Monday, 28 June 2010

~mission accomplished !!~



dah 3 hari kot aku tak boleh ping entri kat GB..huarghh..sedih rase..tapi nak buat macam mane kan? maybe ade technical problem kot somewhere in their coding..hope GB will recover soon..chaiyok admin GB!! memandangkan aku tak boleh ping kat GB..aku hentam la pomot blog cikai aku ni kat fesbuk Kelab Blogger encik Ben dengan innit nuffnang..muahaha..walaupun trafik semput2 je takde la capai 100 pun..memang dari dulu cenggitu..keh3..tapi tak kisah la..janji aku dapat sebarkan bebelan aku..hooyeah!!


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


misi malam ni dah berjaya aku selesaikan..dok tangguh2 dari dulu..malam ni aku settle kan jugak2..macam sesak je pale dok ingat2..keh3..ape misi aku tu? misi aku nak mendelete semua akaun community online yang aku ade bersepah sepah..buat je sesuka hati sebab orang invite..tapi nak buka jangan harap le..sampai dah bersawang2 kot..mahu tak..bertahun tak buka..haha..




akaun pertama aku delete, Friendster..bye2 kawan2 ku yang ade nak dekat 400++ tu..ku telah mendelete akaun ku..angpa cari la konpom tak jumpe..mintak maaf sebab tak inform..sebab aku memang jarang bukak friendster..huhu..bukan taknak sokong produk malaysia..tapi..tapi..ntah la..aku pun tak tahu sebab die..muahaha..




akaun kedua menjadi mangsa ialah Hi5..ade la dalam 500++ friendlist kat situ..tapi kebanyakannye kawan online yang ku tak kenal langsung pun..depa add aku approve je..muahaha..jadi aku tak cuak sangat la kan..keh3..sungguh kejam diriku ini..




Tagged adalah mangsaku yang seterusnye..dalam akaun ni aku ade 450++ kawan..kebanyakkannye pun aku tak kenal jugak la..sama macam akaun Hi5..orang add, aku approve..pastu senyap gitu..takdenye aku nak bermesra mesra..keh3..kat tagged ni banyak beno le orang negro yang dok rajin perayat aku.."u r sweet like chocolate" la.." u r angel from heaven" la.."u r so cute" la.."u r my soulmate" la..hoh..memacam betul..geli tiak aku baca..ahaha..angpa puji la aku berbakul bakul pun..ingat aku nak respon ke? mintak maap le bebanyak ye..ni aku dah delete terus akaun Tagged aku..pueh ati den..




seterusnye Netlog..kat akaun ni aku ade 70 je kawan..bukak akaun ni sebab ade kawan invite..time dolu dolu aku men daftar je sesuke ati..yang ni lagi la langsung aku tak bukak..ahaha..kat sini ramai pak arab je yang suke ngayat..tak kuasa aku nak layan..delete je terus..lagipun jarang bukak kan..so tak rasa ape2 pun..ahaha..




and then aku buang akaun Flixster aku..ni masa dok study dulu la..gatal2 tangan p register..konon2 nak hilangkan tensen study dengan main jawab2 kuiz yang ntah ngan ape2 je kat Flixster tu..haha..ramai gak friendlist kat situ..ade 450++ jugak la..macam akaun2 yang kat atas tadi jugak sistemnye..orang add aku main hentam je accept..kui3..




pastu aku delete akaun Myspace..dah berubah rupe la pulak..dulu macam lain je..baru aku tau..register tapi tak pernah buka..cenggini le jadinye..ni housemate masa study dulu yang buatkan..sebab konon2 nak buat group geng kami kat myspace..ish3..macam bebudak je perangai..ntah ape2..ahaha..tengah nak cancel account pun ade orang dok add..maaf la ye..den dah tak berminat dengan Myspace..hehe..




check email2 lama tadi ade lagi social network yang rare sangat pun orang gune..ntah macam mana aku leh p register ntah..Pagii, Zorpia, Multiply dan Fanbox..nasib baik yang Pagii tu web die dah closedown..so otomatik account aku kat situ dah takde la..senang kerja..kui3..aku delete yang lain2 tu je..mak ai..banyak betoi la akaun social network aku eh..ish3..ni masa zaman kanyaq2 lagi la ni..dok cempera baru kenai internet..abes semua aku harung p register..ahaha..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


ade lagi ke eh akaun yang aku belum delete? kalau boleh semua la aku nak delete..malas sangat dah nak involve dengan benda2 alah ni ha..owh..ade la satu lagi..VirtualFriends.net (VF) ..tak leh nak delete akaun..jenuh cari tak jumpe..biaq p la yang tu..kat situ banyak gak artikel yang aku leh baca kalau bosan2..pastu banyak discussion yang aku leh sebok2 baca jugak..kui3..




sekarang ni ade 2 je la kot yang aku stay..fesbuk dengan VF..masuk blog ade 3 la..yang selalu aku bukak pun blog..fesbuk ikut mood..VF tu kalau teringat baru buka kot..hehe..yang lain semua dah buang..mission accomplished!! ok la..nak p mengeroh plak..sok mahu kerja maa..malam ni lewat lak tidonye..sok pagi mesti liat nak bangun..hoho..gudnite semua..






bisik2:: dah tertunai janji aku dulu2 kata nak cerita pasai akaun2 maya aku ni ha..selesai hutang..hehe..


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Saturday, 26 June 2010

~obses dengan C.I.N.T.A~



OBSES. Ape itu obses? Mengikut kamus aku, obses tu maksudnye terlalu 'gila' sangat-sangat dengan something. Haha. Memandai je aku ni. Tapi itulah pemahaman aku tentang obses. Korang pulak faham camne tentang obses ni? Nanti share dengan aku eh.


Obses ni banyak jugak kategori die. Ade yang obses dengan kecantikan. Ade yang obses dengan makan. Ade yang terlalu obses dengan cinta. Ade yang obses dengan duit. Ade yang obses dengan barang-barang. Ade yang obses dengan kaler. Hoi! Pendek kata macam-macam la jenis obses. Penat aku nak taip. Kui3.


Kenape tetibe je aku cakap pasal obses ni? Sebab aku teringat drama semalam aku tengok kat tv2. Tajuk Terlebih Sudah. Uik? Macam orang sabah lak cakap. Mesti penulis skrip die orang sabah ni. Haha. Gile weh drama tu. Takut aku tengok watak lelaki yang ade penyakit obses tu. Huhu. Memang menjadi la watak yang Zamarul Hisyam tu bawak. Sumpah aku boleh jadi gile same kalau kenal lelaki yang obses sangat macam tu. Drama tu mengisahkan tentang seorang lelaki yang terlalu obses dengan cinta. Ye. Obses dengan cinta. Aku nak cakap pasal obses yang ini ye kawan-kawan.





Korang pernah jumpa orang yang macam ni? Ke pernah alami sendiri berhadapan dengan orang cenggini? Hoi. Kalau aku la, aku takmo. Takut ok! Akibat terlalu obses sangat sampai die boleh jadi gile tau. Tak waras dah akal fikiran die. Hilang pertimbangan diri. Ikut sedap die je nak bereaksi macam mane dengan orang. Nampak je macam normal. Tapi perwatakan die a bit messy la. Dan sangat menakutkan. Kalau korang tengok drama tu semalam mesti korang pun cakap macam aku kot.



Sebab tu ade pepatah cakap. Kalau mencintai seseorang jangan terlalu melampau sangat-sangat dan beri 100% rasa cinta hanya pada orang tu. Makan ingat die, tido ingat die, tengok dinding ingat die, tengok lantai ingat die, tengok muke sendiri ingat die. Pendek kata semua yang ditengok terbayang die. Dah rupe gile bayang dah tu. Kira macam obses la. Sebab nanti bila ditinggalkan akan jadi meroyan macam laki dalam drama tu.


Korang tahu tak die meroyan sebab pompuan tu tinggalkan die dan kemudian kawen dengan lelaki lain. Tapi bukan salah pompuan tu la tinggalkan die. Memang patut pun ditinggalkan. Sebab die kongkong hidop pompuan tu yang amat-amat sangat. Sampai nak jumpe kawan-kawan pun tak boleh. Nak dengar cakap mak ayah pun tak boleh. Kena dengar cakap die je. Nak bekerja pun tak boleh. Nak buat itu ini tak boleh. Semua kena repot kat die. Kena patuh dengan arahan die je. Kalau tak dengar kang die ngamuk marah-marah. Mana tahan weh! Itu belum kawen lagi. And then bile die jumpe pompuan lain, die buat sampai pompuan tu jatuh cinta kat die. Perkara yang sama die buat kat pompuan tu jugak. Wuu..takutnye!


Jadi, bercintalah seadanya dan berpada pada. Jangan terlalu obses sangat. Haa..dalam erti kata lain terlalu taksub. Sebab ia boleh buat manusia jadi alpa, kurang kewarasan akal dan hilang pertimbangan diri. Letakkan rasa cinta yang tinggi pada Allah. InsyaAllah kita tidak akan merasa kecewa/frust dan tidak akan sesekali dikecewakan olehNya. Cinta pada manusia hanya sementara. Cintailah seseorang kerana rasa cinta anda pada Allah dan untuk mendekatkan diri padaNya. InsyaAllah cinta itu akan sentiasa terpelihara dengan izin Allah.



Bisik2:: Mudah mudahan aku tidak jadi alpa padaNya kerana cintaku pada si dia. Sesungguhnya aku mendambakan restuNya dalam hubungan cintaku bersama si dia. Moga ada jodoh antara kami dan ditakdirkan menjadi suami isteri satu hari nanti. Amin..


*image credit to google*

Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

~yeay!! dapat call free..pinjam henpon eh mak..hehe..~



ya Allah..macam siput sedut je tenet aku malam ni..ngengade lak bodben aku ni ha..mentang2 la dah nak cukup bulan kena bayo..sabo2..gaji belum dapat lagi ye..jangan nak buat perangai..kang aku majuk tukar lain kang baru tau..huh!




lama dah aku tak update eh..lebih kurang 4 hari aku tinggalkan..aiseh! lama la sangat konon..hik3..bukan taknak update..kalau boleh sehari nak update 1 entri..siang2 time keje tak sempat la nak update..malam2 je dapat..tapi bila mai malam je kul 9 lebih mata ni otomatik lak nak shutdown..maka terus le aku terbungkang tak hengat dunia sampai ke subuh ye..ngeee..




ari ni 26hb dah eh..besday mak aku la! tapi die dah tido la pulak..hehe..jap g nak 'pinjam' henpon mak la..call free..leh gayut dengan cinta hatiku..hoyeahhh!! hep2..aku bukan curi tau..dah mintak izin mak awal2 lagi ok..ngeh3..sronoknye..lama tak dengar suara cinta hati..mak..pinjam tau! ngeh3..




nak beli ape kat mak eh?? hmm..ari tu mak mintak belanja die baju baru..tengok la gaji nanti aku p cari untuk mak baju blouse yang cantik2..sabo eh mak..anakmu belum gaji lagi ni..minggu depan kot..huhu..




HAPPY BIRTHDAY MAK!! umo mak ku dah 56tahun la..hehe..takpe2..yang penting muke tu maintain awet mude..macam anakmu ini..hik3..semoga emak panjang umur, murah rezeki dan bahagia selalu..jangan tensen2 selalu dengan perangai anak daramu yang sorang ni ha..nanti darah tinggi naik..hee..kakak sayang emak..mmuaah..mmuahh..mmuahh..sok pagi baru kakak cium betul2 eh..siap dengan air liur basi lagi..keh3..lebiu lebiu!




p/s:: 24hb ari tu besday arwah abah..kalau abah masih ade, sekarang umo abah dah 57 tahun la..al-fatihah untuk arwah abah..kakak tak pernah lupe abah..


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Monday, 21 June 2010

~Penting sangat ke exam bila belajar??~



as for me, rasanya penting..untuk menguji tahap kefahaman kita dalam satu satu subjek yang kita belajar..ye..memang betul..itu hanyalah menguji teori semata mata..tapi kalau kita tak faham secara teori..macam mana kita nak praktikkan..secara jujur aku akui yang praktikal pun sangat penting..bagi aku teori dan praktikal sama sama penting..




masa nak pohon kerja pun kita akan dinilai dari segi pencapaian akademik dan pengalaman kerja..yang mana bermaksud pencapaian akademik itu adalah secara teori dan pengalaman kerja itu adalah secara praktikal..macam dalam bidang kerja aku sekarang yang mana berkait dengan sistem dan pembangunan web..aku memerlukan teori bagaimana nak lakukan kerja aku itu..bila aku faham teori maka aku boleh praktikkan dan buat kerja aku..itulah maksud aku sebenarnye..





macam sekarang ni kecoh yang peperiksaan UPSR dan PMR akan dimansuhkan satu masa nanti..secara peribadi aku kurang bersetuju..bagi aku kedua-dua peperiksaan itu penting untuk menguji tahap pembelajaran pelajar..pada pendapat aku peperiksaan itu perlu diteruskan..cuma aku mencadangkan pihak sekolah bolehlah mansuhkan peperiksaan pertengahan tahun dan ujian ujian bulanan..tumpukan sahaja pada peperiksaan yang besar seperti UPSR dan PMR..tapi untuk memastikan tahap kualiti pengajaran guru guru itu berkesan atau tidak cukuplah dengan melakukan peperiksaan akhir tahun sahaja di setiap peringkat sekolah rendah dan menengah..




kenapa aku kata kedua dua exam ini penting?? UPSR adalah untuk menguji tahap pemahaman pelajar sepanjang 6 tahun mereka belajar di peringkat sekolah rendah..PMR pula menguji pemahaman pelajar sepanjang 3 tahun belajar di peringkat menengah rendah..yang mana akan menentukan arah tuju pelajar tersebut ke arah bidang yang mana bila menginjak ke peringkat menengah atas..sains atau sastera atau akaun atau kejuruteraan dan sebagainya..





peringkat tahap pemahaman dan keintelektual seseorang individu itu berbeza..sebab itu perlu dilakukan ujian bagi menguji tahap tahap yang boleh dicapai oleh mereka..pada pandangan aku pelajar pelajar kita masih lemah untuk mendisiplinkan diri dalam menuntut ilmu..dalam dok ada exam2 penting pun masih lagi malas untuk mengulangkaji..apatah lagi kalau takde exam2 penting tersebut..bertambah tambah la penyakit malas itu..entah entah langsung tidak disentuh buku..cukuplah sekadar hadir ke kelas dan belajar di kelas..habis waktu pembelajaran, buku boleh ditinggalkan terus..




itu realiti..dari apa yang aku alami sendiri dan dari pengamatan aku dengan situasi pelajar2 zaman sekarang ni..aku pernah merasa jadi guru tuisyen..sebab tu aku boleh cakap macam ni..mungkin ade kebenarannya dan mungkin juga ada salahnye pandangan aku ni..ade sape2 yang nak bangkang aku?? aku terima pendapat angpa semua..masing2 ada pendapat tersendiri dalam isu seperti ini..


ape2 pun pendapat yang diberi..semoga kerajaan dapat buat keputusan yang wajar..fikirkan baik buruk keputusan yang dibuat untuk jangka masa yang panjang..semoga tahap pendidikan di Malaysia bertambah mantap untuk melahirkan anak bangsa yang hebat dan dapat membangunkan Malaysia..





bisik2:: aku mengagumi pemikiran Tun Dr. M..beliau sangat berpandangan jauh..

*image credit to google*

Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 20 June 2010

~hero hero di hatiku..~



wuuuu wuuuu..sedih tengok drama kat tv3 tadi..sempena hari bapa..uhuk3..ye kawan2..aku memang ratu air mata..tengok drama pun nak nangis2..mak, kakak dan adik bagi gelaran 'neng saadah' kat aku..konon2 pengganti neng yatimah pelakon air mata zaman dolu dolu tu..ohh..sungguh sadis..ade ke pulak..nama aku sedap2 shahada p panggil aku neng saadah..sampai ati betul..huk3..




owh..kembali semula ke jalan yang benar..sat g melalut lalut ke mana hala pulak aku ni ha..hehe..hari ni 20hb Jun sambutan Hari Bapa Sedunia eh?? oleh itu, di kesempatan ini aku nak ucapkan SELAMAT HARI BAPA buat semua bapa2 yang datang menyinggah kat blog aku ni..eh?? ade ke?? ahaha..takpe2..aku ucapkan buat semua lelaki2 yang bergelar bapa di seluruh dunia ni..




entri kali ni aku buat khas sempena hari bapa..nak buat ucapan la sket kiranye..walaupun aku dah takde ayah..tak salah kan aku menghargai orang lain yang bergelar ayah..mari aku kenalkan kat angpa semua siapa mereka yang aku sangat2 hargai sebagai seorang ayah..

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~



inilah superhero di hati aku dunia akhirat..dulu pernah aku ceritakan pasal arwah abah kat entri ini..kalau bukan sebab beliau aku takkan hadir kat dunia ni menghirup udara dan menikmati segala kurniaan Allah..terima kasih abah..walaupun kakak tak sempat nak membesar depan mata abah..tapi kakak akan buktikan yang kakak boleh jadi anak yang terhebat dan membanggakan abah..dah 11 tahun abah tinggalkan kami..tapi kakak sekali pun tak pernah lupakan abah..doa kakak sentiasa mengiringi abah..semoga kita dapat bersua di 'sana' nanti..abah sentiasa ada dalam hati kakak..selamanya..




cukup2..takmo sedih2 dah..meh kite happy2..hehe..memperkenalkan my 2nd superhero..inilah die..my lovely paksu..angpa kenai dah kot..ade hari tu aku wish besday die..baru jugak..kat entri ni ha..jadi tak perlu la aku describe panjang2 lagi kan nape aku anggap paksu aku superhero aku juge..beliau banyak bersusah payah ambil berat pasal aku adik beradik sejak arwah abah aku tinggalkan kami 11 tahun yang lalu..jasa beliau mungkin tak terbalas olehku..semoga Allah sentiasa merahmati beliau dunia dan akhirat..




yang ni sape pulak?? cube teka?? hek3..andai ada jodoh antara diriku dengan encik 'cinta hati'..beliaulah superhero ku yang ketiga..insyaAllah..terima kaseh ayoh sebab terima sha dalam keluarga dan izinkan sha bercintan cintun dengan anak ayoh..hehe..moge2 ayoh terima sha jadi menantu ayoh juge nanti..*owh..tinggi sungguh angan2 ku* mudah mudahan..amin..

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

hero heroku yang seterusnya ialah bapa angkatku yang ade dua orang ni ha..satu di depan rumah..satu lagi jauh di johor sana..meh2 ku kenalkan angpa dengan depa 2 orang pulak eh..


haa..inilah bapa angkatku yang pertama..encik ahmad..dok depan rumah je..kui3..walaupun muke beliau nampak je macam garang..jangan risau..beliau sangat baik..hehe..hampir 9 tahun dah kot aku menempek menumpang kasih sayang abah angkat aku ni..mekaseh abah..sudi menerima anakmu yang banyak mulot ni dan suke menghabeskan makanan kat rumah abah..tak boleh tahan sebab mak masak sedap..hik3..





wokeh..yang ni pulak bapa angkatku yang jauh nun kat johor..encik ishak..walaupun tak berapa mesra dan rapat sebab jauh..ekceli aku rapat dengan mak je..hehe..tapi aku tetap anggap beliau seperti ayahku juge..sebab beliau selalu hulur duit belanja kat aku, time aku sesak2 masa aku study kat sabah dulu walaupun aku tak mintak..mekaseh abah..jasamu akan sentiasa dikenang..

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

ramai tak ayah aku?? hehehe..SELAMAT HARI BAPA buat mereka semua..mereka adalah bapa yang terhebat yang telah hadir dalam hidupku..semoga Allah sentiasa merahmati mereka di dunia dan di akhirat..buat arwah abah..al-Fatihah..





bisik2:: hargailah bapa2 anda semua..jangan sesekali jadi anak yang derhaka dan sering menyusahkan mereka..kenanglah susah payah mereka mencari nafkah untuk anda semua..



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Saturday, 19 June 2010

~Manusia pun ada bermusim musim jugak~



aku ingatkan cuaca je ade musim2..macam kat luar negara ada musim panas, sejuk, bunga, luruh..kalau kat malaysia lak musim hujan, musim panas terik, musim ribut banjir..kan2?? rupe2nye orang kita pun ada gak yang bermusim musim..hehe..nak tahu nape aku cakap macam ni?? baca la sampai abes ye bebelan aku ni..hek3..




perkara ni aku bangkitkan berdasarkan pada pemerhatian aku la..then aku nak share la pandangan dan pendapat aku ni dengan angpa..baca je la ye..hehe..ok..firstly kita tengok situasi ni..ni masa time piala thomas ke ape ntah ari tu..ala..yang maen2 badminton tuh..baru la jugak..dalam bulan lepas kot..haaa..masa tu kan..aku tengok kat dalam kawasan perumahan aku ni..kat setiap lorong mesti ade je orang dok maen badminton atas jalan depan rumah..gile semangat maen..dari anak2 sampai le ke bapak2 nye..sekarang ni terus senyap gitu je..takde dah riuh2 orang dok pukul bulu tangkis maen badminton..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


jom p ke situasi kedua pulak..wokeh2..rasanye semua orang tahu..sekarang ni tengah World Cup..orang kata musim demam bola..makan bola, minum bola, mandi bola, tidur bola..ape lagi eh yang berkaitan dengan bola?? ahaha..hantam saja la labu..semua dok hingaq pasai bola..aku?? bukan tak minat..cume kureng je sket..sebab nanti aku emo terlebih2 menjerit2 kalau tengok..ahaha..honestly aku tak tengok pun match World Cup dari start ari tu..kui3..


haaa..cakap pasai bola ni..situasi yang macam situasi pertama tadi pun berlaku jugak..semua dok pakat p maen bola..dulu padang yang sunyi tu takde sape pun heran nak p bersenam ke, bermaen ke ape kan..la ni penuh dengan orang dok maen bola..kat lorong2 kawasan rumah pun budak2 kecik dok sakan maen bola..sampai kereta nak lalu masuk rumah pun payah..takut terlanggar ke ape kan..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


see..bermusim kan orang2 kita ni..sok2 bile dah berakhir perlawanan bola tu senyap je la jadinye..macam badminton tadi..hik3..ini dari pemerhatian aku je la..jangan marah aa..haa..dok cakap pasai bola2 ni, teringat lak aku satu benda..ni kat FB..semua dok pakat wat primary photo tempek gambo jersi baju bola..huishhh..semak kot mata aku tengok..dah semua sama je primary photonye..nak tengok contoh?? jeng jeng jeng..ni ha..aku curik my lovely kazen punye gambo..ahaha..pinjam sat na..jangan riso..namamu dirahsiakan..ngeee..


itulah al-kesahnye..bukan cuaca je ade musim ye kawan2..kite manusia ni pun ada gak musim2 nye..kui3..jangan amik hati lak..semua ni hanyalah pandangan peribadi aku semata mata..kot aku je yang rasa macam tu kan..sekian mekaseh..selamat menonton World Cup..ahaha..tetibe je..




bisik2:: sekarang cuaca musim ape eh?? jap panas jap ujan..jadinya cuaca musim suam2..haha..



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Friday, 18 June 2010

~ape la nak jadi dengan budak2 remaja sekarang ni?!~



masa on the way balik kerja tadi..masuk2 je kawasan perumahan aku..nampak segerombolan dak2 teruna merempit sambil angkat2 tayar depan moto depa..ape orang panggil?? wheely eh?? ke up tayar?? ntah..aku pon tak tahu..lantak le..



*cenggini le rupe budak2 tadi wheely*

hoi budak2!! angpa tahu dak bahaya wat macam tu?! tak sayang nyawa ke ape?? amal tu dah cukup sangat ke..kang terlanggar anak2 kecik yang dok main kat tepi2 jalan tu kan naya je..udah le merempit takde lesen..pastu bawak dengan cara yang bahaya macam tu..heii..tak sekolah betul la budak2 ni..nak je aku p lesing pale seko2..

tu kes rempit angkat2 tayar..pastu jalan depan sket nampak lak 3-4 bijik moto dak teruna dok ligan 3-4 bijik moto anak2 dara..aiyoyo..budak2 ni la..angpa ni takdak kerja ka?? dah time senja2 nak maghrib dok meronda2 lagi..hishh..ni kalau adik2 aku ni aku dah sebat2 bontot dah kalau buat perangai macam ni..

*tengok natang berok ni pun pandai bersopan nek moto..haha..*

selalu je aku dok perhatikan..anak2 dara la ni dah tak tahu malu dah..petang2 dok p meronda keliling taman dok cari chance nak kena ligan dengan dak2 laki..dah la time nak maghrib lak tu..yang dak2 laki lak buat perangai cempera macam tak pernah naik moto..dok wheely2 kat jalan dalam taman ni..jatuh tergolek baru tau..kalau aku nampak aku gelakkan je..pastu suka2 hati p ligan anak dara orang pulak..kalau muka ensem ada rupa takpa jugak..ni aku tengok macam muka pecah rumah, pastu perangai macam hantu..heishh..kan mulut aku dah ter'laser'..astaghfirullahal'azim..

tak tahu la ape nak jadi dengan budak2 sekarang ni ha..adab sopan santun ntah ke mana hilang..moral lagi la..terus ke laut la gamaknye..kalau idak takde la macam2 kes juvana berlaku..budak sekolah mengandung..budak sekolah kena tangkap khalwat..budak sekolah merempit..budak sekolah hisap dadah..budak sekolah buang anak..heii..macam2 la..sampai tak tahu dah nak membebel start tang mana..

dah tu nak salahkan sape semua ni?? mak bapak?? cikgu2?? parti politik?? tepuk dada tanya iman..semua ni berlaku sebab kehendak anak2 remaja tu sendiri..tu pendapat aku la..lain orang lain pendapat kan?? fikir2kan lah..semoga diri kita, adik2 kita, bakal anak2 kite tak tergolong dalam kategori remaja2 bermasalah ni..nauzubillah..





bisik2:: risau tengok2 budak2 remaja skang ni..macam mana la masa depan depa nanti..hurmm..



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Thursday, 17 June 2010

~Hari istimewa pengganti abahku..~



wahhh..bulan 6 ni ramai betul orang2 kesayangan aku sambut besday la..nampaknye entri bulan ni akan penuh dengan entri wish epi besday..tadi siang jadi blog lirik lagu..[p skodeng sini]..lepas2 ni jadi blog ucapan hari lahir pulak..ahaha..




ye kawan2..ari ni besday my lovely paksu..encik mohd hadzri abdullah..suami kepada adik bongsu mak aku a.k.a maksu aku la..adik ipar kepada mak aku..ayah kepada adik2 kesayangan aku (mek ti, dik piduih n dik no)..pak sedara kepada aku dan anak2 sedara die yang lain..hehe..berjela jela pengenalan..nak kenal dengan paksu aku?? haaa...inilah die orangnye..


hensem tak paksu aku?? hensem tau..haa..jangan tak tau..paksu aku ni rajin..tengok la tu..time kenduri kazen aku ari tu [entri kat sini] die ke hulu ke hilir dengan senduk tu..hehe..paksu aku ni la tempat aku adik beradik bergantung harap lepas arwah abah aku meninggal 11 tahun yang lalu..dah macam ayah aku sendiri dah pun aku anggap..mekaseh paksu sebab dah banyak bersusah payah untuk kami..jasa dan pengorbanan mu sampai akhir hayat takkan dilupakan..




dulu masa aku kecik2 time hingus dok meleleh2 lagi..aku ingat paksu aku ni adik beradik dengan arwah abah aku..sebab nama bapak depa sama, abdullah..ahaha..punya la bengap aku ni ha..maklum la belum baligh..bile dah besaq sket baru aku tahu..depa ni biras je la..arwah abah aku ber'bin' abdullah sebab die mualaf..ish3..sian aku..




dulu time aku masih budak sememeh..bile time cuti sekolah aku mesti dok termenung tepi tingkap..sebab aku tunggu maksu dengan paksu aku datang amik aku dengan adik balik kampung kat penang..masa tu kami dok kat kem PGA Bidor..hehe..bile paksu tak datang..mesti aku kecewa gile..pastu aku akan pergi main kat rumah kawan aku dari pagi sampai petang..siap tido2 lagi kat rumah die..punye muke tak malu..ahaha..




haa..sebab paksu aku ni jugak la aku pandai makan BUDU tau..nak tahu kenape..bile time cuti sekolah paksu selalu balik hometown die kat kelantan..ye..paksu aku orang kelantan..pastu aku ni kan muke tebal berinci inci..bile paksu pelawa aku, nak tak ikut depa sekeluarga balik kampung..aku dengan hidung tak mancung pipi tersorong sorong, terus menonong je ikut..haha..dari kecik2 lagi macam tu..sampai dah beso panjang ni ha..selalu je aku menempek ikut depa sekeluarga p jalan2..ngeee..




eh..aku sayang la kat paksu aku ni ha..sayang macam ayah aku sendiri..maklum le orang dah takde ayah..menumpang kasih sayang kat ayah orang lain je la..owh..sebak pulak rasa..huhu..SELAMAT HARI LAHIR PAKSU!! semoga sentiasa dirahmati Allah, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur..amin..i love u paksu!! eh..malu lak ai tetibe cakap macam ni..ahaha..




bisik2:: esok besday adik angkat aku pulak..epi besday dik aya..love u muahh muahh..jadi isteri dan ibu yang solehah tau..bile nak bagi anak sedara lagi sorang kat orang ni ha..hehe..



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

~Blog aku ni blog personal ke blog lirik lagu?~



rasa2nya lepas ni aku kena tukar la blog aku ni..dah tak rupe blog personal dah..tapi blog cari lirik lagu..ahaha..sebab pe aku cakap macam tu..sebab ni ha..angpa tengok la sendiri..

*sila klik untuk pembesaran maksimum*

ye..inilah sebabnye..angpa nampak dah kan?? rupe2nye orang datang menjenguk blog aku ni kebanyakannye cari lirik lagu je..tambah2 lagu si budak ain IK2 tu ha..ish3..punye la banyak entri aku tulis berjela jela..membebel sampai tak hengat dunia dalam blog ni dengan macam2 topik..tapi keyword yang tu jugak yang glamer kat sini..aku check pagi tadi kat nuffnang..lama dah perasan..tapi ari ni semua sekali keyword pasai lirik lagu..haha..nampaknye pasni aku kena tulis lirik lagu sendiri la..eh?? hik3..

takpe la kan..nak wat camne..blog aku ni blog sememeh..dah le kuat membebel..orang nak baca pun malas..baru start baca terus muntah..pening2 lalat..uik?? dah rupe orang peknen lak simptom..kah3..sebab lirik tu la ade orang menjenguk blog cikai aku ni..mekaseh la..terharu rasa..ahaha..

ok la..aku nak balik kerja dah ni..malam kang sambung lain..kalau aku rajin..hek3..

p/s: owh..kerja melambak2..huk3..tapi nyempat lagi meng'online'..ish3..


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Tuesday, 15 June 2010

~Manusia adalah ciptaan Allah yang sangat sempurna..~



program baru kat tv9..HALAQAH-SENTUHAN QALBU..program berunsur keagamaan yang boleh dikatakan best dan lain dari yang lain..tak macam yang sebelum ni..ade panel bercakap dari awal rancangan sampai habis rancangan..pastu ade sesi soal jawab..cara yang biasa..program yang ni lain sikit..ade persembahan video, ade persembahan sajak, ade panel bercakap, ada sesi luahan pandangan..something new..


bagus gak depa mencuba membuat perubahan dalam menyampaikan dakwah..dakwah tak semestinya kena sampaikan dalam bentuk ceramah dan cakap2 je..kadang2 orang cepat jemu dengan cara tu..bila diolah dalam bentuk yang lebih kreatif macam ni, mungkin boleh menarik perhatian lebih ramai orang..dengan cara yang lebih intelektual..menguji minda dan membuatkan kita berfikir..pada pendapat aku, program ni ada keistimewaan yang tersendiri..





malam ni membicarakan tentang kejadian manusia..ada ditunjukkan video bagaimana manusia diciptakan oleh Allah SWT..dari setitik air mani sehingga terbentuk menjadi manusia yang cukup sempurna..bagaimana jantung, badan, kaki, tangan, jari, mata, otak dan sebagainya boleh terbentuk..dalam masa 9 bulan 10 hari dalam kandungan ibu..kejadian yang sungguh sungguh sempurna..menitis air mata menyaksikan video tersebut..betapa hebatnya kuasa Allah SWT..subhanallah..


aku rasa video ni kalau tunjuk kat depa2 yang suka buat anak dan buang anak tu mesti depa terasa insaf..kalau dibukakan pintu hati depa oleh Allah SWT..kalau depa tak rasa apa tu wallahualam la..memang hati hitam sungguh la maknanya tu..


bila tengok rancangan tu tadi..buat aku tersedar..betapa kerdilnya aku..bersyukur aku terpilih untuk dilahirkan di dunia..bersyukur aku dilahirkan sebagai seorang Islam..bersyukur aku dilahirkan tiada cacat celanya..bersyukur atas segala2nya pemberian yang telah diberikan oleh Allah SWT..alhamdulillah..


ape yang aku miliki ini hanyalah untuk sementara waktu..bila tiba saatnya nanti, pasti aku akan kembali semula kepada Pencipta yang menjadikan aku..mudah mudahan aku sentiasa terpelihara dan dapat menjaga amanah Allah ini dengan baik..semoga aku tidak terus lalai dan leka sehingga tersasar dari landasan..nauzubillah..




bisik2:: semoga kita semua sentiasa dalam peliharaan Allah SWT..amin..



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Monday, 14 June 2010

~impian yang pasti akan direalisasikan..~



berFB sakan aku malam ni dengan kawan2 masa kat U dulu bertanya2 khabar..masing2 dah dengan haluan sendiri..ade yang bekerja..hebat2 semua..kerja gaji semua lebat2..dah boleh beli kereta..ade yang dah kawen..siap dah ade anak lagi..ade yang dah bertunang..tunggu masa nak dinikahkan je..ade yang sambung belajar lagi..amik master pulak..wahhhh..hebat dan advance kawan2 aku ni..aku???




aku macam ni la..kerja, baru nak menapak..merasa duit gaji pun baru 2 kali..gaji pun takde la sehebat dan selebat kawan2 aku..maklum le baru kerja 2 bulan..tapi alhamdulillah..akhirnya merasa jugak duit hasil titik peluh sendiri..boleh hulur2 sikit kat mak..boleh simpan untuk masa depan..boleh beli ape yang aku nak..takde la susahkan mak lagi..kan2?? pelan2 nanti aku akan jadi seorang pekerja yang dedikasi dan cemerlang..leh le naik gaji..muahaha..




owh..pasal kereta..aku pun memang ade simpan niat nak beli kereta sendiri jugak nanti..tapi nanti2 la dulu..buat masa ni aku guna je 'mr. black' aku tu ha..merempit je g mana2..takyah pening2 nak tempuh jammed tiap masa..hoho..lagipun yang tu je yang aku mampu pakai wat masa ni..nak setel dulu hutang PTPTN aku..kumpul duit sikit2 untuk beli kereta..pelan2 la kayuh weh..takdenye lari kereta tu..mana tahu time aku nak beli nanti lagi canggih2 kereta kuar kan..skang ni aku dok berkenan dengan kereta Mazda..seksi weh lampu die..terpikat aku..hee..




soal kawen?? owh..itu kena tanya pada encik 'cinta hati' la..sebab die yang nak mai masuk minang aku..bukan aku yang p minang die..terbalik pulak dah tu..ahaha..kami masih baru sama2 menapak bina kerjaya..so, fokus sekarang ni adalah pada kerja dulu..then kumpul harta dan duit simpanan..kalau takde duit camne nak kawen?? tak kan nak berhutang lak kot..no no no..aku tak kan benarkan encik 'cinta hati' berhutang semata mata nak kawen dengan aku..biar die kumpul duit hasil titik peluh die sendiri..




tunang?? erk..yang tu pun kena tanya pada encik 'cinta hati' jugak..hehe..kalau ikut aku..setahun kerja aku nak ajak tunang dah..bape lame tunang pun aku tak kesah..janji dah di'ikat'..hehe..tapi macam tak best je tunang lama2 kan..banyak dugaan nanti..darah manis le katakan..kami pernah la bincang2 jugak dulu..konon2..kalau tunang masa besday encik 'cinta hati', nikah lak masa besday aku..atau pun sebaliknye..kiranya tempoh masa tunang tu tak lama la..6 7 bulan gitu je..tapi itu hanya rancangan kami..yang tentukan hanya Allah SWT..Dia maha mengetahui segala galanya..ada jodoh kami, insyaAllah..amin..




nak sambung belajar memang ade dalam perancangan aku..ingat dah kerja lama sket baru aku nak sambung master..pas dah kawen pun takpe le..hehe..kalau ade rezeki aku nak sambung sampai PhD..insyaAllah..tumpang berbangga dengan kawan2 aku yang sedang bertungkus lumus dengan pembelajaran master depa..kembali menjadi student..angpa memang hebat..aku bangga jadi kawan angpa..hee..aku pun bakal mengikut jejak langkah angpa..cuma tertinggal beberapa langkah la kat belakang..hik3..takpe..yang penting semangat tu kena ade kan??




hmm..ape2 pun semua ni hanya perancangan aku saje..tapi aku akan berusaha untuk merealisasikan semua impian aku ni..insyaAllah..mudah mudahan Allah sentiasa bersama dengan aku..amin..




bisik2:: setiap orang ade impian masing2 kan?? semoga segala yang kita impikan menjadi kenyataan..yang penting jangan putus asa untuk berusaha..chaiyok!!!



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

~Membebel di malam hari..~



wahhh..rindunye kat blog ni..macam dah lama je aku tinggalkan..ceit!! baru 2 ari je pun..hoho..ngengade betul..boleh lak aku tahan 2 ari tak online ek..macam ajaib lak..ahaha..kalau tak, mesti online tetiap ari walaupun sekejap..tak update blog pun p jenguk2 blog yang aku follow nak tengok ape update depa..




bz sket la 2 3 ari ni..konon2 je..hik3..jumaat lepas bz kat opis dengan meeting..balik dari opis bersesak2 lak dalam jammed atas bridge..kul 7 baru sampai rumah..pas maghrib berkejar2 lak nak p airport amik paksu dengan mom uchu..depa baru balik dari Beijing g jalan2 makan angin sambil honeymoon..hoho..sampai rumah dalam kul 11 lebih..letih gile..bersih2 badan solat isya terus terbungkang menganga tido tak hengat dunia..alamak!! aku terlepas lagi nak tengok Akademi Al-Quran..uwaaaa..




ari Sabtu aku buat ape eh?? ooo..aku layan hindustan sampai nak muntah..hik3..macam biasa pas tengok yang tv2 punye tengok yang tv3 pulak..petang sket kakak 'cinta hati' datang rumah..suh tengokkan ape yang tak kena dengan laptop adik 'cinta hati'..takde ape pun sebenonye..sib bek kakak 'cinta hati' tak bawak p kedai..kalo tak konpom kena katok punye la..kan untung dapat adik ipar macam aku..wakaka..malam aku layan drama Durjana kat tv3..pas habes terus masuk 'gua beradu'..konon nak online..tapi dalam mimpi je..ahaha..




pagi Ahad bawak mak p pasar..shopping barang2 basah untuk seminggu..balik lak layan cite Tamil..huk?? sejak bile aku suke tengok cite Tamil ni?? ahaha..layan jek sebab takde cite len..nasib bek lawak cite tu..tapi tak tengok habes..mak nak tengok NONA..aku p solat Zohor..pastu konon2 nak baring2 je..sekali terlelap..'berhantu' betoi la katil aku ni..suke bagi aku berlayar ke alam lain..hik3..padahal memang kuat tido pun..alasan je tu..haha..kul 5.30 terjaga..golek2 lagi..kul 6 baru g mandi solat Asar semua..




ari ni mood terlebih rajin nak iron baju kerja..abes untuk 5 hari aku iron..selalu gosok yang esok punye je..ni ntah angin ape mai aku p iron sampai 5 hari punye..nanti balik kerja tak payah dah nak fikir nak pakai baju ape..tadi dah adjust siap2..hek3..balik kerja je boleh hooray2 tengok tv ke online ke tido ke kan..kui3..




owh..dah hari isnin..pagi nanti aku kena bekerja..yeay!! kerja kerja..kita kena ade semangat nak bekerja ye kawan2..baru ikhlas nak buat kerja..keh3..cakap tak boleh pakai sungguh..konon2 je aku ni..nanti kat tempat kerja mandom je bile tengok kak mas dengan adik enny tak bersemangat..ari isnin selalu begitu ye kawan2 situasi kami di tempat kerja..ahaha..jom la pergi beradu..nanti bertambah2 mandom pulak kat tempat kerja..ohh..mandom tu maksudnye takde semangat..hehe..selamat malam semua..




bisik2:: yeay!! mohd protege kak ziana masuk semi final mentor..
ku minat kak ziana..hehe..^_^



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Wednesday, 9 June 2010

~kagum rasanya dengan kesetiaan si penguin..~



Semalam tengok National Geographic. Discovery pasal habitat penguin kat kutub nun ha. Comel jek tengok penguin tu jalan. Dah le gumuk, kaki pendek. Terkedek-kedek je die jalan. Hehe. Jalan beramai ramai lak tu. Cute sangat. Kalau die malas nak jalan leh menggelongsor lagi. Cepat sikit pergerakannye nak sampai ke destinasi. Kui3. Comel ok!

Baru aku tahu yang penguin ni sebenar nye bertelur. Mati-mati aku ingat depa beranak weh. Sian aku. Baru tahu. Ye la kan? Penguin tu kategori burung jugak. Mesti la die bertelur. Ape la aku ni. Ish3. Itu la. Tengok dokumentari ni bagus sebenarnye. Kite boleh belajar macam macam. Dulu aku selalu ngata kat encik  CH sebab National Geographic tu fevret rancangan die. Hehe. Bukan la aku tak suke tengok. Suke jugak. Cuma kadang-kadang tak tertengok. Dah rancangan nye pukul 7. Time maghrib. Aku mana ade astro. Nak tengok pun kat tv1 je.


Kalau korang nak tahu, penguin adalah couple yang paling setia. Bile dorang dah jumpa pasangan memasing, dorang akan setia sampai akhir hayat. Sweet gile ok! Haiwan pun tahu erti setia. Manusia? Korang pikir la sendiri. Malas aku nak cakap. Hoho..

Penguin jugak haiwan yang sangat bertanggungjawab. Dorang boleh bergilir-gilir eramkan telur anak. Bukan harap kat betina je. Yang jantan pun bersusah payah eramkan telur anak. Protect sampai anak lahir bile tiba time maknye nak p cari stok makanan. Oloh2..comel gile! Kalau manusia? Si mak nye penat-penat usung perut kulu kilir 9 bulan 10 hari sensorang. Yang ayah kalu jenis bagus, alhamdulillah. Beruntunglah maknye. Kalau yang jenis tak amik peduli, siap maki-maki lagi bini kalau mintak tolong. Memang nasib malang le bini tu. Ish3.


Tak salah pun kan ape yang aku cakap ni? Memang ade pun laki yang jenis macam ni tau. Tak yah la nak argue dengan aku. Tapi tak semua lelaki la yang macam ni. Segelintir je. Jangan salah faham lak. Aku tak maksudkan semua lelaki pun. Sape yang terasa diri dorang macam tu sila la perbetulkan diri ye. Bini dengan anak tu amanah dari Allah tau. Didik dorang elok-elok. Tanggungjawab sebagai suami dan ayah memang sangat berat. Sebab lelaki dilahirkan memang untuk menjadi pemimpin. Kalau betul pimpinan korang, insyaAllah betul la orang-orang yang dipimpin oleh korang tu.



Kadang-kadang aku terfikir. Kenape la ade kes dera anak, kes buang anak, kes laki pukul bini dan macam-macam kes lagi la. Sedangkan kite ni manusia. Dikurniakan akal. Boleh berfikir sebelum buat sesuatu tindakan. Haiwan pun pandai sayang anak bini depa. Rupenye aku terlupe. Manusia ni ada nafsu. Bile nafsu tu tak mampu dikawal, jadi la kes-kes yang macam aku sebut tadi tu. Betul tak? Hmm..itulah kelemahan kita sebagai manusia. Sebab tu kite kena kuatkan iman. Kawal nafsu. Nafsu ni banyak kategori jugak. Rasanya yang tu korang pun tahu kan. Tak payah la aku nak explain panjang lebar. Ade akal fikir sendiri.



Apa-apa pun aku berdoa semoga kita semua terhindar dari menjadi hamba nafsu sendiri. Supaya kita dapat membina kehidupan yang bahagia dengan keluarga masing-masing. InsyaAllah. Tapi aku sangat kagum dengan kesetian penguin tu la. Hehe. Harap-harap encik CH ade ciri kesetiaan macam penguin tu. Ade ke sama kan encik CH dengan penguin. Hehe. Bukan nak samakan la. Cume mengharapkan diri kami berdua ada ciri-ciri kesetiaan macam tu. Ecewah! 


Penguin pun boleh jadi bahan nak buat entri. Ahaha. Itu la aku ye. Siape selalu ikut blog aku mesti tahu aku macam mane. Aku suke memerhati sekeliling dan bincangkan dalam blog aku ni ha. Ngeee. Tak kire la manusia ke, kenderaan ke, menatang ke. Ape-ape je la. Asalkan benda tu ada input yang boleh aku share dan sampaikan. Sekian..



Bisik2:: jom siap2..nak balik kerja dah ni..hee..^_^



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Tuesday, 8 June 2010

~pagi-pagi dah membebel..haish..+_+~



selamat pagi semua..sekarang aku tengah memanaskan enjin ni ha..nak buat kerja tapi dok blur2 lagi..adoi..takdo idea nak mendesign untuk buat web ni..aiyoyo..owh idea!! tolong la mai..aku nak buat kerja cepat ni ha..kang kena bising2 lak..uhuk3..

eh2..pagi2 dah buka blog aku ni..saje p blogwalking sat..malam tadi tak sempat..terbungkang awai..ish3..tengah2 blogwalking tadi tersinggah kat blog 'budak tu' la pulak..aik..dah ade blog rupenye..takpe la..aku pun g jalan2 je tadi..semua ade hak nak buat blog kan..so aku pun tak kisah la..tadi pun sebab tersinggah..nak buat macam mana..bukan kita tahu kita nak tersinggah kat blog sape kan..aku main tekan je perkataan 'blog seterusnya' tu ha..

mesti terkejut die tengok muke aku terpampang kat feedjit die tu..kang kata aku busybodi nak amik tahu pasai die lagi pulak..maap le ye..takde sekelumit niat pun nak amik tahu pasai ang..tak sengaja tersinggah tu..kalau boleh buang aku buang dah tadi..jangan salah faham pulak ye..sat g tak pasai2 ang panggil aku 'ba alif ba ya' lagi macam ari tu..yang tu pun aku takleh nak maafkan lagi..

oh..forget about it shahada..ingat Allah banyak2 ok..hmm..tadi on the way mai kerja..macam biasa la..kat bridge konfom2 jammed punye..tambah2 nak g ke area bayan lepas..huishh..sabo je la..bersimpang siur dah kenderaan..ang nak masuk jalan ni aku nak kluar g jalan nun..tang situ la yang buat sesaknye..semalam je lenggang walaupun ari isnin sebab semalam sape2 yang kerja kilang bercuti..smooth je perjalanan g kerja semalam..hehe..

eh..sebenarnye aku epi sebab dah dapat mp3 lagu Bila Cinta..ala, OST lagenda budak setan tu la..yang version lelaki punye aku ade..hek3..dengan menggunakan kepakaran yang ade pada aku..aiseh..aku convert2 video lagu tu jadikan mp3 audio..huyeahhhh..suke2..sape nak??bak email kat aku..aku malas nak create akaun kat 4 shared..kui3..

ok la..aku nak buat kerja sat..enjin dah panas ni ha..pagi2 dah membebel tak ingat dunia..ape la nak jadi aku ni..ish3..dalam blog je kuat membebel..kat luar kurang kot..eh?? ye ke?? sape kenal aku die tahu la aku macam mana..kui3..


bisik2:: meh2..tengah bersemangat nak buat kerja ni..hehe..



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Monday, 7 June 2010

~BILA CINTA..~



semalam dengar je lagu ni masa tengok filem Lagenda Budak Setan tu..aku dah tangkap cintun dah..walaupun jiwang leleh2 slow nak mampuih melodinye..aku pedulik hape..aku betul2 dah jatuh cinta dengan lagu ni ok..hehehe..


yang version lelaki lagi best kot..yang perempuan aku tak feeling sangat dengar..sebab lagu ni jugak la yang aku dok tangkap leleh nangis2 semalam tu..haha..bocor rahsia..abes maskara aku pakai leleh..di nasihatkan bagi yang pompuan kalau nak p tengok takyah la pakai mekap2..p muke bersih udah..kah3..padahal aku pakai maskara yang tak kalis air tu..sekian..


jom layan lagu ni..ni version yang lelaki punye..aku cari dengan penuh jiwa kental nak tempek dalam blog ni..nanti aku nak dengar balik senang cari..bukak je blog sendiri..hehe..mana nak cari mp3 lagu ni ye..huk3..jenuh cari tak jumpa..dapat yang pompuan punye je..tak best la..nak yang version lelaki..huuuu..ok la..jom lentok2 sesama..lirik ade kat bawah..layannnn...






BILA CINTA
OST Lagenda Budak Setan


Bila cinta kini Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu


Dulu kau tawarkan Manisnya janjimu
Dan ku sambut itu Dengan segenap hatiku
Hingga engkau pergi Tinggalkanku


*chorus*
Hilangnya cintamu Menusuk hatiku
Hinggaku memilih Cinta yang fana
Perginya dirimu merobek jantungku
Hingga ku terjatuh Dalam harapan


Ku sebut namamu di setiap doaku
Bangkitkan setiap kenangan tentangmu
Yang kudapat hanyalah bayangmu

(ulang chorus)


lagu ni sesuai la untuk mereka2 yang dok frust baru putus cinta ditinggalkan kekasih dikhianati kekasih..mesti dengar meraung2 la kot..aku dengar tak rasa ape..cuma rasa sedih je..terasa sikit la penangan sedihnye tu..cara penyampaian lagunye kot..hee..this song will be my next fevret song..^_^


bisik2:: time kerja pun sempat lagi curi tulang tulis blog aku ni..ish3..bye2..
nak sambung wat kerja..hehe..



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 6 June 2010

~Hari minggu ialah hari membazirkan duit tengok wayang.~



hooyeahhh...baru balik dari berhuya huya dengan my lovely kazen, mek t..pergi tengok wayang sampai muntah..ahaha..best siot..tak rugi perabih duit tengok 2 wayang sekali gus..ye kawan2..kami tengok 2 wayang tanpa henti..tengok wayang ape?? kami p tengok Lagenda Budak Setan dengan Prince of Persia..hehe..




round first tengok Lagenda Budak Setan..memula aku memang decide takmo p tengok langsung..dalam hati aku dok bisik2.."ala..cerita melayu..tak best ahh..buang duit je..tunggu je masuk tv time raya nanti.." mek t pun cakap macam tu jugak..biasa la..sehati sejiwa..tapi tadi pagi tetibe die ajak aku p tengok lak...kata die dah tengok trailer..best sangat..tetibe rasa nak tengok..aku pun ikutkan je la..


sekali p tengok..huhuhuhu..memang tangkap leleh weh..best!!! filem air mata gitu..dah la aku ni kememek a.k.a kuat menangis..kolam air mata aku asyik pecah je tadi..ahaha..sape2 yang kememek macam aku..kalau nak p tengok sila bawak bekal tisu banyak2 ye..hehe..


watak yang paling aku nyampah tadi ialah watak yang que haidar bawak..haiyoooo...panas baran..kaki pukul..aku cukup pantang dengan laki macam ni weh..dayus betoi..kata cinta..tapi tangan kaki dok naik..cinta ape kebendanye cenggitu.."aku cinta kau la bodoh!!" dialog yang kerap disebut2 oleh que haidar dalam cerita ini ye..satu yang aku perasan..lisa surihani sebut huruf R macam len la bunyi die..hehe..tapi comel..





wokeh..tamat round pertama..rest mata sat..p surau..temankan kazen aku solat zohor..aku?? dapat cuti maa..keh3..ada dalam 20 minit gitu masa sebelum tengok wayang seterusnye..round kedua of coz la kami tengok cerita Prince of Persia..wooahhh..filem epik yang sangat best la..tak tahu nak cakap ape..betul la kata orang cerita tu best..aku nak wat review pun tak tau nak cakap..senang cakap angpa p la tengok sendiri..hehe..


oke la..aku nak p bersih bersihkan badan..nak tibai tidoq sat..ngantok sangat2..semalam dapat tido sejam je..layan midnight movie kat tv3 sampai kul 2 lebih..kul 3 baru leh lena..kul 4 dah kena bangun..nak hantar mom uchu n paksu p epot..depa p honeymoon kat beijing..hehe..ikut rombongan tempat kerja paksu aku la..bestnye!! takpe2..nanti aku ade duit aku nak ajak encik 'cinta hati' p honeymoon luar negara bile dah kawen nanti..ahaha..berangan tak habes2..bye..


bisik2:: mata dah rupe panda..baru sehari tak cukup tido..uwaaa..T_T



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Saturday, 5 June 2010

~aku dan cermin ajaib..~



setelah puas berblogwalking menyengodeng (bahasa ape ni?? ahaha..) blog orang yang masuk satu contest ni..aku pun sebok2 la jugak nak men'join'kan diri aku..maklum le..dah lama tak meng'expose'kan diri sendiri di khayalak ramai..bajet macam ade orang tengok aku la konon2..hik3..




setelah melihat pesaing2 aku yang telah menempek pelbagai gambo dengan pelbagai pose..aku rasa aku ni bukanlah pesaing yang hebat buat mereka..tapi takpe la..memandangkan aku ni memang la muke tak malu jadi aku nak jugak masuk..pedulik ape aku..hek3..jangan lah risau pesaing2 semua..saya ni tuahnye tak pernah ade kalau masuk contest..memanjang kalah je..hehe..


contest diberi title CONTEST BY MYSELF..anjuran tuan empunya blog SOCLOSE2213..bersempena dengan tarikh lahirnye 18JUN nanti..macam biasa ni adalah contest tempek2 gambo ye kawan2..contest ni memerlukan anda menempek gambo anda syok sendiri di hadapan cermin..hohoho..nak tahu ape syarat2nye untuk join contest ni..silalah pergi ke blog ini ye>> blog SOCLOSE2213..






haaa..inilah gambo yang aku cube pertaruhkan..harap maaf le..golap sket sebab aku ni memang golap gulita orang nye..kui3..sebenonye gambo ni bukan aku snap sendiri..kawan aku yang tolong snap..jadi aku bergaya saje di depan side mirror kereta kawanku yang lagi sorang dan sedang memandu..masa tu depa on the way nak hantar aku balik rumah..kami bertiga pergi berhuya huya mencari kerja..aku sorang je pompuan masa tu..2-2 kawan aku tu lelaki yo..





harap2 gambo ni boleh la diterima masuk contest ini..side mirror kereta pun kategori cermin juge kan?? hek3..mekaseh kepada encik apie yang sudi melayan karenah aku yang sangat gile bergambo ini..hoho..owh..sebab ape aku nak masuk contest ni?? sebab adiah die lumayan..dapat baju batik..kalau la aku menang..jimat dah duit aku nak p beli kain buat baju raya nanti..ahaha..alasan tak bleh blah..sekian terima kaseh..



bisik2:: ade kawan2 aku yang nak meramaikan lagi contest ini dan jumlah friend SOCLOSE2213?? sila click di setiap perkataan SOCLOSE2213 itu ye..^_^



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

~Penghargaan buat yang disayangi..~



sejam dah berlalu masuk ari yang baru..yee..dah masuk pagi sabtu sekarang ni..cepat je masa berlalu kan?? pejam celik pejam celik dah masuk bulan 6..dah setengah tahun dalam 2010 ni kita lalui..uiiii..memang sat la sangat2 masa berlari..laju betul bumi berpusing..eh?? ape aku merepek pagi2 buta ni?? ahaha..




owh..semalam 4 jun 2010 bersamaan ari jumaat kat opis kami buat surprise besday party yang tak berapa nak surprise untuk adik kat opis aku tu..haha..jenuh aku dengan kak mas cari akai..tapi adik enny tahu jugak..ceit!! memang tak surprise sungguh..kui3..takpe la..tak kesah..saje je nak celebrate besday die..memandangkan dalam opis tu kami betige je yang bertapa..maka kami ajak la jugak penyewa2 kedai kat situ join..bagi meriah sket..depa pun ade tolong nak menjayakan misi aku dengan kak mas yang terkantoi oleh adik enny..muahaha..




*besday girl tengah potong kek*

inilah besday girl nye..nuraini a.k.a adik enny..teringat kat besfren aku masa kat kampus dulu..cik aini..nama memang sejebon dengan adik enny ni..besfren aku yang suke cari pasai dengan aku..sejak berkawan dengan die la aku mula jadi kuat semangat dan tak mudah mengalah..die yang ajar aku..dan die jugak yang mengajar aku erti persahabatan yang sebenar..yang mana leh buat kawan baik yang mana boleh berkawan saja tapi elakkan dari jadi kawan baik..yang mana boleh dipercayai yang mana tak boleh dipercayai..owhh..rindu sangat kat die..rindu nak dengar die membebel kat aku dalam loghat nogori sembilan die yang sepatah haram pun aku tak paham..kui3..




*aku rindu ko!!*

haaa..ni lah die besfren aku tu..cik aini..ape la kabo die sekarang ye..susah sket nak kontek die ni..manjang off enset kalau tetibe aku rindu nak kol die..ahaha..bisneswomen yang berjinak2 dengan perniagaan kek..jauh beno ko lari aini oi..takpe2..ko boleh praktikkan ape yang kite belajo dulu dengan perniagaan bakering ko ni..kek dengan komputer boleh ke ngam?? ahaha..bleh la tu kot..ape2 pun, semoga ko berjaya jadi bisneswomen yang hebat..itu doa aku buat ko buddy..amin..




eh2..dah carca marba entri aku ni ha..nak cakap pasai besday adik enny terselit lak pasai besfren aku..semua gara2 sebab nama sama..jadi sekali harung je la cerita..kui3..ape aku bagi prezen kat adik enny ni?? nak tahu ke?? sebenonye memule aku nak buat kek batik sendiri..sekali sebab dah lama aku tak buat kek..kek aku tu tak menjadi la pulak..ahaha..aku bagi kat orang2 dalam rumah je la makan..so, sebab memang dah niat aku nak bagi kek kat adik enny ni..aku p beli je kek ready made kat kedai kek..muahaha..janji sodap!!ini lah kek yang menjadi pilihanku..





sedap bukan?? mahu rasa??tengok je la gambo tu..bayangkan angpa dok menikmati kek tersebut..yummy!! kek tu memang sedap..tengok la sape yang pilih..keh3..HAPPY BIRTHDAY ENNY!! semoga sentiasa dirahmati Allah dalam ape saje enny buat..epi2 sokmo..walaupun baru 2 bulan kenal tapi rasa macam dah bertahun kenal..hope kite leh jadi besfren dan berkawan sampai bile2..amin..ini je la yang mampu kak shada bagi kat enny..hope suke..malu nak cakap depan2..so cakap dalam blog je..sebab kak shada tahu enny suke baca blog kak shada..kah3..


ini adalah salah satu cara kita menghargai orang2 yang kita sayangi yang berada di sekeliling kita ye kawan2..orang bukan mengharap pun pemberian yang mahal2..cukup sekadar ingatan..itu sudah memberi makna yang sangat2 bermakna pada mereka..tak percaya?? cubalah buat..kalau kita menghargai orang..tak mustahil orang akan menghargai kita semula..ini adalah cara aku menghargai mereka2 yang aku sayang..kalau orang baik dengan aku dan dapat menerima kelemahan dan kekurangan aku..aku akan pastikan nama mereka tersenarai sampai bila2 dalam list hati aku dan aku akan menyayangi mereka..



bisik2:: rasa macam mahu join contest la..berlambak contest aku jumpe..tapi ade 2 yang menarik perhatian aku..lama dah tak meng'expose' diri ni..hehe..
jap2..cari mood dulu..^_^



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Friday, 4 June 2010

~Penyakit kronik manusia yang tidak ikhlas..~



kadang2 aku rasa pelik la dengan perangai manusia yang suke sangat mengungkit2 ni..best kot eh mengungkit..ape la niat asal sebenarnye buat something untuk somebody bile ade penyakit suke ungkit2 ni..jenis tak ikhlas gamaknye la kot..buat sesuatu dengan tujuan nak orang memuji dan memuja..nak dapatkan balasan anugerah kot..baru rasa bangga..pastu mula nak rasa riak..memang betul2 punya penyakit kronik ni..penyakit kronik tahap kritikal pada manusia yang mempunyai hati yang tidak ikhlas a.k.a hati busuk..




setakat pertolongan yang biasa2 je pun dah nak mengungkit2..baik dari awal tak payah la nak hulur bantuan..terus terang je kan lagi bagus.."hei..aku tak bleh tolong ang..ang p la cari orang lain tolong ang..!" haa..kan ke bagus kalau cakap direct je macam tu..yang meminta tolong tu pun takde nye nak terhegeh hegeh lagi, dah kalau jumpa orang jenis macam ni..buang ayaq liuq je..banyak lagi orang yang lebih ikhlas nak membantu boleh dicari..




ramai kot manusia spesis mengungkit ni..baru tolong bagi bantuan tenaga sikit dah ungkit2..tu baru tenaga tu..kalau mai bab duit aku rasa bukan takat ungkit dah kot..boleh jadi 'perang dunia' la agaknye..memang perangai orang jenis ni akan sedaya upaya cari pasai untuk mengungkit balik apa yang dia dah buat walaupun tak besaq mana..kalau ang ikhlas membantu, ang takkan ade secuit pun rasa dalam hati nak mengungkit balik..




sebab hari ni ang tolong die..sok2 ang susah orang tu tolong ang balik..sebab kenangkan jasa ang pernah bantu dia dulu..hidup macam roda weh..bantu membantu sesama manusia saudara seagama kan Allah suka..ang boleh tolong orang tu pun dengan bantuan Allah jugak..ang jangan la pikiaq ang tolong orang tu ang dah hebat sangat..yang kat atas tu lagi hebat..dia yang atur semua..jadi tak perlu la nak ade rasa mengungkit2..kita ni manusia biasa je..




jadi..mai la kita sama2 muhasabah diri kita..tolong sesiapa saja dengan niat hati yang ikhlas kerana Allah..lagi berganda2 pahala kita akan dapat..tak mustahil Allah akan bantu meringankan beban masalah yang bakal kita tanggung sebab niat ikhlas kita tu..takde la memanjang je mengeluh merungut selalu ditimpa masalah..masalah hadir jika kita lupa pada Allah..renung2kan lah..




bisik2:: jauhkanlah penyakit ungkit mengungkit ni sebab nanti kita yang akan malu sendiri bila kita susah kita p cari orang yang telah kita ungkitkan bantuan pada dia dulu..



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Thursday, 3 June 2010

~hmmm...lagi lagi isu hamil anak luar nikah..~



pagi tadi masa on the way p tempat kerja aku terdengar berita dalam radio..16 remaja sekolah menengah di daerah Kuala Terengganu hamil..masih belajar dan setengahnye bakal hadapi peperiksaan besaq..PMR,SPM,STPM..ye la..baru tingkatan 3 hingga tingkatan 6..ish3..rosak anak2 dara laa ni..jap2..kat Kuala Terangganu?? alamak!! negeri bakal encik suami la..huhu..tapi die kat Kuala Berang..ooo..jauh tu..nasib baik dok kat hulu..hahaha..ok..berbalik pada cerita asal..memang aku terkesima la dengar berita tu tadi..aiyoyo..adik2 ku..ape la nak jadi dengan angpa ni..sedih aku dengar..


budak2 sekolah sekarang melampau lampau eh..pergi sekolah tak belajar betul2 ke?? depa ni nak ape je sebenarnye dalam hidup..haishhh..nak je aku pelangkung sekoq2..mak bapak hantaq p sekolah suh belajaq jadi orang yang berguna untuk masa depan sendiri nanti..ni tak..p menghancoqkan masa depan sendiri..akai p mana tak tau..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


aku dulu2 masa budak2 hingusan p sekolah memang tujuan nak belajaq..takde la cintan cintun bagai..orang ngorat pon aku buat derk je..(pehh..macam ade orang ngorat aku la konon..muke selekeh macam ape..perasan lebih..ahaha..) tapi memang betoi la statement aku tu..aku rasa kebanyakan yang sebaya dengan aku memang p sekolah nak belajaq sungguh2..kalau ade yang bercintan cintun pun tak banyak kot..selalu yang hot2 cantik2 je yang dok gile bercintan cintun time tu..muke selebet macam aku ni takde orang nak pandang memang struggle belajaq..ulat buku sungguh..ye dak??


lain betul dengan situasi sekarang ni..bukan setakat bercintan cintun je budak2 sekolah laa ni ha..bab2 atas katil yang hanya sah untuk suami isteri pun depa dah power weh..dasyhat betoi depa ni..tu yang sampai leh termengandung tu..dah tu malu nak tanggung p gugurkan lak..buang campak merata rata bayi yang tak berdosa lahir dari hasil dosa sendiri..ape ke bodoh piang sungguh la budak2 ni..


masa ang sedap buat tu ang tak pikiaq pulak..asyik je terbuai2 dibelai2..dah tu bile benih tercambah dalam perot ang tu mula nak gelabah bewak..pandai lak nak sorok perbuatan terkutuk ang tu..p bunuh lak janin yang terhasil dari hasil kerja projek ang buat tu..eii..nak je aku p bunuh ang sekali..baru ang tahu ape rasa die kot..sian kat baby tu tau..


cube ang pikiaq orang yang dah kahwin bertahun2 tak dapat anak lagi punya la sedih susah nak dapat zuriat..yang ang bile dah buat kerja haram tu dapat zuriat ang p bunuh lak..kalau takmau sekali pun tak payah la p buang..pakai akai tu sket..cukup2 la buat dosa besaq tu sekali..jangan la dok p buang lak..p tambah dosa..

kalau mak pak ang taknak terima ang..ang p la cari rumah2 pemulihan akhlak yang memang akan sanggup terima ang..dok kat situ..bina hidup baru..ubah diri jadi yang terbaik..menyesal dengan perbuatan ang tu..simpan elok2..lahirkan..kalau tak sanggup jaga bagi kat orang yang betul2 nak anak..berlambak2 orang sanggup amik bela anak ang tu..tak payah p buang2..



~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


ari tu ada aku baca kesah kawan seorang blogger yang termengandung hasil perbuatan dosa dia dengan BF dia masa depa masih lagi bersekolah..tapi die kesal dengan perbuatan dia..walaupun BF dia takmau bertanggung jawab tapi dia jaga kandungan tu dan lahirkan, kemudian bela dengan baik anak dia tu..dia pekakkan telinga dengar hinaan orang..kata dia mulut orang memang tak boleh tutup..nanti depa dah penat depa senyap la sendiri..


orang macam ni aku lebih salute dari orang yang dok buang2 anak tu..dan yang paling aku salute mak bapak dia bagi sokongan moral kat die walaupun tahu anak depa dah buat salah besaq..bukan maknanye mak bapak die setuju dengan perbuatan terkutuk die tu..cuma mak pak die tahu anak depa ni dah kesal dan nak berubah..orang yang dah buat salah macam ni dan kesal dengan perbuatan die kite kena bagi sokongan dan panduan..baru la depa tak buat benda yang bukan2 lagi terok..


ntah la..benda ni walau dok heboh2 kat berita hari2 pun macam takde ape2 kesan pengajaran je kat anak2 muda..lagi menjadi2 je ada la..macam syok pulak hari2 kluaq dalam berita kot pada depa..sebab tu la aku nyampah nak dengaq berita..sebab hari2 mesti berita yang sama je depa dok cakap..ntah ape2 je..takde langsung yang berinformatif..hmm..


malas dah aku nak membebel hal ni..dulu pun aku pernah dah bebel pasai buang2 anak ni kot..dunia dah makin akhir zaman ni macam2 la yang berlaku..dalam al-Quran pun dah tertulis..tanda2 hari kiamat nak dekat antaranya ialah perzinaan akan berleluasa..mudah mudahan aku dan kawan2 aku yang lain dipelihara oleh Allah daripada perkara2 terkutuk ini..amin..


bisik2:: ok..aku nak sambung wat kerja balik..ni saje je nak hilangkan ngantok..^_^



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Wednesday, 2 June 2010

~Mr. Black nyanyi lagu untuk Sofea Jane~



aku telah jatuh cinta dengan lagu encik Black yang tajuk Sofea Jane itu..boleh tak aku tukar tajuk die jadi Shahada..kah3..aku nak perasan sendiri..konon2 secret admirer tuju kat aku..kui3..berangan tak hengat aku ni..ahhh..mampuih p..angan2 aku..biaq p la kat aku..angpa layan je dah lagu ni..nah amik ni..video ni paling menarik kot bagi pandangan mata aku..yang lain lirik pastu belakang itam je mentang2 Black yang nyanyi..hahaha..yang video ni ade kaler2 pink..i like..memang ngam la dengan kaler feberet aku..hehe..jom kite karaoke sama2..




best kan lagu ni??owh..jatuh hati..jangan tanya aku kenape tajuk lagu ni Sofea Jane..ade orang cakap sebab Black minat sangat kat Sofea Jane..jadi lagu ni kire die tuju kat pelakon yang nama Sofea Jane tu..biaq p la tajuk die ape pun..janji lagu die sedap..tangkap leleh gitu..hek3..


bisik2:: eh2..dah masuk bulan 6 dah ek??cepatnye masa berlalu..T_T



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com