Wednesday, 18 November 2020

10 Makanan Yang Sesuai Di Pesan Pada Hari Malas



Assalamualaikum. Hai! 


Pernah tak tiba-tiba terasa malas yang amat sangat! Malas untuk basuh pakaian, malas untuk keluar ke mana-mana, malas untuk memasak dan lain-lain lagi. Pasti pernah kan? 



Sebenarnya hari malas ini memang sering terjadi pada ramai orang dan selalunya ia akan datang beberapa kali dalam sebulan. Jika hari malas begini tiap-tiap hari, itu memang benar-benar seorang yang pemalas namanya. 





Bila sebut hari malas yang sama sekali tidak ada keinginan untuk memasak dan keluar dari rumah, cara terbaik untuk mengisi perut yang lapar adalah servis penghantaran makanan online. Dengan adanya online food delivery begini, dengan senang nak makan apa semuanya boleh. 



Antara menu yang paling best di layan tatkala tiba hari malas begini adalah seperti : 

  • Pizza

  • Burger

  • Sushi

  • Apam Balik 

  • Satay

  • Nasi Lemak 

  • Oden

  • Nasi Kandar 

  • Steak 

  • Chicken Chop 



10 Makanan Yang Sesuai Di Pesan Pada Hari Malas



1. Pizza


Makan pizza di hari malas begini memang sangat best! Lagi-lagi jika makan pizza sambil tonton TV atau movie kegemaran. Banyak pilihan pizza untuk dinikmati di rumah dan untuk lebih mudah boleh pilih pizza yang sememangnya sudah terkenal seperti Pizza Hut dan Domino’s. 



2. Burger



Jika tak suka pizza, boleh makan burger. Beli burger dalam bentuk set bersama kentang goreng dan air juga bagus. Antara pilihan burger yang banyak dan senang untuk di order adalah McDonald’s. Burger di McDonald’s ini sekali makan terus kenyang. Jika nak jimat masa antara makan tengahari dan makan malam, boleh order dua set burger sekaligus. 





3. Sushi



Sesekali ubah selera makan sushi pun okay juga. Apa salahnya. Namapun hari malas jadi nak makan apa tidak siapa boleh larang. Cuma sushi ini kena pilih yang betul-betul kena dengan selera. Takut nanti tersalah order sushi dengan isi ikan mentah, bagi yang suka tak mengapa tapi bagi yang tidak suka, sudah tentu akan jadi satu pembaziran pula. 


4. Apam Balik


Apam Balik merupakan sejenis makanan yang dimasak menggunakan acuan khas dan boleh ditemui di sekitar Malaysia. Ia turut dijual secara meluas oleh penjaja di mana-mana sahaja termasuklah pasar malam, pasar pagi dan lain-lain.



Apam Balik juga telah di isytiharkan sebagai makanan warisan negara oleh Jabatan Warisan Kebangsaan Malaysia.


5. Satay 


Satay merupakan salah satu makanan yang popular dan terkenal di Malaysia dan Luar Negara. Satay ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi. Ia dibuat daripada kepingan daging ayam atau daging lembu yang dicucuk pada lidi atau buluh lalu dibakar menggunakan api arang kayu. Pada kebiasaannya, satay akan di hidangkan bersama kuah kacang serta hirisan timun dan bawang. 



Satay lembu dan ayam yang merupakan salah satu jenis satay yang popular dan terdapat juga beberapa jenis satay lain best, antaranya satay kambing dan juga satay arnab.

 

6. Nasi Lemak





Nasi Lemak merupakan hidangan makanan rakyat Melayu. Nasi Lemak diperbuat dari beras yang dimasak dengan santan kelapa, bawang merah, halia dan juga daun pandan. 



Nasi Lemak juga dikenali sebagai juadah kebangsaan Malaysia dan ianya boleh di dapati di setiap pelosok negara. Nasi lemak di Malaysia biasanya mengandungi sambal tumis, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, timun dan telur rebus. 



Terdapat juga penjual Nasi Lemak menyajikannya nasi lemak dengan lauk tambahan lain seperti sambal sotong, sambal kerang, telur goreng, ayam goreng, rendang dan sebagainya. 




7. Oden 



Oden merupakan makanan yang berasal dari Jepun dimana ianya selalu menggabungkan bahan-bahan seperti kek ikan bersama kuah yang rasanya agak pedas di dalam mangkuk yang kecil. Oden mula terkenal di Malaysia apabila sebuah kedai serbaneka dari Jepun iaitu Family Mart mula beroperasi di Malaysia. 



Sejak hidangan ini di perkenalkan di Malaysia, ia mendapat sambutan yang cukup hangat daripada  masyarakat kita. Tetap tidak menghairankanlah kerana hidangan ini sememangnya lazat.




8. Nasi Kandar



Nasi kandar Penang merupakan makanan yang wajib ada dalam senarai makanan anda apabila berada di Penang. Dan memang tidak dapat disangkal lagi yang ianya merupakan makan ‘nostalgia’ buat penduduk di Pulau Pinang. Terdapat pelbagai restoran nasi kandar yang dapat anda jumpa apabila tiba di Pulau Pinang.



Akan tetapi, mencari nasi kandar yang betul-betul sedap bukanlah mudah seperti sangkaan anda semua. Apapun janganlah risau dan khuatir kerana masih ada restoran nasi kandar yang terkenal seperti Restoran Deens Maju Nasi Kandar,Restoran Nasi Kandar Line Clear dan Restoran Hameediyah yang boleh dikatakan legend di Pulau Pinang.




9. Steak 



Nak manjakan diri di hari malas dengan menu makanan mewah bagaikan raja? Sesekali hargai diri dengan makan makanan mewah begini tidak salah, asalkan jangan terlebih belanja. Antara menu mewah yang sesuai di makan di rumah atau di mana saja, tak lain dan tak bukan adalah steak. Steak daging yang lembut dan berjus, sedapnya. Sekali makan tentu akan teringat-ingat. 





10. Chicken Chop 



Nak makan steak tak cukup bajet? Tukarlah dari menu steak kepada chicken chop yang lebih murah. Menu chicken chop begini tidak kurang hebatnya. Lagi-lagi ia datang dalam bersama makanan hidang sampingan seperti sayuran dan kentang.  Yang penting kuah sos yang dihidangkan bersama hendaklah sedap supaya kombinasi untuk semua makanan ini menjadi hingga tahap menjilat jari. 



Menu untuk makan di hari malas ini sebenarnya ada banyak lagi (Malaysia kan ada banyak makanan sedap). 



Dan untuk tahu menu lain yang best untuk makan di hari malas begini, bolehlah layari website Foodpanda atau untuk cara yang lebih senang, muat turun aplikasi Foodpanda ke telefon bimbit masing-masing. 



Bisik-bisik :: Senang kan nak order makanan sekarang ni? Foodpanda je!





Sunday, 4 October 2020

Oktober 💞 Bulan Kesedaran Sindrom Down



Assalamualaikum. Hai!

 
Buat yang memang follow CikSha di blog atau di sosial media yang lain macam FB dan IG, mesti dah tahu yang CikSha mempunyai seorang anak istimewa Sindrom Down. Tahun 2020 ni umur nya dah 4 tahun. Alhamdulillah, Allah masih beri kami peluang untuk terus menyantuni si encem Iman kesayangan ramai tu.
 
 
 
 
Kalau nak tahu, bulan Oktober ni sebenarnya hari special untuk si encem Iman dan kawan-kawan sekasut dia. Down Syndrome Awareness Month atau dalam bahasa Melayu nya Bulan Kesedaran Sindrom Down. Setiap tahun, akan ada 2 sambutan istimewa untuk mereka yang sangat teristimewa ni tau. Bulan March pada setiap 21hb dan sepanjang bulan Oktober.


Bulan March tu simbolik kepada kelebihan kromosom yang dimiliki pada kromosom 21. Kalau normal hanya ada 2 salinan saja tapi pada Sindrom Down akan ada 3 salinan. Bulan Oktober pula untuk memberikan awareness atau kesedaran kepada umum tentang Sindrom Down. Sekadar untuk lebih ramai cakna dan ambil tahu apakah keistimewaan insan Sindrom Down ni.
 
 
Jadi sempena Bulan Kesedaran Sindrom Down ni, CikSha nak kongsi la sikit info tentang Sindrom Down. Untuk pengetahuan kawan-kawan CikSha yang masih tak cakna tentang Sindrom Down dan kenapa insan ni sangat extra special dan patut disantuni dengan baik.
 
 

My Trisomy 21 Sindrom Down Boy


 Sindrom Down Bukan Penyakit


Sindrom Down bukan penyakit tau. Takde risiko jangkitan ye kalau tersentuh golongan ni. Mereka cuma extra special sebab terlebih satu kromosom je. Macam yang CikSha jelaskan sikit kat atas tadi. Itu je yang membezakan mereka dengan insan normal yang lain. 
 
 
Nak tahu satu fakta tak? Bila ada yang kata Sindrom Down ini adalah penyakit, perkataan tu sangat melukakan hati mereka yang dikurniakan dengan anak Sindrom Down ni tau. Sebab memang bukan penyakit pun. So, please use the right words.


 

Tiada Istilah 'Terkenan' Bila Dikurniakan Anak Sindrom Down

 
Sindrom Down juga takkan jadi sebab 'terkenan'. Semuanya kuasa Allah. Faktor yang mungkin ada ialah sebab keturunan atau Allah memang nak anugerahkan pada ibu bapa yang 'terpilih'. Ada la tu sebab dia. Tak perlu nak pertikaikan sangat.
 
 
Untuk pengetahuan pembaca blog CikSha, Sindrom Down hanya akan terjadi disebabkan 2 perkara ini saja tau. Samada keturunan (salasilah keluarga pernah ada sejarah kelahiran) atau kuasa Allah yang menyebabkan kromosom pada sel ke 21 terbentuk menjadi 3 salinan secara tak sengaja. Hanya Allah saja yang tahu.
 
 
3 jenis Sindrom Down yang perlu semua ambil tahu.
🔸Trisomy 21 (nondisjunction)
🔸Translocation
🔸Mosaic

Semua 3 jenis sindrom Down adalah keadaan genetik (yang berkaitan dengan gen). Tapi hanya 1% daripada semua kes sindrom Down mempunyai komponen keturunan iaitu Translocation. Keturunan bukanlah faktor dalam Trisomy 21 (nondisjunction) dan Mosaic.
 
 
 
Si encem Iman dengan abang dan adik nya

 

Masalah Kesihatan Insan Sindrom Down

 
Mereka yang Sindrom Down ni ada je yang sihat takda masalah kesihatan yang memudaratkan. Kurang sikit-sikit tu biasa la. Dah nama pun istimewa kan. Ada masalah penglihatan samada rabun atau juling, ada yang pendengaran nya tak berapa nak jelas, ada yang tumbesaran terganggu sikit sebab masalah hormon tiroid. Selagi tak memudaratkan ibu bapa patut bersyukur.
 
 
Tapi ada juga dikalangan mereka yang diuji dengan masalah kesihatan kronik. Contohnya seperti kanser darah (leukimia), penyakit jantung berlubang, penyakit berkaitan usus dan perut, berlebihan berat badan (obesiti). Tapi walaupun diberi ujian begini, kena juga bersyukur kerana diberi keistimewaan dari Allah memiliki mereka. Mungkin Allah nak beri pahala berganda untuk keluarga yang menyantuni mereka dengan baik. InsyaAllah.
 
 
 

Ciri-ciri Sindrom Down


Kalau diperhatikan sekali imbas, mereka memang nampak macam kembar. Mungkin sebab bentuk mata, hidung, muka yang seakan seiras. Tapi hakikatnya, mereka tetap ikut 'air muka' mak ayah masing-masing. Dah gen nye datang dari mak ayah. Cuma sebab persamaan pada kromosom ke 21 tu yang buatkan mereka kelihatan sama.


Ciri-ciri lain yang mungkin buat orang geram tengok anak Sindrom Down ni ialah kulit gebu mulus, jari gebu kontot, rambut halus lembut, manja dan tentulah sebab mereka extra comel. Hihi. Ini realiti tau. Gerammm je tengok mereka ni. Tambah-tambah kalau buat keletah comel-comel. Kalau nak tahu, mereka ni suka sangat dengan muzik.

 
 
Budak suka menyanyi. Hihi.
 
 

Hentikan Stigma Buruk Tentang Sindrom Down

 
Ibu bapa yang dikurniakan anak dengan Sindrom Down janganlah menyalahkan sesama sendiri atau takdir. Takda benda yang jadi kat dunia ni tanpa ada sebab musabab nya. Mula-mula tak dinafikan pelbagai rasa yang akan hadir. Tapi jangan dibiarkan rasa yang negatif tu terus menerus ada. Ambil masa sebentar untuk bertenang. Kemudian terima dengan penuh rasa kesyukuran dan redha. Mereka sebenarnya adalah anugerah terindah buat kalian.

 
Masyarakat pun kena buang stigma tentang Sindrom Down yang kalian duk pegang selama ni jauh-jauh. Sindrom Down bukan cacat cuma kecelaruan pada gen dalam sistem badan. Anak Sindrom Down juga bukan pembawa penyakit. Mereka adalah yang teristimewa yang kalian patut santuni dengan sebaiknya.


 
Itu je la kot secara umum untuk semua ambil maklum. Terima kasih buat yang sayang dan terima mereka seadanya tanpa syarat. Jangan pernah lelah nak menyantuni mereka tau. Cuma kena sabar banyak je la sebab mereka ni memang kuat merajuk dan juga mengamuk. Itu tak lain tak bukan si encem Iman la tu. Hihi. 😝


Bisik-bisik :: Anak Sindrom Down adalah bunga-bunga syurga yang Allah pinjamkan buat semua. ❤️



Saturday, 3 October 2020

Resipi Kek Batik Almond Yang Cair di Mulut dan Yummylicious



Assalamualaikum. Hai! 

 
Hari ni nak kongsi dengan hangpa cara CikSha buat kek batik. Ini la satu-satunya kek yang paling CikSha terer buat. Ramai cakap kek batik CikSha sedap. Lain dari yang lain. Tapi entah la, takde pulak teringin nak buat bisnes jual kek batik ni. Buat untuk makan sendiri atau ada apa-apa sambutan/jamuan je la.

 
CikSha kalau buat kek batik memang tak pakai serbuk koko. Pakai milo je semata-mata. Bahan yang selalu guna : Biskut marie, susu pekat manis, butter, milo. 4 bahan ni je CikSha duk guna tau. Kekadang je CikSha tambah satu bahan lagi, #AlmondChocolate jadikan topping. Macam menggiurkan pulak tengok badam duk bertaburan kat atas dia. 

 

Ni cara CikSha la ye buat kek batik yang special edition ni. Aiseh. Special edition sebab topping guna Almond Choc Bar by Chocotainer tu ha. Alaaaa, ceklat sedap yang CikSha dagangkan tu la. Kalau nak boleh roger tepi. Hihi. Ok. Jom cekidaut! 
 
 

 
Antara bahan yang CikSha guna. Gambar milo lupa nak snap.


 
KEK BATIK ALMOND by CikSha
 
BAHAN-BAHAN :
1 buku butter
3/4 tin susu manis
8 sudu milo
Biskut marie secukupnya (CikSha guna 2 row)
2 pcs #AlmondChocolateBar Chocotainer
 
 
CARA BUAT :
 
1. Cairkan butter.
 
2. Tuang susu manis bila butter dah cair. Kacau-kacau sikit lepas tu biar bagi dia menggelegak sikit.
 
3. Dah gelegak tu masukkan milo dan kacau-kacau bagi sebati jangan bagi dia berketul.
 
4. Perlahankan api lepas tu masukkan biskut marie yang dah dipatahkan. Gaul depa bagi mesra.
 
5. Bila biskut dah tersalut tu, cepat-cepat kaut letak dalam bekas. Ikut suka hangpa la nak letak dalam bekas apa. Macam CikSha suka guna bekas aiskrim terpakai. Apa? Ingat bekas tu untuk bubuh ikan je ke? Hihi.
 
6. Tekan adunan tadi tu bagi depa padat. Letak tepi sat.
 
7. Amoh kita buat topping pulak. Cairkan coklat bar Almond Chocotainer secara double boil. Dah cair cepat-cepat tuang atas kek batik dan ratakan. Kalau nak guna coklat lain pun boleh je. Ikut suka la. Takmau buat topping pun takda masalah jugak. Selera masing-masing. 😉
 
8. SIAP! Sejukkan dulu. Nanti baru makan.
 
 
Asyik oii bila gigit tu rasa lemak-lemak manis coklat dan milo lepas tu krap tergigit almond. Aduiiii. Nikmat tak terkata! Nanti hangpa cuba tau. Resipi CikSha seperti biasa semua memang bahan tak menyusahkan. Senang nak buat. 


Bisik-bisik :: Hantu kek coklat dan juga biskut digabungkan jadilah kek batik. Hihi.



Thursday, 1 October 2020

Nikmati Keindahan Suasana Kampung Sebenar di Kampung Agong, Penaga Pulau Pinang



Assalamualaikum. Hai!
 
 
Selalu bila balik Penang, CikSha memang ada plan nak bawak famili pi berjalan jelajah tempat menarik yang ada kat Penang tu. Tapi selalunya memang tak sempat. Kengkonon jadual tu padat sangat la kan. Padahal seronok lepak kat rumah merap mak masak itu ini dan malas nak bersiap. 
 
 
Tapi balik raya haji hari tu, entah la punya teringin nak pergi satu tempat yang viral sangat kat medsos. Dekat la jugak dengan rumah. Lagi satu, tempat tu dekat betul dengan kampung CikSha dedulu sebelum arwah tokwan jual tanah dan rumah dia kat kampung tu. Saja la nak pergi mengimbas memori lalu kat kampung lama.
 
 
Jadinya, dah alang-alang pergi beraya dalam kepala otak ni dah plan nak ajak encik CH pergi situ lepas settle aktiviti beraya. Lepas je pergi bertandang rumah kazen kesayangan kat Balik Pulau, masa nak balik tu apa lagi. Sesi membodek encik CH la. Suruh dia lajak ke Kampung Agong kat Penaga yang viral tu.

 
Saja nak tengok sikit tempat depa kata lawa gila tu sebelum gerak balik Ganu esoknya. Kalau tak pergi nanti duk terbayang-bayang pulak kan. Nak balik Penang pulak taktau bila lagi. Hihi. Makanya, sampai la kami sekeluarga kat sana.



Bila minta tolong suami ambikkan gambar. Cemni la jadinya ye. CikSha duk menari cakpong tu. Sebab happy dapat pergi sini. Hahaha.


Kat bahagian pintu masuk lepas bayar tiket


Gila punya ramai oiii orang pergi kat situ. Sesak! Macam bukan musim PKPP dah. Mungkin sebab cuti sama kot. Beratur kat pintu masuk pun berjela. Masuk dalam lagi laa ramai sangat.
 
 
Nak bergambar kat props yang ada kat situ macam sarang burung gergasi jenuh beratur. Semua sarang-sarang yang ada pulak tu pakat kerumun ramai-ramai. Memang tak kuasa le nak berjemaah panjangkan barisan. Kita snap je view dan kat mana-mana yang nampak lawo untuk bergambar. Jadi la tu buat kenangan pernah sampai kat situ.
 


Our small happy family. Abang Adan 'missing'. Hihi.

Oh, masa ni Abang Adan takde sebab dia pi follow naik kereta kakak. Ada geng kan, abang Iqbal dengan abang Ilyas dia tu. Biaq pi kat dia. Ummi abah dengan adik-adik pi berjimba tanpa dia. Takpa la. Lain kali balik Penang boleh pergi lagi kalau ada kesempatan. Encik CH pun kata nak repeat lagi pergi situ. Sebab kami pergi tu dah lewat petang sangat. Tak sempat nak jelajah habis lagi.
 
 
Kebetulan masa kami pergi tu pun padi dah masak dan kena tuai. Jadi ada kawasan padi yang dah macam padang jarak padang terkukur, ada yang menguning je. Kalau padi duk menghijau lagi, kompom gambar lagi lawa. CikSha dah le suka ambik gambar pemandangan yang cantik selain bergambar diri sendiri yang perasan cantik. Hihi.
 

Jom layan gambar yang sempat kami ambil masa tu. Gambar yang segak semua CikSha ambik. Gambar encik CH ambik yang boleh la tahan tu. Hahahah. Enjoy the pictures!

 


Encik CH duk menerai semua peralatan untuk proses padi

 

Tak dapat bergambar kat sarang burung gergasi. Kat buaian dengan gelung apa entah ni je la sempat kami bergambar. Itu pun jenuh tunggu giliran. Ada dua anak dara duk bergilir ambik gambar berkali-kali punya la lama tak kisah orang duk tunggu turn. Ku peratiiiiii je!
  

 

Menarik pondok dia. Tu yang kami bergambar kat sini jugak tu.



Cantik kat sini. Banyak pokok kelapa.






Jalan nak ke homestay. Sebelah kawasan 'pagar kayu' tercacak tu sebenarnya kawasan private untuk orang yang menyewa kot. Ada signboard warning dia. Tapi masa kami pergi tu macam dia buka untuk semua orang boleh masuk. Mungkin sebab ramai kot.






Inilah sebahagian pemandangan sawah padi yang dah menguning. Cantik sangat view masa ni sebab dah pukul 6 petang.


Pendapat CikSha Tentang Kampung Agong

 
Menarik konsep yang pihak pengurusan tempat ni buat. Buat mereka yang nak merasai keindahan suasana kampung elok sangat kalau pergi kat sini tau. Sebenarnya, ada homestay yang disediakan untuk orang yang datang kat situ kalau nak menyewa dan bermalam. Dapat la menikmati suasana malam di kampung yang aman dan sejuk. Serius yang duduk kat bandar wajib pergi sini tau.
 
 
Kampung Agong ni memang cantik sangat. Tambah kalau masa tu time padi baru nak jadi. Hijau je pemandangan. Memang cantik la. 

 
Oh. Lupa nak habaq. Nak masuk sini kena bayar ye. CikSha pun pergi sini kena bayar sendiri la. Bukan sponsor. Haha. Entri ni bukan entri sponsor ok. Entri ikhlas dari CikSha yang saja nak kongsi pengalaman berjalan ke tempat menarik kat kampung sendiri, Pulau Pinang. Kalau satu hari nanti pihak pengurusan Kampung Agong nak sponsor CikSha bermalam kat homestay depa, opkoz la CikSha sudi sangat nak terima. Eceh!


Ini senarai harga tiket masuk ke Kampung Agong Penaga Pulau Pinang
  • Dewasa & remaja 12 tahun ke atas = RM8
  • Kanak-kanak bawah 11 tahun = RM5
  • Kanak-kanak bawah 4 tahun = percuma
Parking kereta ada disediakan kat luar pintu masuk Kampung Agung. Cas cuma RM2. 
Waktu operasi : 9.00 pagi - 6.00 petang.
 
 
Ok. Itu je yang CikSha nak kongsikan dengan semua pembaca blog CikSha. Kalau korang pergi makan angin ke Penang, cuba la jejak kaki kat sini tau. Kat sebelah tanah besar je. Bukan kat area Pulau sana. Sesambil jalan-jalan cari makan, pergi tempat-tempat menarik macam ni tak rugi tau.
 
 
Bisik-bisik :: Panjang lagi senarai tempat menarik kat Penang yang CikSha plan nak pergi.



Wednesday, 30 September 2020

Cara Mudah Masak Nasi Jagung Yang Confirm Sedap



Assalamualaikum. Hai!

 
Entri kali ni nak kongsi resepi lagi. Resepi kedua yang CikSha coretkan dalam blog kesayangan ni. Rasa rugi pulak kalau tak simpan kat blog sendiri. Sejak jadi mak-mak memang ada kerajinan sikit la nak snap gambar masakan sendiri walaupun entah apa je yang dimasaknya. Maklum le chef kat dapur rumah sendiri je. Hihi.


Jadi resepi yang CikSha nak kongsi kali ni ialah Nasi Jagung. Nasi jagung ni peberet anak-anak CikSha. Depa tu semua hantu jagung. Apa je berkaitan dengan jagung depa memang selera la. Maknye pulak suka memasak. Tu yang kalau ada stok jagung berlambak, memacam le jadinya.
 
 
Ini cara CikSha tau. Paling ringkas dan mudah sebab CikSha memang spesis masak jenis itu. Malas nak renyah-renyah. Kalau korang nak ikut, dipersilakan. Kalau taknak pun i okay je. Ok, jom cekidaut!
 
 


RESEPI NASI JAGUNG versi CikSha

Bahan tumis:
1cm halia - dihiris
1/2 biji bawang holland - dicincang dadu
3 ulas bawang putih - dicincang dadu
4 sekawan ( 1 bunga lawang, 1 batang kayu manis, 3 biji pelaga, 5 bunga cengkih)
 
Bahan-bahan lain:
2 sudu besar marjerin
4 pot beras - dibersihkan dan ditos
1 cawan jagung
1 cawan susu cair
1 helai daun pandan
Air secukupnya
Garam dan gula
 
 
Cara Masak :
1. Masukkan 2 sudu besar marjerin dalam periuk yang dipanaskan sampai cair.
 
2. Masukkan bahan tumis. Tumis sampai naik bau.
 
3. Masukkan beras dan jagung. Gaul bagi mesra.
 
4. Masukkan susu cair dan air bagi cukup sampai takat 5 cup dalam periuk tu. Walaupun beras cuma 4 cup/pot, kena lebihkan air 1 cup jadi 5 cup tau bila masak nasi ni. Baru dia masak elok. Takde jelatah/mentah. Faham ke idak ni?😅
 
5. Masukkan daun pandan, garam dan gula. Pepandai la adjust garam dan gula tu secukup rasa ye. 😜
 
6. Boleh tutup tudung periuk biar nasi masak ye. Nanti bila dah nak kering kena gemburkan nasi nye ok. Barulah nasi masak elok sekata gitu.
 
7. Nasi dah masak. Boleh makan! Yeayyy.
 
 
 
 
Oh ye, CikSha guna jagung fresh tau. Bukan jagung dalam tin. Ikut korang mana mudah ok. CikSha lebih suka jagung fresh. Dah rebus atau kukus, perisi jagung tu. Manisss. Beras pun CikSha guna beras biasa ja. Rokyat marhaen pun nak makan special dan sedap jugak. Apa ada hal guna beras biasa. Sedap jugak kalau kena gaya masak. Kan?

 
Nanti hangpa tengok la video yang CikSha tempek sekali tu bagi clear ye. Nasi ni makan dia saja pun dah sedap dah. Tapi kalau digandingkan dengan lauk ayam masak merah dan acar sayur lagi best. Korang cuba la eh.


Bisik-bisik :: Tak pandai masak, boleh belajar ok!



Wednesday, 9 September 2020

PG MALL Epenjana Shop Malaysia Online & KBBM - Beli barangan tempatan hanya di PG Mall



Assalamualaikum. Hai!


Ingat lagi tak CikSha pernah habaq pasai satu online mall yang best, PG Mall? Alaaa..ada entri sebelum ni yang CikSha ajak hangpa berjemaah perabih duit bulan 8 tu. Takkan dah lupa kot. Hangpa kan gila shopping macam CikSha jugak. Mesti tak lupa punya la. Kan? Hihi.


So, kali ni CikSha nak ajak hangpa perabih duit lagi kat PG Mall. Best tau promosi yang PG Mall ni selalu offer untuk kita. Offer yang CikSha nak kongsi info dengan hangpa ni pun mabeles gila! Rugi kalau hangpa tak rebut peluang.


Sekarang ni pun CikSha tetiap hari mesti skodeng PG Mall tau. Nak shopping le weh. Senang kan sekarang ni. Hujung jari je semua. Tak payah pening kepala nak bersiap. Masa pun jimat jugak. Lagipun masih tak berapa nak berani lagi merayap merata. Maklum le si covid tu duk ada lagi. Kita manfaatkan je teknologi yang ada. 


 



PG Mall - Platform e-dagang nombor 1 di Malaysia


Sebelum CikSha habaq pasai offer yang PG Mall tawarkan, meh nak remind hangpa dulu pasal PG Mall. Biaq melekat dalam otak tu. Nanti nak shopping online je terus terlintas nak pi terjah PG Mall. 


PG Mall (www.pgmall.my) ni platform e-dagang nombor 1 di Malaysia tau. Lama dah ada. Dari tahun 2017 lagi. Kiranya dah 3 tahun PG Mall 'beroperasi'. Trusted tau. Jangan takut la. 


Yang best tu, PG Mall adalah satu-satunya platform e-dagang kat Malaysia yang menawarkan konsep consumer merchant. Yang ni paling CikSha suka. Sebab kita dapat habuan walaupun kita dah keluarkan belanja shopping kat sini. Best kan?


Kalau nak tahu, PG Mall ni dah tersenarai pada ranked TOP 3 dalam Iprice insight report. Boleh rujuk di ➡️ https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/. So, platform PG Mall ni memang tak perlu diragukan lagi.


Lagipun senang sangat nak shopping kat sini. PG Mall sediakan pelbagai cara pembayaran. Boleh guna payment gateway ataupun e-wallet seperti GrabPay, Boost, TouchnGo dan Maybank QRPay. Senang kan bila banyak pilihan untuk buat pembayaran.



Promosi E-Penjana Shop Malaysia Online


Disebabkan PKP yang dilaksanakan sepanjang tahun ni, kerajaan dah decide untuk buat satu pelan bagi menjana semula ekonomi negara dan juga peniaga. Jadi PG Mall pun taknak lepaskan peluang untuk turut serta dalam pelan ni. Bagus kan? Sama-sama kita naikkan semula ekonomi. 


Sebagai inisiatif, sepanjang bulan Ogos hingga September PG Mall ada buat tawaran istimewa yang best gila untuk semua pengguna. Memang terbaik punya tawaran. Ni antara offer yang diberikan :

* Penjimatan sebanyak RM8 untuk kos penghantaran

* Potongan sebanyak RM25 untuk pengguna baru dengan pembelian minimum RM80

* Potongan sebanyak RM20 untuk semua pengguna sedia ada dengan pembelian minimum RM100

* 50% OFF exclusive facebook live rebate voucher


Jadi hangpa jangan lepaskan peluang tau shopping kat PG Mall. Tawaran masih on sehingga 30 September 2020. Kita support ekonomi peniaga Malaysia. Klik link kat bawah ni untuk direct pi shopping sempena promosi ni tau! 


By Malaysians, to Malaysians

https://pgmall.my/shop-malaysia-online



Shop-Malaysia-Online_-1950x477px_Website-Slider



Kempen Proudly Local


Selain promosi e-penjana shop online, PG Mall juga sedang buat kempen untuk support barangan keluaran tempatan tau. Semua barangan keperluan rumah boleh dapatkan dengan shopping di PG Mall. Wehhh..sukanya! Tak payah dah keluar rumah nak pergi kedai. Setiap bulan boleh plan beli sesiap untuk sebulan barang keperluan rumah dan dapur kat PG Mall. 


Kempen Proudly Local ni still on going tau. Bermula dari bulan Julai hingga Disember 2020. So, jangan lepaskan peluang tau support produk tempatan dengan buat pembelian di PG Mall. Klik link kat bawah untuk direct pi shopping semua produk tempatan yang ada kat PG Mall.

 

Support local with #BarangBaikBarangkita

https://pgmall.my/proudly-local-campaign



Proudly_Local_KempenBeliBaranganMalaysia_KBBM_1950x477_Slider



Haaa, best kan promosi yang PG Mall tawarkan ni? Terbaik sangat! Sama-sama support ekonomi kita. Maklumat lebih lanjut boleh dapatkan di link yang CikSha sertakan kat bawah ni ok. 


Facebook : www.facebook.com/PGMallMalaysia

Instagram : www.instagram.com/pgmall.my

Hashtags:

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #ByMalaysiansToMalaysians #BarangBaikBarangKita #PGMall4u #Cashback #points 


Bisik-bisik :: Support ekonomi Malaysia! 👍





Saturday, 22 August 2020

Memori Raya Di Musim Covid



 Assalamualaikum. Hai!


Raya dah berlalu lama dah. Baru CikSha terhegeh-hegeh nak coretkan kenangan dalam blog bushuk ni. Suka betoi tulis entri basi. Dari dulu sampai sekarang tak pernah nak upgrade langsung. Haishhh. Apa la nak jadi dengan pompuan ni kan? Harapnya dah masuk tahun baru hijrah ni, berubah la hendaknya. Hijrah jadi penulis blog yang lebih rajin menulis dan update blog. Mudah-mudahan. 


Disebabkan tahun ni kita terpaksa 'berperang' dengan si virus covid yang nakal tu, raya tahun ni ada perbezaan la sikit dari kebiasaan sebelum-sebelum ni. Rasa lain kan? CikSha pun tak terkecuali jugak. Sebab tu la nak coretkan juga kenangan raya tahun ni dalam blog. Simpan memori kemas-kemas. Nanti boleh baca balik. Oh, by the way salam maal hijrah 1442H buat pembaca blog CikSha. Terlupa pulak nak wish. Hihi. 




Memori Raya Puasa


Ikutkan giliran, sepatutnya raya puasa tahun 2020 ni balik Penang dulu. Spend puasa hari akhir-akhir Ramadan dengan famili kat Penang. Lepas tu terus beraya la kan. Nanti baru raya kat belah Ganu pulak. Tapi itulah nye, kita hanya merancang, yang menentukan semuanya hanya Allah. Dah tetiba 'tentera halus' tu mai menyerang, kita pun diarahkan gomen untuk 'berkurung' di rumah. Terima je la dengan hati yang redha. 


Jadinya sistem giliran terpaksa la dibubarkan. Tahun ni kita sambut raya dalam kesederhanaan dekat rumah je. Tak dibenarkan balik kampung dan merentas negeri. Tak digalakkan pergi beraya ke mana-mana rumah sedara-mara walaupun dekat. Begitulah penangan si covid. 


Cumanya CikSha untung sikit la sebab tinggal serumah dengan mertua dekat kampung ni. Dapat la jugak merasa suasana raya dengan orang tua. Walaupun tak dapat raya dengan mak sendiri. Mak pun ada kakak sekeluarga kat Penang. Jadi takde la terkilan sangat. Syukur alhamdulillah Allah bagi rezeki macam tu. Bukan semua orang dapat kan? 


Lagipun tahun ni memang semua terpaksa 'berkorban' tak dapat balik raya. Ipar-ipar lain yang duk belah Selangor sana semua tak boleh balik sini. Kiranya kami sekeluarga dan kakak ipar yang kerja sini jadi 'penyeri' la gembirakan hati mertua berdua tu. Hihi. 


Dalam tak meriah mana tu, CikSha masak menu untuk raya boleh tahan la jugak. Buat Mee Kari Penang. Penangan tak dapat balik raya kat Penang punya pasal. Hihi. Kakak ipar pun dah order satay sampai 100 cucuk. Dengan ketupat palas dan nasi impit lagi. Rendang daging, rendang ayam mak mertua masak. Lemang pun ada pak mertua order kat jiran depan rumah. Tudiaaa. Sakan betoi. Biar la suasana tak meriah pun, janji makanan meriah. Yang penting perut happy. 😝


Masa raya tu ada la jugak kami pi ziarah mak sedara yang dah tinggal sorang sebab arwah suami baru meninggal. Anak pulak tak boleh balik. Itu je la kisah hari raya puasa CikSha tahun ni. Syukur masih berkesempatan untuk sambut jugak kan walaupun tak macam kebiasaan. Meh layan gambar pulak. 


CikSha sekeluarga dengan mertua dan kakak ipar



Bersama mertua kesayangan. 


The 3 stujes. 


Cinta hati dan diriku. Ewah. 😜


Kami sekeluarga. ❤️


Juadah di hari raya. Yummy! 


Mee Kari Penang air tangan CikSha


Memori Raya Haji


Haa, kita sambung pulak dengan kisah raya haji. Alhamdulillah sebab PKP masa tu dah dilonggarkan dan dibenarkan untuk merentas negeri. So, kita rilek je la lepas pengumuman tu. Tak berebut dengan yang lain bersesak atas jalan balik kampung. Sebab dah plan nak ganti raya puasa yang tak dapat balik Penang tu dengan raya haji. Tunggu je la harinya. 


Dalam tempoh tu, kebetulan maksu sekeluarga mai Ganu sebab adik sepupu ada appointment dengan adik Shukor yang bespren dengan kerbau tu untuk shooting. Dapat la jumpa sat lepas dah settle kerja adik sepupu tu sebelum depa gerak balik kampung paksu kat Kelantan. Sebab maksu ingat kami tak dapat balik Penang masa raya haji. Dia siap bawak ole-ole dari Penang buat pengubat rindu CikSha kat Penang. Hihi. Comel ja maksu. Sebab tu sayang sangat! 



Maksu sekeluarga singgah Kuala Berang nak hantar ole-ole. Jumpa sat ja kat tepi KFC Kuala Berang sebab encik CH nak Jumaat. Maksu sekeluarga pun kejar masa nak balik kampung kat Kelantan pulak sebelum balik Penang. 



Tapi masa nak dekat harinya tu, ada la kat medsoc kecoh sikit pasal rentas negeri sebab kes positif covid meningkat pulak. Cuak betul rasa masa tu weh. Ye la kan, kita dah excited nak balik jumpa mak. Nasib la tak disekat. Syukur. Dapat jugak balik jumpa mak dan kesayangan yang lain kat Penang. Terima kasih Allah. 


So, 2 hari sebelum raya haji kami sekeluarga pun berdesup gerak balik Penang. Alhamdulillah jalan tak sesak menuju ke Utara. Tapi jalan nak ke Pantai Timur memang beratur la kenderaan. Sampai ada la 2 3 kali kami bertembung dengan kereta yang memintas dari jalan bertentangan tu. Fuhhh..seram weh! Mujur takda apa-apa insiden tak diingini berlaku. Nauzubillah.


Masa on the way balik Penang. Berhenti kat RnR apa tah nama kat Kelantan isi perut kejap dengan bekalan yang dah bawak. Sumpah taknak dah berhenti situ lain kali. 😌


Balik Penang kali ni tak dapat nak huha huha sangat ziarah bespren yang jauh dari rumah mak macam kebiasaan duk buat. Masa yang ada spend untuk ziarah sedara mara dengan bespren yang dekat rumah ja. Maaf na bespren yang lain. Jangan kecik hati. InsyaAllah lain kali balik Penang lagi CikSha pi jumpa hangpa na. 


Raya haji pertama CikSha pergi rumah kak sepupu, maksu dengan bespren yang lama gila tak jumpa cik Wahida. Raya kedua pulak pakwe ajak pergi ziarah kubur arwah abah pagi tu. Petangnye, kami sekeluarga (CikSha, kakak dan mak) pi ziarah mak ngah kat Sungai Petani sebab esoknya mak ngah nak admit wad untuk operation mata. Raya ketiga, kami pergi beraya rumah kazen kesayangan hati CikSha kat Balik Pulau sebab esoknya dah nak kembali ke 'sarang' Ganu ku yang tercinta. 


Gitulah kisah raya haji CikSha kat Penang. Seronok sangat sebab dapat jugak balik jumpa mak dan kesayangan hati kat sana. Maklum lah bukan boleh selalu balik kan. Setahun ada la 2 kali je dapat jengah mak. CikSha kan anak mak oii. Hangpa lupa ka? Hahaha. Dah kawen dan beranak pinak ni je kena 'berkorban'. Ecewah. Jom belek gambar pulak. 


Maksu dengan kazen kecintaan hati mai raya kat rumah pepagi raya. Lepas tu tengahari kita pi balas balik pergi rumah maksu. Rumah berselang lorong je. 



Bertandang ke rumah kakak sepupu.




Dengan bespren kesayangan cik Wahida. Pergi beraya melantak laksa sambil bergosip. Laki cheq sabar je menunggu bini dia ni gosip-gosip. Hahaha. 



Pagi raya kedua pergi ziarah kubur arwah abah.


Masa on the way ke rumah mak ngah, ternampak mercu tanda ni. Balik tu encik CH ajak singgah ambik gambar kat sini. Hajatnya dia nak panjat jentera tu. Sekali ramai orang berhenti nak bergambar jugak. Terus tersentot hajat beliau. Hahaha. 


Raya ketiga, berkunjung ke rumah kazen kecintaan hati kat Balik Pulau. 



Alhamdulillah. Dapat jugak coretkan kenangan raya di musim covid dalam blog ni. Hangpa tengok. Walaupun dah basi, CikSha ingat lagi tau semua apa yang berlaku pada hari kejadian. Tu pasai asyik duk bertangguh nak menulis. Haha. 


InsyaAllah. Lepas ni nak ubah sikit la tebiat ni. Nak cuba istiqamah update blog setiap hari dan coretkan kenangan tu tak tangguh-tangguh lagi. Ye ke tu? Hihi. Moga Allah izin dan bagi kelapangan masa serta idea yang mencurah-curah. 


Bisik-bisik :: Kenangan dengan kesayangan kena abadikan untuk tatapan masa depan. 




DMCA.com Protection Status
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com