Tuesday, 27 August 2019

Tips Jagaan Rambut Berkelemumur



Assalamualaikum. Hai!


Mesti rimas kan kalau ada kelemumur ni. Gataiiii je kepala. Macam ada kutu duk main bola atas kepala bila mai rasa gatal tu. Kan? CikSha tahu le sebab pernah jugak merasa ada kelemumur duk bertapa atas kepala. Tambah bila tetiba mai gatai tu bila duk pakai tudung. Tak best sangat!


Yang paling seram tu, bila garu kepala saat gatai datang menyerang tu, berkeping-keping kelemumur jatuh macam salji. Kalau pakai baju gelap, nampak la 'salji-salji' tu duk landing baik punya atas bahu. Eeee, kalau orang ternampak tu mesti riak muka dia macam geli gitu kan? Langsung tak best!


carian google

Punca Kelemumur Boleh Terjadi


Macam mana kepala kita boleh ada kelemumur? Sebenarnya banyak jugak punca yang boleh sebabkan kelemumur bermaharajalela atas kepala. Antaranya seperti kulit kepala kering, syampu yang tak sesuai dengan keadaan kulit kepala, penjagaan rambut yang tak rapi, stress, pemakanan dan juga cuaca.

  • Kulit kepala kering
          Selalunya yang ni la punca utama kelemumur boleh terjadi tau. Sebabnya kulit kepala gagal
          hasilkan sebum(minyak) semulajadi yang melindungi kelembapan kulit kepala.
  • Syampu tak sesuai
          Pemakaian syampu yang tak sesuai dengan keadaan rambut dan kulit kepala pun boleh   
          menyebabkan kelemumur terjadi. Dah masalah sebenar rambutnye tu rambut kering
          kontang keras kejung ngerbang macam rambut kak limah. Tapi ditibainye pakai syampu
          untuk masalah rambut gugur. Kan tak sesuai tu.
  • Penjagaan rambut yang tak rapi
          Malas basuh rambut. Errr..ni CikSha dedulu. Kantoi. Hihi. Tu pasal ada kelemumur tu. Dulu
          masa zaman bujang kan, pepagi memang CikSha tak basuh rambut sebab nanti nak pakai
          tudung pergi kerja. Ai is tak suka pakai tudung rambut basah-basah. Nanti rambut bau kepam.
          Balik kerja baru CikSha akan mandi basuh rambut. Sehari sekali je rambut ai mandi uols.
          Haha. Tapi itu dulu la. Sekarang tak dah. Rajin sangat sekarang ni mandi basuh rambut. Hihi.
  • Stress
          Haaa, tahu tak, kalau kita stress pun boleh buat kelemumur ni bertapa dengan gembira
          atas kepala tau. Bila kita stress kan semua kat badan pun boleh jadi kacau bilau. Kulit kepala
          pun tak terlepas jugak la. Stress > sistem badan 'pening' > kulit kepala kering > kelemumur.
          Logik kan?
  • Pemakanan
          Kalau nak elakkan kelemumur ni jadi, pastikan jaga diet pemakanan. Diet yang seimbang akan
          bagi nutrien yang cukup untuk kesihatan kulit kepala.
  • Cuaca
          Cuaca yang panas, boleh buat kulit kepala kita kering jugak tau. Tambah yang tak pakai
          tudung tu, direct je kena cahaya matahari. Kalau yang pakai tudung pulak, kulit kepala
          macam 'terkurung' gitu boleh sebabkan jugak haba terperangkap kat dalam tu.


carian google

Cara Semulajadi Atasi Kelemumur


Meh CikSha kongsi 2 bahan semulajadi yang mudah nak dapat untuk cuba 'rawat' masalah kelemumur ni. Yang pasti bau dia best dan segar. Guna limau nipis dan lemon je. Cuba ok!

Cara-cara nya :
  • Perah jus limau nipis/lemon
  • Campurkan jus yang diperah tadi dengan air yang mencukupi
  • Sapukan pada rambut
  • Biarkan seketika untuk bagi 'sebati' dengan kulit kepala
  • Bilas dengan air bersih

Cara Mudah 'Rawat' Masalah Kelemumur


Eh? Ada ke cara mudah nak nyahkan si kelemumur yang tak best tu? Mestilah ada uols. Caranya ialah gunakan produk penjagaan rambut yang khas untuk atasi masalah kelemumur. Banyak jenama yang dah hasilkan produk yang membantu dalam mengatasi masalah kelemumur yang boleh buat kita stress ni tau. 


Tapi yang paling best dan menjadi pilihan hati CikSha dah tentulah produk Safi Shayla. Pakar Rambut Wanita Bertudung kan tu. Memang ngam dengan jiwa CikSha sangat la. Kalau nak tahu, CikSha ni pencinta tegar produk Safi tau. Dari produk penjagaan kulit wajah, produk mandian sampai produk untuk rambut pun CikSha pilih Safi jugak. Safi Lovers gitu.


Safi Shayla Anti Kelemumur


Produk Safi Shayla untuk masalah kelemumur ni best tau. Ada minyak rambut anti-kelemumur, syampu dan masker. Dah la bau dia sedap gila. Wangiiiii. 


Cara nak guna :
  1. Ratakan dulu minyak rambut anti-kelemumur dari hujung rambut hingga ke kulit kepala. Biar 3-5 minit.
  2. Pakai syampu anti-kelemumur Safi Shayla. Urut dan sebatikan dengan kulit kepala, lepas tu bilas sampai bersih.
  3. Ratakan pulak Masker Penyegar Kulit Kepala dan urut kulit kepala selama seminit kemudian bilas lagi sampai bersih.
  4. Siap! Rambut wangi, kulit kepala dah tak gatal dan bebas kelemumur. Yeayyy!



Haa, korang cuba tau produk anti-kelemumur Safi Shayla ni. Serius best sangat! Tiga-tiga produk ni harganya berjumlah RM35.75 camtu. Dengan harga pembelian tu, korang boleh dapat 1 daripada 4 koleksi beg sling We Bear Bares tau. Comel! Promosi ni masih berjalan lagi sampai hujung bulan Ogos ni. Sempat lagi kalau nak grab. Cepat-cepat pergi shopping kat pasaraya yang terdekat ok. 


Untuk matlumat lanjut, boleh skodeng link kat bawah ni ok.




Bisik-bisik :: Bebaskan diri anda dari dibelenggu kelemumur!


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

1 LOVE NOTES

  1. saya ada kelumumur tapi kurang parahh, yang parahnya sekarangni rambut gugur. huhu. btw saya follow sini #1002 mind followback if free ya :)

    ReplyDelete

Membebel dengan penuh hemah. Terima kasih!


 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com