhu.

Sebenarnya, kalau bounce rate tinggi bagi sesebuah blog tu bergantung jugak. Ada petanda blog tak bagus mungkin dari segi content, design yang buat orang sakit mata semak dengan iklan dan lain-lain. Depa mai sat lepas tu lari. Ada petanda blog tu sangat bagus dari segi content. Orang mai singgah baca maklumat yang depa nak sampai habis. Tapi sekali tu je la mai baca yang depa nak, lepas tu tak baca artikel lain, terus membawa diri.

Sebab-sebab di atas la yang boleh bagi effect kat peratus bounce rate jadi tinggi. Bila jadi gitu, Google akan 'rasa' blog tu kurang berkualiti. Walaupun ada yang blog tu content penulisan nya bagus sangat. Sayang kan?


Bounce Rate bagi kesan pada Income Adsense?


Ada kaitan ke bounce rate dengan adsense? Mungkin ada. Bila jadi adegan lari-lari tu, pada CikSha memang boleh kacau income adsense pada yang pasang iklan adsense CPC kat blog. Mana taknye, pengunjung masuk sekali terus lari.

Bila masa dia nak kelebet iklan-iklan yang terpapar. Memang takda la dia nak berminat klik-klik kalau ada iklan yang menarik. Tengok pun tak. Tu yang boleh sebabkan income adsense tak naik-naik. Make sense kan?

Sebab itulah hari ni CikSha berkobar-kobar nak perbaiki part bounce rate ni sebab dapat email dari Google Adsense kata performance income drop. Huwaaa. Dah la jenuh nak kumpul. 50USD pun belum capai lagi walau dah setahun lebih. Sedih.


Perbezaan bounce rate dalam sehari lepas apply tips turunkan bounce rate cara mudah. Perghhhh. Berdesup weh dia turun.

Macam mana nak turunkan bounce rate?


Macam laman blog, sepatutnya bounce rate kena rendah. Bawah 15% tu memang kira comei sangat la. Sebab blog ni banyak artikel yang kita tulis dan kongsi. Sepatutnya boleh 'hold' pengunjung untuk lepak lama-lama kat blog. Lepas baca satu artikel, tertarik nak baca artikel yang lain pulak. Baru la peratus bounce rate cantik. Tapi macam mana nak buat depa stay dan sekaligus bantu turunkan bounce rate blog kita?

Ini antara cara yang korang boleh praktikkan untuk turunkan bounce rate.
  • Design blog yang menarik tapi mudah akses. Maksudnya loading tak lama.
  • Penulisan artikel yang berkualiti secara konsisten. Maksudnya bila orang Google sesuatu, boleh dapat dalam penulisan kita di blog.
  • Letakkan related post/artikel berkaitan di bawah posting. Boleh juga selitkan internal link yang berkaitan dalam artikel kita.
  • Paling penting sekali, iklan jangan banyak sangat. Orang tak berapa suka sebenarnya. Hihi.

Tapi cara ni kena bersabar banyak. Sebab peratus bounce rate takkan turun mendadak. Dan memang kena konsisten update blog. Tulis artikel yang boleh tawan hati orang nak lepak kat blog kita. Nak baca semua penulisan kita.


Cara Mudah Turunkan Bounce Rate Dengan Pantas 


Tapi kan, sebenarnya ada trick tau kalau nak turunkan peratus bounce rate tu dengan cepat. CikSha dah cuba dah. Terima kasih kat Sis Hawa dan Tuan Hasrul Hassan yang berkongsikan tips ni.

Guess what? Bila CikSha apply trick ni banyak gila penurunan yang jadi. Happy oi! Buat pagi. Malamnya dah ada perubahan yang mendadak sangat sekelip mata. Terus semangat nak update blog. Tu yang terhasil entri ni tu. Hahaha. Gigih kan? Happy punya pasal.

Mudah je. Cuma masukkan code tracking info dari Google Analytics masing-masing. Lepas tu tambah code sikit yang sebenarnya nak bagi Google tu tahu ada pembaca yang lepak lama kat blog kita lebih dari 3 minit. Tu maksudnya penulisan kita berkualiti dan bagi impak kat pengunjung tu. Bukan semuanya sekali mai terus lari laju-laju.

Bawah ni CikSha kongsikan caranya.


LANGKAH PERTAMA 


Masuk ke akaun Google Analytics sendiri


LANGKAH KEDUA 


Copy script yang diberi


LANGKAH KETIGA 


Paste script tadi tu dalam template blog selepas < head > . Masukkan coding tambahan di bawah ni dalam script tu sebelum < /script >

setTimeout("ga('send','event','Profitable Engagement','time on page more than 3 minutes')",180000);


LANGKAH AKHIR
Jangan lupa save template! 


Haaa. Semudah itu je langkah nye tau. InsyaAllah mesti ada perbezaan peratusan bounce rate dari sebelum ni. Tengok gambar perbezaan bounce rate blog CikSha kat atas tu ha. Punya banyak beza dia. Mendadak ok penurunan.

Kadang kan, bukan sebab takda orang mai baca blog kita. Ada je. Tapi bila Google ni dia anggap orang yang mai sekali lepas tu pergi tu maknanya blog kita tak bagus, tu yang mencanak naik bounce rate. Sayang la performance blog jadi tak cantik.

Korang cubalah tips ni. Mudah je. Kalau nak Google 'pandang' blog korang berkualiti, memang kena pastikan bounce rate ni rendah tau. Tak pandai buat sendiri? Takut tersalah usik coding. Mintak tolong kat kengkawan blogger yang pandai. Susah apa. Upah la sikit kan. Hihi.


Bisik-bisik :: Terus bersemangat nak update blog hari-hari. 



Saturday, 1 February 2020

7 tips awesome untuk solo travellers



Assalamualaikum. Hai! 


Lama dah kan CikSha tak membebel kat blog ni. Dah berderet entri postpone tau dalam draft tu. Tulis sikit tinggal. Lepas tu duduk la dendiam entri tu kat situ. Konon azam tahun 2020 nak membebel hari-hari kat blog. Tapi azam tinggal azam je dah ha. Haishhh.


Ni la akibatnya bila overloaded dengan kerja hakiki dan kerja rumah. Maklum la, CikSha kan bekerja dari rumah je. Dengan bisnes online nye, kerja freelance design lagi. Nak mengadap kerja rumah yang takde kesudahannya. Dengan 3 ketul budak comel yang perlukan perhatian mak depa yang gojes ni ha. Kadang-kadang tu macam nak meletop pun ado rasa kepala otak ni. Ye la, ingat senang ke nak susun 'jadual'. Huhu. 


Sebenarnya kan, bila kerja dari rumah ni letih jugak tau. Tapi itulah, demi kelangsungan hidup hadap je la dengan rasa gembira. Taknak stress kan diri sendiri. Enjoy je go with the flow. Janji kerja semua jalan walaupun ada la yang 'terlambat' sikit. 




Bila duduk saja-saja kan, kekadang CikSha macam terfikir nak 'me time' pergi jenjalan sensorang. Kira macam solo travel gitu. Dalam Malaysia pun dah ok dah. Dapat 'lari' sekejap 2-3 hari pun macam orait sangat dah tu. Bagi encik CH jaga kejap 3 ketol budak omei tu. 'Permaisuri' depa nak rehat jap. Ewahhhh. Berangan tak ingat haaa. Hihi. 


Sebab apa tau CikSha terfikir nak solo travel? Sebab senang sikit nak plan perjalanan dan tentatif 'percutian' singkat tu. Taknak serabutkan kepala yang dah sedia serabut la kiranya. Bila solo travel, takda hati lain nak dijaga. Kita je enjoy sensorang trip tu. Takyah gaduh-gaduh. Ye la, dah tujuan nak 'ambik cuti' tu pun sebab nak rehatkan badan dan otak. Kalau tambah serabut baik tak payah pergi travel kan?


Tapi, bukan mudah jugak nak solo travel sebenarnya tau. Kena betul-betul plan. Kalau tak biasa jalan sensorang jauh-jauh, mau tercangak-cangak pulak karang. Dah la sensorang diri pergi kat tempat orang. Haha. 


Jadi, CikSha nak kongsi la tips sikit berdasarkan pengalaman CikSha pernah jalan sensorang masa bujang dulu. Masa tu nak pergi konvo kat Sabah. Pi sorang je tau. Takda famili yang follow. Semua urus sendiri. Gamble je sorang diri dari Penang nak ke Sabah sebelum jumpa dengan kawan kat sana. Walaupun bukan kisah pergi bercuti, tapi tips ni sesuai untuk yang merancang nak 'run away' sensorang diri pergi bercuti kat tempat orang. Haaa..gitu. Jom, cekidaut! 



Perancangan yang tersusun


Benda yang paling penting sekali bila nak pergi travel ni opkoz la kena ada satu plan perancangan. Tudiaaa. Macam nak buat bangunan ha siap plan bagai. Hihi. Eh, sungguh tau ni. Bukan main-main. Memang kena sediakan plan. Plan asal dan back up plan incase plan asal ke laut. 

Tujuannya supaya kita tak de la lost sangat masa travel tu nanti. Semua kena alert. Dari transport, penginapan, tempat nak pergi jenjalan, nak makan kat mana best. Haaa, penting tau semua tu. Jadinya, kena la buat research dulu sebelum nak pergi travel tu hokay! Jangan pakai redah je. Nanti menyusahkan diri sendiri pulak. Kan ke naya tu.


Airport transfer


Haaa, ni lagi satu yang sangat penting kena ambik tahu. Bila travel solo ni, kita mesti nak bergerak dengan lebih cepat dan mudah kan? Jadi, boleh la guna KLIA Express sebab memang efficient gila. Cumanya, harga tiket dia agak mahal la sikit. Tapi pada CikSha, apa ada hal mahal sikit pun. Janji nak ke tempat tu cepat, selamat dan mudah. Kita kan nak memudahkan diri sendiri. 

Tapi jangan susah hati. Bukan takda transit yang murah, selamat, mudah dan lagi berbaloi. Mesti la ada. Jawapan nya, opkoz la dengan Traveloka. Beli je dekat web Traveloka sebab lebih RM10 tau kita boleh jimat nanti berbanding beli di kaunter. Maklum la, Traveloka ni selalu je buat promo. Best kan? 

Kalau nak lagi murah, boleh guna KLIA transit online ticket promo. KLIA transit ni harganya hampir 50% murah daripada KLIA Express tau. Cumanya nanti kena tukar train je la. Tapi apa salahnya kalau harganya berbaloi. Untung diri sendiri jugak. Kan? 

Jenis yang tak suka naik public transport bersesak dengan ramai orang macam ni, jangan risau. Ada je cara lain nak ke airport. Boleh tempah airport taxi promotion. Cumanya harga tambang lebih mahal berbanding KLIA transit tadi la. Tapi takpa. Janji kita yang selesa.

 

Pastikan barang keperluan cukup


Excited macam mana pun nak pi solo travel tu, sila pastikan segala kelengkapan diri dan barang keperluan kena cukup ye. Jangan ada yang tertinggal pulak. Jenuh oii kalau ada yang missing in action. Solo travel kot. Nak pinjam kat siapa nanti? Takkan nak membeli pulak. Bazir tau. Solo travel kena pandai bajet-bajet. Hihi. 

Pastikan pakaian yang diperlukan cukup. Bawa toiletries yang small pack supaya boleh jimatkan ruang beg. Power bank dan selfie stick pun kena bawak tau. Senang nanti nak selpi selpot kalau ada stick tu. Power bank tu macam back up nyawa la. Dah duk bergambar je kang bateri phone habis, ada la sambungan nyawa nya. Baru la enjoy nak jenjalan. 


Buat jadual atau tentatif program


Uishh. Macam nak berkursus je kan. Hihi. Tak la. Yang ni CikSha maksudkan jadual macam hari ni plan nak pergi jalan ke mana. Satu tempat tu berapa lama nak spend masa. Haaa, bila buat macam ni nampak macam teratur la sikit 'jalan-jalan' kita tu. Boleh pergi banyak tempat jugak.

Kata short escape kan. Kena la plan betul-betul. Takda la dah balik nanti rasa terkilan tak dapat jejak kaki kat sekian-sekian tempat. Lepas tu menyesal sebab nak pergi lagi kat situ entah bila lagi la ada peluang. So, plan the schedule ok. 



Sediakan senarai nombor kecemasan


Very the important part ni tau. Tolong buat research awal dan simpan sesiap nombor kecemasan polis atau ambulan kat tempat kita pergi tu. Buat senarai selit belakang cover phone atau tempat yang mudah nak cari misalnya poket beg ke kan.

Dalam senarai tu, jangan lupa masukkan sekali nombor telefon famili members tau. In case jadi apa-apa, senang orang nak tolong hubungi depa. Ye la, we never knows kan apa yang boleh terjadi accidentally. So, be prepared


Internet atau data


Zaman sekarang ni, benda ni dah jadi keperluan tau. Lagi-lagi kalau kita solo travel. Memang wajib ada internet atau data untuk memudahkan kita nak bergerak. Senang nanti nak search tempat makan ke, nak cari available transport macam Grab tu ke nak ke tempat-tempat menarik yang kita dah plan.

So, pastikan kita ada access kepada Internet ok. Kalau pergi luar negara, boleh je kita sewa portable wifi dekat airport. Tapi nak lagi mudahkan diri sendiri, beli je simkad baru yang line internet nye super power. Yang penting kena ada access internet.

 

Sentiasa peka dengan keadaan sekeliling


Bila travel sensorang ni, memang wajib sangat kita ada sikap berhati-hati. Tapi kena extra lagi tau. Tak boleh terlepas pandang sikit pun. Tambah-tambah kalau tempat kita pergi tu crowded dengan manusia. 

Kalau boleh, pastikan beg sandang kita letak kat bahagian depan badan. Jangan nak rileks sangat selamber je galas beg kat bahu. CikSha dah pernah merasa tau kena copet handphone masa dalam train komuter kat Kolumpo. Dah la travel sensorang masa tu. Dengan tak ingat nombor phone sesiapa sebab tak hafal. Menangis tak berlagu oiii. Nasib la wallet selamat. Kalau tak, entah la apa nasib masa tu.

Be extra careful ok! Kita bukan tahu isi hati orang. Nampak je friendly, sekali rupanya dendiam dah dicopetnye kita. Haishhh. Rupanya CikSha masih trauma lagi dengan kejadian copet tu walaupun dah lama berlalu.


Cukup dah 7 tips yang super awesome dari CikSha untuk korang jadikan panduan kalau ada plan nak solo travel. Take note tau. CikSha ni boleh berangan je la dulu nak solo travel nye. Entah la bila nak terlaksana tu. 

Dah kahwin ada anak-anak dengan suami ni, rasa macam tak lengkap pulak kalau pergi travel tak usung depa semua. Hihi. Apa boleh buat. Sejenis spesis family type jugak CikSha ni. Mujur kerja sendiri. Kalau kerja dengan company orang kena pergi outstation, camno la. Jenuh cheq usung depa semua gamaknya. 


Bisik-bisik :: Best tau sebenarnya solo travel. Janji hati kena kental. Lepas tu extra berani. Confirm enjoy.



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com