Wednesday, 9 September 2020

PG MALL Epenjana Shop Malaysia Online & KBBM - Beli barangan tempatan hanya di PG Mall



Assalamualaikum. Hai!


Ingat lagi tak CikSha pernah habaq pasai satu online mall yang best, PG Mall? Alaaa..ada entri sebelum ni yang CikSha ajak hangpa berjemaah perabih duit bulan 8 tu. Takkan dah lupa kot. Hangpa kan gila shopping macam CikSha jugak. Mesti tak lupa punya la. Kan? Hihi.


So, kali ni CikSha nak ajak hangpa perabih duit lagi kat PG Mall. Best tau promosi yang PG Mall ni selalu offer untuk kita. Offer yang CikSha nak kongsi info dengan hangpa ni pun mabeles gila! Rugi kalau hangpa tak rebut peluang.


Sekarang ni pun CikSha tetiap hari mesti skodeng PG Mall tau. Nak shopping le weh. Senang kan sekarang ni. Hujung jari je semua. Tak payah pening kepala nak bersiap. Masa pun jimat jugak. Lagipun masih tak berapa nak berani lagi merayap merata. Maklum le si covid tu duk ada lagi. Kita manfaatkan je teknologi yang ada. 


 



PG Mall - Platform e-dagang nombor 1 di Malaysia


Sebelum CikSha habaq pasai offer yang PG Mall tawarkan, meh nak remind hangpa dulu pasal PG Mall. Biaq melekat dalam otak tu. Nanti nak shopping online je terus terlintas nak pi terjah PG Mall. 


PG Mall (www.pgmall.my) ni platform e-dagang nombor 1 di Malaysia tau. Lama dah ada. Dari tahun 2017 lagi. Kiranya dah 3 tahun PG Mall 'beroperasi'. Trusted tau. Jangan takut la. 


Yang best tu, PG Mall adalah satu-satunya platform e-dagang kat Malaysia yang menawarkan konsep consumer merchant. Yang ni paling CikSha suka. Sebab kita dapat habuan walaupun kita dah keluarkan belanja shopping kat sini. Best kan?


Kalau nak tahu, PG Mall ni dah tersenarai pada ranked TOP 3 dalam Iprice insight report. Boleh rujuk di ➡️ https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/. So, platform PG Mall ni memang tak perlu diragukan lagi.


Lagipun senang sangat nak shopping kat sini. PG Mall sediakan pelbagai cara pembayaran. Boleh guna payment gateway ataupun e-wallet seperti GrabPay, Boost, TouchnGo dan Maybank QRPay. Senang kan bila banyak pilihan untuk buat pembayaran.



Promosi E-Penjana Shop Malaysia Online


Disebabkan PKP yang dilaksanakan sepanjang tahun ni, kerajaan dah decide untuk buat satu pelan bagi menjana semula ekonomi negara dan juga peniaga. Jadi PG Mall pun taknak lepaskan peluang untuk turut serta dalam pelan ni. Bagus kan? Sama-sama kita naikkan semula ekonomi. 


Sebagai inisiatif, sepanjang bulan Ogos hingga September PG Mall ada buat tawaran istimewa yang best gila untuk semua pengguna. Memang terbaik punya tawaran. Ni antara offer yang diberikan :

* Penjimatan sebanyak RM8 untuk kos penghantaran

* Potongan sebanyak RM25 untuk pengguna baru dengan pembelian minimum RM80

* Potongan sebanyak RM20 untuk semua pengguna sedia ada dengan pembelian minimum RM100

* 50% OFF exclusive facebook live rebate voucher


Jadi hangpa jangan lepaskan peluang tau shopping kat PG Mall. Tawaran masih on sehingga 30 September 2020. Kita support ekonomi peniaga Malaysia. Klik link kat bawah ni untuk direct pi shopping sempena promosi ni tau! 


By Malaysians, to Malaysians

https://pgmall.my/shop-malaysia-online



Shop-Malaysia-Online_-1950x477px_Website-Slider



Kempen Proudly Local


Selain promosi e-penjana shop online, PG Mall juga sedang buat kempen untuk support barangan keluaran tempatan tau. Semua barangan keperluan rumah boleh dapatkan dengan shopping di PG Mall. Wehhh..sukanya! Tak payah dah keluar rumah nak pergi kedai. Setiap bulan boleh plan beli sesiap untuk sebulan barang keperluan rumah dan dapur kat PG Mall. 


Kempen Proudly Local ni still on going tau. Bermula dari bulan Julai hingga Disember 2020. So, jangan lepaskan peluang tau support produk tempatan dengan buat pembelian di PG Mall. Klik link kat bawah untuk direct pi shopping semua produk tempatan yang ada kat PG Mall.

 

Support local with #BarangBaikBarangkita

https://pgmall.my/proudly-local-campaign



Proudly_Local_KempenBeliBaranganMalaysia_KBBM_1950x477_Slider



Haaa, best kan promosi yang PG Mall tawarkan ni? Terbaik sangat! Sama-sama support ekonomi kita. Maklumat lebih lanjut boleh dapatkan di link yang CikSha sertakan kat bawah ni ok. 


Facebook : www.facebook.com/PGMallMalaysia

Instagram : www.instagram.com/pgmall.my

Hashtags:

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #ByMalaysiansToMalaysians #BarangBaikBarangKita #PGMall4u #Cashback #points 


Bisik-bisik :: Support ekonomi Malaysia! 👍





Saturday, 22 August 2020

Memori Raya Di Musim Covid



 Assalamualaikum. Hai!


Raya dah berlalu lama dah. Baru CikSha terhegeh-hegeh nak coretkan kenangan dalam blog bushuk ni. Suka betoi tulis entri basi. Dari dulu sampai sekarang tak pernah nak upgrade langsung. Haishhh. Apa la nak jadi dengan pompuan ni kan? Harapnya dah masuk tahun baru hijrah ni, berubah la hendaknya. Hijrah jadi penulis blog yang lebih rajin menulis dan update blog. Mudah-mudahan. 


Disebabkan tahun ni kita terpaksa 'berperang' dengan si virus covid yang nakal tu, raya tahun ni ada perbezaan la sikit dari kebiasaan sebelum-sebelum ni. Rasa lain kan? CikSha pun tak terkecuali jugak. Sebab tu la nak coretkan juga kenangan raya tahun ni dalam blog. Simpan memori kemas-kemas. Nanti boleh baca balik. Oh, by the way salam maal hijrah 1442H buat pembaca blog CikSha. Terlupa pulak nak wish. Hihi. 




Memori Raya Puasa


Ikutkan giliran, sepatutnya raya puasa tahun 2020 ni balik Penang dulu. Spend puasa hari akhir-akhir Ramadan dengan famili kat Penang. Lepas tu terus beraya la kan. Nanti baru raya kat belah Ganu pulak. Tapi itulah nye, kita hanya merancang, yang menentukan semuanya hanya Allah. Dah tetiba 'tentera halus' tu mai menyerang, kita pun diarahkan gomen untuk 'berkurung' di rumah. Terima je la dengan hati yang redha. 


Jadinya sistem giliran terpaksa la dibubarkan. Tahun ni kita sambut raya dalam kesederhanaan dekat rumah je. Tak dibenarkan balik kampung dan merentas negeri. Tak digalakkan pergi beraya ke mana-mana rumah sedara-mara walaupun dekat. Begitulah penangan si covid. 


Cumanya CikSha untung sikit la sebab tinggal serumah dengan mertua dekat kampung ni. Dapat la jugak merasa suasana raya dengan orang tua. Walaupun tak dapat raya dengan mak sendiri. Mak pun ada kakak sekeluarga kat Penang. Jadi takde la terkilan sangat. Syukur alhamdulillah Allah bagi rezeki macam tu. Bukan semua orang dapat kan? 


Lagipun tahun ni memang semua terpaksa 'berkorban' tak dapat balik raya. Ipar-ipar lain yang duk belah Selangor sana semua tak boleh balik sini. Kiranya kami sekeluarga dan kakak ipar yang kerja sini jadi 'penyeri' la gembirakan hati mertua berdua tu. Hihi. 


Dalam tak meriah mana tu, CikSha masak menu untuk raya boleh tahan la jugak. Buat Mee Kari Penang. Penangan tak dapat balik raya kat Penang punya pasal. Hihi. Kakak ipar pun dah order satay sampai 100 cucuk. Dengan ketupat palas dan nasi impit lagi. Rendang daging, rendang ayam mak mertua masak. Lemang pun ada pak mertua order kat jiran depan rumah. Tudiaaa. Sakan betoi. Biar la suasana tak meriah pun, janji makanan meriah. Yang penting perut happy. 😝


Masa raya tu ada la jugak kami pi ziarah mak sedara yang dah tinggal sorang sebab arwah suami baru meninggal. Anak pulak tak boleh balik. Itu je la kisah hari raya puasa CikSha tahun ni. Syukur masih berkesempatan untuk sambut jugak kan walaupun tak macam kebiasaan. Meh layan gambar pulak. 


CikSha sekeluarga dengan mertua dan kakak ipar



Bersama mertua kesayangan. 


The 3 stujes. 


Cinta hati dan diriku. Ewah. 😜


Kami sekeluarga. ❤️


Juadah di hari raya. Yummy! 


Mee Kari Penang air tangan CikSha


Memori Raya Haji


Haa, kita sambung pulak dengan kisah raya haji. Alhamdulillah sebab PKP masa tu dah dilonggarkan dan dibenarkan untuk merentas negeri. So, kita rilek je la lepas pengumuman tu. Tak berebut dengan yang lain bersesak atas jalan balik kampung. Sebab dah plan nak ganti raya puasa yang tak dapat balik Penang tu dengan raya haji. Tunggu je la harinya. 


Dalam tempoh tu, kebetulan maksu sekeluarga mai Ganu sebab adik sepupu ada appointment dengan adik Shukor yang bespren dengan kerbau tu untuk shooting. Dapat la jumpa sat lepas dah settle kerja adik sepupu tu sebelum depa gerak balik kampung paksu kat Kelantan. Sebab maksu ingat kami tak dapat balik Penang masa raya haji. Dia siap bawak ole-ole dari Penang buat pengubat rindu CikSha kat Penang. Hihi. Comel ja maksu. Sebab tu sayang sangat! 



Maksu sekeluarga singgah Kuala Berang nak hantar ole-ole. Jumpa sat ja kat tepi KFC Kuala Berang sebab encik CH nak Jumaat. Maksu sekeluarga pun kejar masa nak balik kampung kat Kelantan pulak sebelum balik Penang. 



Tapi masa nak dekat harinya tu, ada la kat medsoc kecoh sikit pasal rentas negeri sebab kes positif covid meningkat pulak. Cuak betul rasa masa tu weh. Ye la kan, kita dah excited nak balik jumpa mak. Nasib la tak disekat. Syukur. Dapat jugak balik jumpa mak dan kesayangan yang lain kat Penang. Terima kasih Allah. 


So, 2 hari sebelum raya haji kami sekeluarga pun berdesup gerak balik Penang. Alhamdulillah jalan tak sesak menuju ke Utara. Tapi jalan nak ke Pantai Timur memang beratur la kenderaan. Sampai ada la 2 3 kali kami bertembung dengan kereta yang memintas dari jalan bertentangan tu. Fuhhh..seram weh! Mujur takda apa-apa insiden tak diingini berlaku. Nauzubillah.


Masa on the way balik Penang. Berhenti kat RnR apa tah nama kat Kelantan isi perut kejap dengan bekalan yang dah bawak. Sumpah taknak dah berhenti situ lain kali. 😌


Balik Penang kali ni tak dapat nak huha huha sangat ziarah bespren yang jauh dari rumah mak macam kebiasaan duk buat. Masa yang ada spend untuk ziarah sedara mara dengan bespren yang dekat rumah ja. Maaf na bespren yang lain. Jangan kecik hati. InsyaAllah lain kali balik Penang lagi CikSha pi jumpa hangpa na. 


Raya haji pertama CikSha pergi rumah kak sepupu, maksu dengan bespren yang lama gila tak jumpa cik Wahida. Raya kedua pulak pakwe ajak pergi ziarah kubur arwah abah pagi tu. Petangnye, kami sekeluarga (CikSha, kakak dan mak) pi ziarah mak ngah kat Sungai Petani sebab esoknya mak ngah nak admit wad untuk operation mata. Raya ketiga, kami pergi beraya rumah kazen kesayangan hati CikSha kat Balik Pulau sebab esoknya dah nak kembali ke 'sarang' Ganu ku yang tercinta. 


Gitulah kisah raya haji CikSha kat Penang. Seronok sangat sebab dapat jugak balik jumpa mak dan kesayangan hati kat sana. Maklum lah bukan boleh selalu balik kan. Setahun ada la 2 kali je dapat jengah mak. CikSha kan anak mak oii. Hangpa lupa ka? Hahaha. Dah kawen dan beranak pinak ni je kena 'berkorban'. Ecewah. Jom belek gambar pulak. 


Maksu dengan kazen kecintaan hati mai raya kat rumah pepagi raya. Lepas tu tengahari kita pi balas balik pergi rumah maksu. Rumah berselang lorong je. 



Bertandang ke rumah kakak sepupu.




Dengan bespren kesayangan cik Wahida. Pergi beraya melantak laksa sambil bergosip. Laki cheq sabar je menunggu bini dia ni gosip-gosip. Hahaha. 



Pagi raya kedua pergi ziarah kubur arwah abah.


Masa on the way ke rumah mak ngah, ternampak mercu tanda ni. Balik tu encik CH ajak singgah ambik gambar kat sini. Hajatnya dia nak panjat jentera tu. Sekali ramai orang berhenti nak bergambar jugak. Terus tersentot hajat beliau. Hahaha. 


Raya ketiga, berkunjung ke rumah kazen kecintaan hati kat Balik Pulau. 



Alhamdulillah. Dapat jugak coretkan kenangan raya di musim covid dalam blog ni. Hangpa tengok. Walaupun dah basi, CikSha ingat lagi tau semua apa yang berlaku pada hari kejadian. Tu pasai asyik duk bertangguh nak menulis. Haha. 


InsyaAllah. Lepas ni nak ubah sikit la tebiat ni. Nak cuba istiqamah update blog setiap hari dan coretkan kenangan tu tak tangguh-tangguh lagi. Ye ke tu? Hihi. Moga Allah izin dan bagi kelapangan masa serta idea yang mencurah-curah. 


Bisik-bisik :: Kenangan dengan kesayangan kena abadikan untuk tatapan masa depan. 



Saturday, 8 August 2020

7 Must Eat Platters in Penang



Assalamualaikum. Hai!


CikSha kembali lagi nak pot pet pasai makanan. Hihi. Seronok pulak bila berpeluang cerita pasal makanan ni. Macam biasa, sebagai anak jati Penang, opkoz la CikSha nak habaq pasal makanan apa yang best hangpa wajib cuba bila pi jenjalan kat Penang. 


Kali ni, topik makanan kita pasal makanan ohsem yang terhidang di dalam sepinggan leper tapi mampu menggembirakan perot. Yang pasti nya mesti hangpa terliur nak try bila CikSha dah review pasal depa.


Kat Penang ni ada trademark dah makanan yang melambangkan Penang macam nasi kandar, mee kari Penang, laksa Penang, pasembor dan lain-lain yang dah diketahui kelazatannya. Tapi jangan taktau, ada side dish lain yang hangpa wajib jugak kena cuba tau.
 
 
Rugi kalau tak cuba sebab CikSha jamin hundred percent, sedap nya tu tak boleh bawak bincang. Maklum le kan, air tangan orang Penang. Agittewww. Dan semestinya yang halalan toyyiban la kan. 
 
 
Makanan apa yang sedap sangat tu? Haaa, mai kita pi skodeng satu persatu. Let's go! 


7 Must Eat Platters in Penang 


#1 : Mee Goreng Mamak

Kalau mai Penang, mesti dah terbayang mamak kan? Opkoz la sebab memang leluhur depa asal Penang piaww. Macam keturunan mami. Haaa, beza tau keturunan mamak dan mami ni sebenarnya. Jangan tak tau. 

CikSha pun konpius nak habaq macam mana kat hangpa pasal Mee Goreng Mamak ni. Tapi memang ini antara makanan tersedap la kat Penang. Style depa masak mee goreng memang lain tau. Ramuan dalam mee tu kena sangat. Ngam la orang kata. 

Dulu kan, masa kerja kat USM, CikSha suka sangat dengan mee goreng mamak yang kawan sekerja belikan. Tapi tak tau dia beli kat mana. Sebab selalu kirimkan je dia belikan untuk CikSha. Memang sedap sangat! 

So, kalau hangpa mai Penang, try la tau pekena Mee Goreng Mamak ni. Tapi tu la, kena pandai cari. Atas tukang masak yang memasak jugak kan kesedapan tu mai. Boleh gugel kedai mana paling ramai serbu, hangpa serbu la kedai tu jugak. Hihi. 




#2 : Popia Basah

Popia basah ni antara makanan tradisi yang popular jugak kat Penang tau. Setakat ni, memang yang kat Penang ja sedap kat tekak CikSha sebagai anak jati Penang ni ha. CikSha dah try yang kat negeri lain, tak dapat lawan kesedapan popia basah Penang punya. Mungkin pasai air tangan kot. Air tangan orang Penang kan sedap. Gittew. Hahaha. 

Selalunya CikSha duk beli bila ada pasar Ramadhan je. Kat area Seberang Jaya. Sedap! Jarang beli sebab bukan sejenis food hunter sangat CikSha ni pun masa tu. Duk kat Penang lagi kan masa bujang. Anytime boleh cari la konon. 

Sekali dah kena merantau tinggal kat Ganu, mai teringin tu mengagau la cari. Tapi tak sedap macam kat Penang. Huwaaa. Jadi bila ada peluang balik Penang, memang CikSha akan ajak la encik CH jenjalan cari makan. Craving punya pasai. Kena la cari jugak sampai dapat. 

Kalau hangpa mai Penang, wajib try popia basah ni tau. Nak senang, cari stall comel sorang mamu ni kat area Stadium Bandaraya Pulau Pinang. Sentiasa ada. Confirm tak menyesal. Depa cakap sedap gilaaa! CikSha pun balik Penang nanti nak try pi cari. 





#3 : Rojak Penang

Rojak Penang tak sama naa dengan Pasembur. Jangan keliru tau. Rojak Penang ni campuran buah-buahan. Lepas tu kuah dia yang hitam pekat melikat pedas haw haw dan ada taburan kacang. Ya ampunnn. Terlioq nyaa. Kalau pasembur pulak campuran makanan bergoreng lepas tu makan dengan kuah kacang. Haa, beza kan? 

Apa yang istimewa nya Rojak Penang ni? Istimewanya tang kuah hitam pekat melikat dia tu la. Selalunya rojak Penang ni, stall makanan Cina yang duk jual. Tapi jangan risau, orang Melayu pun ada ja jual. Selalunya mesti digandingkan dengan laksa Penang. Sebab bahan dia timun dengan nenas tu sama. Tambah sengkuang ja maka jadi la rojak Penang. Nyum nyum.




#4 : Nasi Melayu

Aik? Pasaipa sebut Nasi Melayu? Hihi. Sebenarnya mostly yang buka kedai makan jual nasi dengan beraneka lauk ni orang Melayu ja kan. Tu pasai sebut nasi melayu. Tak pun nasi campur. Camtu la lebih kurang.

Hangpa nak tau dak, bukan semua kedai nasi Melayu ni boleh popular tau melainkan masakan dia memang mabeles dan pilihan lauk dia banyak dan sedap. Kalau jenis ni, bukan takat orang Melayu ja pi, bangsa lain pun mai makan jugak kat situ tau. 

Masa CikSha kerja kat USM dulu, ada la 2-3 kedai nasi Melayu luar dari kampus yang jadi peberet. Lauk depa sedap. Selera kampung. Tambah ada ulam pulak. Memang memikat hati CikSha la. 

Dulu paling duk suka pi kedai makan nama Awet Muda. Ramai jugak orang luaq suka pi makan kat situ tau. Dekat-dekat area USM ja. Senang nak cari. Turun Penang kalau pi area USM boleh la pi try makan situ.



#5 : Kambing Bakaq

Ni antara menu makanan yang popular jugak kat Penang. Mungkin sebab tak banyak tempat yang ada kot. Entah la. Tapi kat Penang memang ada 2 tempat yang popular dengan kambing bakaq ni. Kat belah pulau sana ada satu, kat sebelah darat ni ada jugak. Dekat pulak tu dengan kampung CikSha.

Yang dekat dengan kampung CikSha tu memang popular sangat la. Puncak Mutiara Kafe nama dia. Situ memang tempat kambing bertendang. Haha. Gurau ja. Situ ada ladang kambing yang nalaaa punya besaq tau. Sebab tu menu kat situ mostly berasaskan daging kambing. Dan antara menu yang popular opkoz la kambing bakaq uols. 



#6 : Western Food

Opkoz la ada jugak western food kat Penang. Dah namanya syurga makanan dan tempat pelancongan favourite. Omputih ramai la duk mai melancong. Rugi la kalau tak ambik peluang bukak restoran berasaskan makanan barat kan. Nak berniaga kena la bijak ambil peluang dan inovatif gitu. 

Berlambak jugak la restoran ala barat ni ada kat Penang. Sedap dengan tak sedap makanannya dan best dengan tak best je persekitarannya. Pepandai la survey. Tapi ada satu restoran ni famous sangat sebab harga dia affordable dan makanan dia sedap. Pak Mat Western Food kat Bukit Mertajam. CikSha pun rasa nak pi try nanti kalau balik Penang. Boleh tulis review kan. Hihi. 



#7 : Penang Seafood

Last but not least, kalau hangpa mai Penang tu pi la try makan kat restoran seafood na. Maklum la, negeri yang ada pulau dan di kelilingi laut kan. Opkoz la makanan laut segar senang nak dapat. Cari la restoran hat yang tepi pantai. Syok oo makan sambil menikmati angin pantai, dengar deru ombak. Asyikkk ja. 

CikSha pernah la jugak makan kat restoran seafood masa bebujang dulu dengan kakak encik CH pi buka puasa. Masa tu dia kerja nurse lagi kat hospital Penang, CikSha kerja kat USM. Kira pernah la merasa makan seafood penang gitu walaupun zaman tok naduk punya cerita. Hahaha. 



Haaa, itulah dia 7 makanan yang sedap dan wajib hangpa cari kalau mai Penang ok. Lain sikit dari menu biasa yang memang melambangkan Penang. Tapi itulah, walaupun cuma dihidang dalam pinggan tetap mampu menambahkan isipadu badan. Hihi. Alaa, sekali sekala makan sedap dan best-best kan.Apa salahnya.

Bagi orang Penang, hangpa kalau craving tak payah nak susah hati sangat. Tau dah musim covid ni masih ada rasa insecure nak keluar rumah pi cari makanan sedap-sedap walaupun tekak teringin. Don't worry. Abang food delivery Penang confirm sudi nak hantar sampai depan pintu rumah. Order je ok!


Bisik-bisik :: Penang memang syurga makanan! 



Friday, 31 July 2020

Shopping online di PG Mall sempena Mega 8.8



Assalamualaikum. Hai!


Siapa kat sini suka shopping online? CikSha opkoz la suka weh. Memudahkan diri sendiri. Jimat masa, jimat kos minyak dan banyak lagi yang kita boleh jimatkan bila shopping online ni. Cuma klik klik je kat hujung jari, bayar dan tunggu posmen hantar depan pintu rumah. Rugi tak manfaatkan teknologi kan? Hihi.


Lagipun sekarang ni musim covid, memang takde makna nye la CikSha nak keluar shopping kat luar. Takut oii! Kita ni je yang pulun jaga SOP. Orang lain belum tentu nak jaga. Kita pun tak tahu entah siapa-siapa la yang dah dijangkiti tapi selamber derk je dia merayap merata. Dari merisikokan diri sendiri, baiklah kita elakkan selagi boleh. Betul tak?


Dah banyak pilihan kat platform online ni untuk kita shopping. Tak direct kat personal seller, kita boleh skodeng kat online mall. Contohnya macam PG Mall. Haa, kan ke memudahkan aktiviti shopping kita tu. Mall pun dah ada secara online tau. Masuk je, berlambak kedai kita boleh skodeng cuci mata dan cuci akaun bank. Hihi.


Terdapat banyak pilihan kedai yang trusted

Kenali PG Mall dengan lebih dekat


Pernah dengar tak tentang PG Mall? Kalau tak pernah lagi, meh CikSha nak kenalkan hangpa dengan PG Mall. Biar kita bersama berjemaah perabih duit shopping kat sini pulak.



PG Mall (www.pgmall.my) ni merupakan platform e-dagang nombor 1 di Malaysia yang diperkenalkan sejak tahun 2017 tau. Satu-satunya platform e-dagang kat Malaysia yang menawarkan konsep consumer merchant. Satu 'kelebihan' yang mana pembeli dan penjual akan menikmati insentif dari pihak PG Mall atas pembelian sendiri atau pembelian oleh orang lain yang mendaftar melalui refferal link kita. Menarik kan?


Pelbagai pilihan untuk membeli-belah yang sangat teratur

Sehingga kini dah lebih daripada 1 juta pelanggan berpangkalan di seluruh ASIA TENGGARA(SEA) yang menggunakan platform PG Mall ni tau. PG Mall pun sentiasa memastikan harga produk dan perkhidmatan yang ditawarkan adalah rendah dan tidak membebankan pembeli. Satu inisiatif yang sangat bagus.


Kalau korang nak tahu, PG Mall juga tersenarai pada ranked TOP 3 di dalam Iprice insight report. Boleh rujuk di ➡️ https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/.



Alternatif untuk pembayaran

Selain tu, PG Mall juga ada tawarkan pelbagai cara pembayaran nak memudahkan para pengguna yang duk mai shopping kat situ. Boleh guna payment gateway ataupun e-wallet seperti GrabPay, Boost, TouchnGo dan Maybank QRPay. Yang ni CikSha suka. Sebab bila guna e-wallet ni yang kita boleh dapat insentif cashback tu. Syok weh! Perabih duit dapat duit balik.


Promosi Mega 8.8 yang super WOW!


Sempena bulan Ogos yang dah tak lama lagi nak menjengah, PG Mall pun tak lepaskan peluang nak buat promosi best. Wah! Siapa la yang tak suka kalau ada promosi menarik untuk shopping kan?



Ada 2 fasa tau. Fasa pertama (Mega 8.8 Pre Sale) bermula dari 3 Ogos sehingga 7 Ogos 2020. Eh eh. Birthday CikSha tu 7 Ogos. Hihi. Boleh la pi shopping belanja diri sendiri nampaknya. Ni antara offer yang diberikan masa Mega 8.8 Pre Sale :
* Daily Flash Deals serendah RM8
* Potongan sebanyak RM5 dengan pembelian minimum RM38 (untuk pengguna baru)
* Potongan sebanyak RM15 dengan pembelian minimum RM88 (untuk semua pengguna sedia ada dan baru)






Untuk fasa kedua (Mega 8.8) pada 8 Ogos pula, ini adalah tawaran menarik yang PG Mall bagi :
* Potongan sebanyak 8%
* Diskaun sehingga RM88 dengan pembelian minimum RM188
* Potongan sebanyak RM5 dengan pembelian minimum RM38 (untuk pengguna baru)
* Potongan sebanyak RM15 dengan pembelian minimum RM88 (untuk semua pengguna sedia ada dan baru)


Haaa, best kan promosi sempena Mega 8.8 ni? So, korang jangan lepaskan peluang tau shopping kat PG Mall nanti pada tarikh yang CikSha dah bagitau kat atas tu.

Klik pada link di bawah untuk direct pergi ke PG Mall ok!
https://pgmall.my/mega-eight-eight-campaign




Dapatkan ganjaran istimewa dengan Maybank QRPay


Hari ni pulak last day untuk dapatkan ganjaran istimewa eksklusif dengan penggunaan e-wallet Maybank QRPay bila nak shopping kat PG Mall. Dapat potongan sebanyak RM5 dengan pembelian minimum RM50. Wah! Untung dan jimat banyak jugak tu. Cepat-cepat tau grab!

Boleh gunakan promo code ni : FLASH

Jom shopping sekarang! Klik gambar kat bawah ni untuk direct ke website PG Mall.




Maklumat lebih lanjut boleh dapatkan di link yang CikSha sertakan kat bawah ni ok.

Website : www.pgmall.my
Facebook : www.facebook.com/PGMallMalaysia
Instagram : www.instagram.com/pgmall.my


#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #Maybankqrpay #Mae #Mega88 #PreSales #eighteight #PresalesParty #PGMall4u #Cashback #points 


Bisik-bisik :: Mudah dah nak shopping zaman teknologi ni kan? Klik-klik je hujung jari. 👍


Tuesday, 21 July 2020

Bayam Brazil Goreng Belacan simple dan sedap!



Assalamualaikum. Hai! 


CikSha tak pernah kongsi pasal masakan kat blog kan? Sebab CikSha ni spesis masak ikut sesuka hati je campak-campak siap. Tak reti nak adjust sukatan. Ikut banyak mana bahan yang ada, pepandai la adjust sendiri. Janji hasil dia mabeles. Gittew. 


Nak snap gambar masakan pun ikut angin. Kalau masak benda biasa je malas le nak snap. Masak dari yang kebiasaan baru rajin sikit. Hihi. Banyak songeh betul la ha CikSha ni kan.


Yang dah lama duk follow CikSha kat pesbuk mesti tau dah, CikSha kalau dalam menu wajib kena ada sayuran. Tak buat yang masak, ulam-ulaman pun jadilah. Janji sayur. Baru rasa lengkap menu. Spesis pemakan sayur memang camgini.


Semalam untuk lunch, CikSha try masak bayam brazil. Buat goreng belacan. Pepandai le tambah nak bubuh eksesori apa bagi warna warni sayuran tu. Baru ceria kan. Nak makan pun seronok je.


Ni cara CikSha la ok. Sebab macam CikSha bagitau awal tadi yang CikSha ni selalu masak campak-campak je ikut bahan yang ada. Memamg takde sukatan spesifik la resipi ni. Haishh. Itu le masalah seketoi CikSha ni. Tu yang tak pernah tulis entri resipi kat blog. Kang orang hangen. Padia tulis entri resipi camni. Haha. Ampun tau. Ni kira first time tau CikSha nak kongsi resipi kat blog. Nak ikut, ikut je la eh. Taknak ikut, tengok je gambo tu sudah. 😜



RESIPI BAYAM BRAZIL GORENG BELACAN versi CikSha

Bahan-bahan :
Bayam Brazil secukupnya
Hirisan nenas secukupnya
Fishcake 1 keping
Ikan bilis secukupnya
Cili padi ikut nak pedas tahap mana
Secubit belacan
Bawang merah 2 ulas
Bawang putih 2 ulas
Garam dan gula secukupnya

Cara masak :
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, dan cili padi. Lepas tu tumis sekali dengan belacan sampai naik bau.

2. Campak ikan bilis dengan fishcake. Campak je ok sebab kita masak kan style campak-campak. Haha. Bagi garing sikit.

3. Masukkan bayam brazil. Kacau le depa dalam kuali tu bagi serasi dengan bahan yang kita dah tumis tadi tu. Lepas tu biarkan sayur bayam brazil tu layu sikit.

4. Last step, baru masukkan nenas. Takmau dia lembik sangat. Tu yang masukkan last sekali.

5. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya. Gaul sat lepas tu siap! Boleh dah makan. 😋


CikSha kalau ada nenas, memang suka add on dalam masakan macam sayur ke ayam masak merah ke. Dia macam jadikan masakan tu rasa dia lagi umpphh. Penyedap masakan la kiranya. Bab reka-reka ni serah la kat CikSha ok. Sesuka hati ja daku letak dalam masakan apa yang ada. Hihi. 


Maaf le bayam brazil nye dengan sekali batang dia CikSha masak. Malas nak perisi satu-satu oi. Jadi le tu masak campak-campak je. Dah bosan makan mentah. Yang penting mak mertua dengan encik CH cakap sedap. Encik CH memula suruh letak sikit je dalam pinggan dia. Sekali dah rasa, dia perabis kan semua teruih. Siap request nanti buat lagi. Kembang hidong iols. 😝


Bisik-bisik :: Masak tu terapi tau! 


Friday, 12 June 2020

Terjebak dalam bisnes online



Assalamualaikum. Hai! 


Kita selalu dengar orang cakap kalau nak menjual ni kena jatuh cinta dulu dengan produk yang kita nak jual tu. Betul tak? Macam mana nak jatuh cinta? Kena guna dulu la jawapannye. Lepas tu selam habis-habisan pasal produk. Baru la mudah nak kongsi pasal produk bila kita dah kenal dalam-dalam tentang dia. Apa bahan-bahan terbaik yang terkandung dalam produk, benefit setiap bahan, dan lain-lain. Penting tu tau!


CikSha ni pun baru lagi berjinak-jinak dengan buat bisnes online juai produk. Baru la sangat. Hihi. Tapi itulah. Tak pandai sangat pun. Banyak lagi yang nak kena belajar. Bukan senang nak tackle hati orang untuk shopping dengan kita. Susah ooo. Nak kena pandai promote. Sekarang tak pakai dah istilah mulut manis. Jari yang kena manis nak taip ayat copywriting meleleh-leleh bagi orang baca sampai tergoda nak beli barang kita jual. Setakat kongsi gambar jarang la boleh pikat hati pembeli. Meniaga online kan? Lain sikit kaedahnya ikut jenis produk yang kita niagakan.


Sumber : Laman Web Remaja



Sejak bila eh CikSha terjebak dalam bisnes online ni? Hmm..rasanya lepas beranakkan budak Adan tahun 2014. Pernah join dropship produk kecantikan. Jenis supplement. Konon nak cari income sesambil jaga anak. Produk tu kawan blogger jugak yang keluarkan. Kiranya CikSha ni macam nak support bisnes dia yang baru nak bertapak. 


Tapi sayang, langsung tak di guide. Apa-apa pasal produk langsung tak diterangkan. Camne nak bermula bisnes online ni? Guane nak buat iklan? Noob gile CikSha hangpa ni masa tu. Nak menega tapi tak reti. Newbie kan memang le tak tahu ape-ape. Hihi. Dibior je terkapai-kapai kelemasan sendiri. Maka tenggelam la CikSha ke dasar. Gituuuu. Hiperbola sangat. Haha. Rasanya produk tu pun dah takde lagi kot. CikSha pun dah tak ingat apa nama produknya.


Lepas dari kegagalan tu, CikSha pun senyap la bab bisnes online ni. Ku gentel anak je setiap hari dengan gembira. Tunggu encik CH hulur pitis je tetiap bulan. Banyak ke sikit ke terima je seadanya. Isteri mithali kan. Hahaha. 


Ni la produk yang CikSha duk berdagang. Siapa nak cuba? Hihi.


Penghujung tahun 2016 camtu kembali terjebak dengan bisnes online bila member zaman sekolah rendah CikSha merangkap mak stokis buat iklan tanya siapa yang berminat nak buat dropship dengan dia juai krim awet muda si gojes WD. Terus CikSha lelaju offer diri. Sebab dropship kan tak payah keluar modal. Baru nak belajar meniaga pulak. Hihi. Lagipun CikSha dah guna dulu WD tu. Lepas tu, rasa best nya la hai produk ni. Dah dapat manfaat yang elok kan, rasa macam ruginya tak kongsi dengan orang lain. Tu yang join jadi dropship tu.


Tapi bila dropship dah dibekukan, CikSha kemurungan sekejap. Murung pikir camno nak cari modal ni. Sebab dah seronok duk meniaga si gojes WD tu. Maka nya gigih cari modal nak join jadi dealer. Berkojo la CikSha sekueknye buat job design untuk kumpul modal. Bila dah cukup, terus merisik kabo kat mak stokis nak jadi anak dia. Alhamdulillah, dipermudahkan Allah. 


Sejak join team WD tu la CikSha dah tak memalu lagi nak meniaga online. Konpiden je. Tu status kat pesbuk selalu je terselit pasai WD tu. Sambil-sambil sharing kebaikan WD, sambil-sambil cucuk jarum kat friendlist. Mana nak pi tau kot dapat kikis depa. Kihkihkih.


Bila dah syok menjuai tu, rasa nak tambah la produk lain pulak kan. Kembangkan sikit bisnes online jual produk lain pulak. Tapi CikSha tak juai la benda yang sama genre. Bab kecantikan masih jual si gojes WD. Tahun 2018 CikSha tambah barang niaga, jual coklat. Yummeh! Hantu coklat kan. Haruslah jual barang yang disukai. Best rupanya jual produk makanan ni. Laju! Maklum la, semua orang kan suka makan. Hihi. Tahun 2020 ni, CikSha dah tambah satu lagi produk makanan iaitu Sambal Hitam pulak. InsyaAllah.


Sumber : Blog Bisnes Online Sebenar


Tak serabut ke jual banyak benda ni? Macam kedai runcit kata orang. Pasaipa tak fokus kat satu produk je? Entah lah nak cakap camna eh. Lain orang lain pandangan. Tapi CikSha pegang kata-kata Irfan Khairi. Orang berniaga ni kena bijak ambil peluang dan luaskan jenis perniagaan jangan tertumpu pada satu jenis je. Bila down salah satu, akan ada back up. Gitu la lebih kurang.

 
Tapi betul, CikSha duk follow Ustaz Ebit Lew sebab suka dengan sifat dermawan beliau. CikSha perasan selain bisnes servis (ceramah dan kem motivasi) yang beliau buat, beliau ada bisnes side lain jugak. Ada restoran, ada bisnes jual baju kurta dan baru-baru ni dia buat bisnes mart pulak. Itu bisnes owner tu. Dia pun luaskan network perniagaan dia. Yang best hasil perniagaan dapat kongsi dengan orang yang memerlukan. CikSha nak sangat follow bab tu.


Jadi pada pandangan CikSha yang cuma niagakan produk orang ni, tak salah la kot nak tambah jenis barang niaga. Cuma kena pandai handle je la. Yang penting, CikSha memang in love dengan produk yang CikSha duk niagakan sekarang ni. Jadi pengguna tegar dan pemakan setia produk jualan sendiri. Hahaha. Baru la syok nak kongsi dengan orang apa yang best pasal produk. Takde la macam syok sendiri. Dan tak rasa macam menipu orang lain. Ye la, dah kita sendiri pakai dan makan.


Lagipun seronok sebenarnya jual si gojes WD, Coklat Chocotainer dengan Sambal Hitam Jutavans ni. Tak tahu nak explain macam mana. Walaupun ada orang kata rugi sebab kena keluar modal, ada je bisnes yang boleh buat tak perlu keluarkan modal, tapi entah. Pada CikSha ni macam satu kepuasan tau bila berniaga keluarkan modal sendiri. Feel dia lain. Macam tu la. Nak support perniagaan orang muslim kita juga. Tu yang paling utama niat CikSha.


CikSha melekat lama dengan bisnes ni pun sebab support system dari stokis, leader sampai la ke founder sendiri yang terbaik sangat. Tak kedekut kongsi macam-macam dengan pengedar. Ilmu bisnes dah berkoyan-koyan dikongsi. Ilmu akhirat pun ada jugak tau. Reward kalau achieve target lagi depa bagi. Langsung tak berkira ok. Memang konsep berkongsi rezeki sangat. Best! Usahawan muslim macam ni la yang patut kita support.


CikSha pun enjoy dapat bantu orang lain sihat dan cantik dengan WD, kenyang dengan coklat Chocotainer dan Sambal Hitam Jutavans. Dah la produk nya bukan kaleng-kaleng. Eksklusif setanding produk antarabangsa tau. CikSha ni memilih jugak ye nak niagakan produk yang macam mana. Bukan sembarangan rembat. Semestinya yang terbaik la jadi pilihan hati CikSha ni. Ecewah.


Ada ke yang 'tergoda' nak join under CikSha cari duit tepi geli-geli? Haaa...meh merisik kat CikSha meh. CikSha sudi la sesangat kalau ada yang nak jadi team CikSha. Nak jadi customer lagi la CikSha suka. Roger je tepi tau. Hihi. Nah hang, sempat lagi ha nak promote tu. 😝 Oh ye, CikSha ada je buat blog khas untuk bisnes online CikSha ni. Tapi sendu sikit tak ber'update'. Dasar pemalas! Haha. Lepas ni kena rerajin la update situ bagi hidup. Nanti hangpa pi skodeng KIOSK GOJES ok!


Doakan CikSha berjaya dalam bisnes online yang CikSha buat ni jugak tau. Nak bayar zakat banyak-banyak, nak bantu lebih ramai orang yang memerlukan hasil dari bisnes online CikSha tu. Thanks korang sebab sudi baca bebelan panjang berjela CikSha. Pada yang pernah berurusan dengan CikSha tu me heart uols so much!


Bisik-bisik :: Berniaga kena jujur tau. Baru la boleh pergi jauh.
 


Wednesday, 3 June 2020

Review Filem : Siccin 1 & Siccin 2



Assalamualaikum. Hai!


Lama dah kan CikSha tak buat entri review filem dan drama. Rindu jugak sebenarnya nak kongsi dengan pembaca blog kecintaan hati CikSha ni review pasal drama atau filem best yang dah CikSha tengok. Dulu masa bujang je rajin review kan. Sebab rajin buang duit kat pawagam. Hihi. Sekarang ni layan movie kat tv je la. Tak pun download dari telegram lepas tu layan kat phone atau pc. Jimat. Tengok la banyak kali sampai muntah hijau.


Yang dah lama follow CikSha, mesti tahu yang CikSha ni spesis penakut tapi nak jugak tengok cerita seram atau thriller. Entah la perangai jenis apa tak tau. Gigih jugak tu nak tengok. Lepas tu masa tengok tu duduk tak diam. Menggeletis semacam. Saspen punya pasal. Sampai kena sound dengan encik CH. Hahaha.


Sepanjang musim PKP ni, kan astro bagi channel free. Dapat la layan movie seram kat channel Boo takpun Astro Citra. Tenkiu astro. Walaupun cerita duk repeat banyak kali sampai cemuih. Layankan je. Free kan.


So, entri ni CikSha nak kongsi pendapat CikSha tentang movie seram dari Turki iaitu Siccin 1 dan Siccin 2. Tulis sekali harung je la senang. CikSha rasa mostly dah tengok agaknya movie ni. Tapi ni review dari perspektif CikSha pulak la eh.




Movie Siccin Berdasarkan Kisah Benar


CikSha memang suka layan cerita yang based on true story sebenarnya. Sebab tu nak tengok sangat movie Siccin ni. Kalau korang nak tahu, movie ni dah ada banyak part dah. Rasanya dah 6 part kalau tak salah CikSha. Setiap part lain-lain kisahnya, bukan kesinambungan. Tapi the main point ialah kisah sihir menyihir.


Part sihir menyihir ni biasa dah kita tengok dalam movie Melayu kan. Kalau orang Melayu kita nak sihir orang kena cari tokmoh yang entah dia duk kumat kamit mentera dalam bahasa siam ke jawa ke apa tak tau. Memang tak bebutir. Dan yang pasti tokmoh nye bukan Islam la selalunya. 


Tapi dalam filem Siccin ni lain macam sikit weh. Mantera dia guna ayat al-Quran duk seru-seru nama Allah lepas tu ada la dia selit-selit mentera duk seru iblis setan dalam bahasa turki tu. Tapi perbuatan-perbuatan syirik macam ambik darah, rambut, gambar dan lain-lain yang guna untuk sihirkan orang tu memang nak sama macam kat tempat kita jugak. Agaknya memang itu basic nye eh. 😅


Dah la mantera dia nak menyeru iblis dan sekutunya tu real, tempat depa pi berlakon pun tempat kejadian sebenar katanya. Gila la! Berani tahap apa taktau para pelakon dengan krew penggambaran movie ni. Confirm lepas shooting kena ganggu teruk gamaknye. Huhu. Seram! 


Ok la. Jom baca sinopsis pasal 2 part movie Siccin yang CikSha dah tengok. Nak bagi korang nampak bayangan kisah disebalik movie ni. 



Ceyda yang dirasuk


Sinopsis Siccin 1


Kisah ni pasal seorang wanita nama Oznur yang in love dengan sepupu dia Kudret. Dah lama tapi Kudret tak perasan then berkahwin dengan wanita lain bernama Nisa. Tapi Oznur ni tak putus asa nak ngorat Kudret. Lastly dia berjaya goda Kudret sampai termengandung. 

Kemuncaknya terjadi bila Kudret menyesal curangi Nisa dan ambik keputusan putus hubungan dengan Oznur. Oznur memberontak. Depa bergaduh sampai Oznur keguguran. Itulah penyebab Oznur bertambah sakit hati. Terus nekad nak sihirkan Nisa untuk dapatkan kembali Kudret. 

Sebenarnya Oznur dah tersilap. Kat sini la plot twist kisah ni. Semua 'benda peribadi' yang dia dapatkan kononnya nak sihirkan Nisa tu bukan milik Nisa. Tapi milik anak sedara dia yang buta nama Ceyda. So, sihir yang nak matikan Nisa dan orang-orang yang related dengan dia berbalik juga pada Oznur sebab semua sihir tu terkena pada Ceyda. Itu sebab Oznur pun macam disihir sekali. Dia kan mak sepupu Ceyda. Maknanya sihir tu akan 'membunuh' semua orang yang ada pertalian darah dengan Ceyda.


Yang paling CikSha tak boleh nak hadam tu cara Imam Ihsan 'mengubat' nak pulihkan Nisa. Bapak la kejam oi. Ada ke pi hantuk kepala kawan tu dengan kayu sampai dia mati. Katanya itu je cara nak matikan sihir tu dan syaitan tu keluar dari badan. Gila!


Siapa yang mati dan selamat dalam kisah ni? Korang tengok la sendiri eh kesudahannya. 





Sinopsis Siccin 2



Yang ni pun kisah dengki mendengki dalam keluarga jugak. Kalau Siccin 1 pasal sepupu sepapat, Siccin 2 ni pasal adik beradik pulak. Yang tak tahan tu mak mertua komplot sekali. 😓


Kisah bermula bila Hicran dan Adnan kematian satu-satunya anak lelaki depa, Birol yang masih baby lagi akibat dihempap almari. Macam mana boleh kena hempap? Opkoz le sebab gangguan syaitan yang dihantar melalui sihir. Sejak kejadian ni hubungan Hicran dan Adnan berantakan. Depa dua dua kemurungan. 


Hicran pun mula diganggu dengan macam-macam perkara mistik. Ada 'hantu' duk mai kat dia suruh pulangkan anak. Dia selalu pi mengadu kat nenek dia sebab dia rasa nenek dia ja faham perasaan dia. Sama-sama kehilangan anak lelaki. Hicran duk rasa macam keluarga depa ketulahan tak boleh ada zuriat lelaki camtu.


Tapi kan, Siccin 2 ni memang plot twist dia power betul. Tak sangka pun sebenarnya punca semua kejadian tu adalah dari mak sedara Hicran, Nemicra yang dianggap sebagai mak selama hidup dia. Nemicra dengki dengan adik perempuan dia, Zehra yang subur boleh mengandung tapi dia mandul. Bila Zehra mengandung lagi kali ke3, Nemicra berkomplot dengan mak mertua dia nak sihirkan keluarga adik dia si Zehra tu. 


Bermula dari itu la sihir tu mula mengganggu anak beranak Zehra termasuk la Hicran. Sebab Hicran tu sebenarnya anak Zehra yang ke3 tu, bukan anak Nemicra. Apa kesudahan kisah dengki mendengki keluarga ni? Kejadian apa yang menimpa seluruh keluarga Zehra akibat sihir tu? Sihir apa sebenarnya yang telah menghantui keluarga Zehra? Jawapan dia korang kena tengok sendiri. Ni pun banyak dah CikSha buat spoil. Punya nak bagi korang faham jalan cerita.


Pengajaran di sebalik movie Siccin 1 dan Siccin 2


Bila tengok movie ni kan, sebenarnya dengki dan khianat dari 'keluarga' sendiri lagi dahsyat. Nauzubillah. Semoga kita semua dijauhkan dari perasaan hasad dengki dan perbuatan khianat sesama adik beradik, sepupu sepapat walaupun hakikatnya memang ada pun yang begitu. Semoga Allah lindung dan pelihara kita.


Sesama sepupu sepapat ni, kena ada rasa 'kekeluargaan' baru takda timbul rasa yang bukan-bukan kalau berbeza jantina. Kena saling mengenali dan jaga batas. Kalau boleh elakkan lah timbul 'rasa lain' tu. Dalam Islam pun tak galakkan berkahwin sesama sepupu sebab tak berkembang keturunan. Betul tak? Tapi kalau dah jodoh dan dedua in love, itu lain cerita. 


Antara adik beradik pun kena kuatkan rasa kasih sayang. Takda rasa nak dengki dengan 'kelebihan' sesama sendiri. Yang ini kena terapkan dari kecil lagi. Mak bapak la kena mainkan peranan. Didik anak rasa berkasih sayang dan berkongsi rasa sesama mereka. Tak membandingkan. InsyaAllah harmoni hubungan adik beradik.


Amaran Kalau Nak Tengok Movie Siccin



Untuk part 1 dan 2 Siccin ni, pertama kali kami tengok memang selamber je biar sound tu kedengaran. Baru thrill kan. Kononnya. Tapi, lepas je habis cerita memang malam tu tak boleh nak tidur. Anak-anak buat perangai. CikSha dengan encik CH rasa panas dan nak marah je bila anak buat perangai tu. Dengar memacam bunyi kat dapur dengan atas bumbung. 😅


Rupanya bila terbaca pengalaman orang lain yang pernah tengok movie ni, memang ada gangguan weh kesan dari bacaan mantera dalam movie tu. Fuhhhh. So, bila kali kedua tengok nak fahamkan betul-betul jalan cerita, CikSha mute kan part yang bacaan mantera tu. Baru la takda jadi dah macam yang kali pertama tengok tu.


Gila betul kan? Guna mantera yang betul-betul nak seru benda alah tu. Hadoiii. Nasib la kat rumah ni memang hari-hari kedengaran bacaan al-Quran. CikSha, encik CH, mak dengan ayah mertua memang duk mengaji ikut kelapangan masa masing-masing. Ada yang mengaji masa Subuh, Zohor, Asar, Maghrib. Alhamdulillah la dijauhkan dari sebarang gangguan yang bukan-bukan berterusan. Bukan takut. Tapi dia jadi tak selesa bila ada gangguan ni. Yang pernah kena je akan faham.


So, kalau korang nak tengok jugak movie ni, kalau jenis tak kuat semangat, ada anak-anak kecik, part yang dia duk puih puih mantera tu korang 'senyapkan' tau. Jangan biar berbunyi walau sepatah pun.


Pendapat CikSha Tentang Movie Siccin



Movie seram berkaitan perbuatan sihir menyihir yang lain dari yang lain. Seram dia lain macam mungkin sebab mantera tu kot. Lagi satu takde la dalam gelap je 'entiti' nye nak muncul. Tengah terang benderang siang hari pun selamber je dia keluar. Kalau movie kita, gelap gelita je baru 'dia' choihh terjengoi. 😅


Lagi satu, yang menyebabkan 'kematian' berlaku adalah perbuatan manusia tu sendiri sebab terdorong dari 'hasutan' syaitan. Nampak la logik kat situ. Kira ok la tu jalan ceritanya kan. Tak la nampak menipu sangat macam sesetengah cerita tu mati sebab hantu bunuh. 😅


Ada plan nak tengok part yang lain jugak. Nanti kalau dah tengok, CikSha ulas pulak eh. Pada pendapat CikSha, movie ni berbaloi la nak tengok bagi peminat cerita seram tapi penakut macam CikSha. Kalau peminat tegar movie seram yang kebal dan berani taktau la pandangan depa macam mana. Kot depa rileks je tengok takda rasa apa pun. 


Bisik-bisik :: Rupanya kat ceruk mana pun ada je perbuatan syirik sihir menyihir ni kan? 



Sunday, 31 May 2020

Wajah Seiras Jodoh Kuat



Assalamualaikum. Hai!

Ini entri tahun 2011 yang dikemaskini dan dipublish semula tau. Hihi. Selamat membaca!

Sebenarnye dah lama persoalan ni bermain-main di fikiran aku. Nak bincang kat belog, tapi pemalas yang amat la nak mengerah otak untuk ulas perkara ni dengan sangat bernas. Ececeh. Macam la selama ni penulisan aku bernas sangat kan. Berjela-jela je sampai orang meluat nak baca ada la. (-_-")


Jadinya, tetibe pulak sekarang ni aku jadi rajin. Pergi la menggoogle terlebih dahulu tentang topik ni. Saja nak tengok pendapat orang lain. Macam-macam versi entri ada. Kebanyakannya tempek gambar sendiri dengan couple dan tanya ade iras ke tak. Ada la jugak yang tulis bagi pendapat dari perspektif mereka sendiri. Tapi paling banyak entri kopipes la. Sama je ayat kat entri dorang. Jadi, inilah penulisan tentang ini dari prespektif aku pula.


Dari mana bermulanya teori Wajah Seiras Jodoh Kuat?


Aku pun tak tahu dari mana dan siapa yang memulakan teori 'Wajah Seiras Jodoh Kuat' ni. Err..dengarnye dari orang tua-tua zaman dulu. Macam mana tercetusnye teori ni ye? Kriteria apa yang membuatkan tok nenek kita terfikirkan tentangnye? Entah la. Aku sendiri tak pasti. Ada yang cakap mungkin dari segi air muka, bahagian-bahagian tertentu pada wajah, kelakuan, gaya dan entah apa-apa lagi. Kalau ada iras tu maknanya berjodoh dan jodoh sangat kuat serta berpanjangan. 






Pasangan yang sedang hangat bercinta selalunya akan menjadi sangat teruja bila ada orang menyatakan teori 'Wajah Seiras Jodoh Kuat' ni. Terasa bagai diawan-awangan. Menjadi terlalu yakin yang pasangan itulah jodoh buat diri dan bakal dinikahi. Mula la nak membelek setiap inci wajah pasangan memasing nak cari 'spot' yang dikatakan seiras tu. Eksaited gila. Betul tak?


Ada jugak pasangan yang bercinta ni jadi was-was bila dorang rasa langsung tak seiras bila disogokkan dengan teori 'Wajah Seiras Jodoh Kuat' tersebut. Mula la risau dengan hubungan cinta yang terjalin takut-takut terputus. Maklum la, tak seiras maknanya jodoh tak kuat. Sia-sia je bercinta bagai nak rak tapi hubungan kasih tak berpanjangan. Risau kemain hati.


Jodoh Itu Rahsia Allah


Perasan tak orang selalu cakap ayat-ayat klise seperti di bawah ini bila dorang tengok couple yang macam sweet-sweet je. Kononnya nak menegaskan yang couple tu memang berjodoh. 

"Eh..eh..muka korang ada iras-iras la. Jodoh kuat ni!"

"Sweetnya! Nampak macam adik beradik je. Muka memang sebijik sangat. Mesti jodoh korang panjang."

"Perasan tak muke korang sama? Ada jodoh la korang ni tau. Bestnya!"

Ramai kot di antara kita ni yang pernah terjebak dengan situasi ni. Betul tak? Baik korang mengaku. Bohong berdosa tau. Hehe. Memang la kadang-kadang kita rasa bila tengok pasangan tu macam seiras betoi wajah dorang. Kebanyakannya kita tengok memang seiras. Sampai jadi macam obses tengok orang muka seiras.


Tapi itulah kita ni ha. Selalu terlepas laku. Dah macam kita ni pulak yang menentukan jodoh orang. Padahal soal jodoh ini rahsia Allah. Astaghfirullah. *Menginsafi diri yang selalu buat khilaf.* Hakikatnya, seiras atau tidak wajah bukan penentu jodoh seseorang tu bertahan atau tidak. Semuanya rahsia Allah.



Wajah Seiras Bukan Penentu Jodoh Kuat


Secara logik akalnya, mungkin teori 'Wajah Seiras Jodoh Kuat' ni semua kebetulan sahaja. Ye la. Dah kebetulan wajah pasangan tu ada iras dan jodoh berpanjangan pulak. Ada jugak yang pasangan tu takde iras langsung wajah dorang, tapi tetap berkekalan jodohnya. Ada yang dikatakan seiras wajah, tapi jodoh dorang tak berpanjangan pun. 


Haa. Perkara ni boleh dikatakan subjektif jugak la kiranya. Sebab kan pandangan mata manusia ni berbeza. Kita tengok pasangan tu seiras sangat. Tapi pada pandangan mata orang lain, pasangan tu langsung takde iras pun. Jadi, tidak mustahil teori ini ada kebenarannya. Dan mungkin jugak tidak.


Yang penting, jangan terlalu taksub sangat sehingga mempercayai teori 'Wajah Seiras Jodoh Kuat' ini sepenuh hati. Lari akidah nanti. Apa-apa pun, yakinlah kita pada Allah. Jodoh adalah rahsia Allah. Hanya Dia yang mengetahui segala-galanya apa yang terbaik untuk kita.


'Wajah Seiras Jodoh Kuat' bukanlah jaminan yang kita perlu cari pasangan seiras untuk hidup bahagia dan jodoh berkekalan. Sentiasalah berdoa kepada Allah untuk memberikan kita pasangan yang baik. Kalau dapat pasangan yang seiras wajah tu kira bonus la tu buat diri. Kemudian berusahalah untuk mencorakkan hubungan suami isteri supaya sentiasa bahagia. Yang penting sentiasa memohon keberkatan dari Allah. Itulah usaha yang sebaik-baiknya. 


Bisik-bisik :: Hah! Mesti ramai yang tengah belek muka memasing ada iras ke tak dengan pasangan la tu. Kuikuikui. ;p




Wednesday, 27 May 2020

Tips jadi anak yang soleh dan solehah



Assalamualaikukm. Hai!



Ekceli nak share something sebenar nye. Emel yang aku dapat dari my lovely kazen. Emel tu tentang satu ceramah agama. Tajuk die Dahsyat nya Doa Seorang Ibu. Orang yang forward emel ni nak kongsi point penting yang die dapat dari ceramah tu. Sangat bagus point yang disampaikan. Sebab tu aku nak share dengan korang pulak point yang aku rasa memang perlu sangat aku hi-lite kan. Semoga kita sama-sama dapat memuhasabah diri kita. Meh kita sama-sama hayati isi ceramah tersebut.



Tips menjadi anak yang soleh & solehah


** Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita. Keberkatan hidup tentulah kita dapat dari doa dan restu ibu. Andai kata kita ada masa nak buat benda tak elok dan takda masa nak buat benda baik, maksudnya kita ni disiksa Allah sebab takda keberkatan hidup. Macam tu jugak kalau kita tak pernah nak cukup duit. Itu tanda tiada keberkatan dalam hidup kita dan kita sedang disiksa oleh Allah.



** Jangan buat sesuatu angkara yang boleh menyebabkan ibu mengalirkan air mata sedih dan kecewa. Setitik air mata itu jatuh, 10 kebajikan anak akan hilang. Kalau ibu menangis sebab kejayaan anak-anak itu dikecualikan.



** Ada 3 mata yang tidak dijilat api neraka :
+ Melihat kaabah sehingga menitis air mata
+ Membaca al-quran sehingga menitis air mata
+ Memandang wajah ibu yang sedang tidur / sedar hingga berlinang air mata



** Orang yang selalu menatap dan memandang ibunya takkan menangis teruk di hari kematian ibunya. Bukan tak nangis langsung. Nangis tapi tak la sampai meraung raung.



** Kita berdosa jika menggunakan jari telunjuk untuk menunjukkan sesuatu pada ibu.



** Kalau kita tak mampu letakkan diri kita di tempat yang terbaik, Allah akan letakkan kita di tempat yang terbaik dengan syarat kita letakkan ibu kita di tempat yang terbaik. Maksudnya selalu mendoakan yang terbaik untuk ibu.



** Berbuat baiklah dengan ibu. InsyaAllah setiap doa kita akan dimakbulkan Allah dan mustajab.



** Barang siapa yang tidak mendoakan ibu selepas solat buat ibu yang sudah meninggal maka dikira dia anak derhaka walaupun semasa ibunya masih hidup dia tak pernah menderhaka. Maksudnya, doakanlah ibu kita samada masih hidup atau telah tiada setiap kali lepas solat.



** Jika ibu kita dah meninggal dan semasa hayatnya kita ada peruntukan wang simpanan untuk dia, teruskan memberi peruntukan itu sebagai sedekah dan jangan kurangkannya setelah hayatnya telah tiada. Niatkan kita bersedekah bagi pihak ibu. "Ya Allah, aku sedekahkan bagi pihak ibuku, semoga pahala sedekah ini sampai kepada ibuku." Itu yang akan buat ibu kita BAHAGIA kat sana.



** Allah panjangkan usia ibu dan bapa kita supaya dia sakit dan nyanyuk untuk beri syurga pada anak-anaknya. Jagalah mereka dengan baik, insyaAllah syurga adalah balasannya. Jadi kalau tahu ibu/bapa kita sakit, berebutlah untuk menjaga mereka. Pahalanya besar sangat. Tak dapat kat dunia, kat akhirat kita dapat. Jadi, jangan abaikan pulak pastu campak kat rumah orang tua. Berdosa tau buat macam tu.



~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~




Haa. Itulah antara isi-isi dari ceramah tersebut yang aku rasa perlu aku share dengan korang. Renung-renungkan la. Setengah dari point ni kita boleh juga praktikkan untuk bapa kita. Apa-apa pun berbuat baik dan berbakti la sentiasa kepada kedua ibu bapa kita. Itulah yang terbaik untuk kita lakukan sebagai anak. Kenang pengorbanan yang telah mereka buat untuk kita.



Kena ingat, sejahat-jahat dan seburuk-buruk mana pun ibu bapa kita, tanpa mereka kita takkan wujud dan dapat menikmati segala kurniaan Allah di muka bumi ini. Jadi, meh sama-sama kita muhasabah diri kita. Semoga kita tergolong dalam golongan anak-anak yang soleh dan solehah. Amin.





Bisik-bisik :: Aku selalu ingatkan diri aku, apa yang kita buat pada ibu bapa kita sekarang, perbuatan itu akan berbalik pada kita semula bila kita dah tua. Jadi wajib berbuat baik pada ibu dan bapa serta orang-orang tua yang lain. InsyaAllah anak kita akan mewarisi nya pulak nanti dan mereka takkan mensia-siakan kita bila dah tua.



Saturday, 23 May 2020

Ujian Hidup dan Rezeki Kita Berbeza



Assalamualaikum. Hai!


Sedar atau tidak, kita selalu merungut dengan setiap ujian hidup yang dihadapi dan rezeki yang diberikan pada kita. Ada je yang kita berasa tidak puas hati. Merungut tanpa henti. Seolah-olah kita sahaja yang 'bernasib malang'. Mula nak membandingkan diri dengan insan lain. Kemudian cemburu dengan 'nasib baik' mereka. Sedangkan kita terlupa yang setiap manusia tidak ada seorang pun yang akan terlepas dari berhadapan dengan ujian hidup dan rezeki. Cuma ujian yang dihadapi berbeza keadaannya. Itu lumrah kehidupan yang nyata.


Ujian Hidup

Sepanjang kehidupan sebagai seorang manusia, kita akan melalui 2 fasa ujian hidup yang pasti menguji kekuatan iman. Ujian kesenangan dan ujian kesusahan. Mampu atau tidak untuk kita berhadapan dengan kedua-duanya? Allah takkan sesekali menguji hamba-hambaNya dengan ujian yang tidak mampu dipikul oleh mereka. Setiap ujian yang diberikan pasti bertepatan dengan kemampuan kita. Itu janji Allah.


Ujian kesenangan. Hidup mewah, bijak belajar, tidak menghidap sebarang penyakit berbahaya, rumahtangga bahagia, bekerjaya hebat, berpangkat dan dikenali ramai. Itulah antara ujian-ujian kesenangan kurniaan Allah kepada hambaNya. Allah selalu memberikan ujian kesenangan ini kepada insan yang terpilih untuk menguji seteguh mana iman mereka. Selalunya iman pasti akan goyah kerana menjadi terlalu leka dan lupa diri. Sehingga semakin jauh tersasar dan lupa bersyukur dengan nikmat kurniaan Allah itu. Lalai dengan kesenangan hidup yang diberikan. 


Ujian kesusahan. Hidup merempat tidak berharta, tidak bijak belajar, menghidap pelbagai penyakit kronik, rumahtangga berantakan, tidak bekerjaya, tidak berpangkat dan selalu dicemuh orang. Inilah antara ujian-ujian kesusahan yang Allah turunkan kepada hambaNya untuk menguji dan menyedarkan mereka tentang hakikat kehidupan di dunia. Yang mana tidak semua akan mendapat kesenangan semasa kehidupan mereka di dunia. Bagaimanapun, mereka yang menerima ujian kesusahan ini seharusnya menjadi semakin 'tunduk' dan menyedari akan kelemahan diri sebagai hambaNya yang kerdil.


Samada ujian kesenangan atau ujian kesusahan yang dialami, kita wajib bermuhasabah diri setiap masa. Setiap ujian pasti ada hikmahnya yang tersendiri. Jadi janganlah selalu merungut. Sebaiknya kita mohon petunjuk dari Allah supaya sentiasa membimbing kita dengan jalan yang betul untuk kuat mengharungi setiap ujian yang menimpa.


Sesungguhnya ujian kesenangan lah yang paling perlu ditakuti kerana kita akan mudah hanyut dan lupakan Tuhan. Sedangkan ujian kesusahan akan menjadikan kita lebih dekat dengan Tuhan. Itulah lumrah kehidupan manusia yang mudah alpa. Bila 'senang' Allah dilupakan, bila 'susah' Allah yang dicari.


~Credit : image taken from here.~



Ujian Rezeki

Setiap dari kita ada rezeki yang tersendiri. Namun dalam urusan rezeki ini juga ada ujian yang Allah turunkan. Murah rezeki dan berat rezeki. Itu perumpamaan yang dicanangkan oleh orang-orang lama. Seperti 'Ujian Hidup' inilah 2 fasa dalam Ujian Rezeki. Harta, kerjaya, jodoh dan anak adalah antara contoh rezeki yang paling dekat dengan kita. 


Bagi yang diuji dengan 'murah rezeki', maka segala yang diinginkan pasti mudah untuk dikecapi dan dipermudahkan Allah. Rezeki harta - sudah kaya bertambah kaya. Rezeki kerjaya - senang dinaikkan pangkat dan gaji. Rezeki jodoh - urusan mencari pasangan hidup berjalan lancar. Rezeki anak - dikurniakan zuriat yang ramai. Tapi berapa ramaikah yang bersyukur dengan nikmat ujian 'murah rezeki' ini? Realitinya, ramai yang terlupa untuk bersyukur.


Bagi yang diuji dengan 'berat rezeki' pula, terpaksa menerima hakikat dan redha dengan ketentuan dan ujian yang diberikan oleh Allah. Rezeki harta - tetap hidup miskin. Rezeki kerjaya - sukar mendapatkan pekerjaan. Rezeki jodoh - urusan mencari pasangan hidup menjadi sangat sukar. Rezeki anak - tidak dikurniakan zuriat. Namun, ujian-ujian ini sepatutnya menjadi pemangkin untuk terus berusaha memperbaiki diri. Terus berdoa kepada Allah, bertawakal dan cari jalan terbaik untuk cuba merungkai ujian 'berat rezeki' tersebut. Bukannya hanya berteleku mengharapkan keajaiban berlaku.


Sesungguhnya Allah akan 'membuka jalan' yang lebih luas untuk mereka yang sentiasa bersyukur dan berusaha. Rezeki adalah rahsia dan kurniaan dari Allah. Dengan kehendakNya tidak mustahil mereka yang 'murah rezeki' akan diuji dengan 'berat rezeki' dan begitulah sebaliknya. Jadi kita perlu sentiasa bersedia dengan segala kemungkinan yang boleh berlaku.


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Pendek kata, ujian hidup dan rezeki kita adalah ketentuan dari Allah. Ujian Allah kepada semua adalah tanda Allah sayang. Walau bagaimanapun, jika kita berusaha untuk mengubah diri dan kehidupan kepada yang lebih baik, pasti Allah akan mempermudahkan segalanya. Yang penting kita tidak pernah lupa untuk memohon petunjuk dariNya dan mensyukuri setiap kurniaan ujian yang diturunkan. 


Jadi, janganlah selalu sangat merungut jika ditimpa ujian hidup dan rezeki kerana itu adalah peringatan Allah buat kita. Dan jangan sesekali membandingkan diri kita dengan orang lain. Tak betul tu. Membandingkan hanya akan membuatkan kita jadi putus asa dan tidak redha dengan ujian dari Allah. Lagipun ujian hidup dan rezeki kita adalah berbeza. Sentiasalah bermuhasabah diri. Itulah yang terbaik. 



Bisik2 :: Peringatan buat diri sendiri juga yang kadang-kadang selalu 'termerungut'. Huhu. T_T




DMCA.com Protection Status
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com