Monday, 29 April 2019

Bercuti ke Langkawi | Reward Untuk Capai Target Dalam Bisnes



Assalamualaikum. Hai!


Sekejap je dah nak penghujung bulan April 2019 kan? Bulan Mei dah nak puasa. Raya bulan Jun pulak. Uiii. Pantas masa berlalu pergi. Misi CikSha hangpa duk tang tu jugak tak bergerak-gerak. Haish. Camna la nak jadi bisneswomen berjaya tak tau. Nak kata big why tak jelas, depan mata dah tergolek big why nye ha terang benderang. Semangat je la kot yang tak berapa nak kental. Duk up and down tak berkesudahan.


Camna eh nak bagi semangat tu sentiasa membara je? CikSha rasa CikSha kena buat satu target la. Lepas tu kalau dapat capai target tu, bagi reward untuk diri sendiri. Supaya semangat tu sentiasa on. Ok jugak macam tu kan? Hmmm..Jadinya, start dari hari ni CikSha kena kerja kuat la untuk pastikan target tu tercapai. Jadi baru la dapat rewardkan diri sendiri. Selagi tak tercapai, terpaksa la menatap je reward tu terpampang kat vision board.



Gambar carian Google


Sebabkan masa kahwin 6 tahun lepas tak sempat pun nak berbulan madu, CikSha rasa nak set reward kalau dapat capai target tu ialah pergi berbulan madu yang tak berapa nak madu sangat sebab ada 3 ketul 'malaikat kecik' kena usung sekali. Hihi. Wajib ok bawak anak pi memana pun. Tak sanggup nak tinggal depa. Takpa la. Kira holiday dengan kesayangan-kesayangan CikSha la. Reward diri sendiri dengan depa sekali.


Memandangkan dah lama sangat tak pergi Langkawi, CikSha rasa kalau reward nye pergi sana best jugak tu. Last jejak kaki kat Langkawi tahun 2013. Masa tu bujang lagi. Lagi 4 bulan nak jadi bini orang CikSha pi cuti-cuti Malaysia dengan bestfriend kat sana. Alamak! Tetiba rindu. So, kali ni kita target pi dengan family tersayang pulak. Ngam jugak tu kan?


Tahun 2012

Tahun 2013


Kenapa CikSha pilih Langkawi sebagai destinasi? Sebab banyak lagi tempat menarik yang CikSha tak sempat nak jelajah walaupun dah 3 kali pergi sana. Lepas tu dah lama kan tak pergi, mesti banyak dah yang berubah. Mana nak tahu kot banyak lagi tempat-tempat menarik lain yang dah bertambah jugak. Agaknye la. Jadi kalau nak tahu apa yang dah berubah kat Langkawi tu, kena la pergi sana kan?


Lagipun, sesambil tu boleh la pergi ziarah kengkawan yang ada kat sana. Eh, CikSha ada je kenalan yang stay Langkawi. Kawan sekolah, coursemate masa study kat UMS, kenalan facebook pun ada tau. CikSha kan mesra alam, tu ramai kawan tu. Ecewah. Ramai sangat la kawan dia. Perasan. Hihi.


Langkawi ni tempat pelancongan yang banyak tempat menarik best, penginapan kat sana pun mesti la banyak kan. Jadi camne nak book Top Langkawi Hotels yang awesome, kita kena la survey dulu. Lepas tu boleh la penuhkan tabung percutian untuk belanja rewardkan diri bila dapat capai target dalam bisnes tu. A big no no ok sentuh duit modal dan untung. Kena ada tabung khas kalau nak reward diri.


Dah nama pun nak reward, jadi kena cari penginapan yang super duper awesome. Mahal sikit takpa janji berbaloi. Baru la semangat tu lagi bertambah membara nak buat yang terbaik dalam bisnes. Jadi CikSha dah survey hotel 5 bintang yang paling memikat hati kat Langkawi tu. The Datai Hotel Langkawi. MasyaAllah. Lawa gila view dia. Memang berbaloi sangat la kalau jadikan reward untuk diri sendiri sesambil belanja suami dan anak-anak. Tetiba rasa semangat gila-gila nak capai target.



Ni view sebahagian The Datai Hotel Langkawi. Cantiknya hoiiiiii...


Salah satu bilik yang ada kat The Datai Hotel Langkawi. Perghhh..Cozy sangat!


Sebelum tu kena la survey cheap The Datai Hotel Langkawi booking untuk tau rate penginapan kat sana kan? Penting ni tau untuk plan budget. Ye la, selain penginapan, perbelanjaan lain kena ambil kira jugak. Korang pun kalau nak pergi cuti ke mana-mana kena buat macam ni ok. Bukan sebab kedekut. Tapi apa-apa pun memang kena ada budget plan. Baru la tak terover budget. Lagi satu boleh kumpul duit sesiap. Haaa...gitu la kaedahnya.


Jadi, misi utama sekarang kena penuhkan tabung percutian sesambil bekerja keras capai target. Semoga Allah permudahkan dan tercapai la target CikSha hendaknya. Teringin jugak nak belanja suami dan anak-anak dari hasil titik peluh CikSha pulun buat bisnes online tu. Mudah-mudahan. InsyaAllah.


Bisik-bisik :: Lepas ni hari-hari kena menatap gambar view The Datai Hotel Langkawi kat vision board untuk bagi semangat capai target. Hihi.



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Wednesday, 24 April 2019

Joielle Baby | Rangkaian Produk Bayi Terbaik Yang Wajib Setiap Ibu Dapatkan Untuk Si Kecil Kesayangan



Assalamualaikum. Hai!


Sebenarnya CikSha dah lama runsing dengan keadaan kulit Cik Merah tu. Dulu takda la sensitif sangat. Tapi lately ni, nampak la kulit dia mudah naik rashes. Bila sapu ubat cream aqueos yang klinik bagi, baik la kulit dia. Tapi nanti akan jadi balik rashes tu. Kadang confuse, tak tahu la punca nye sebab apa. Mungkin sebab sabun mandi tak sesuai buatkan kulit dia kering jadi rashes tu naik. Mungkin sebab berpeluh. Mungkin jugak sebab pemakanan kot. Entah.


Tapi sejak jadi rashes tu, CikSha memang dah stop mandikan dia dengan sabun. Mandi tak bersabun princess CikSha tu. Haha. Kesian betul. Memang elok la sikit kulit dia. Cuma bab berpeluh tu tak boleh nak buat apa la. Kena bagi dia mandi je la. Makan pun dah tak sebarang dah. Yang gatal-gatal macam telur memang elakkan. Sebab dia suka betoi garu-garu sampai luka rashes dia tu. Dah la rashes tu naik kat bahagian dada ke bahu. Dah tak syeksiii gegirl ummi. Hihi.




Joielle Baby | Set Baby Skin Care Essential 


Mungkin rezeki Cik Merah agaknya, CikSha di lamar untuk mencuba satu produk baby jenama Joielle Baby. Dah 4 tahun sebenarnya jenama ni ada kat pasaran. Tapi CikSha je yang baru tahu. Ketinggalan betul. Mujur la Cik Merah ni kategori baby lagi. Baru 1 tahun 4 bulan kan. Hihi. Dapat la cuba produk ni.


Dalam set Baby Skin Care Essential ni ada 6 barang tau. Syampu, losyen, minyak, sabun mandi, krim badan, dan krim untuk perut & dada. Harga set ni sangat la berpatutan dengan barangan yang ada dalam box cantik tu. RM199 je. Barang pulak saiz semuanya besar tau. Kalau ikut saiz tangan CikSha ni, 2-2 tangan genggam atas bawah pun ada ruang lagi. Berbaloi sangat!


CikSha dah cuba semua barangan tu kat Cik Merah. Guess what? Cik Merah serasi sangat dengan produk ni. Masalah kulit dia yang selalu naik rashes tu dah okay. Cantik dah kulit kat dada dan bahu dia. Baru la syeksiii. Syukur alhamdulillah. Thank you Joielle Baby!


CikSha pun suka sangat bau produk Joielle Baby ni. Sedap uii bau dia. Macam bau nature camtu. Asyikkk je. Cik Merah tu kena cium sokmo dengan mak dia ni ha. Sebab sedap sangat bau dia bila duk pakai produk Joielle Baby ni. Kekadang kan, CikSha pun tumpang sekaki pakai. Biar pak depa bau mak depa macam baby jugak. Hihi.



Info Menarik Tentang Produk Joielle Baby


Mesti korang nak tahu, apa yang menarik sangat tentang produk Joielle Baby ni kan? Produk ni telah diuji secara dermatologi oleh Badan Persijilan Eropah, Harlan Lab Ltd dan kesemuanya ada sijil halal JAKIM. InsyaAllah selamat digunakan.


Rangkaian produk Joielle Baby diperkaya dengan Vitamin E, Minyak Kelapa Dara, Lidah Buaya dan bahan-bahan semulajadi yang baik untuk kulit. Memang sesuai sangat untuk kulit bayi yang masih lembut tu kan. Kalau yang ada masalah kulit sensitif macam eczema dan ruam (rashes) pun boleh jugak pakai produk ni. Sebab produk ni dapat membantu baik pulih kulit bayi yang bermasalah. No wonder la kulit Cik Merah yang jadi rashes tu dah elok.


Dan yang paling sangat dititiberatkan oleh kebanyakan para ibu, produk barangan bayi wajib bebas dari bahan yang boleh bagi kesan sampingan pada bayi sebab tak serasi. Produk Joielle Baby ni bebas paraben, S.L.S dan steroid. Jadi, ibu-ibu yang nak cari produk bayi yang ada ciri-ciri ni semua, Joielle Baby la jawapannya.

Jenama Yang Setiap Ibu Harus Miliki


Buat bakal-bakal ibu yang akan melahirkan si kecil kesayangan, CikSha syorkan sangat untuk miliki Set Baby Skin Care Essential ni. Kalau ada yang berhajat untuk hadiahkan sesuatu buat kesayangan yang bakal melahirkan pun boleh je dapatkan set ni dan hadiahkan pada mereka. Cantik tau box dia. Ikat riben je nak bagi naik seri.


Selain Set Baby Skin Care Essential ni, Joielle Baby ada juga Set Travel Baby dan Set VCO. Kalau salah satu barang dalam set-set ni habis, boleh je beli secara single tak perlu pun beli set juga. Haaa, best kan?


Banyak lagi produk terbaik keluaran Joielle Baby ni. Bukan untuk baby je, untuk ibu pun ada jugak tau. Macam feminine wash dan nipple balm. Maklum la, ibu-ibu pun kena ada juga penjagaan lepas melahirkan. Cik munge kena jaga. Cik B pun kena jaga jugak. Ye la, mostly ibu yang menyusukan ni akan alami masalah kat kawasan Cik B tau. Azab oiiii. Kalau ada produk yang boleh bantu menenangkan keazaban tu opkoz la best sangat.


Produk Joielle Baby yang lain

Dapatkan Produk Joielle Baby Sekarang!


Best kan bila ada satu rangkaian produk yang khas untuk anak kecil kita. Memang ada banyak jenama sebenarnya. Tapi Joielle Baby salah satu jenama yang pada CikSha memang terbaik dan sesuai untuk si kecil kesayangan kita. Lagipun ni produk keluaran Malaysia tau. Kena bangga ok. Sebab kualiti produk Joielle Baby ni macam produk international. Sangat eksklusif.


Kalau nak tahu, produk Joielle Baby ni boleh didapati di kedai penjagaan ibu Mid Valley Megamall, Happikiddo, Citta Mall Outlet, Babyland SS2, Pick A Dress (Airul Khairiyah) Bangi, Tateh, Babyku, Moms House Baby Shop, Fabulous Mom dan Marissa Shoppe.


Tapi jangan risau. Buat yang jauh dari kedai-kedai ni semua boleh je beli secara online di www.joiellebaby.com.

Istimewa Untuk Pembaca Blog Dan Pengikut CikSha Di Laman Sosial


CikSha ada berita baik untuk semua followers CikSha. Tak kira la yang skodeng senyap-senyap blog ni ke, yang follow CikSha kat Facebook atau Instagram ke, semuanya layak untuk dapat hadiah istimewa dari CikSha. Apa tu?


Hadiahnya, korang boleh beli sebarang produk Joielle Baby di www.joiellebaby.com dengan diskaun sebanyak 10% dengan menggunakan kod shahada07. Guna tau. Rugi kalau tak guna kupon diskaun ni. Bukan selalu CikSha nak belanja orang. Hihi.




Nak info lebih lanjut tentang produk Joielle Baby ni, korang boleh skodeng link yang tertera di bawah ni ok!

WEB : www.joiellebaby.com
INSTAGRAM : www.instagram.com/joiellebabyhq
FACEBOOK : www.facebook.com/joiellebaby
EMAIL : joiellebaby@gmail.com


Bisik-bisik :: Semua ibu nak yang terbaik untuk si kecil kesayangan dari semua aspek kan?



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Saturday, 6 April 2019

Karnival Kewangan Terengganu yang awesome, padat dengan pengisian yang bermanfaat



Assalamualaikum. Hai!


Ingat tak CikSha pernah update entri Press Release tentang Bank Negara Malaysia (BNM) Menganjurkan Karnival Kewangan Terengganu di TH Hotel and Convention Centre dari 4-6 April bulan lepas? Haa..hari ni dah hari ketiga tau karnival ni berlangsung. Hari terakhir. Cadangnya CikSha nak pergi hari pertama. Tapi ada urusan urgent yang kena buat hari Khamis tu, jadinya tunda la pergi semalam.





Sebelum tu, CikSha nak cerita dulu la pengalaman pergi dengar sidang media dari pihak BNM bulan Mac hari tu. Press release pertama yang CikSha hadir sejak start aktif balik tulis blog ni. Eh? Rasanya memang yang pertama kali la sepanjang 10 tahun jadi penulis blog. Pengalaman baru bagi CikSha.

Sidang Media Karnival Kewangan Terengganu


Masa sidang media tu, ada 4 orang panel yang bagi penerangan tentang karnival kewangan ni.Encik Sarizal Samsudin, Persatuan Bank-bank di Malaysia (ABM), Datin Arlina Ariff (Bank Negara Malaysia), Puan Suri Hanim Mohamed (Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia (AIBIM), dan Encik Abdul Rahman Ali, Persatuan Takaful Malaysia (MTA). 

Selain sesi penerangan, ada juga sesi soal jawab antara pihak media dengan panel-panel jemputan. Ada la wakil blogger dan wakil dari surat khabar yang bertanyakan soalan. CikSha melangut je dengar. Spesis 'pemalu' gitu.


Panel-panel jemputan yang bagi taklimat dan penerangan


Sebenarnya saja nak tayang pen kesayangan tu. Hihi.


Wakil Media Blogger Terengganu


Bersama Datin Arlina Ariff. CikSha tengah rentung ye masa ni sebab baru balik dari Pulau Redang. Mujur nampak jugak muka. Haha.


Lepas sidang media ni, kami berpeluang jumpa face to face dengan Datin Arlina Ariff sendiri tanya apa-apa yang nak ditanya. Dapat juga sembang-sembang dengan pengurus BNM Terengganu sebelum balik. Friendly sangat dua-dua. Tak kekok nak cakap-cakap. Biasa la blogger ni mostly mulut macam bertih jagung. Tapi bukan CikSha la. I menyelit tepi-tepi je. Hihi.


Masa kat BNM tu kami semua blogger yang hadir dapat la check CCRIS kat kaunter dan dapat penerangan ringkas dari staff macam mana nak baca maklumat yang tertera dalam slip. CikSha punya rekod tak comei. Sebab PTPTN le apa lagi. Bayar tak konsisten. Padan muka! Bila la nak langsai hutang cheq nan satu tu. Alahaiiii. Kena kerja kuat lagi ni nampaknya cari pitis nak membayo sampai habes. Misi 2019! Chaiyok CikSha!

Karnival Kewangan Terengganu yang awesome, padat dengan pengisian yang bermanfaat


Sebenarnya, karnival kewangan ni dah pernah ada dah sebelum ni. Tahun 2017 kat Kuala Lumpur, Kota Kinabalu dan Kuching. Tahun 2018 kat Alor Setar. Tahun 2019 ni, BNM dengan kerjasama beberapa pihak buat Karnival Kewangan secara 'havoc' buat julung kali kat area pantai timur pulak. Terengganu jadi lokasi utama.


Suami ada rekod WTD RM80. CikSha takde. Maksudnya akaun BSN dengan Muamalat aktif lagi. Nanti kena pergi check la. Duit ada la boleh tahan dalam tu.

Teman suami check CCRIS. Clean weh rekod dia. Haishhh. Jeles betol!


So, semalam CikSha pergi Karnival Kewangan ni sebagai orang awam sambil jadi 'wakil media blogger' gitu nak mengulas pasal event ni. Aiseh. Poyos gila. Hihi. Takde la. Orang bukan tahu pun CikSha ni blogger ha. CikSha bukan blogger popular tahap retis sampai merata orang kenal. Blogger sendu je pun. Hihi.


Sampai je kat TH Hotel and Convention Center tu, CikSha roger dulu PR Mr. Leon untuk maklumkan kehadiran. Jumpa la dia kejap isi borang. Lepas tu baru enjoy the event. Oh. CikSha pi ni bukan sorang-sorang. Usung habes la kesayangan hati pi sekali. Enjoy sama-sama gitu.


Dengar 'pocket talk' tentang Jadilah Peminjam Yang Bijak dari KPKT

 
Bagi anak-anak naik pentas juget-juget dengan maskot. Tapi depa cuak. Hahaha.


Best la karnival ni. Serius memang awesome sangat. Pengisian program padat dan penuh informasi. Booth yang ada pun semuanya terbaik. Memang rugi kalau tak pergi sebab masa ni la kita boleh nak tanya semua pasal isu kewangan kita. Nak check CCRIS, Wang Tak Dituntut, layak ke tak buat pinjaman, cara nak urus pembayaran hutang dan macam-macam lagi. Sesi Pocket Talk pun ada macam-macam isu yang didedahkan. Eh, pendek kata macam-macam ada!


Untuk anak-anak pun ada Sudut Kanak-Kanak yang ada macam-macam aktiviti dibuat sepanjang program. Non-stop tau. Best! Mak bapak pun boleh nyibok join sekali. Masa CikSha dengan suami bawa anak-anak pergi sudut ni ada aktiviti nak buat tabung. Seronok la abang Adan dengan Iman. Lepas tu, parents yang ada situ kalau tunjuk bukti dah follow Instagram @bnmmag boleh dapat free gift. CikSha dapat satu! Hihi.



Aktiviti mewarna dan buat tabung kat sudut kanak-kanak


Pakwe dan si encem Iman dengan maskot BSN. Nanti i pi na check akaun yang dah lama sendu tu.


Kami tak sempat nak habeskan kumpul 20 cop dalam passport yang dapat masa pendaftaran. Dapat 10 cop je. Tak sempat nak jelajah semua booth yang ada. The 3 stujes tu dah mengamuk. Sebab time tido petang depa dah kena kacau. Hihi. Tak dapat la nak tebus payung percuma. Takpe la. Bukan rezeki la tu. Tapi dapat rezeki lain. Dapat baucer KFC RM30 masa dengar pocket talk pasal Jadilah Peminjam Yang Bijak. Ummi dapat beg masa kat sudut kanak-kanak tu. Abah dapat sticker, pen dengan notebook masa main game kat booth PIAM. Jadi le tu kan.


Sepanjang program ada banyak kali Cabutan Bertuah dibuat jugak tau. Siapa yang bertuah masa tu dapatlah hadiah yang lumayan. Untung sangat. Tapi kena cukup jelajah semua booth yang ada dan lengkapkan passport dengan 20 cop, baru nama dapat masuk dalam cabutan bertuah. Haaa, effort tu kena ada la kan. Hihi.



Bersama dengan blogger Sis Gee dan Mek Yuni

 
Bergambar dengan blogger kak Zura pulak yang baru sampai kat situ.


Pada pandangan CikSha, walaupun julung kali dibuat kat Pantai Timur, sambutan alhamdulillah nampak meriah. Ramaiiii sangat yang pergi. tak putus-putus tau orang duk mai. Sekolah-sekolah pun ada juga bawa rombongan pelajar-pelajar datang pi karnival ni. Pendedahan yang baik dari peringkat awal umur. Semoga adik-adik tu dapat ilmu yang sepatutnya tentang kewangan untuk masa depan dorang.


Bab kewangan ni memang bagus sebenarnya kita didik anak-anak dari kecil. Biar dorang tahu kepentingan menyimpan duit, cara buat pinjaman yang betul, isu-isu semasa tentang penipuan kewangan seperti scam dan lain-lain. Takde la dah besar nanti jadi mangsa penipuan ke kan. Tak pun muda-muda lagi dah kena isytihar bankrup sebab hutang keliling pinggang.


Tahniah Bank Negara Malaysia sebab berjaya anjurkan karnival yang sangat bermanfaat macam ni. Semoga di masa-masa akan datang, karnival ni dapat dibuat di seluruh negeri dalam Malaysia supaya lebih ramai orang dapat pendedahan yang lebih jelas dan meluas tentang kewangan.



Bisik-bisik :: CikSha pun tengah belajar urus kewangan sebab kerja sendiri ni memang kena alert lebih bab keluar masuk duit.




Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Thursday, 4 April 2019

Day Trip ke Pulau Redang | Pakej dari Alur Galley Suites yang eksklusif dan best sangat!



Assalamualaikum. Hai!


CikSha ni anak jati Pulau Pinang, dah biasa sebenarnya tengok laut sebab dulu masa kerja hari-hari duk rempit merentas Jambatan Pulau Pinang takpun naik feri menyeberang laut dari Seberang Perai ke Pulau Pinang. Jadi kononnya laut tu macam kawan dah la. Aiseh. Poyo je. Sekali naik bot laju nak pi Pulau Redang balik tu mabuk laut. Ahahaha.


Entri kali ni CikSha nak kongsi pengalaman pergi Day Trip ke Pulau Redang. Ini pakej yang ditawarkan kalau menginap di homestay Alur Galley Suites tau. Kami ambik pakej yang 2 hari 1 malam tu. Tapi jadual kami dah terbalik sikit la dari yang sepatutnya. Special sikit la kan sebab buat 'kerja'. Hihi.


Kami pergi Day Trip Pulau Redang ni masa hari kedua stay kat Alur Galley Suites. Jadi hari tu kami check out lambat sikit dari waktu sepatutnya. Balik dari day trip baru kami check out. Mujur la takde penyewa lain masa tu. Lucky us!



Taklimat ringkas dan bacaan doa dari encik Edy sebelum bertolak

Berkumpul di Jeti Penarik berdekatan Kedai Makan Selera Pantai


Untuk pergi Day Trip ke Pulau Redang ni, kami kena berkumpul di jeti Penarik sebelum pukul 9 pagi. Sebab on time tau bot bergerak. So, pukul 8 pagi tu kami dah gerak pi jeti. Tak jauh pun dari homestay. Tapi kena naik kereta jugak la ye. Jangan risau ada parking percuma disediakan untuk kenderaan mereka yang nak pergi Day Trip ni.


Sebelum kami enjoy trip Pulau Redang ni, sempat la pi breakfast kat Kedai Makan Selera Pantai. CikSha melantak nasik lemak uols. Pagi-pagi dah ternak lemak. Hihi. By the way, makanan untuk lunch masa trip ni kedai makan ni la yang sediakan tau. Dah termasuk dalam pakej. Sedap oii lunch kami hari tu depa tapaukan.



Let's Enjoy The Trip!


Dah siap sarapan, maka journey kami ke Pulau Redang pun bermula. Ada 5 check point yang bot akan berhenti untuk kami menikmati keindahan alam laut ciptaan Allah. Jadi CikSha akan kongsi semua kenangan indah di setiap checkpoint. Buat memori sendiri dan untuk korang cuba bayangkan juga keseronokan yang kami dapat sepanjang trip.


CHECKPOINT 1 : Alur Akar.

Jernih sangat air kat sini. Best. Pakwe, abang Adan dengan si encem Iman turun main air. Kat sini boleh snorkling. Banyakkkk sangat ikan yang comel gila. CikSha turun kejap je. Takutttt. Kengkonon mesra laut la sangat. Masuk je dalam air tetiba rasa kaki nak kejang. Sebab tak pandai berenang. Sabar je la.





CHECKPOINT 2 : Pulau Lima.

Pakwe je turun snorkling masa stop kat sini. Dia cakap ikan kat sini lagi cantik cantik. Ada batu karang yang hidup dan cantik jugak. Kat sini berombak sikit. Sebab tu tak berani nak bagi anak-anak turun sekali. Tapi pening uii duk dalam bot sebab duk teroleng-oleng. Nak turun dalam air pulak penakut. Apa pun tak boleh CikSha hangpa ni. Hihi.


Masa kat sini ada kejadian lawak sikit. Memang tak boleh lupa oi. Pakwe CikSha tu, tetibe pulak dia rasa nak terberak. Hahahaha. Nasib la orang yang guide kami tu kata nak bergerak ke checkpoint seterusnya. Kalau tak, membuang dalam laut gamaknye pakwe CikSha tu. Mujur tak berlaku pencemaran itu. Kalau tak kesian ikan-ikan yang lawa dalam laut. Hihi.




CHECKPOINT 3 : Pulau Redang.

Berhenti rehat kejap kat Pulau Redang. Makan, memerut dan buat la apa yang patut. Memang turun je dari bot terus gi cari tandas. Lantakkan je la resort tu owner dia bukan Melayu pun. Pakwe dah tak tahan sangat. Hahaha. Aduhai la pakweku.


Dah settle urusan memerut baru pi isi perut pulak. Kat sini la kami lunch dengan bekalan yang tapau dari Kedai Makan Selera Pantai tu. Tak sempat nak ambik gambar. Semua dah lapar sangat. Memasing makan tak angkat kepala.


Siap makan, suami dengan anak-anak pi main tepi pantai. Seronok sangat 3 ketol anak tu dapat main pasir. Bapaknye la layan. Maknye sibuk ambik gambar. Hihi.




CHECKPOINT 4 : Teluk Sauh.

Sini pun tempat snorkling. Katanya sini batu karang dia lagi lawaaaa. Ada baby shark jugak. Tapi berhenti kejap je kat sini. Tak turun. Semua tak sabar nak pergi checkpoint kelima. Lagipun air berombak sangat masa kami sampai sini. Jadi gambar ada seketoi je la.





CHECKPOINT 5 : Teluk Dalam.

Sini tempat tengok penyu. Kalau bot sampai je terus penyu tu datang dekat. Tapi tu la, dalam gambar tak jelas. Nampak hitam-hitam je. Tengok real nampak la penyu tu. Dia timbul berenang kat atas. Air kat sini tenang sangat. Macam air sungai. Tapi tetap la CikSha takut jugak nak turun. Huhu.




Rugi kan CikSha tak merasa snorkling. Tapi serius memang tak boleh. Masuk je dalam air, kaki terus kejang. Rasa macam nak tenggelam. Huhu. Duduk la melangut atas bot dengan anak-anak. Tapi depa ada jugak turun bapaknye bawak main air jap. Takpa la, CikSha merasa naik bot sambil teroleng-oleng atas laut je la. Hihi.


Pakej day trip ke Pulau Redang dari Alur Galley Suites yang eksklusif dan super best


Semua pengalaman best yang CikSha kongsi kat atas terdapat dalam pakej yang ditawarkan oleh homestay Alur Galley Suites tau. Boleh pilih nak pakej 3 hari 2 malam atau 2 hari 1 malam.

Pakej 3 hari 2 malam
  • RM260/seorang dewasa , RM220/seorang kanak-kanak (4-11 tahun)
Pakej 2 hari 1 malam
  • RM165/seorang dewasa , RM125/seorang kanak-kanak (4-11 tahun)

Jadual aktiviti untuk setiap pakej boleh check kat entri Alur Galley Suites | Homestay Paling Cun di Pantai Penarik Terengganu Dengan Pakej Sewaan Yang Menarik. Untuk pakej ni kena pastikan cukup 10 orang paling minima untuk stay kat homestay Alur Galley Suites tau.


Ni mak dara yang perasan bujang jap. Hihi.


Tapi misal kata, kalau berdua je sebab nak honeymoon (untuk yang dah berkahwin saja ok) boleh je ambik Day Trip tanpa pakej stay di homestay. Harga untuk day trip ni RM120/seorang. Tapi kena naik bot reramai jugak dengan yang tak dikenali la. Kurang la sikit rasa nak huha huha tu. Malu kot nak buat perangai tak semenggah. Kang orang lain tengok semacam. Hihi. Ni betul betul kejadian tau. Sebab hari tu ada satu bot tu berhenti kat checkpoint yang tengok penyu tu, senyappppp je semua dalam bot. Lepas tu sorang pun tak turun bergumbira snorkling kat situ. Weird.


Kalau ambik yang pakej dengan penginapan, kita boleh enjoy dengan family members atau kenalan kita. Takde la kekok nak loklak sikit. Hihi. Itu la untungnya ambik pakej. Rasanya itu pun jimat banyak jugak tu sebab dapat pakej pi day trip ke pulau dan snorkling plus dengan penginapan untuk merehatkan badan. Kan berbaloi baloi tu.


Jadinya, plan la cuti-cuti korang tu. Kawtim dengan family members, takpun dengan bestfriends. Dapat la menikmati percutian yang awesome secara berjemaah. Best tau.


My happy pills


Alhamdulillah. Day Trip kami pi Pulau Redang ni enjoy sangat walaupun ini first time kami bersua muka. Selalu duk nyembang dalam group whatsapp dengan bertegur kat facebook je. Tapi Allah bagi izin kami berjumpa dan bercuti sama-sama. Family pun nampak dapat mesra dengan baik. Pakwe CikSha tu dapat la reunion tak rasmi dengan kawan sekolah lama dia, Rini dan suaminya. Kebetulan yang cantik sangat Allah atur.


Walaupun CikSha tak join depa mandi manda dan menyelam, dapat tengok wajah suami dan anak-anak happy pun CikSha dah puas dah. Selalu support 'kerja' CikSha sebagai blogger. Ni kira hadiah la untuk depa.



Bisik-bisik :: Kalau nak pi Pulau Redang dengan bajet yang awesome, ingat Alur Galley Suites tau!



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Wednesday, 3 April 2019

Mr. Celup Tepung Station | Restoran Celup Tepung Yang Sedap Dengan Dekorasi Yang Menarik dan Cantik di Pantai Penarik Setiu



Assalamualaikum. Hai!


Kalau mai cuti-cuti Malaysia kat Ganu ni, memang tak lengkap la 'jadual' bercuti tu kalau tak pi try makan Celup Tepung. Itu la salah satu tarikan kat Ganu Kiter tau. Maklum la kan, negeri ada pantai yang cantik-cantik. Opkoz la sepanjang tu banyak kedai-kedai makan yang ada menu celup tepung. Memang wajib kena cuba tau. Pilih je kedai mana yang berkenan di hati.


Masa CikSha cuti-cuti Malaysia sambil bekerja kat Pantai Penarik Setiu tempoh hari, kami pun tak lepaskan peluang menikmati makanan Celup Tepung ni. Disebabkan bila stay kat homestay Alur Galley Suite dapat diskaun 10% untuk makan di Mr. Celup Tepung Station, maka restoran tu la yang kami tuju untuk menikmati menu celup tepung yang jadi tarikan utama kat situ.







Mr. Celup Tepung Station | Restoran Celup Tepung Yang Sedap di Pantai Penarik


Mulanya Cik Sha ingat ada makanan celup tepung je kat Mr. Celup Tepung Station ni sebab nama restoran tu kan. Rupanya ada juga makanan panas dan sampingan yang lain. Jadi banyak la pilihan makanan. Yang jenis nak makan berat tak cukup celup tepung je boleh minta menu lain.


Tapi kan, menu celup tepung dia je dah banyak pilihan. Berpinor mata nak milih. Hihi. Bukan takat ikan, udang, sotong je ada, ketam dengan udang galah pun ada weh. Selama ni duk makan ikan, udang comei dengan sotong je kat kedai celup tepung lain. Darat sungguh CikSha ni. Hihi.




Ramaiiiii sangat orang mai makan kat sini


Antara food station yang ada di restoran ni


Sedap uii yang chezzy tu


Antara hidangan yang kami makan




Masa kami lunch kat Mr. Celup Tepung Station ni, macam-macam menu la dapat kami rasa. Selain celup tepung, makanan panas lain pun kami order juga. Maklum la suami memasing spesis kena makan makanan berat. Perot orang Melayu la kata kan.


Memang yummylicious la makanan kat restoran ni. Puas hati sangat. Dah la dapat makan sedap, dapat pulak menikmati panorama alam yang indah. Best tau makan sambil ditiup angin laut yang nyaman. Asyikkkk gitu.


Dekorasi Yang Menarik dan Cantik di Mr. Celup Tepung Station


Lepas dah kenyang isi perot, kami pun jelajah la satu restoran nak bergambar. Sebab apa tau? Dekorasi restoran ni sangat la menarik dan cantik gila! Banyak port yang lawa boleh bergambar. Biar la ramai orang pun kat situ. Buat muka tak malu je nak snap snap gambar. Rugi uiii kalau tak bergambar. Serius memang cantik.


Masa sibuk nak pi bergambar ni, anak bujang CikSha tu kemain lagi berlari tak sabo-sabo. Lepas tu jatuh. Hilang terus hensem sebab melalak tak peduli keliling dah. Buat jatuh saham je abang Adan tu. Jadi gambar dia semua muka sedeyyyy. Ekeke.


Hero-hero kesayangan CikSha


My sweethearts


Kunci syurga kami laki bini


Oh, lupa pulak. Selain banyak port cantik menarik kau memang dabom nak bergambar kat sini, restoran ni pun lengkap dengan kemudahan awam seperti surau dan tandas. Jadi tak perlu bimbang kalau tengah sedap bersantap tetiba rasa nak memerut atau terkensi. Tandas dia bersih dan selesa. Kalau belum solat pun, surau yang lengkap dengan sejadah dan telekung pun ada kat situ. Bagus kan? Me like sangat restoran yang ada kemudahan macam ni. Memang terbaik!


Ruang parkir pun luassss sangat. So, tak perlu bimbang tentang parkir. Tersedia percuma dah. Takde la kereta tersadai tepi jalan lepas tu kena menapak jauh nak ke restoran. Keselamatan kereta pun terjamin. Best kan?


Lokasi Mr. Celup Tepung Station


Amacam? Rasa teringin tak nak jejak kaki kat sini lepas baca pengalaman CikSha ni? Memang CikSha rekemen sangat tau kalau korang pergi ke Pantai Penarik untuk singgah makan kat restoran Mr. Celup Tepung Station ni. Puas hati dan berbaloi. Serius tak tipu. CikSha pun rasa nak pergi lagi bila ada rezeki dan kelapangan. InsyaAllah.


Alamat Restoran Mr. Celup Tepung Station

In case nak pergi tapi tak jumpa jalan boleh gugel map alamat atas tu ok. Tapi restoran ni tepi jalan je, kompom jumpa. Betul-betul depan tanah perkuburan. No worries. Takde hantu. Hihi. Sebenarnya, sepanjang Pantai Penarik ni memang banyak restoran celup tepung. Tapi yang ni memang paling menyerlah tau. Sebab view cantikkkkk sangat.


Dari kiri : Blogger Rini, Blogger Sis Hawa, Owner MCTS Kak Pie, Owner Alur Galley Suites Kak Nolly, CikSha

By the way, korang boleh la follow media sosial Mr. Celup Tepung Station ni ok. Kot nak menjamu mata tengok dorang sharing gambar-gambar menarik sampai rasa tergoda nak pi jejak kaki kat sini. Hihi.

FACEBOOK : Mr. Celup Tepung Station         INSTAGRAM : Mr. Celup Tepung Station



Bisik-bisik :: Area Terengganu memang popular dengan restoran Celup tepung.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com