Sunday, 28 April 2013

~ SIMBS Part 7 :: Entri Penghargaan ~



Assalamualaikum. Hai!


Akhirnya sampai dah part terakhir. Hehe. Kesian korang cemuih nak membaca entry pasal event ni je tak habis-habis. Harap maaf ye. Entri kali ni just nak sampaikan penghargaan pada yang terlibat dalam penganjuran event yang sangat best ni. Pengalaman manis sepanjang aku bergelar blogger. Pertama kali dijemput dan terpilih untuk hadir event eksklusif cenggini. Tu yang teruja habes tu. Semua benda yang jadi nak update secara details. Hehe. Sori tau!


Untuk baca part-part yang lepas, boleh la klik pautan kat bawah ni.


Baiklah. Entri ni akan penuh dengan gambar je. Malas dah nak berleter panjang-panjang. Jom tengok gambar!

With Jess. Very sweet person. Beliau ni yang email dan jemput aku untuk join event ni. Thanks dear! (^_^)


With Jung Yee. Very nice person. Sudi hantarkan aku dengan Cik GK pergi stesen LRT terdekat sebab kami takde transport. Thanks dear! (^_^)


Alamak! Lupa pulak nama beliau ni. Hehe. Sorry. Btw, thanks to you too! (^_^)



With Miss Christine. Orang kuat Fair & Lovely. (^_^)

Bergambar dengan blogger yang tinggal sebelum berangkat pulang. Lagi 2 orang dah balik awal. Tak sempat nak bergambar ramai-ramai.


 Team "KAMI BLOGGER UTAGHA".  Aku, Cik GK, Erika dan Mek Onie. Hehe. Tak sangka jumpa kat sini. (^_^)


Beg door gift dan hadiah dari Fair & Lovely. Semua dapat hadiah yang berlainan sebab dorang bagi ikut minat kita. Dorang skodeng blog kami habis-habisan. Aku dapat hadiah sempena pertunangan aku dulu. Sweet sangat dorang ni! Terharu ai tau. Hehe. Tak sangka dapat hadiah tunang walaupun dah berkurun berlalu. (^_^)


Inilah hadiahnya. Frame yang super gojes. Mahal kot frame camni. Tenkiu Fair & Lovely! (^_^)


Tamat dah entri pasal event "Serikan Impianku Menjadi Blogger Selebriti" anjuran Fair & Lovely. Terima kasih sebab sudi pilih diri ini. Terima kasih Fair & Lovely dan pihak Edelman terutamanya pada Cik Jess yang deal dengan aku untuk jemputan ni. Tak sabar nak tengok rancangan realiti dari Fair & Lovely kat tv9 yang Miss Christine bagi tahu masa event hari tu. Nak tengok orang-orang yang dah berjaya realisasikan impian mereka. Boleh jadi motivasi kat diri ni jugak nanti. Hehe. 


Sebelum tu, nak kongsi link blog kawan-kawan blogger lain yang join event ni. Semoga ukhwah yang terjalin akan terus berpanjangan. InsyaAllah. Nice to meet all of u.



Bisik-bisik :: Kenangan manis yang tak mungkin dapat dilupakan! (^_^)


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

~ SIMBS Part 6 : Sesi Penjagaan Inner Beauty ~



Assalamualaikum. Hai!


Entri ni adalah sambungan untuk event "Serikan Impianku Menjadi Blogger Selebriti" yang tertangguh. Tinggal lagi 2 part. Kali ni aku nak cerita tentang sesi terakhir dalam event tu. Sesi paling enjoy sebab boleh main 'masak-masak' tapi tak guna api. Hehe. Sesi ini dikendalikan oleh Puan Nurul, pakar nutrisi dari sebuah hospital swasta.


Banyak yang aku belajar dalam sesi ni. Tentang pemakanan yang baik untuk kulit dan diet seimbang untuk kesihatan tubuh badan. Kalau tak, aku ni main hentam je makan. Mana la badan tak bambam. Haha. Bila dah dapat penerangan dari Puan Nurul baru la rasa macam terhantuk kepala. Sekarang dah mula start jaga kalori pemakanan walaupun kadang-kadang terbabas jugak. Hehe. Biasa la tu. Nafsu makan ni kadang-kadang taknak bagi kerjasama. :P


Lepas tu, Puan Nurul ada bagi penerangan tentang kebaikan makan sayuran dan buahan. Banyak kolagen dan vitamin sebenarnya dalam sayuran dan buahan. Semulajadi lagi. Terus dapat direct je tak payah susah-susah nak telan pil-pil. Kui3. Terasa jugak aku masa tu. Gigih telan pil vitamin macam-macam tapi sayur dengan buah malas nak makan.


Err..bukan tak nak makan. Aku suka makan sayur dan buah, tapi jarang sangat makan. Malas nak pergi membeli sebenarnya. Lepas dari event ni kan, terus rasa hari-hari nak kunyah buah dan makan sayur. Punya la nak kulit cantik halus mulus. Hak3. Macam la baru makan sekali dua terus dapat kulit cantik. Perangai pelik-pelik betol. :P


Itu dia Puan Nurul tunjuk muscle kat tangan beliau. Haha. :P


Aku geng dengan Cik GKSB. Kami jadi tumpuan semua masa tu. Kih3.


Hasil 'air tangan' kami berdua. Nyummmsss. Sedapppp!


Bergambar dengan Puan Nurul. (^_^)


Menurut Puan Nurul, kulit yang cantik adalah dari hasil pemakanan kita juga sebenarnya. Kena jaga dari dalam, barulah terserlah di luar. Kalau kulit dah cantik, dah tak payah pakai mekap pun nampak cantik je muka. Natural beauty gitu. Jadi mulai sekarang, marilah kita sama-sama jaga pemakanan dan rajin-rajin makan buah-buahan dan sayuran. Okay! Kemain lagi Shahada ni. Semangat betol 'berkempen'. Hehe.



Bisik-bisik :: Saya menyokong Natural Beauty! *tetiba* :P


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Monday, 22 April 2013

~ SIMBS Part 5 : Sesi Outer Beauty bersama Fair & Lovely ~



Assalamualaikum. Hai!


Hari ni sedikit lemau kat opis. Tambah-tambah dah petang gini. Biasa la tu hari Isnin. Kui3. Jadi nak curi masa jap update blog. Nak selesaikan tulis pasal event "Serikan Impianku Menjadi Blogger Selebriti" tu. Ada lagi beberapa part. Part 5 ni aku cerita tentang sesi penjagaan wajah pulak eh. Orang pompuan suka la benda gini kan? 


Haaa..nak jaga outer beauty ni bukan senang tau. Banyak benor kecerewatan nya. Kekadang aku pelik gak. Apsal la orang pompuan ni bab nak jaga muka sikit punye la rumit. Laki senang je. Hentam! Haha. Sebenarnya bukan apa. Sebab pompuan ni kan teliti. Lepas tu nak kelihatan cantik doplohpat jam. Itulah sebabnya. Betul tak?


Untuk sesi ni, Miss Cindy yang handle. Jurumekap profesional beliau ni tau. Dah berpuluh tahun jadi jurumekap. Exactly berapa tahun tu tak ingat pulak. Hehe. Banyak sangat tips yang beliau share. Dari cara nak cuci muka, cara pakai krim pelembab/siang, cara mekap yang betul dan macam-macam lagi la. Sangat berinformasi. Bagi aku yang memang jenis tak mekap dan semberono je jaga kulit muka yang berkerak ni, sesi ni sangat bagus jugak la. Banyak ilmu aku dapat.


Itu dia miss Cindy sedang memberikan tips. (^_^)


Sebelum mulakan sesi ni, Miss Cindy tanya semua blogger yang ada kat situ berapa barang mekap yang ada dalam beg tangan masing-masing. Lepas tu kami diminta untuk keluarkan semuanya. Blogger-blogger lain semua pakat kelam kabut korek beg tangan memasing keluarkan barang mekap yang dorang bawak. Aku? Duduk keras kematu sebab aku takda satu pun barang mekap. Haha. Serius. Aku sorang je yang takde. Yang lain semua pakat bawak. Sob sob. Nak buat camne. Aku memang bukan jenis pakai mekap. Muka togel je. Setakat tempek bedak baby kat muka. Err..pompuan jenis ape tah aku ni. Haha.


Baiklah. Ni aku nak share tips yang aku dapat masa tu. Tapi tak semua yang aku ingat la. Harap dapat bagi manfaat jugak la kat pembaca-pembaca blog aku. Meh baca.

Cara Cuci Muka : Bersihkan tangan. Bersihkan mekap dulu. Lembabkan muka. Mulakan cuci muka dari pipi-dagu-dahi-hidung.  Cara dia kena buat secara circle melawan arah jam ke arah bawah. Leher jangan lupa. Lepas tu, pastikan sabun dibersihkan sepenuhnya tanpa tinggalkan sisa sabun ye. Tadaaa..muka pun bersih.

Cara Pakai Krim Pelembab/Siang : Titik-titik krim kat wajah. Lepas tu oleskan rata kat seluruh wajah secara naik ke atas. Oh..leher pun sama. Jangan lupa sapu jugak kat leher tau. Takkan muka je nak berseri. Leher pun kena juga berseri-seri. :P

Cara pakai eye-liner : Tarik hujung mata dengan jari manis kemudian baru lukis.

Cara pakai maskara : Kepitkan dulu bulu mata. Oles maskara secara zig-zag.

Cara cuci maskara : Jangan guna minyak baby. Gunakan putik kapas yang korek telinga tu, kepitkan atas bawah bulu mata dan gentel pelan-pelan sampai maskara hilang. Lepas tu baru basuh ye.

Cara pakai lipstik : Oleskan lipstik pada bibir. Pedapkan dengan tisu. Sapu sikit bedak tabur. Kemudian sapu sekali lagi lipstik. Tadaaaa..lipstik akan bertahan lama.

Cara pakai eye-shadow : Tak ingat la pulak. Lupa! Sori2. Haha.

Cara lukis kening : Nak tentukan hujung kening sampai mana masa lukis, ukur dulu dari hujung mata dalam ukuran 45degree. Kat situlah kena stop lukis. Kalau tak jadi horror nanti. Haha. Kalau lukis kening rasa tak balance? Itu adalah normal. Jadi, jangan risau ye. :P

Cara pakai blusher : Senyum bagi tulang pipi naik. Kat situ la nak sapu blusher. Jangan sapu blusher bawah dari paras hidung. Cara sapuan, layangkan berus ke arah atas secara ringan je.


Itulah antara tips-tips yang aku ingat lagi. Buat yang baru nak belajar mekap tu boleh la jadikan panduan. Nak lagi pandai, pergi le belajar kat kelas mekap. Hehe. Aku tak berapa sangat bab mekap-mekap ni. Natural beauty menjadi pilihan. Aiseh! Masalahnya aku ni beauty ke? Bhahaha. Takpa la. Pakai bedak baby je pun dah cukup dah. Senang dan ringkas. Buat korang, selamat belajar mekap!



Bisik-bisik :: Natural beauty lagi cantik kan? Kalau nak mekap, mekap simple dah cukup. Jangan mekap tebal-tebal. Huduh sangat. Hehe.



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Saturday, 20 April 2013

~ SIMBS Part 4 : Sesi Live Blogging ~



Assalamualaikum. Hai!


Kita sambung lagi. Dah masuk part 4. Banyak part lagi ni. Harap bertabah la korang nak membaca ye. Pengalaman manis haruslah dikongsi. Aiseh! Haaa..untuk sesi live blogging ni, korang bolehlah baca entri yang aku tulis on the spot masa event tu kat dalam entri Event " Serikan Impianku Menjadi Blogger Selebriti" ni.


Dia bagi masa dalam sejam gitu kot untuk tulis satu entry tentang event tu. Gila ko! Tak pernah aku tulis belog dalam masa singkat gitu then publish on the spot. Kebiasaannya aku tulis satu entri blog memang makan masa 2-3 jam jugak la. Dengan nak membelek isi entri yang dah aku taip. Repair sikit bagi sedap nak baca. Itulah pertama kali selama aku blogging tulis blog dalam masa yang singkat. Terer jugak rupanya. Haha.

Sesi edit gambar untuk sumbat dalam entri. A'ah. Saya selalu edit gambar guna photscape. Nak bagi ade border gitu dan gambar nampak cantik. Hehe.


Harus la kushyuk masa update blog. Fokus gitu. Hehe.


Masa tengah duk menaip kan kite tak perasan ekspresi muka sendiri macam mana. Tetiba kan Cik Epal tegur, "haaa..tu apa senyum-senyum sendiri sambil update blog!". Haha. Kantoi sambil menaip sambil renyih sorang-sorang memasing. Punya la fokus sangat kan. :P


Petua nak update blog dalam masa yang singkat adalah tak perlu nak menaip dengan panjang lebar. Cukup tempek gambar je. Sekejap je dah boleh siap satu entri. Tapi kalau blogger jenis macam aku yang suka menaip entri dengan panjang sampai cecah lantai, blogging macam gini adalah kurang menggembirakan hati. Sebab tak dapat berleter panjang-panjang. Hehe. Lagipun aku kurang nak share gambar sendiri kat belog ni. Malu la. Iols kan tak santek. Kui3.


Apa pun, ini adalah pengalaman baru yang menyeronokkan juga. Boleh praktik bila takdo masa nak menaip. Tempek je gambar. Tadaaaa. Siap dah satu entri. Pembaca pun ada macam-macam jenis jugak. Ada yang suka membaca. Ada yang tak suka membaca nak belek gambar je. Ada yang suka membaca sambil cuci mata belek gambar. Lain orang lain cara kan? Yang penting, masing-masing gembira dengan cara tersendiri.



Bisik-bisik ::  Blogging ni memang menyeronokkan. Satu terapi buat diri aku. (^_^)



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

~ SIMBS Part 3 : Sesi Bersama Cik Epal ~



Assalamualaikum. Hai!


Kita dah sampai kat part 3 untuk entry tentang event "Serikan Impianku Menjadi Blogger Selebriti". Part ni aku nak kongsikan cerita sesi bersama blogger Selebriti yang menjadi jemputan pada hari tu. Siapa lagi kalau bukan Cik Epal. Glemer kot beliau ni dalam arena blog. Aku kenal dengan beliau pun sejak mula aku blogging lagi. Tak ingat tahun bile aku jadi follower belog beliau. Tapi dah lama la. Rasanya beliau blogging pun lagi lama kot dari aku. Masa tu aku ikut belog beliau sebab macam kagum dengan semangat beliau nak mencantikkan kulit dan menyelimkan diri. Kira macam idola gitu. Hehe.


Dalam sesi ni beliau kongsikan kisah dari mula beliau blogging sampai la ke hari ni. Banyak jugak la tips yang beliau share yang semuanya pun aku dah tahu dan praktik. Maklumlah dah 4 tahun kan aku jadi blogger. Kalau aku newbie lagi, lain la cerita. Hehe. Tapi tips-tips yang beliau kongsikan memang bagus untuk newbie yang baru berjinak-jinak nak menulis blog. Aku setuju seratus peratus dengan tips yang beliau share.


Cik Epal tengah berceloteh. :P


Sebabkan dah peram seminggu cerita pasal event ni, aku ingat-ingat lupa la jugak. Tapi aku kongsikan la serba sedikit tips yang beliau share yang aku ingat eh. Buat pembaca-pembaca blog aku yang mungkin masih baru berjinak-jinak dengan blog atau ada yang teringin nak menulis blog, boleh la ikut tips yang dikongsikan ni sebagai panduan. Berikut antara tips yang Cik Epal share :
  • Pilih URL blog yang mudah diingat. Contoh : shahada.blogspot.com 
  • Design blog yang kemas dan sedap mata memandang dari segi background, header, tulisan. Design sendiri atau upah designer macam aku. Bhahaha. [ sempat lagi tu nak promot diri sendiri. :P ]
  • Join event atau apa je aktiviti. Nanti boleh share dalam blog. Contoh : event blogger, gathering, movie screening, pergi melancong dan lain-lain. 
  • Blogwalking. Maknanya pergi la singgah-singgah blog orang dan tinggalkan jejak macam bagi komen kat entri. Nanti boleh tarik pembaca datang blog kita jugak.
  • Gunakan platform macam facebook, twitter dan yang seangkatannya untuk pingkan dan share entry yang kita tulis.
  • Jadilah diri sendiri. Jangan menyamar. Sungguh la kesian orang begini. Takdo life.
  • Tonjolkan bakat. Maknanya kalau ade kelebihan pandai menjahit ke, melukis ke, design blog macam aku ke [nak jugak tu selitkan diri sendiri..haha], hebohkan. Boleh buat bisnes uols. Dan lebih istimewa dari blogger lain gitu. :P
  • Kalau nak tempek gambar dalam blog, pastikan gambar adalah clear and sharp. Itu boleh jadi daya penarik untuk orang follow blog jugak tau. Ada orang suka tengok gambar dari baca entry berjela macam aku tulis. Hehe. 


Errr..itu je la yang aku mampu ingat. Harap boleh jadi panduan la. Walaupun semua ni aku dah tahu. Tapi tak salah kan nak berkongsi dengan pembaca blog aku. Sharing is caring. Ecewah!


10 orang blogger yang terpilih bergambar kenangan dengan Cik Epal.
Alamak! Kantoi wallpaper henpon saya ada muka encik CH. Bhahaha. *Spot my phone!*

Errr..macam langit dengan bumi. Cantik beliau ini. Sob sob.


Sesi ni best jugak. Cik Epal sangatlah riuh. Talkative sungguh! Cot cet cot cet die berleter kat depan bagi tips. Hehe. Agak peramah la jugak. Boleh mingle around dengan kami semua yang picisan-picisan ni. Memang sesuai la dia jadi Blogger Selebriti. Cantek sangat dia ni. Ploles gila kulit muka. Mata beso gedabak. Comel mata dia. Badan pun selim melim. Celah mana dia duk kata dia gemok kat blog dia tu aku pun tak tau la. Ramping je aku nengok in real. Cepuk jugak Cik Epal ni kang! Haha.


Lepas habes event ni, aku kena temuramah dengan organizer pasal sesi bersama Cik Epal ni. Apa aku bagitau rahsia la. Mana boleh share. Ekeke. Jujurnya aku seronok dengan sesi ni. Dapat jumpa Blogger Selebriti kot. Mesti la seronok ye dak? Nanti kita sambung part seterusnya pulak ok. C ya!



Bisik-bisik :: Nak jadi penulis belog yang disenangi? Hormat dan jadilah diri sendiri. Yang penting penulisan tu bagi input positif untuk pembaca. Jangan syok sendiri manjang. *ngata diri sendiri jugak ni..hehe..*


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

~ SIMBS Part 2 : Sesi Ice Breaking ~



Assalamualaikum. Hai!


Dah baca Part 1 : Sesi Pengenalan untuk event "Serikan Impianku Menjadi Blogger Selebriti" kan? Jadi kita proceed pulak dengan part seterusnya. Kali ni aku nak kongsikan pasal sesi Ice-Breaking yang kami buat masa tu. Best! Untuk menjadikan aktiviti lebih seronok, kami dibenarkan conteng-conteng kat dinding bagi sesi ice-breaking. Conteng je la apa pun yang menggambarkan tentang diri kami dan blog masing-masing. Rasa macam kat tadika pun ada. Tapi memang syok!


Masa diminta untuk conteng-conteng tu, aku blur-blur ayam sangat. Apa la aku nak lukis bagi menggambarkan diri aku dan blog bushuk masham aku ni. Terkial-kial nak melukis. Dah la tangan yang konon sakti sangat ni kayu habes bab melukis. Disebabkan tak boleh nak pikir aku pun main hentam keromo je lukis. Hasilnya macam gambar kat bawah ni. Jeng jeng!


Shahada dengan hasil lukisan nya. (-_-")


Huduh gilo lukisan aku. Haha. Nasib la. Lepas dah lukis tu, sorang-sorang kena terangkan sebab terhasilnya lukisan tu sambil memperkenalkan diri masing-masing. Semua orang kreatif kemain. Aku je yang langsung tak kreatif. Sob sob. Malu iols. Lantak kan je la. Janji ada jugak aku conteng-conteng. Pagi-pagi ni otak kureng kreatif sikit katakhonn. Amboi. Cover diri terbaik punya. :P


Masa sampai kat giliran aku lepas dah perkenalkan diri, kemain aku terangkan pasal lukisan aku tu. Kononnya sebab utama aku lukis cenggitu adalah AKU OBSES DENGAN DIRI SENDIRI. Bhahaha. Serius takde idea. Err...tapi realitinya, ada la sedikit kebenaran kot. Sebab tu selalunya dalam blog ni asyik tulis pasal diri sendiri je. Dah la kemain suka puji diri sendiri melambung-lambung. Kesiannnn~~~


Baidewei, sesi ni agak seronok. Pagi-pagi dah menceriakan diri dengan gelakkan hasil lukisan sendiri. Tu aku la tu. Hehe. Lepas tu dapat berkenalan secara ringkas dengan blogger-blogger yang lain. Semoga perkenalan yang terjalin ni terus berkekalan tali silaturrahim di antara kami. Menjalinkan silaturahim kan perkara yang paling Allah suka. Lagipun dengan terjalinnya silaturrahim boleh meluaskan rezeki dan panjang umur tau. Tak percaya? Ni petikan hadis tentangnya. Sabda Rasulullah s.a.w. "Sesiapa yang ingin diluaskan rezekinya dan dipanjangkan umurnya hendaklah dia menghubungkan silaturrahim." [Hadith Riwayat Bukhari]


Tamat cerita tentang sesi ice-breaking. Sambung part 3 kat entri seterusnya ok.



Bisik-bisik :: Jalinlah silaturrahim dengan orang di sekeliling kita. Jangan sombong tau! Tapi jangan semberono jugak. Sifat berjaga-jaga perlu ada. (^_^)


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

~ SIMBS Part 1 : Sesi Pengenalan~



Assalamualaikum. Hai!


Hajat di hati nak siapkan kerja design yang berbaris tunggu giliran untuk disiapkan. Tapi idea tengah ke laut la pulak. Jadi marilah kita menghapdet belog. Ekeke. Harap para customer saya sabar menanti. Kerja design ni memang memerlukan idea yang mencurah-curah baru hasil die mabeles dan siap dengan sempurna. Cumanya memang kena ambil masa la sikit. Uhuk! Banyak pulak alasan aku kannnn? Harap maap. Lepas dah puas membebel kat belog ni nanti saya akan berhempas pulas memerah idea dan siapkan blog anda ye.


Dah seminggu tertangguh entri pasal event "Serikan Impianku Menjadi Blogger Selebriti" [SIMBS] anjuran Fair&Lovely yang aku pergi minggu lepas. Huiii..selow betol la Shahada ni. Al-maklum la, gadis bekerjaya macam saya ni memang semedang je sibok. Tak menyempat nak update blog. Kerja kat opis bertimbun. Kerja part-time design pun bersusun. Tu la tak menang tangan tu. Ceehhh. Padahal pi skodeng blog orang menyempat je aku ni ha. Kui3.


Kalau nak baca entri first pasal event ni boleh la skodeng kat entri yang aku tulis semasa sesi 'live blogging' hari tu. Yang tu mukadimah je tau. Yang ni baru nak start cerita pasal event tu secara detail dan berperingkat-peringkat. Kalau tulis satu entri memang tak cukup noks. Dah la aku ni stok tulis blog panjang berjela pastu detail kemain. Muntah darah pulak kang korang nak membaca. Haha. Jadi marilah kita mulakan entri pasal event tu dengan sesi pengenalan.


Macam yang aku cerita dalam entri lepas, aku dijemput pergi event ni dah lama dah. Dapat je email dari dorang, terus aku teruja nak join. Maklum la, sepanjang hampir 4 tahun blogging, ini adalah kali pertama aku dijemput pergi event yang agak eksklusif cenggini. Lepas tu, hanya blogger yang terpilih pulak tu yang dijemput. Die skodeng blog habes-habes sebelum nak jemput tu. Nak pastikan blogger tu betul-betul menepati piawaian. Terharu aku wei. Aku antara 10 blogger yang terpilih. Rasa macam nak lompat-lompat bintang keriangan. Haha. Over sangat! Jom skodeng gambar lagi. Biar gambar yang bercerita sambil aku berleter. Kui3.


Tempat event berlangsung. Serius best tempat ni. Boleh conteng-conteng dinding die wei.


Host pada hari kejadian. Friendly sangat. (^_^)


Miss Christine, orang kuat Fair&Lovely. Memang lovely sangat orang nya. Err..gambar tak berapa nak sharp. Sebab tu tangan nye jadi macam tu. Snap pakai henpon cap ayam je. :P


Sebahagian dari blogger yang hadir. 6 orang duk di sinun. 4 orang lagi duk di sinin. Hehe. Seronok dapat jumpa blogger lain yang tak pernah pun kenal. Dapat tambah kawan baru. Yippie!


Haa..setel sesi pengenalan tentang event ni. Untuk entri seterusnya aku akan kongsikan sesi-sesi yang telah kami buat masa event tersebut. Kena buat part by part sebab banyak gambar nak kongsi dan banyak jugak yang aku nak ceritakan. Harap maaf la kalau entri yang bakal muncul berturut-turut nanti semua pasal event tu. Saja nak berkongsi pengalaman. Bukan senang tau nak berpeluang dapat join event cenggini tambah-tambah blogger picisan macam aku ni ha. Nak jadi Blogger Selebriti? Memang tak la kot. Tak sesuai uolss. :P


Apa-apa pun, event ni memang best dan aku rasa berbaloi perabih duit nak turun Kolumpo semata-mata nak hadir event ni. Walaupun aku monteng tak pergi exam PTD. At least, event ni buat aku rasa enjoy. Dapat timba pengalaman baru sebagai seorang blogger. Sebab aku tahu sebenarnya kalau aku pergi exam PTD tu pun, harapan untuk aku lulus tu adalah sangat tipis. Ekeke. Hari tu konon konpiden je kan boleh pass exam kalau pergi sebab tu taknak pergi. Perangai macam hape je. Haha.


Ok la. Kita stop kat sini dulu. Sambung next entry pulak. Tungguuuuuu~~



Bisik-bisik :: Rebut peluang yang datang semampu yang boleh. Tapi jangan tamak tau! Orang tamak selalu rugi. Ingat tu.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Saturday, 13 April 2013

~ Event "Serikan Impianku Menjadi Blogger Selebriti"~



Assalamualaikum. Hai!


Sekarang ni aku ada kat Kolumpo. Wohoo! Amboi. Kemain lagi suka. Dah la tak pergi exam PTD. Kui3. Kan orang cakap jangan tamak. Kalau tak, yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. Jadi aku pun proceed la dengan pergi event blogger yang aku terpilih dan dijemput anjuran Fair & Lovely. Jemputan untuk event ni aku dah lama dapat. Sebelum dapat surat untuk hadir exam PTD tu lagi. Tiket nak datang pun aku dah beli awal-awal sebenarnya. 


Lepas tu masa dapat surat exam PTD tu, memang dah decide nak cancel pergi event ni. Tapi lepas dah buat solat istikharah dan buat keputusan taknak pergi exam PTD tu aku proceed la dengan event ni. Dan sesungguhnya aku rasa tak menyesal langsung datang sini dan tak pergi exam PTD tu. Event ni sangat seronok ok! (^_^)


Apa-apa pun, jom kita skodeng gambar dulu. Nanti aku update lain pasal event ni dengan panjang lebar. Biar gambar yang bercerita dulu. Tatap la sampai juling bijik mata korang. Hehe.


My Handbook. (^_^)



Hi! Saya Shahada Fauzi. I'm from PENANG!
Kartun pendek dan gemok macam tuan die yang lukis. Haha. Sesungguhnya tangan saya memang kayu. (-_-")



Dengan Blogger Selebriti yang popular yang amat, CIK EPAL. Beliau dijemput bagi talk. Sangat cantik beliau ni. Ploles je kulit.  Tenggelam 'kecomelan' saya yang tak berapa nak ada tu. Kui3.


Bergambar dengan produk Fair & Lovely. (^_^)


10 blogger yang terpilih bergambar dengan Cik Epal.


Dengan Cik GK a.k.a Anyss. Founder KBU. Tak sangka dia pun terpilih. Ada kawan nak pergi sekali. Hehe.


Haaaa..tu la antara gambar-gambar yang ada yang boleh aku share dulu. Nanti aku update lain pasal event ni ok. Ni adalah antara tugasan yang diberikan. Kena buat 'live blogging'. Tulis blog on the spot. First time aku tulis belog dalam masa yang singkat macam ni. Kalau tak mahu berjam-jam tulis satu entry. Haha. Nantikan entry yang bakal panjang berjela pasal pengalaman aku tentang event ni.



Bisik-bisik :: Event ni sangat la menyeronokkan. Yeay! Tak rugi pergi. Ada juga manfaat yang aku dapat. 



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Friday, 12 April 2013

~Sudah 3 tahun!~



Assalamualaikum. Hai!


Diam tak diam hari ni genap 3 tahun aku bekerja kat tempat kerja aku sekarang ni. Alhamdulillah. Uishhhh..tak sangka betul. Agak tinggi jugak kesabaran aku ni rupanya untuk bertahan. Selalu kalau bengang dan stress je asyik mengomel nak berhenti. Tapi tetap jugak kerja. Tak berhenti pun. Cakap je pompang-pompang. Haha. Nak buat macam mana, aku kan seorang yang setia. Waseh. Gelimat sungguh. Ada ke puji diri sendiri. :P


Tapi lagi beberapa bulan je lagi yang tinggal untuk aku meneruskan perkhidmatan aku kat organisasi ni. Sebabnya, SAYA DAH NAK KAWEN! Yeay! A'ah. Nanti bila aku dah nak dekat kawen, aku akan berhenti kerja. Lepas kawen kena ikut suami lor. Saya kan manja orang nya. Mana boleh berenggang dengan suami. Kena berkepit doplohpat jam. Haha. Poyo betol!


Bukan aku tak suka kerja aku ni. Suka sangat! Walaupun kadang-kadang ada jugak 'tekanan', tapi sesungguhnya jujur dari hati, aku suka kerja yang aku buat. Mungkin sebab aku ikhlas bekerja untuk cari sesuap rezeki gamaknya. Memang workload tu berkoyan-koyan. Akulah web developer,  database admin, akauntan, kerani, officegirl, tukang repair printer, arghhhh..pendek kata macam-macam la kerja aku kena buat. Multipurpose sungguh!


Itu lah 'untung' nya kerja dengan NGO. Boleh jadi macam-macam tahu tak? Haha. Sabor je la. Tapi dah tak lama lagi aku akan tinggalkan semua kerja-kerja tu. Errr..harapnya tak rindu. Semoga segala apa yang dah aku curahkan bakti kat organisasi ni mendatangkan manfaat. Dan semoga segala rezeki yang dah aku terima diberkati Allah hendaknya. Semoga Allah redha juga. InsyaAllah.


Kadang-kadang saya suka camwhore juga kat opis kalau tinggal sensorang. Haha.  Nampak matured pulak  bila pakai spek. :P


Kenapa aku nak berhenti dan tak teruskan je kerja kat Penang? Sebenarnya encik CH dah cakap bila dah kawen nanti beliau nak bawa aku tinggal dengan beliau. Beliau taknak tinggal bini beliau kat Penang ni. Jadi, sebagai bakal isteri yang solehah dan mithali, aku kena la ikut beliau. Maknanya kena la berhenti kerja. Naseb baek tak kerja gomen. Kalau tak, jenuh jugak tu. Mesti sayang nak berhenti. Maklum kerja gomen kan. Mujur jugak aku kerja dengan NGO je. Ada la sebab die tu kan? Allah Maha Mengetahui. Lagipun, taknak aku dah kawen stay jauh-jauh ni. Ai is kenot accept that la. Hehe. Gediknye la hai~~ Cepuk Shahada beramai-ramai! :P


Walaupun aku amatlah sayang nak tinggalkan mak, Iqbal dan kakak aku ni ha sebenarnya. Tapi nak buek camno. Kena terima je la. Dah itu keputusan encik CH. Dah berbuih-buih mulut aku pujuk beliau tinggal kat Penang ni tau. Mak aku pun selalu suruh aku pujuk beliau. Tapi langsung tak lut. Beliau nak tinggal dan kerja kat Ganu jugak. Tanah tumpah darah beliau. Aku pun ikutkan je la. Berkorban sikit. Kata nak jadi isteri solehah. Aiseh.


Hmm..Nanti pandai-pandai la aku cari kerja lain kat sana. Kerja biasa-biasa pun aku tak kesah sangat sebenarnya. Asalkan dapat bantu ringankan beban encik CH. Ataupun aku luaskan je bisnes aku sekarang ni. Bagi tumpuan dan komitmen sepenuhnya. Mana tahu boleh berkembang kan? Mudah-mudahan InsyaAllah. Apa-apa pun aku serah pada Allah. Aku cuma mampu berusaha je. Semoga Allah mempermudahkan urusan aku dan encik CH bila kami dah berumahtangga nanti.


Bisik-bisik :: Rezeki Allah maha luas. Kita yang kena rajin berusaha. InsyaAllah pasti ada. Kalau malas sendiri mahu ingat la!


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Thursday, 11 April 2013

~Dalam Hidup Memang Kena Buat Pilihan.~



Assalamualaikum. Hai!


Sepatutnya hari Sabtu ni aku dijemput untuk menghadiri exam PTD. Tapi rasanya aku tak pergi kot. Err..sebenarnya memang tak pergi. Huhu. Rugi? Entah la. Dulu memang aku berminat sangat dengan jawatan ni masa mula-mula apply. Tapi tu dah bertahun yang dulu. Masa tu aku masih muda remaja badan pun masih mantap nak ikut sebarang latihan fizikal sekiranya aku berjaya lulus exam ni. Ciiii..berangan nak mampos first time ambil exam ni boleh lulus konon. Ko ingat exam PTD ni senang ke cik Shahada? (-_-")


Tapi sekarang aku dah kertu. Badan dah tak solid dan tak fit macam dulu. Sob sob. Lagipun, aku terpaksa refuse untuk ambil exam ni sebab lagi beberapa bulan aku dah nak kawen. Risau jugak kalau tetibe aku lulus exam ni kan tak pepasal terpaksa tunda kawen sebab kena ikut kursus peringkat seterusnya. Erk? Berangan lagi macam otak power tahap ultra, sekali jawab exam boleh pass. Haha.


Surat yang diterima pada hari Isnin.



Sebenarnya, aku sendiri yang berat hati nak pergi exam ni. Aku terima surat panggilan exam ni hari Isnin yang lalu. Masa mula-mula dapat panggilan dari mak yang mengatakan aku terima surat dari SPA untuk ambil exam PTD, aku rasa macam "Wow! Tak sangkanya boleh dapat. Dah berzaman kot apply. Rezeki sebab nak kawen ke ni?". Itu kata hati aku pada mulanya. Bila dah petang sikit, tetiba aku rasa macam "Ishh..kenapa hati ni berat sangat macam taknak pergi ni. Huhu."  Ada rasa sedikit stress masa tu.


Perasaan tu bawa sampai ke malam. Masa makan malam, berbincang dengan kakak dan mak. Kena brainwash dengan kakak. Dia tak suggest aku pergi. Masa tu aku masih lagi 50-50 sama ada nak pergi ke tidak. Masuk bilik. Termenung berfikir sambil baring-baring. Fikir, fikir dan fikir sampai terlelap. Pukul 4 pagi buta terjaga. Terfikir lagi. Cuba lelap mata tapi tak boleh. Tetiba teringat pesan seorang kawan yang komen status teruja aku kat fesbuk pagi tu. Dan otak pun terfikir, "Allah sengaja kejutkan aku suruh buat solat istikharah ni. Supaya hati tenang dalam membuat keputusan. Dia nak aku mengadu kat Dia." 


Terus laju-laju aku bangun pergi ambil wudhuk. Buat solat taubat, solat hajat dan solat istikharah. Berteleku mengadu kat Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang sampai bawa ke Subuh. Lepas solat Subuh baru sambung tidur balik. Pastu tak perasan terlajak tidur dan bangun nak pergi kerja lambat. Haha. Teruk betul perangai! Sabar je la. Tapi bangun-bangun je tidur tu kan, aku tekadkan hati yang aku tak pergi. Terus rasa tenang dan lapang hati. Tak stress dah. Dah tak terfikir lagi pasal exam ni. Pergi kerja dengan senang hati walaupun lambat. :P



Dapat emel lagi pada hari Rabu. Tak cukup surat. Emel pun die hantar. Hehe.


Ada jugak kawan yang suggest aku pergi je try jawab exam tu. Bila lagi nak merasa jawab exam kerja gomen. At least aku dapat mencuba dan rasai pengalaman tu. Lulus tak lulus belakang kira. Janji merasa jawab exam. Bukan senang nak dapat panggilan camtu. Ada ramai yang teringin tapi tak dipanggil. Tapi entah la. Macam takde hati je. Sebab memang aku dah tekad tak nak pergi kot. Err..sebenarnya aku memang sedikit keras hati. Kalau dah decide putih, maka putih la keputusannya. Takkan berubah. Penat je dorang pujuk. Hehe.


Aku rasa, rezeki aku cuma dapat panggilan jawab exam je. Takde rezeki untuk pergi jawab exam tu. Lagipun pilihan di tangan aku kan? Nak pergi taknak pergi ke aku yang pilih. Tapi kalau takde izin Allah dan Allah tak hadirkan gerak hati yang aku rasa masa tu, keputusan yang aku nak ambil tu pasti samar-samar tanpa petunjuk dari Allah. Rasanya bukan rezeki aku kot. Jadi Allah tak nak aku sia-siakan masa aku untuk benda yang bukan rezeki aku. Agaknya la.


Takpa la. Masih ada ramai yang lebih layak untuk jawatan tu sebenarnya. Ramai jugak kawan-kawan aku yang dapat panggilan yang sama. Kawan masa belajar kat U, kawan blogger, sepupu aku sendiri yang tak habes belajar pun dapat. Rasanya memang ramai sangat yang dipanggil. Jadi biarlah dorang saja yang cuba menjawab exam tu. Mana tahu ada rezeki dorang kan. Aku doakan yang terbaik untuk mereka semua. Mudah-mudahan dorang dipermudahkan ketika menjawab soalan.


Err..sebenarnya aku dah tak berapa minat nak kerja dengan gomen kot. Memang la ramai orang cakap kerja gomen ni terjamin. Tapi tak tau la. Aku rasa bukan rezeki aku kerja gomen kot. Sekarang pun aku kerja NGO je. Lagipun aku dah ada niat nak majukan bisnes aku buat sekarang ni. Keinginan nak berbisnes tu kuat sangat. Mungkin sebab tu la agaknya kot. Kui3. Kemain. Apa-apa pun, aku percaya rezeki tu dari Allah. Ada kat mana-mana. Rezeki Allah sangat luas. Kalau kita usaha dan memang milik kita, insyaAllah pasti ada dan dipermudahkan.



Bisik-bisik :: Dalam hidup kita ni, memang kita kena buat pilihan kan? Tapi hanya Allah sahaja yang tahu pilihan yang mana terbaik buat kita. Jadi kena selalu berdoa pada Dia. InsyaAllah pasti akan ditunjukkan jalan. (^_^)



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Monday, 8 April 2013

~Langkah Pertama Bermula.~



Assalamualaikum. Hai!


Lama menyepi dari menulis kat belog bushuk kesayangan aku ni. Hampir dua minggu agaknya kot. Bukan takde menda nak tulis. Berduyun-duyun idea. Tapi banyak sangat hal perlu dibereskan di dunia realiti. Plus tak sempat nak jengah blog. Oke. Itu tipu. Padahal hari-hari skodeng blog sendiri. Psiko betol. Haha. Sebenarnya tak sempat nak menaip je. Haishhh. Sesungguhnya banyak sangat perkara yang aku perlu selesaikan tentang kehidupan di dunia realiti ni. Jadi sisi kehidupan aku di dunia maya kena ketepikan la sebentar. Utamakan yang utama.


Nak mulakan dari mana eh? Banyak sangat dah yang aku pospon ni. Jadi blur pulak nak bercerita. Err..kita mulakan dengan cerita dua minggu lepas la eh. Hehe. Jeng jeng jeng. Step pertama telah pun dimulakan. Ye. Pada 22-23 Mac hari tu aku pergi kursus kawen kat Kemaman, Terengganu. Fuuyoooo. Jauh aku pergi nak tuntut ilmu kawen ni. Sampai kat Ganu weh. Semangat! Kemain kau.


Aku bertolak dari Penang malam 20/3 ke Kuala Lumpur. Tumpang bermalam kat rumah besfren, cik Wana. Pagi esoknya, 21/3 aku bergerak ke Kemaman naik bas kat Hentian Putra. Sampai kat Kemaman dalam pukul 3petang. Sendiri urus diri cari hotel nak stay semua sebab encik CH kerja. Terima kasih kakak tersayang sebab sponsor duit hotel nak stay sampai 4 malam kat sana. Duit tambang bas je sendirian berhad. Terpaksa stay hotel sebab encik CH kerja kat Kemaman. Bukan kat kampung beliau Kuala Berang tu. Kalau tak, watpe la nak stay hotel. Baik aku stay je kat rumah famili beliau. Jimat duit. Hehe.


Oh ya. Masa 21/3 tu besday encik CH. Tak celebrate pun. Hadiah pun aku tak beli. Lagipun hari tu dia kerja. Tunggu la masa kawen nanti hadiah dia hantaran 7 dulang aku kasik tu. Kiranya aku pergi nak ambil kursus kawen kat Kemaman sama-sama dengan dia tu macam hadiah la walaupun dia yang bayarkan yuran. Haha.


Yeay! Dah dapat sijil kahwen! Hehe.


Ramai jugak kawan aku yang curious nape la sampai ke Kemaman aku pergi ambil kursus kawen. Kenapa aku tak pergi kursus kawen kat Penang je? Soalan sentap besfren aku, cik Wana, "Kat Penang takde kursus kawen ke?" Haha. Jahat betol! Sentap iols. Sebenarnya, encik CH sangat la susah nak dapat cuti. Maklum la. Kerja biase-biase je. Bukan kerja opis macam aku yang senang nak ambil cuti panjang-panjang ni. Jadi aku rela berkorban. Lagipun beliau yang daftarkan aku pergi sekali dengan die. Aku yang pernah request nak pergi sekali kursus kawen kalau boleh. 


Kenapa? Yang pasti bukan sebab menggatal nak berkepit pergi sama-sama. Tapi sebab aku nak sama-sama dengar ceramah yang sama kat kursus kawen tu. Biar masing-masing sama-sama 'SENTAP' dengan ceramah yang disampaikan. Baru kena batang hidung sendiri. Huhu. Itulah sebab utamanya aku nak pergi kursus kawen sama-sama dengan encik CH. Selain dengan niat nak cari ilmu kerana Allah dan nak memperbetulkan diri. Huhu.


Apa-apa pun, yang penting nya pengisian masa kursus kawen tu semua meresap dalam hati dan ingatan.  Banyak sangat ilmu yang aku dapat. Alhamdulillah. Semoga aku dapat praktikkan dengan baik nanti bila dah berumahtangga. InsyaAllah. Masa sepanjang kursus dua hari tu, aku duduk meja paling depan sekali. Sebab memang niat datang situ nak cari ilmu kerana Allah untuk bekalan diri sendiri. Semoga Allah pelihara ilmu yang aku dapat tu untuk aku sampai akhir hayat. Dan aku akan terus cari ilmu lagi. Demi kesejahteraan hidup rumahtangga aku dan encik CH nanti. Mudah-mudahan.


Kalau dah pergi kursus kawen kat Ganu, mesti la penyampaian dari penceramah guna dialek Ganu kan? Aku paham ke tidak? Ofkos la aku paham. 8 tahun kot kawan dengan encik CH. Saje sangat la kalau tak paham dialek sana. Kena belajar la woi. Besfren aku, puan Dayah yang banyak ajar aku. Kalau speaking dengan dia memang kena speaking Ganu. Kata dia, kena belajar, kalau tak belajar mana nak pandai. Ikutkan encik CH, die speaking Kolumpo je dengan aku. Kadang-kadang je die speaking Ganu. Apa daaa~~


Banyak jugak ilmu yang aku dapat masa kursus kawen tu nak dikongsikan dengan korang sebenarnya. Tapi nanti la eh. Aku tulis part by part. Kalau tulis dalam entri ni jugak mahu panjang berjela-jela cecah lantai. Hehe. Ye. Memang trademark penulisan aku kat belog ni. Belog yang memang tak pernah pendek entri nya. Harap bertabah buat korang pembaca kesayangan aku. :P


Hah! Tetiba teringat satu insiden. Lepas dah dapat sijil tu kan, masa dalam kereta on the way nak balik, aku cakap la kat encik CH. "Alhamdulillah. Dah dapat sijil. Boleh kawen dah. Yeay!" *muka gembira gila* Lepas tu dengan selamber nye encik CH cakap, "Belum lagi. Banyak lagi nak kena setel." *muka serius* Tssskkk. Macam la orang tak tau. Terus hilang ke'eksaited'an aku. Tak best betul encik CH ni. Huh!



Bisik-bisik :: Semoga Allah mempermudahkan urusan kami berdua. Aminnnn~~
START COUNTING! Hehe. :P


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)





 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com