Saturday, 24 July 2010

~nak kahwin WAJIB ada wedding photoshoot kan?~

baru sudah nyebok belek gambo kawan2 kahwin kat pesbuk. hoho. aku kan kepochi. well. hehe. takde la. sebeno nye aku memang addicted dengan gambo2 kahwin ni. aip2!! bukan aku kemaruk nak kahwin la. ekceli photography is my passion. tambah2 gambar wedding. suke kot!



dapat peluang jadi photographer wedding pun sekali je. masa wedding kazen ari tu. nak tengok hasil kerja aku? p la kat sini dan sini. amacam? ok tak gambar aku snap? pakai kamera digital biase je tu ha. ntah bile tahun aku nak dapat pegang DSLR sendiri tak tahu le weh. bermimpi di siang hari je kot. tak mampu tak mampu. huhu.





hebat hebat orang sekarang ni kahwin kan? amik gambar macam2 pose macam2 style. persalinan ntah tukar berapa kali tak tahu la. eh? tapi sekarang ni orang bertunang je pun dah macam sesi akad nikah aku tengok. grand gile! betul tak? macam benda tu penting sangat2. kalau tak buat tak boleh. mesti nak kena jugak buat. baru la style! kan kan?



kire macam gah je bile dapat wat macam tu. orang kata seumur hidup sekali je. bukan nak kahwin berkali kali. orang la cakap. insyaAllah kalau jodoh tu panjang. kalau Allah takdirkan hidup kau dengan laki bini kau tu tak lama, berpisah juga akhirnya kan? tapi doa2 la semoga jodoh berpanjangan sampai akhir hayat. amin.





sometimes bile aku tengok gambar kawan2 aku bertunang pun aku dah mula nak bermonolog sorang diri dalam hati. "wahh! hebat betul la kenduri tunang si polan ni. macam nak kenduri akad nikah je. grand gile! siap upah photographer tu." pastu mula la aku terdetik dalam hati. kalau jodoh tak panjang putus tunang pulak. mahu kecewa guling2 kot. tambah2 bile ada orang cakap2 kot belakang. "die dulu tunang bukan main grand. alih2 putus pulak. perabih duit je!" mahu menyirap kot darah kalau dengar kan?



aku bukan ape. cuma kadang2 terfikir. kau buat grand2 macam tu kalau berkekalan alhamdulillah. yang sedihnye kalau tak berkekalan. ape la rasanye eh? masa kahwin grand kemain. wedding photoshoot hebat gile. upah photographer beribu ribu. p outdoor la indoor la. alih2 cerai berai. sedih gile babas kot aku rasa. habes gambar2 kenangan semua tu nanti mana kau nak campak? simpan ke nak bakar? kalau tertengok kang sakit jiwa lak. nak buang sayang. beribu habes duit weh. tapi aku pun tak tahu la kan. cume kadang2 benda ni terlintas kat fikiran aku. aku ni kan kadang2 merepek2 je fikirnye. harap maklum la ye. hehe.





agaknye sesi fotografi ni trend masa kini dah kan? wajib kena upah photographer. tak kisah la untuk tunang ke untuk kahwin ke. yang penting ade gambar yang vouge2. pastu boleh tunjuk kat orang. leh simpan sebagai kenangan. kan2? aku nanti taknak upah2 photographer ni. perabih duit je. aku kan 'tangkai jering'. haha. aku suh adik aku je nanti. nanti aku nak latih die amik gambo lawa2. masa kahwin aku nanti biar die je amik gambar aku. eh? kazen aku si pidoih tu kan ade. tengah belajar teknik fotografi kat giat mara skang ni. suh die je la. nanti upah die sket. haha. berangan tak hengat macam esok dah nak kahwin. ceit!





bisik2:: kahwin kalau tak amik gambar macam tak syok pulak kan? takde kenangan. lagipun kalau kawan2 ke sedara mara ke yang mai melawat mesti tanya. "mana album kahwin kau? meh la aku nak ushar sket!" betul tak?


*image credit to google*
Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

8 love notes:

FarhanaDr said...

Nak tunang dn nikah pada hari yg same boley tak? :)

Zura said...

eh mesti ade photoshoot...esok dh tua bleh mengimbau kenangan...hhe

♥CIK SHA♥ said...

farhanaDR::

boleh2..lagi jimat duit doc..tak membazir..hehehe..

♥CIK SHA♥ said...

zura::

hehe..tu la kan??gambar tu la yang jadi kenangan nanti..samada lepas tu kehidupan jadi manis @ pahit..gambar tetap ada sentimental value yang boleh dijadikan kenangan..

aque said...

hehhhehe... latih adik.. idea yang bernas.. hehhehe... saya akan prktikkan juge... hik3...

kamsamida... :)

Jard The Great said...

ramai opismate aku yg keje part time fotografer.. huhuhu...

da makin jadi trend ooo.. dan bnyk saingan

aiza said...

nnt ngk album shadada laa! hihih...

Anne Boleyn said...

gambar ni 1-1 nya kenangan. tu lah sebab kita bergambar. supaya nanti satu hari bila kita tengok gambar tu..kita ingat balik saat tu. sebab tu lah hana plg tak suka kalau orang buang gambar. gambar2 hana dulu2 tu stll simpan lagi. macam aset pentng tau gambar ni.apatah lagi gambar kahwin kan.



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com