Friday, 12 June 2020

Terjebak dalam bisnes online



Assalamualaikum. Hai! 


Kita selalu dengar orang cakap kalau nak menjual ni kena jatuh cinta dulu dengan produk yang kita nak jual tu. Betul tak? Macam mana nak jatuh cinta? Kena guna dulu la jawapannye. Lepas tu selam habis-habisan pasal produk. Baru la mudah nak kongsi pasal produk bila kita dah kenal dalam-dalam tentang dia. Apa bahan-bahan terbaik yang terkandung dalam produk, benefit setiap bahan, dan lain-lain. Penting tu tau!


CikSha ni pun baru lagi berjinak-jinak dengan buat bisnes online juai produk. Baru la sangat. Hihi. Tapi itulah. Tak pandai sangat pun. Banyak lagi yang nak kena belajar. Bukan senang nak tackle hati orang untuk shopping dengan kita. Susah ooo. Nak kena pandai promote. Sekarang tak pakai dah istilah mulut manis. Jari yang kena manis nak taip ayat copywriting meleleh-leleh bagi orang baca sampai tergoda nak beli barang kita jual. Setakat kongsi gambar jarang la boleh pikat hati pembeli. Meniaga online kan? Lain sikit kaedahnya ikut jenis produk yang kita niagakan.


Sumber : Laman Web Remaja



Sejak bila eh CikSha terjebak dalam bisnes online ni? Hmm..rasanya lepas beranakkan budak Adan tahun 2014. Pernah join dropship produk kecantikan. Jenis supplement. Konon nak cari income sesambil jaga anak. Produk tu kawan blogger jugak yang keluarkan. Kiranya CikSha ni macam nak support bisnes dia yang baru nak bertapak. 


Tapi sayang, langsung tak di guide. Apa-apa pasal produk langsung tak diterangkan. Camne nak bermula bisnes online ni? Guane nak buat iklan? Noob gile CikSha hangpa ni masa tu. Nak menega tapi tak reti. Newbie kan memang le tak tahu ape-ape. Hihi. Dibior je terkapai-kapai kelemasan sendiri. Maka tenggelam la CikSha ke dasar. Gituuuu. Hiperbola sangat. Haha. Rasanya produk tu pun dah takde lagi kot. CikSha pun dah tak ingat apa nama produknya.


Lepas dari kegagalan tu, CikSha pun senyap la bab bisnes online ni. Ku gentel anak je setiap hari dengan gembira. Tunggu encik CH hulur pitis je tetiap bulan. Banyak ke sikit ke terima je seadanya. Isteri mithali kan. Hahaha. 


Ni la produk yang CikSha duk berdagang. Siapa nak cuba? Hihi.


Penghujung tahun 2016 camtu kembali terjebak dengan bisnes online bila member zaman sekolah rendah CikSha merangkap mak stokis buat iklan tanya siapa yang berminat nak buat dropship dengan dia juai krim awet muda si gojes WD. Terus CikSha lelaju offer diri. Sebab dropship kan tak payah keluar modal. Baru nak belajar meniaga pulak. Hihi. Lagipun CikSha dah guna dulu WD tu. Lepas tu, rasa best nya la hai produk ni. Dah dapat manfaat yang elok kan, rasa macam ruginya tak kongsi dengan orang lain. Tu yang join jadi dropship tu.


Tapi bila dropship dah dibekukan, CikSha kemurungan sekejap. Murung pikir camno nak cari modal ni. Sebab dah seronok duk meniaga si gojes WD tu. Maka nya gigih cari modal nak join jadi dealer. Berkojo la CikSha sekueknye buat job design untuk kumpul modal. Bila dah cukup, terus merisik kabo kat mak stokis nak jadi anak dia. Alhamdulillah, dipermudahkan Allah. 


Sejak join team WD tu la CikSha dah tak memalu lagi nak meniaga online. Konpiden je. Tu status kat pesbuk selalu je terselit pasai WD tu. Sambil-sambil sharing kebaikan WD, sambil-sambil cucuk jarum kat friendlist. Mana nak pi tau kot dapat kikis depa. Kihkihkih.


Bila dah syok menjuai tu, rasa nak tambah la produk lain pulak kan. Kembangkan sikit bisnes online jual produk lain pulak. Tapi CikSha tak juai la benda yang sama genre. Bab kecantikan masih jual si gojes WD. Tahun 2018 CikSha tambah barang niaga, jual coklat. Yummeh! Hantu coklat kan. Haruslah jual barang yang disukai. Best rupanya jual produk makanan ni. Laju! Maklum la, semua orang kan suka makan. Hihi. Tahun 2020 ni, CikSha dah tambah satu lagi produk makanan iaitu Sambal Hitam pulak. InsyaAllah.


Sumber : Blog Bisnes Online Sebenar


Tak serabut ke jual banyak benda ni? Macam kedai runcit kata orang. Pasaipa tak fokus kat satu produk je? Entah lah nak cakap camna eh. Lain orang lain pandangan. Tapi CikSha pegang kata-kata Irfan Khairi. Orang berniaga ni kena bijak ambil peluang dan luaskan jenis perniagaan jangan tertumpu pada satu jenis je. Bila down salah satu, akan ada back up. Gitu la lebih kurang.

 
Tapi betul, CikSha duk follow Ustaz Ebit Lew sebab suka dengan sifat dermawan beliau. CikSha perasan selain bisnes servis (ceramah dan kem motivasi) yang beliau buat, beliau ada bisnes side lain jugak. Ada restoran, ada bisnes jual baju kurta dan baru-baru ni dia buat bisnes mart pulak. Itu bisnes owner tu. Dia pun luaskan network perniagaan dia. Yang best hasil perniagaan dapat kongsi dengan orang yang memerlukan. CikSha nak sangat follow bab tu.


Jadi pada pandangan CikSha yang cuma niagakan produk orang ni, tak salah la kot nak tambah jenis barang niaga. Cuma kena pandai handle je la. Yang penting, CikSha memang in love dengan produk yang CikSha duk niagakan sekarang ni. Jadi pengguna tegar dan pemakan setia produk jualan sendiri. Hahaha. Baru la syok nak kongsi dengan orang apa yang best pasal produk. Takde la macam syok sendiri. Dan tak rasa macam menipu orang lain. Ye la, dah kita sendiri pakai dan makan.


Lagipun seronok sebenarnya jual si gojes WD, Coklat Chocotainer dengan Sambal Hitam Jutavans ni. Tak tahu nak explain macam mana. Walaupun ada orang kata rugi sebab kena keluar modal, ada je bisnes yang boleh buat tak perlu keluarkan modal, tapi entah. Pada CikSha ni macam satu kepuasan tau bila berniaga keluarkan modal sendiri. Feel dia lain. Macam tu la. Nak support perniagaan orang muslim kita juga. Tu yang paling utama niat CikSha.


CikSha melekat lama dengan bisnes ni pun sebab support system dari stokis, leader sampai la ke founder sendiri yang terbaik sangat. Tak kedekut kongsi macam-macam dengan pengedar. Ilmu bisnes dah berkoyan-koyan dikongsi. Ilmu akhirat pun ada jugak tau. Reward kalau achieve target lagi depa bagi. Langsung tak berkira ok. Memang konsep berkongsi rezeki sangat. Best! Usahawan muslim macam ni la yang patut kita support.


CikSha pun enjoy dapat bantu orang lain sihat dan cantik dengan WD, kenyang dengan coklat Chocotainer dan Sambal Hitam Jutavans. Dah la produk nya bukan kaleng-kaleng. Eksklusif setanding produk antarabangsa tau. CikSha ni memilih jugak ye nak niagakan produk yang macam mana. Bukan sembarangan rembat. Semestinya yang terbaik la jadi pilihan hati CikSha ni. Ecewah.


Ada ke yang 'tergoda' nak join under CikSha cari duit tepi geli-geli? Haaa...meh merisik kat CikSha meh. CikSha sudi la sesangat kalau ada yang nak jadi team CikSha. Nak jadi customer lagi la CikSha suka. Roger je tepi tau. Hihi. Nah hang, sempat lagi ha nak promote tu. 😝 Oh ye, CikSha ada je buat blog khas untuk bisnes online CikSha ni. Tapi sendu sikit tak ber'update'. Dasar pemalas! Haha. Lepas ni kena rerajin la update situ bagi hidup. Nanti hangpa pi skodeng KIOSK GOJES ok!


Doakan CikSha berjaya dalam bisnes online yang CikSha buat ni jugak tau. Nak bayar zakat banyak-banyak, nak bantu lebih ramai orang yang memerlukan hasil dari bisnes online CikSha tu. Thanks korang sebab sudi baca bebelan panjang berjela CikSha. Pada yang pernah berurusan dengan CikSha tu me heart uols so much!


Bisik-bisik :: Berniaga kena jujur tau. Baru la boleh pergi jauh.
 


Wednesday, 3 June 2020

Review Filem : Siccin 1 & Siccin 2



Assalamualaikum. Hai!


Lama dah kan CikSha tak buat entri review filem dan drama. Rindu jugak sebenarnya nak kongsi dengan pembaca blog kecintaan hati CikSha ni review pasal drama atau filem best yang dah CikSha tengok. Dulu masa bujang je rajin review kan. Sebab rajin buang duit kat pawagam. Hihi. Sekarang ni layan movie kat tv je la. Tak pun download dari telegram lepas tu layan kat phone atau pc. Jimat. Tengok la banyak kali sampai muntah hijau.


Yang dah lama follow CikSha, mesti tahu yang CikSha ni spesis penakut tapi nak jugak tengok cerita seram atau thriller. Entah la perangai jenis apa tak tau. Gigih jugak tu nak tengok. Lepas tu masa tengok tu duduk tak diam. Menggeletis semacam. Saspen punya pasal. Sampai kena sound dengan encik CH. Hahaha.


Sepanjang musim PKP ni, kan astro bagi channel free. Dapat la layan movie seram kat channel Boo takpun Astro Citra. Tenkiu astro. Walaupun cerita duk repeat banyak kali sampai cemuih. Layankan je. Free kan.


So, entri ni CikSha nak kongsi pendapat CikSha tentang movie seram dari Turki iaitu Siccin 1 dan Siccin 2. Tulis sekali harung je la senang. CikSha rasa mostly dah tengok agaknya movie ni. Tapi ni review dari perspektif CikSha pulak la eh.




Movie Siccin Berdasarkan Kisah Benar


CikSha memang suka layan cerita yang based on true story sebenarnya. Sebab tu nak tengok sangat movie Siccin ni. Kalau korang nak tahu, movie ni dah ada banyak part dah. Rasanya dah 6 part kalau tak salah CikSha. Setiap part lain-lain kisahnya, bukan kesinambungan. Tapi the main point ialah kisah sihir menyihir.


Part sihir menyihir ni biasa dah kita tengok dalam movie Melayu kan. Kalau orang Melayu kita nak sihir orang kena cari tokmoh yang entah dia duk kumat kamit mentera dalam bahasa siam ke jawa ke apa tak tau. Memang tak bebutir. Dan yang pasti tokmoh nye bukan Islam la selalunya. 


Tapi dalam filem Siccin ni lain macam sikit weh. Mantera dia guna ayat al-Quran duk seru-seru nama Allah lepas tu ada la dia selit-selit mentera duk seru iblis setan dalam bahasa turki tu. Tapi perbuatan-perbuatan syirik macam ambik darah, rambut, gambar dan lain-lain yang guna untuk sihirkan orang tu memang nak sama macam kat tempat kita jugak. Agaknya memang itu basic nye eh. 😅


Dah la mantera dia nak menyeru iblis dan sekutunya tu real, tempat depa pi berlakon pun tempat kejadian sebenar katanya. Gila la! Berani tahap apa taktau para pelakon dengan krew penggambaran movie ni. Confirm lepas shooting kena ganggu teruk gamaknye. Huhu. Seram! 


Ok la. Jom baca sinopsis pasal 2 part movie Siccin yang CikSha dah tengok. Nak bagi korang nampak bayangan kisah disebalik movie ni. 



Ceyda yang dirasuk


Sinopsis Siccin 1


Kisah ni pasal seorang wanita nama Oznur yang in love dengan sepupu dia Kudret. Dah lama tapi Kudret tak perasan then berkahwin dengan wanita lain bernama Nisa. Tapi Oznur ni tak putus asa nak ngorat Kudret. Lastly dia berjaya goda Kudret sampai termengandung. 

Kemuncaknya terjadi bila Kudret menyesal curangi Nisa dan ambik keputusan putus hubungan dengan Oznur. Oznur memberontak. Depa bergaduh sampai Oznur keguguran. Itulah penyebab Oznur bertambah sakit hati. Terus nekad nak sihirkan Nisa untuk dapatkan kembali Kudret. 

Sebenarnya Oznur dah tersilap. Kat sini la plot twist kisah ni. Semua 'benda peribadi' yang dia dapatkan kononnya nak sihirkan Nisa tu bukan milik Nisa. Tapi milik anak sedara dia yang buta nama Ceyda. So, sihir yang nak matikan Nisa dan orang-orang yang related dengan dia berbalik juga pada Oznur sebab semua sihir tu terkena pada Ceyda. Itu sebab Oznur pun macam disihir sekali. Dia kan mak sepupu Ceyda. Maknanya sihir tu akan 'membunuh' semua orang yang ada pertalian darah dengan Ceyda.


Yang paling CikSha tak boleh nak hadam tu cara Imam Ihsan 'mengubat' nak pulihkan Nisa. Bapak la kejam oi. Ada ke pi hantuk kepala kawan tu dengan kayu sampai dia mati. Katanya itu je cara nak matikan sihir tu dan syaitan tu keluar dari badan. Gila!


Siapa yang mati dan selamat dalam kisah ni? Korang tengok la sendiri eh kesudahannya. 





Sinopsis Siccin 2



Yang ni pun kisah dengki mendengki dalam keluarga jugak. Kalau Siccin 1 pasal sepupu sepapat, Siccin 2 ni pasal adik beradik pulak. Yang tak tahan tu mak mertua komplot sekali. 😓


Kisah bermula bila Hicran dan Adnan kematian satu-satunya anak lelaki depa, Birol yang masih baby lagi akibat dihempap almari. Macam mana boleh kena hempap? Opkoz le sebab gangguan syaitan yang dihantar melalui sihir. Sejak kejadian ni hubungan Hicran dan Adnan berantakan. Depa dua dua kemurungan. 


Hicran pun mula diganggu dengan macam-macam perkara mistik. Ada 'hantu' duk mai kat dia suruh pulangkan anak. Dia selalu pi mengadu kat nenek dia sebab dia rasa nenek dia ja faham perasaan dia. Sama-sama kehilangan anak lelaki. Hicran duk rasa macam keluarga depa ketulahan tak boleh ada zuriat lelaki camtu.


Tapi kan, Siccin 2 ni memang plot twist dia power betul. Tak sangka pun sebenarnya punca semua kejadian tu adalah dari mak sedara Hicran, Nemicra yang dianggap sebagai mak selama hidup dia. Nemicra dengki dengan adik perempuan dia, Zehra yang subur boleh mengandung tapi dia mandul. Bila Zehra mengandung lagi kali ke3, Nemicra berkomplot dengan mak mertua dia nak sihirkan keluarga adik dia si Zehra tu. 


Bermula dari itu la sihir tu mula mengganggu anak beranak Zehra termasuk la Hicran. Sebab Hicran tu sebenarnya anak Zehra yang ke3 tu, bukan anak Nemicra. Apa kesudahan kisah dengki mendengki keluarga ni? Kejadian apa yang menimpa seluruh keluarga Zehra akibat sihir tu? Sihir apa sebenarnya yang telah menghantui keluarga Zehra? Jawapan dia korang kena tengok sendiri. Ni pun banyak dah CikSha buat spoil. Punya nak bagi korang faham jalan cerita.


Pengajaran di sebalik movie Siccin 1 dan Siccin 2


Bila tengok movie ni kan, sebenarnya dengki dan khianat dari 'keluarga' sendiri lagi dahsyat. Nauzubillah. Semoga kita semua dijauhkan dari perasaan hasad dengki dan perbuatan khianat sesama adik beradik, sepupu sepapat walaupun hakikatnya memang ada pun yang begitu. Semoga Allah lindung dan pelihara kita.


Sesama sepupu sepapat ni, kena ada rasa 'kekeluargaan' baru takda timbul rasa yang bukan-bukan kalau berbeza jantina. Kena saling mengenali dan jaga batas. Kalau boleh elakkan lah timbul 'rasa lain' tu. Dalam Islam pun tak galakkan berkahwin sesama sepupu sebab tak berkembang keturunan. Betul tak? Tapi kalau dah jodoh dan dedua in love, itu lain cerita. 


Antara adik beradik pun kena kuatkan rasa kasih sayang. Takda rasa nak dengki dengan 'kelebihan' sesama sendiri. Yang ini kena terapkan dari kecil lagi. Mak bapak la kena mainkan peranan. Didik anak rasa berkasih sayang dan berkongsi rasa sesama mereka. Tak membandingkan. InsyaAllah harmoni hubungan adik beradik.


Amaran Kalau Nak Tengok Movie Siccin



Untuk part 1 dan 2 Siccin ni, pertama kali kami tengok memang selamber je biar sound tu kedengaran. Baru thrill kan. Kononnya. Tapi, lepas je habis cerita memang malam tu tak boleh nak tidur. Anak-anak buat perangai. CikSha dengan encik CH rasa panas dan nak marah je bila anak buat perangai tu. Dengar memacam bunyi kat dapur dengan atas bumbung. 😅


Rupanya bila terbaca pengalaman orang lain yang pernah tengok movie ni, memang ada gangguan weh kesan dari bacaan mantera dalam movie tu. Fuhhhh. So, bila kali kedua tengok nak fahamkan betul-betul jalan cerita, CikSha mute kan part yang bacaan mantera tu. Baru la takda jadi dah macam yang kali pertama tengok tu.


Gila betul kan? Guna mantera yang betul-betul nak seru benda alah tu. Hadoiii. Nasib la kat rumah ni memang hari-hari kedengaran bacaan al-Quran. CikSha, encik CH, mak dengan ayah mertua memang duk mengaji ikut kelapangan masa masing-masing. Ada yang mengaji masa Subuh, Zohor, Asar, Maghrib. Alhamdulillah la dijauhkan dari sebarang gangguan yang bukan-bukan berterusan. Bukan takut. Tapi dia jadi tak selesa bila ada gangguan ni. Yang pernah kena je akan faham.


So, kalau korang nak tengok jugak movie ni, kalau jenis tak kuat semangat, ada anak-anak kecik, part yang dia duk puih puih mantera tu korang 'senyapkan' tau. Jangan biar berbunyi walau sepatah pun.


Pendapat CikSha Tentang Movie Siccin



Movie seram berkaitan perbuatan sihir menyihir yang lain dari yang lain. Seram dia lain macam mungkin sebab mantera tu kot. Lagi satu takde la dalam gelap je 'entiti' nye nak muncul. Tengah terang benderang siang hari pun selamber je dia keluar. Kalau movie kita, gelap gelita je baru 'dia' choihh terjengoi. 😅


Lagi satu, yang menyebabkan 'kematian' berlaku adalah perbuatan manusia tu sendiri sebab terdorong dari 'hasutan' syaitan. Nampak la logik kat situ. Kira ok la tu jalan ceritanya kan. Tak la nampak menipu sangat macam sesetengah cerita tu mati sebab hantu bunuh. 😅


Ada plan nak tengok part yang lain jugak. Nanti kalau dah tengok, CikSha ulas pulak eh. Pada pendapat CikSha, movie ni berbaloi la nak tengok bagi peminat cerita seram tapi penakut macam CikSha. Kalau peminat tegar movie seram yang kebal dan berani taktau la pandangan depa macam mana. Kot depa rileks je tengok takda rasa apa pun. 


Bisik-bisik :: Rupanya kat ceruk mana pun ada je perbuatan syirik sihir menyihir ni kan? 



Sunday, 31 May 2020

Wajah Seiras Jodoh Kuat



Assalamualaikum. Hai!

Ini entri tahun 2011 yang dikemaskini dan dipublish semula tau. Hihi. Selamat membaca!

Sebenarnye dah lama persoalan ni bermain-main di fikiran aku. Nak bincang kat belog, tapi pemalas yang amat la nak mengerah otak untuk ulas perkara ni dengan sangat bernas. Ececeh. Macam la selama ni penulisan aku bernas sangat kan. Berjela-jela je sampai orang meluat nak baca ada la. (-_-")


Jadinya, tetibe pulak sekarang ni aku jadi rajin. Pergi la menggoogle terlebih dahulu tentang topik ni. Saja nak tengok pendapat orang lain. Macam-macam versi entri ada. Kebanyakannya tempek gambar sendiri dengan couple dan tanya ade iras ke tak. Ada la jugak yang tulis bagi pendapat dari perspektif mereka sendiri. Tapi paling banyak entri kopipes la. Sama je ayat kat entri dorang. Jadi, inilah penulisan tentang ini dari prespektif aku pula.


Dari mana bermulanya teori Wajah Seiras Jodoh Kuat?


Aku pun tak tahu dari mana dan siapa yang memulakan teori 'Wajah Seiras Jodoh Kuat' ni. Err..dengarnye dari orang tua-tua zaman dulu. Macam mana tercetusnye teori ni ye? Kriteria apa yang membuatkan tok nenek kita terfikirkan tentangnye? Entah la. Aku sendiri tak pasti. Ada yang cakap mungkin dari segi air muka, bahagian-bahagian tertentu pada wajah, kelakuan, gaya dan entah apa-apa lagi. Kalau ada iras tu maknanya berjodoh dan jodoh sangat kuat serta berpanjangan. 






Pasangan yang sedang hangat bercinta selalunya akan menjadi sangat teruja bila ada orang menyatakan teori 'Wajah Seiras Jodoh Kuat' ni. Terasa bagai diawan-awangan. Menjadi terlalu yakin yang pasangan itulah jodoh buat diri dan bakal dinikahi. Mula la nak membelek setiap inci wajah pasangan memasing nak cari 'spot' yang dikatakan seiras tu. Eksaited gila. Betul tak?


Ada jugak pasangan yang bercinta ni jadi was-was bila dorang rasa langsung tak seiras bila disogokkan dengan teori 'Wajah Seiras Jodoh Kuat' tersebut. Mula la risau dengan hubungan cinta yang terjalin takut-takut terputus. Maklum la, tak seiras maknanya jodoh tak kuat. Sia-sia je bercinta bagai nak rak tapi hubungan kasih tak berpanjangan. Risau kemain hati.


Jodoh Itu Rahsia Allah


Perasan tak orang selalu cakap ayat-ayat klise seperti di bawah ini bila dorang tengok couple yang macam sweet-sweet je. Kononnya nak menegaskan yang couple tu memang berjodoh. 

"Eh..eh..muka korang ada iras-iras la. Jodoh kuat ni!"

"Sweetnya! Nampak macam adik beradik je. Muka memang sebijik sangat. Mesti jodoh korang panjang."

"Perasan tak muke korang sama? Ada jodoh la korang ni tau. Bestnya!"

Ramai kot di antara kita ni yang pernah terjebak dengan situasi ni. Betul tak? Baik korang mengaku. Bohong berdosa tau. Hehe. Memang la kadang-kadang kita rasa bila tengok pasangan tu macam seiras betoi wajah dorang. Kebanyakannya kita tengok memang seiras. Sampai jadi macam obses tengok orang muka seiras.


Tapi itulah kita ni ha. Selalu terlepas laku. Dah macam kita ni pulak yang menentukan jodoh orang. Padahal soal jodoh ini rahsia Allah. Astaghfirullah. *Menginsafi diri yang selalu buat khilaf.* Hakikatnya, seiras atau tidak wajah bukan penentu jodoh seseorang tu bertahan atau tidak. Semuanya rahsia Allah.



Wajah Seiras Bukan Penentu Jodoh Kuat


Secara logik akalnya, mungkin teori 'Wajah Seiras Jodoh Kuat' ni semua kebetulan sahaja. Ye la. Dah kebetulan wajah pasangan tu ada iras dan jodoh berpanjangan pulak. Ada jugak yang pasangan tu takde iras langsung wajah dorang, tapi tetap berkekalan jodohnya. Ada yang dikatakan seiras wajah, tapi jodoh dorang tak berpanjangan pun. 


Haa. Perkara ni boleh dikatakan subjektif jugak la kiranya. Sebab kan pandangan mata manusia ni berbeza. Kita tengok pasangan tu seiras sangat. Tapi pada pandangan mata orang lain, pasangan tu langsung takde iras pun. Jadi, tidak mustahil teori ini ada kebenarannya. Dan mungkin jugak tidak.


Yang penting, jangan terlalu taksub sangat sehingga mempercayai teori 'Wajah Seiras Jodoh Kuat' ini sepenuh hati. Lari akidah nanti. Apa-apa pun, yakinlah kita pada Allah. Jodoh adalah rahsia Allah. Hanya Dia yang mengetahui segala-galanya apa yang terbaik untuk kita.


'Wajah Seiras Jodoh Kuat' bukanlah jaminan yang kita perlu cari pasangan seiras untuk hidup bahagia dan jodoh berkekalan. Sentiasalah berdoa kepada Allah untuk memberikan kita pasangan yang baik. Kalau dapat pasangan yang seiras wajah tu kira bonus la tu buat diri. Kemudian berusahalah untuk mencorakkan hubungan suami isteri supaya sentiasa bahagia. Yang penting sentiasa memohon keberkatan dari Allah. Itulah usaha yang sebaik-baiknya. 


Bisik-bisik :: Hah! Mesti ramai yang tengah belek muka memasing ada iras ke tak dengan pasangan la tu. Kuikuikui. ;p




Wednesday, 27 May 2020

Tips jadi anak yang soleh dan solehah



Assalamualaikukm. Hai!



Ekceli nak share something sebenar nye. Emel yang aku dapat dari my lovely kazen. Emel tu tentang satu ceramah agama. Tajuk die Dahsyat nya Doa Seorang Ibu. Orang yang forward emel ni nak kongsi point penting yang die dapat dari ceramah tu. Sangat bagus point yang disampaikan. Sebab tu aku nak share dengan korang pulak point yang aku rasa memang perlu sangat aku hi-lite kan. Semoga kita sama-sama dapat memuhasabah diri kita. Meh kita sama-sama hayati isi ceramah tersebut.



Tips menjadi anak yang soleh & solehah


** Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita. Keberkatan hidup tentulah kita dapat dari doa dan restu ibu. Andai kata kita ada masa nak buat benda tak elok dan takda masa nak buat benda baik, maksudnya kita ni disiksa Allah sebab takda keberkatan hidup. Macam tu jugak kalau kita tak pernah nak cukup duit. Itu tanda tiada keberkatan dalam hidup kita dan kita sedang disiksa oleh Allah.



** Jangan buat sesuatu angkara yang boleh menyebabkan ibu mengalirkan air mata sedih dan kecewa. Setitik air mata itu jatuh, 10 kebajikan anak akan hilang. Kalau ibu menangis sebab kejayaan anak-anak itu dikecualikan.



** Ada 3 mata yang tidak dijilat api neraka :
+ Melihat kaabah sehingga menitis air mata
+ Membaca al-quran sehingga menitis air mata
+ Memandang wajah ibu yang sedang tidur / sedar hingga berlinang air mata



** Orang yang selalu menatap dan memandang ibunya takkan menangis teruk di hari kematian ibunya. Bukan tak nangis langsung. Nangis tapi tak la sampai meraung raung.



** Kita berdosa jika menggunakan jari telunjuk untuk menunjukkan sesuatu pada ibu.



** Kalau kita tak mampu letakkan diri kita di tempat yang terbaik, Allah akan letakkan kita di tempat yang terbaik dengan syarat kita letakkan ibu kita di tempat yang terbaik. Maksudnya selalu mendoakan yang terbaik untuk ibu.



** Berbuat baiklah dengan ibu. InsyaAllah setiap doa kita akan dimakbulkan Allah dan mustajab.



** Barang siapa yang tidak mendoakan ibu selepas solat buat ibu yang sudah meninggal maka dikira dia anak derhaka walaupun semasa ibunya masih hidup dia tak pernah menderhaka. Maksudnya, doakanlah ibu kita samada masih hidup atau telah tiada setiap kali lepas solat.



** Jika ibu kita dah meninggal dan semasa hayatnya kita ada peruntukan wang simpanan untuk dia, teruskan memberi peruntukan itu sebagai sedekah dan jangan kurangkannya setelah hayatnya telah tiada. Niatkan kita bersedekah bagi pihak ibu. "Ya Allah, aku sedekahkan bagi pihak ibuku, semoga pahala sedekah ini sampai kepada ibuku." Itu yang akan buat ibu kita BAHAGIA kat sana.



** Allah panjangkan usia ibu dan bapa kita supaya dia sakit dan nyanyuk untuk beri syurga pada anak-anaknya. Jagalah mereka dengan baik, insyaAllah syurga adalah balasannya. Jadi kalau tahu ibu/bapa kita sakit, berebutlah untuk menjaga mereka. Pahalanya besar sangat. Tak dapat kat dunia, kat akhirat kita dapat. Jadi, jangan abaikan pulak pastu campak kat rumah orang tua. Berdosa tau buat macam tu.



~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~




Haa. Itulah antara isi-isi dari ceramah tersebut yang aku rasa perlu aku share dengan korang. Renung-renungkan la. Setengah dari point ni kita boleh juga praktikkan untuk bapa kita. Apa-apa pun berbuat baik dan berbakti la sentiasa kepada kedua ibu bapa kita. Itulah yang terbaik untuk kita lakukan sebagai anak. Kenang pengorbanan yang telah mereka buat untuk kita.



Kena ingat, sejahat-jahat dan seburuk-buruk mana pun ibu bapa kita, tanpa mereka kita takkan wujud dan dapat menikmati segala kurniaan Allah di muka bumi ini. Jadi, meh sama-sama kita muhasabah diri kita. Semoga kita tergolong dalam golongan anak-anak yang soleh dan solehah. Amin.





Bisik-bisik :: Aku selalu ingatkan diri aku, apa yang kita buat pada ibu bapa kita sekarang, perbuatan itu akan berbalik pada kita semula bila kita dah tua. Jadi wajib berbuat baik pada ibu dan bapa serta orang-orang tua yang lain. InsyaAllah anak kita akan mewarisi nya pulak nanti dan mereka takkan mensia-siakan kita bila dah tua.



Saturday, 23 May 2020

Ujian Hidup dan Rezeki Kita Berbeza



Assalamualaikum. Hai!


Sedar atau tidak, kita selalu merungut dengan setiap ujian hidup yang dihadapi dan rezeki yang diberikan pada kita. Ada je yang kita berasa tidak puas hati. Merungut tanpa henti. Seolah-olah kita sahaja yang 'bernasib malang'. Mula nak membandingkan diri dengan insan lain. Kemudian cemburu dengan 'nasib baik' mereka. Sedangkan kita terlupa yang setiap manusia tidak ada seorang pun yang akan terlepas dari berhadapan dengan ujian hidup dan rezeki. Cuma ujian yang dihadapi berbeza keadaannya. Itu lumrah kehidupan yang nyata.


Ujian Hidup

Sepanjang kehidupan sebagai seorang manusia, kita akan melalui 2 fasa ujian hidup yang pasti menguji kekuatan iman. Ujian kesenangan dan ujian kesusahan. Mampu atau tidak untuk kita berhadapan dengan kedua-duanya? Allah takkan sesekali menguji hamba-hambaNya dengan ujian yang tidak mampu dipikul oleh mereka. Setiap ujian yang diberikan pasti bertepatan dengan kemampuan kita. Itu janji Allah.


Ujian kesenangan. Hidup mewah, bijak belajar, tidak menghidap sebarang penyakit berbahaya, rumahtangga bahagia, bekerjaya hebat, berpangkat dan dikenali ramai. Itulah antara ujian-ujian kesenangan kurniaan Allah kepada hambaNya. Allah selalu memberikan ujian kesenangan ini kepada insan yang terpilih untuk menguji seteguh mana iman mereka. Selalunya iman pasti akan goyah kerana menjadi terlalu leka dan lupa diri. Sehingga semakin jauh tersasar dan lupa bersyukur dengan nikmat kurniaan Allah itu. Lalai dengan kesenangan hidup yang diberikan. 


Ujian kesusahan. Hidup merempat tidak berharta, tidak bijak belajar, menghidap pelbagai penyakit kronik, rumahtangga berantakan, tidak bekerjaya, tidak berpangkat dan selalu dicemuh orang. Inilah antara ujian-ujian kesusahan yang Allah turunkan kepada hambaNya untuk menguji dan menyedarkan mereka tentang hakikat kehidupan di dunia. Yang mana tidak semua akan mendapat kesenangan semasa kehidupan mereka di dunia. Bagaimanapun, mereka yang menerima ujian kesusahan ini seharusnya menjadi semakin 'tunduk' dan menyedari akan kelemahan diri sebagai hambaNya yang kerdil.


Samada ujian kesenangan atau ujian kesusahan yang dialami, kita wajib bermuhasabah diri setiap masa. Setiap ujian pasti ada hikmahnya yang tersendiri. Jadi janganlah selalu merungut. Sebaiknya kita mohon petunjuk dari Allah supaya sentiasa membimbing kita dengan jalan yang betul untuk kuat mengharungi setiap ujian yang menimpa.


Sesungguhnya ujian kesenangan lah yang paling perlu ditakuti kerana kita akan mudah hanyut dan lupakan Tuhan. Sedangkan ujian kesusahan akan menjadikan kita lebih dekat dengan Tuhan. Itulah lumrah kehidupan manusia yang mudah alpa. Bila 'senang' Allah dilupakan, bila 'susah' Allah yang dicari.


~Credit : image taken from here.~



Ujian Rezeki

Setiap dari kita ada rezeki yang tersendiri. Namun dalam urusan rezeki ini juga ada ujian yang Allah turunkan. Murah rezeki dan berat rezeki. Itu perumpamaan yang dicanangkan oleh orang-orang lama. Seperti 'Ujian Hidup' inilah 2 fasa dalam Ujian Rezeki. Harta, kerjaya, jodoh dan anak adalah antara contoh rezeki yang paling dekat dengan kita. 


Bagi yang diuji dengan 'murah rezeki', maka segala yang diinginkan pasti mudah untuk dikecapi dan dipermudahkan Allah. Rezeki harta - sudah kaya bertambah kaya. Rezeki kerjaya - senang dinaikkan pangkat dan gaji. Rezeki jodoh - urusan mencari pasangan hidup berjalan lancar. Rezeki anak - dikurniakan zuriat yang ramai. Tapi berapa ramaikah yang bersyukur dengan nikmat ujian 'murah rezeki' ini? Realitinya, ramai yang terlupa untuk bersyukur.


Bagi yang diuji dengan 'berat rezeki' pula, terpaksa menerima hakikat dan redha dengan ketentuan dan ujian yang diberikan oleh Allah. Rezeki harta - tetap hidup miskin. Rezeki kerjaya - sukar mendapatkan pekerjaan. Rezeki jodoh - urusan mencari pasangan hidup menjadi sangat sukar. Rezeki anak - tidak dikurniakan zuriat. Namun, ujian-ujian ini sepatutnya menjadi pemangkin untuk terus berusaha memperbaiki diri. Terus berdoa kepada Allah, bertawakal dan cari jalan terbaik untuk cuba merungkai ujian 'berat rezeki' tersebut. Bukannya hanya berteleku mengharapkan keajaiban berlaku.


Sesungguhnya Allah akan 'membuka jalan' yang lebih luas untuk mereka yang sentiasa bersyukur dan berusaha. Rezeki adalah rahsia dan kurniaan dari Allah. Dengan kehendakNya tidak mustahil mereka yang 'murah rezeki' akan diuji dengan 'berat rezeki' dan begitulah sebaliknya. Jadi kita perlu sentiasa bersedia dengan segala kemungkinan yang boleh berlaku.


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Pendek kata, ujian hidup dan rezeki kita adalah ketentuan dari Allah. Ujian Allah kepada semua adalah tanda Allah sayang. Walau bagaimanapun, jika kita berusaha untuk mengubah diri dan kehidupan kepada yang lebih baik, pasti Allah akan mempermudahkan segalanya. Yang penting kita tidak pernah lupa untuk memohon petunjuk dariNya dan mensyukuri setiap kurniaan ujian yang diturunkan. 


Jadi, janganlah selalu sangat merungut jika ditimpa ujian hidup dan rezeki kerana itu adalah peringatan Allah buat kita. Dan jangan sesekali membandingkan diri kita dengan orang lain. Tak betul tu. Membandingkan hanya akan membuatkan kita jadi putus asa dan tidak redha dengan ujian dari Allah. Lagipun ujian hidup dan rezeki kita adalah berbeza. Sentiasalah bermuhasabah diri. Itulah yang terbaik. 



Bisik2 :: Peringatan buat diri sendiri juga yang kadang-kadang selalu 'termerungut'. Huhu. T_T



Friday, 8 May 2020

Aib Tersebar. Siapa Yang Bersalah?



Assalamualaikum. Hai!


Aku dah lama perhatikan fenomena 'aib-mengaib' ni. Semakin hari semakin berleluasa. Tambah-tambah kat dunia maya ni. Bukan bermaksud kat dunia realiti takde menda ni berlaku. Memang ada cuma tak berapa terkesan mungkin sebab tersebar pun dalam lingkungan kecil saje. Maksudnya hanya yang ade berdekatan saje yang tahu. Ye la penyampaian cuma dari mulut ke mulut. 

Contoh - Perbualan Senah dengan Jenab.
Senah : Ko nak tahu Jenab, Si Melah tu nampak je cantik kat luar. Tapi...
Jenab : Tapi apa Senah?! Cepat la kabo ke aku.
Senah : Kalau ko nak tahu Si Melah tu pengotor nak mampus. Bilik die Ya Rabbi bersepah-sepah. Baju berterabur sana-sini. Kadang-kadang berminggu-minggu tak basuh. Dia main pakai je. Pastu sembur perfume banyak-banyak.
Jenab : Ye ke Senah. Mana ko tahu? Jangan buat cerita. Kang jadi fitnah la pulak. Aku taknak tanggung dosa memfitnah.
Senah : Betul la Jenab. Ko ni lupe ke aku ni duduk serumah dengan dia.
Jenab : Ye tak ye jugak. Lupa pulak aku aku ko serumah dengan die. Patut la aku sebatu pun dah boleh bau perfume dia. Rupanya pakai baju tak basuh. Ntah-ntah yang dalam-dalam pun macam tu eh? Ee..pengotor nye Melah ni. Ni nak kena bagitau kawan-kawan lain ni.

Maka, aib Si Melah yang pengotor pun tersebar. Pengotor tu boleh dikategorikan aib ke eh? Lantak le. Aku tak reti bab nak bagi contoh aibkan orang ni. Sori. Hentam je la eh. Ehehe. Apa yang aku cuba sampaikan ni cuma nak tegaskan yang aib pun boleh tersebar dari mulut ke mulut. Bermula dari orang yang terdekat yang tahu pasal kite. Sebab dah menyampah sangat, terus disebarkan kat orang lain.


Kalau di dunia maya ni pulak, aib boleh tersebar seantero dunia. Mana taknye, dari segi penulisan, gambar atau video yang tersebar, tak mustahil satu dunia boleh tahu bukan? Bagi seorang yang dikenali, mungkin dalam masa sesaat je boleh menjadi 'hit'. Bagi yang kurang dikenali pula, mungkin ambil sedikit masa untuk menjadi 'hit'. Melainkan sesuatu yang dia buat tu terlalu mendatangkan kebencian orang. Maka semua orang pakat 'bekerjasama' menyebarkan aib dia bagi menyatakan rasa meluat mereka.


Tapi apa yang dimaksudkan dengan 'aib yang tersebar' ni? Aib tu apa sebenarnya? Macam mana aib boleh tersebar? Siapa yang mulakan dan siapa yang bersalah dalam hal ni? Banyak sangat persoalan yang boleh dikemukakan tentang hal ni. Sampai kadang-kadang tak tahu berpunca dari mana. Pening kan?




Aib membawa maksud sesuatu perbuatan yang memalukan dilakukan oleh seseorang tanpa disengajakan atau dengan niat oleh orang itu sendiri. Aib boleh tersebar melalui 2 cara saja. Diri sendiri yang mendedahkan aib dia atau orang yang terdekat yang menyebarkan aib dia. Kemudian tanpa disedari, aib tersebut semakin tersebar dengan meluas sebab ramai yang 'berkongsi'. Semuanya bermula disebabkan diri sendiri atau orang terdekat yang mendedahkan. Jadi, siapa yang harus dipersalahkan?


Aku pernah dengar hadis tentang aib ni yang lebih kurang begini bunyinye, "Tutuplah aibmu kerana Allah telah menutupnya" dan "Jangan disebarkan aib orang kelak aibmu pula akan tersebar". Maaf kalau kurang tepat sebab aku tulis dengan bahasa aku sendiri yang aku faham maksudnya dari penyampaian hadis tersebut. Tapi begitulah lebih kurang maksud hadis tersebut. 



Kadang-kadang ada ramai yang suka menjawab tanpa berfikir bila aib tersebar. Diri sendiri yang menyebarkan menegaskan, "Gambar aku. Aku punya suka la nak share pun. Aku telanjang ke, tak pakai tudung ke, seksi ke, kau pedulik ape. Kubur masing-masing la weh!" atau "Video peribadi aku. Aku upload untuk tatapan aku dan kekasih aku. Lantak le gedik ke, lucah ke. Sape suruh kau tengok. Kau tu yang dengki. Busuk hati!". Dia terlupa yang dunia maya ni luas. Sekali dah upload walaupun untuk tatapan sendiri, semua orang boleh tengok. Walaupun itu salah diri dia sebab menyebarkan aib sendiri, dia tetap berkeras mempertahankan perbuatan dia yang kononnya itu hak dia.


Yang menyebarkan cakap, "Dia sendiri yang dedahkan aib dia, aku cuma nak berkongsi untuk bagi pengajaran pada orang lain. Bukan salah aku sebab sebarkan. Memang padan la muka dia. Sape suruh gedik sangat. Perangai macam @%&#*. Padan muka!" atau "Aku benci gila kat dia ni. Biar dia tahu sikit rasa malu tu macam mana. Siapa suruh share kat aku rahsia dia. Bodoh!". Mereka terlupa yang perbuatan mereka itu boleh mengundang banyak dosa dari orang lain yang turut serta untuk caci maki.


Entahlah. Kadang-kadang aku rasa benda ni terlalu kompleks untuk dihuraikan. Bagi pendapat aku, jika kita tahu kita pernah melakukan sesuatu yang mengaibkan, eloklah simpan sahaja pada diri sendiri. Kemudian menginsafi diri dan memohon kemaafan pada Allah minta dilindungi. Tidak perlu didedahkan atau diceritakan pada orang lain. Sebab kemungkinan untuk disebarkan pula pada orang lain memang tinggi. 


Pada yang mengetahui aib orang pula, eloklah dinasihatkan orang itu secara peribadi. Tak perlu disebarkan pada orang lain dengan niat mahu memalukan dia. Semua tentang dia disebut-sebut. Nama, gambar, video, disebarkan. Tak perlu buat begitu. Perbuatan tu namanya khianat. Cukuplah dengan menasihat secara peribadi. Kalau dia taknak dengar lantak le kat die. Yang penting kita dah tunaikan tanggungjawab kita sesama muslim.


Sebenarnya, dunia penulisan belog ni kadang-kadang menjadikan ramai manusia seperti 'lupa diri' dan 'terlepas laku'. Menulis sesedap rasa. Terlupa yang tanpa sengaja telah menyebarkan aib orang. Nak menjadi keyboard warior kononnya. Aku pun kadang-kadang terfikir, sepanjang aku menulis ni pernah ke aku buat salah dengan mengaibkan orang? Takut terlepas laku tanpa disedari. Jika ada, aku mohon maaf pada mereka yang terlibat.


Kita semua pernah buat silap. Kadang-kadang kita tak sedar kita juga pernah buat sesuatu yang memalukan. Tapi kerana Allah sayangkan kita, aib kita tersebut dilindungi olehNya. Jadi seeloknya, kita menginsafi kekhilafan kita tersebut dan jangan terus mengulanginya.



Bisik-bisik :: Selalu muhasabah diri sendiri dan menginsafi jika pernah berbuat khilaf.



Wednesday, 29 April 2020

7 Foods in Penang You Have to Eat Must!



Assalamualaikum. Hai! 

Salam Ramadan dan selamat berpuasa kepada semua pembaca blog kecintaan hati CikSha. Rasa lain sikit kan berpuasa tahun ni? Maklumla kena berkurung dalam rumah je. Tak boleh pi berbuka kat restoran, nak membeli belah kat bazar Ramadan pun tahun ni bazar takda, nak moreh kat masjid pun tak boleh. Situasi baru. Terpaksa la kita sama-sama harung. InsyaAllah nanti makin pulih keadaan wabak ni. 

Walaupun musim puasa, tak salah kan CikSha nak kongsi pasal makanan. Cuci mata ja. Mana tau berkenan kat anak tekak dan perut, boleh buat juadah berbuka. Malas nak buat sendiri, boleh order je. Food delivery kan ada. Hihi.




Semua orang tau, Penang syurga makanan. Macam-macam makanan sedap ada kat Penang. CikSha selaku anak jati Penang pun mengakui statement ni.  Tambah kalau pi kat 'port' dia. Rambang mata oiii! Tak tau nak makan yang mana satu. Rasa nak sumbat semua dalam perut. 

Jadi, mai CikSha kongsi dengan hangpa 7 jenis makanan kat Penang yang wajib hangpa cuba. Kalau tak cuba nanti menyesal lepas tu duk termimpi-mimpi. Tahap craving tu confirm tak boleh nak bawak bincang nanti. 😜

7 Foods in Penang You Have to Eat Must! 


#1 : Char Kuey Teow Banjir


Yang paling famous kat Penang, of course la Char Kuey Teow. Memang char kuey teow kat Penang je paling ummphhh tau. Kat negeri lain susah nak jumpa yang setanding dengan Penang punya. Tak boleh lawan ooo. CikSha pun kalau balik Penang, mesti nak cari char kuey teow dulu. Baru rasa lega nak balik Ganu ni ha semula. Kat Ganu takdak char kuey teow best. Huhu. 


#2 : Mee Goreng Mamak Sambal Sotong


Kalau pi Penang, hangpa wajib try Mee Goreng Mamak Sambal Sotong ni tau. Sedap gilaaaaa! Sumpah tak tipu. Tak tau nak habaq lagu mana. Tapi memang 'hantu makan' akan jatuh cinta dengan makanan yang super duper sedap ni. Dan akan craving nak merasa lagi dan lagi dan lagi. 


#3 : Laksa Penang


Hai geng hantu laksa sekalian! Hihi. Laksa Penang ni kan memang popular kat merata Malaysia. Rata-rata pi kat mana-mana pun ada ja yang jual laksa Penang. Tapiii, kalau mai Penang memang wajib makan laksa Penang piyauuu punya handmade by air tangan orang Penang. Ada pulak hirisan nenas dengan daun pudina. Rasa dia lagi power. Kena pulak 'angin' Penang. Fuhhhh..heaven!


#4 : Mee Udang


Mee Udang pun antara makanan yang paling famous kat Penang ni. Dia punya kesedapan tu masyaAllah, tak tau nak describe macam mana. Lain dari yang lain. Udang dia besar dan segar. Yang buat jadi umphh tu kuah dia. Kalau pi Penang, kena pi cari mee udang tau. Confirm tak menyesal! 


#5 : Nasi Kandar


Sekarang ni merata dah ada kedai nasi kandar. Tapi tetap tak boleh lawan yang kat Penang punya. Ada tu sanggup beratur panjang-panjang semata-mata nak pekena nasi kandar kat situ saja. Nak tau tak pasaipa? Sebab certain kedai nasi kandar ni, depa ada 'ramuan rahsia' tersendiri. Haaa..tu pasai kalau mai Penang kena jugak pekena nasi kandaq. Baru hangpa kenyang tersandaq. 🤭


#6 : Pasembur


Sebut saja pasembur, confirm dah terbayang Penang. Betoi dak? Dia macam 'geng' dengan nasi kandar la. Memang sedap! Ada timun mayang, bawang, ubi kentang, tauhu, taugeh, udang kering, ketam goreng berempah, sotong goreng, dan macam-macam lagi ikut selera anak tekak kita. Digandingkan pulak dengan kuah kacang manis berempah. Perghhhh...meletop!


#7 : Mee Kari Penang


Last but not least, antara yang tersedap jugak kat Penang dah tentulah Mee Kari Penang. Kuah dia yang power. Rasa lemak-lemak. Memang terangkat! Sedapnya oiii. Dah terbayang pulak. Ni nak kena buat sendiri ni. Taktau bila boleh balik Penang. Huwaaaa. 


Best kan makanan yang ada kat Penang? Yang 7 tersenarai kat atas ni memang yang sangat famous amos di kalangan food hunter yang mai Penang. Rugi tau turun Penang tak pi cari dan merasa semua makanan ni. Orang kat Penang opkoz la tak payah risau. Kalau craving je boleh order terus. Di hujung jari je. Berdesup runner food delivery Penang mai hantaq sampai depan pintu rumah.


Bisik-bisik :: Rindu Penangggggg! 😭 



Sunday, 12 April 2020

Pengalaman melahirkan secara Ceasarean



Assalamualaikum. Hai! 

Lama aih duk biar blog ni sunyi sepi takdak entri baru. Bukan takda idea. Nak menaipnye tu bercinta sangat. Padahal kat pesbuk boleh je tulis berjela-jela. Hihi. 

So, entri kali ni nak tulis pasal kenangan kena belah perot nak keluarkan 'hasil cinta' yang pertama sempena bulan kesedaran Cesarean. Dah tulis dah kat pesbuk. Ni tambah sikit point nak bagi panjang cecah lantai blog. Baru berbaloi bagi hangpa baca. Hihi.



April - Cesarean Awareness Month


CikSha tahu, ramai je yang pernah merasai pengalaman melahirkan secara czer samada unplanned a.k.a emergency ataupun yang dah di plan atas sebab-sebab tertentu. Yang pasti semua ni adalah ketentuan yang dah diatur awal lagi oleh Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. 

Sebab tu untuk menghargai pengorbanan para ibu yang pernah melahirkan melalui czer, bulan April ni dijadikan sebagai bulan penghargaan untuk ibu dan awareness kepada masyarakat. Tujuannya supaya semua orang tahu ini adalah pengorbanan yang sangat bernilai sebab risiko sangatlah tinggi. 

Melahirkan secara pembedahan bukan bermaksud kita 'kurang' sense sebagai ibu sebab tak feel contraction masa nak beranak. No no no. Beranak normal ke bedah ke, pengorbanan melahirkan tu tetap sama pahalanya. Tak ada beza. Apa la nak pi banding-banding pulak. Pelik betoi spesis mak-mak yang suka banding-banding ni. Hangpa dah pasaipa? Cobet kang!

CikSha sendiri dah rasa kedua-dua cara kelahiran. Normal dan czer. Jadi pada CikSha, mana-mana jenis beranak pun ada kesakitannya yang tersendiri yang Allah bagi kita rasa. Jadi hargai je pengalaman terindah kalau diberi peluang merasa kedua-duanya atau salah satu daripadanya. 

Yang bestnya bila diberi peluang melahirkan secara czer ni kita ada parut kekal selamanya kat perut. Panjang pulak tu. Parut Cinta gitu. 

Buat ibu-ibu yang ada SCAR OF LOVE, kita geng tau. ❤️


Budak ni la yang keluar ikut 'tingkap' tu


Pengalaman CikSha melahirkan secara czer


CikSha dapat scar of love masa nak beranakkan si sulung, abang Adan (2014). Emergency czer sebab fetal distress. Lagipun awalnya ketuban dah pecah dan 'kotor' sebab baby dah memberakkan dirinya kat dalam tu. Tapi doktor nak bagi peluang beranak normal dulu. Masalahnya dah induce dan merasa contraction macam nak mati pun jalan takmau terbukak sampai habis. Slow progress. Bila dah 8cm jalannya, CikSha dah tak larat nak push pulak sebab dah lama sangat menahan contraction. Sejam oi layan contraction. Jantung baby pun dah drop. Penyelesaian nya, emergency czer.


Teringat masa nak sign borang czer tu, dalam duk menahan sakit contraction tapi doktor duk tanya macam-macam sebelum sign. Lepas tu boleh pulak minta suami tolong sign sebab tangan gigil tahan sakit. Padahal mana boleh. Sendiri yang kena sign. Kena marah manja dek doktor. Memang kalut betul masa tu. Hihi. 

Yang paling tak boleh lupa, bila dah ditolak keluar dari dewan bedah, suami mai serbu lepas tu tanya kenal tak dia tu siapa. Hahahaha. Takut dia bini lepas kena bedah terus hilang ingatan ke apa taktau. Bedah tang perut kot bukan kepala. 😆

Itulah kenangan terindah kelahiran pertama dengan pengalaman dibedah untuk pertama kali seumur hidup. Dapatlah satu parut kekal tanda cinta dan kasih sayang buat anak dan suami. Semoga sentiasa dihargai pengorbanan ini seumur hidup depa anak beranak. Gituuu. Nak jugak tu penghargaan. Hihi.


Bisik-bisik :: Dah 6 tahun usung parut czer dan perut gendut. 😜



Tuesday, 10 March 2020

Safi Shayla Botanical Silk | Rahsia Rambut Kekal Sihat Berseri, Lembut dan Bersinar



Assalamualaikum. Hai!

Walaupun bertudung litup, CikSha percaya spesis seangkatan dengan CikSha masih mementingkan jagaan rambut. Maklum le, itu kan mahkota kita walaupun 'disembunyikan'. Mesti la kita nak jaga elok-elok. Betul tak?

Lagipun bila kat rumah, kita bebas dari tudung. Rambut lepas bebas mengerbang untuk tatapan sendiri dan tentulah orang tersayang. Dah tu takkan nak biar bau kepam dan tak terurus pulak kan? 

Kalau CikSha sendiri, opkoz nak rambut terurus dan wangi sentiasa. Sebab rambut CikSha ni rambut mahai oo. Takyah susah-susah nak pi gulung-gulung kat kedai. Semulajadi dah. Tapi itulah, nak jaga rumit sikit. Kalau tak kena dengan syampu, mau dia keras kejung lepas tu jenuh nak belai dia. Kalau sikat mau tersangkut di skala 8. Huhu.

Tapi sejak berkenalan dengan syampu keluaran Safi iaitu rangkaian Safi Shayla, memang CikSha jatuh cinta terus. Dah tak tukar jenama lain dah. Setia ikat simpul mati dengan produk Safi Shayla. Sampai sekarang.

BACA JUGA : Tips Jagaan Rambut Berkelemumur



3 jenis syampu Safi Shayla Botanical Silk yang super best


Haaa, korang nak tau tak baru-baru ni Safi memperkenalkan rangkaian produk baru syampu Safi Shayla iaitu Safi Shayla Botanical Silk. Ada 3 jenis syampu tau khas untuk 3 jenis jagaan rambut.

Meh CikSha kenalkan korang dengan 3 jenis syampu ni dulu one by one. Nanti korang boleh la decide yang mana satu sesuai dengan masalah rambut yang korang tengah alami. CikSha confirm korang akan jatuh cinta bila dah cuba syampu ni tau. 

Sebab sejujurnya, lepas CikSha dah cuba ketiga-tiga syampu ni, CikSha dah jatuh cinta gilaaaaa. I'm feel so wangi dan cantik uols. Sebab boleh libas-libas rambut dengan gembira walaupun mengerbang tapi lembut dan terurus. Gituuu. Tapi bila kat rumah je la eh CikSha buat perangai tu. Kat luar kan iols wanita bertudung yang comel lagi sopan santun. Hihi.

SAFI SHAYLA BOTANICAL SILK INTENSE NOURISHMENT

Syampu yang ni memang sesuai untuk korang yang ada masalah rambut rosak dan kering. Sebab kandungan Chamomile Oil yang terdapat dalam syampu ni sangat membantu mengembalikan kelembapan pada rambut dan merawat rambut rosak yang menyebabkan ia jadi kering tak bermaya tu.


SAFI SHAYLA BOTANICAL SILK SILKY SHEEN CARE

Haa, syampu yang ni pulak sangat sesuai untuk korang yang alami masalah rambut kering dan susah nak diuruskan. Kira kalau lepas bagi mengerbang tu, kusut masai la. Hihi. Jadi bila guna syampu ni insyaAllah rambut akan lebih terurus. Yang penting sekali rambut jadi lembut dan bersinar bak mutiara gitu. Maklum la dalam syampu ni ada kandungan Rose Oil yang mana memang bagus untuk mengekalkan kelembapan dan kelembutan rambut. 


SAFI SHAYLA BOTANICAL SILK HAIR FALL RESCUE

Yeah! Ini syampu yang paling CikSha suka sekali. Syampu ni sangat sesuai untuk yang ada masalah rambut gugur macam CikSha. Memang penyelamat. Kandungan Sunflower Oil yang terdapat dalam syampu ni memang berkesan merawat masalah rambut yang asyik nak keguguran tu. Sebab dia dapat menguatkan akar rambut dan buat rambut lebih sihat.

Keistimewaan Safi Shayla Botanical Silk


Apa yang best sangat syampu Safi Shayla Botanical Silk ni? Haa, meh sini CikSha nak bagitau kat korang.

Rangkaian syampu ni dihasilkan menggunakan 100% bahan botanikal aktif dan bebas paraben. Confirm ramai yang suka part bebas paraben tu. I know it! Safi pun dah faham sangat dengan kehendak ramai yang mencari produk tak mengandungi paraben. Bagus kan? 

Syampu Safi Shayla Botanical Silk ni jugak takda pewarna, bebas alkohol, SLS dan juga DEA. Kiranya natural gitu. Ye la kan bahan utamanya adalah bahan botani semulajadi sepenuhnya. Memang selamat untuk penggunaan jangka panjang. No worries.

Dihasilkan dengan 3 jenis variasi yang sangat terbaik untuk merawat 3 jenis masalah rambut iaitu gugur, rosak dan kusam yang mana punca utamanya adalah rambut kering. Macam yang CikSha dah kenalkan 3 jenis syampu di atas tu dengan kelebihan memasing.

Mengandungi 2 bahan utama yang super awesome dalam mengatasi masalah rambut iaitu Organic Habbatus Sauda dan Argan Oil. 

Yang paling best, syampu ni wangi sangat! In love tau. Bau wangi tu tahan lama. Dah 2 hari pun bau wangi tu masih ada. Misal kata kita pakai tudung seharian pun, bila buka je tudung bau semerbak tu kekal lagi tau. Suka!


CikSha paling in love dengan Safi Shayla Botanical Silk Hair Fall Rescue ni. Sebab masalah rambut gugur CikSha makin kurang dah. Suka sangat! Takde dah rambut terselit kat sikat. Rambut yang sesaje nak gugur ke lantai pun dah semakin dapat diatasi. Korang yang ada masalah rambut gugur, boleh la try syampu ni tau. CikSha recommend sangat.


So, korang jangan la lepaskan peluang untuk dapatkan rangkaian 3 variasi syampu Safi Shayla Botanical Silk ni tau. Confirm tak menyesal punya la. CikSha jamin tu. U can trust me. Sebab CikSha Safi Lovers sejati tau. Hihi. 

Kat mana nak dapatkan produk yang super duper best ni? Korang boleh je pi terjah pasaraya, farmasi dan kedai terdekat dengan korang. Confirm ada punya la si wangi ni kat situ. Kalau nak senang, beli je online kat Lazada dengan Shopee. Klik klik lepas tu tunggu je posmen hantar depan pintu rumah. 

Kalau nak info lebih lanjut pasal produk terbaru dari Safi ni korang boleh skodeng laman web ni ok! - > www.safi.com.my


Bisik-bisik :: Bertudung pun kena jaga rambut elok-elok tau! 



Pengalaman Pertama ke Pesta Buku Big Bad Wolf 2019 di Mydin Gong Badak Terengganu



Assalamualaikum. Hai!

Cerita ni dah basi sebenarnya. Tapi nak jugak update dalam blog. Kenangan kan harus dicoret untuk tatapan masa depan. Kalau tak silap CikSha kejadian ni berlaku awal bulan Ogos tahun lepas. Tudiaaa, ni dah tahun 2020 baru terhegeh nak cerita weh. Teruk betoi la hai pompuan ni. Well, kalau korang memang follow CikSha dari tahun 2009, mesti tahu iols memang suka kongsi cerita basi. 10 tahun dah berlalu masih sama uols. Bila la nak berubah. Hihi.

Berbalik pada kisah sebenar. CikSha kan tak pernah lagi tau jejak kaki kat Pesta Buku Big Bad Wolf ni walaupun dah lama ada. CikSha ni kategori ulat buku la jugak sebenarnya. Dulu masa bujang every month mesti spend sikit duit gaji pi membeli belah buku kat Popular Book Store. Kalau ada Pesta Buku, mesti pergi menyelit sekali cuci mata dan cuci poket kalau ada buku yang berkenan di hati.


Depan pintu masuk Pesta Buku Big Bad Wolf Book Sale 2019 kat Mydin Gong Badak, Terengganu. Dah siap shopping baru kita bergambar. Walaupun panas sikit kat area parking lot tu, tapi tetap ramai manusia yang kerumun. Maklum le harga runtuh nak shopping buku.


Bila dah kahwin, hobi CikSha nan satu ni terkubur terus. First sebab dah takde duit sendiri maklum le dah tak kerja. Second sebab spesis duk terperap je dalam rumah memandangkan PJJ dengan encik CH 2 tahun yang pertama. Memang takde sesaja la nak leluar rumah oi. Dah la duduk sekali dengan mertua. Hihi. Reason ketiga sebab banyak nak pakai duit untuk keperluan anak-anak masa kecil.

Tapi sekarang alhamdulillah sebab 3-3 reason tu dah boleh buang jejauh. CikSha dah start kerja sendiri jadi freelance designer + writer dan berniaga online. Boleh dah nak belanja diri sendiri beli buku yang berkenan di hati melalui online. Suami pun dah tinggal sekali boleh bodek dia bawak pergi shopping buku kalau ada free time dan duit lebih. Dan CikSha pun nak biasakan anak-anak dengan buku sebab depa dah makin besar.

Jadi, bila ada pesta buku haruslah kami sekeluarga pergi meramaikan jemaah. Hihi. Kebetulan Big Bad Wolf buat pesta buku kat Mydin Gong Badak, wojib la kami serbu. Bajet pergi hari kerja orang tak ramai la kononnya. Tapi takda maknanye. Ramai gila orang. Mestilah kan, siapa tak nak rebut peluang borong buku dengan harga super duper jimat.

Buku memang banyak gila la. Rambang mata CikSha menengoknye. Kalau ikut hati nak borong bebanyak. Mujur la berjaya kawal nafsu. Hihi. Tu pun dekat nak seratus jugak habis. Nasib dapat voucher. Alhamdulillah. Rezeki. Dapat rembat satu buku untuk diri sendiri. Yang lain buku untuk anak-anak. Kan nak bagi depa 'bercinta' dengan buku. Wajib la perabih kat depa ja. 

Jom la skodeng gambar kenangan yang sempat CikSha snap masa pergi event ni. Ada la beberapa keping. Nak snap bebanyak tak sempat. Maklum le handbag mahai CikSha yang sorang tu memacam dah perangainye. Hihi. Tempek yang ada je la untuk kenangan dalam blog.


Abang Adan happy dapat buku Shark tu. Kemain sengih-sengih. Kalau ikut harga asal tercekik la jugak. Mujur sale Big Bad Wolf ni ada. Murah terlajak dapat rembat buku idaman dia.

Pakwe duk membelek buku kanak-kanak yang mana sesuai untuk anak-anak beliau.

Adik ipar pun join sekali. Dia apa lagi. Rembat novel fixi la kerjaan nye. Kak ipar dia dah pencen baca novel. Pakwe tak bagi green light dah sejak kena 'bebel' masa zaman couple lagi. Redho je la.

Ini je la hasil tuaian yang berjaya dirembat masa tu. Buku CikSha tu masih belum berjaya lagi terbaca walaupun sehelai muka surat. Hihi.


Next, CikSha share pengalaman pergi Pesta Buku Big Bad Wolf untuk tahun 2020 ni pulak ok. Baru je lepas event nye. Awal bulan 3 baru ni. Taknak dah simpan lama-lama. Kita update laju-laju walaupun selow jugak sebenarnya. Orang lepas event terus update kan. Hihi. Sabo je la dengan pompuan sorang ni.


Bisik-bisik :: Best gila shopping buku kat Pesta Buku Big Bad Wolf. Harga jimat terlajak!


Friday, 14 February 2020

5 Most Delicious Malaysian Foods You Must Try On!



Assalamualaikum. Hai!

Sebagai seorang 'hantu makan', kali ni CikSha nak tulis pasal makan-makan la pulak. Rasanya dah lama tak tulis entri pasal bab makan ni. So, marilah membuntangkan mata menatap gambar makanan yang super duper delicious favourite CikSha sambil menjejes air liur baca review ikhlas dari hati CikSha sendiri. Mana tahu kot makanan ni pun favourite korang jugak.

Dalam entri makan-makan ni, CikSha nak kongsi 5 jenis makanan super sedap kat Malaysia ni yang WAJIB semua orang cuba. Alaaa, sekarang ni dah mudah nak menikmati makanan sedap-sedap dari restoran. Kita order je guna delivery malaysia. Tak payah susah-susah dah. Order je online, berdesup sampai depan mata.

So, apa lagi? Meh la kita skodeng makanan yang best-best pilihan hati CikSha ni. Kalau terliur, boleh terus order ok! Hihi.

Nasi Lemak


Carian Google

Yang ni memang kegemaran CikSha selamanya. Sebab tu pernah jadi penjual Nasi Lemak Seringgit depan rumah 3 tahun yang lepas. Hantu nasi lemak kan. Mesti le kita jual favourite sendiri. Hihi. Tapi dah pencen dah pun. Tak tahu le nak menceburkan diri balik ke tak.

Tapi kan, bila tengok presentation nasi lemak ni rasa terliur gila. Sedapnyaaaaa. Nasi lemak dengan daun pisang. Fuhhh. Aroma dia tu menusuk kalbu sangat. Ada pulak telur, timun, kacang, ikan bilis krup krap krup krap. Nasi lemak heroin nye mestilah sambal. Perghhh. Dapat pulak yang sambal dia sedap gila tak boleh bawak bincang. Adoiii. Menjejes air liur oii.

Nasi lemak yang macam gini paling win kat hati CikSha. Tak de tambahan macam ayam goreng ke, ikan ke, pun takpa dah. Yang tradisional macam ni la paling sedap. Setuju tak?


Nasi Kandar


Gambar Peribadi

Sebagai anak jati Penang, dah tentulah CikSha suka makan nasi kandar. Tambah yang jenis kuah campur. Kena gabungan dia memang sedap tak sangga oii. CikSha kalau nasi kandar memang suka gabungan ayam madu/goreng, sayur kobis, telur asin dan kuah campur. Sedap sangat dah tu pada CikSha. Boleh jilat jari tau.

Korang kalau pi jenjalan Penang, kena tau pi try makan nasi kandar. CikSha jamin, nanti mesti ketagih. Tapi sekarang ni dah mudah. Duk kat hotel je, kendian order guna servis food delivery. Tak payah pi bersesak ramai-ramai kat Restoran. Makan dalam bilik hotel lagi nikmat. Aiseh.


Nasi Dagang


Gambar Peribadi

Dah kahwin dengan orang Ganu ni, kekadang pepagi merasa la jugak makan nasi dagang. Nasi dagang ni dia gabungan beras pulut dan beras basmathi kot kalau tak salah. Lemak-lemak rasa dia macam nasi lemak. Sedap!

Selalunya digandingkan dengan kuah kari ikan aye/tongkol dan acar timun lobak. Cara makan, kena letak kuah kari tu banyak-banyak atas nasi lepas tu gaulkan. Perghhhhh. Sedap tak boleh bawak bincang.

Setakat ni yang paling best nasi dagang CikSha pernah try, kat Kampung Atas Tol Kuala Terengganu. Memang mabeles gilaaa nasi dagang dia.


Satay


Carian Google

Dah 3 menu CikSha kongsi kat atas tu nasi je kan. Peminat nasi memang camni. Hahaha. So, yang ni nak kongsi pasal makanan lain pulak.  Salah satu makanan favourite CikSha sekeluarga, of course la Satay. Anak-anak paling suka sangat makan satay. 10 cucuk boleh habis kat sorang anak. Hantu satay sungguh.

CikSha rasa mostly dari korang pun suka makan satay kan? Makanan sedap, haruslah jadi favourite. Makan santai-santai. Enjoy je. Satay yang paling CikSha suka satay ayam la semestinya sebab CikSha tak boleh makan daging.

Satay ni cukup ada kuah kacang dan hirisan timun serta bawang. Dah cukup sedap dah tu. Tapi kalau ada nasi kampit sebagai side dish memang boleh buat kenyang tersandar. Kuah kacang dia memang kena jadi heroin. Baru lah sedap tak terkata.


Tanjung Tualang Fresh River Prawn


Carian Google

Ok. Honestly yang last ni CikSha tak pernah lagi try. Tapi gila tergoda tengok udang dia besaq gedabak macam tu. I love prawn u know! WAJIB cuba ni. Udang fresh wei. Udang fresh ni rasa dia manis tau. Memang melting la.

Balik Penang nanti CikSha nak ajak kakak pi terjah sini la. Bukan jauh pun Tanjung Tualang dengan Penang. Kakak CikSha tu lagi la food hunter mengalahkan CikSha. Kalau tunjuk gambar udang ni, mesti dia bodek laki dia pi jenjalan cari makan kat Tanjung Tualang tak pepasal. Hahaha. Tapi apa susah kan? Pi bercuti sana, stay kat homestay ke, lepas tu kita order je la online. FoodPanda kan ada. Uiii..nikmatnya tu!


Haaaa, apa macam? Tergoda tak menatap makanan-makanan lazat yang CikSha kongsi ni? Kita rakyat Malaysia ni beruntung sangat. Ada pelbagai makanan yang sedap-sedap boleh dinikmati. Malaysia kan syurga makan. Tu pasal la kita ramai yang 'terlebih muatan'. Hihi. 

Tapi itulah, dalam duk makan yang sedap-sedap ni, kena beringat jugak la ye. Kesihatan tu paling utama. Makan kena berpada-pada tau. Yang penting jangan membazir. Membazir tu amalan syaitonnn. Bak kata anak sulung CikSha. Sabor je la.


Bisik-bisik :: Untung ada food delivery sekarang ni kan kalau teringin nak makan something boleh order terus. Suka! 




DMCA.com Protection Status
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com