Wednesday, 30 September 2020

Cara Mudah Masak Nasi Jagung Yang Confirm Sedap



Assalamualaikum. Hai!

 
Entri kali ni nak kongsi resepi lagi. Resepi kedua yang CikSha coretkan dalam blog kesayangan ni. Rasa rugi pulak kalau tak simpan kat blog sendiri. Sejak jadi mak-mak memang ada kerajinan sikit la nak snap gambar masakan sendiri walaupun entah apa je yang dimasaknya. Maklum le chef kat dapur rumah sendiri je. Hihi.


Jadi resepi yang CikSha nak kongsi kali ni ialah Nasi Jagung. Nasi jagung ni peberet anak-anak CikSha. Depa tu semua hantu jagung. Apa je berkaitan dengan jagung depa memang selera la. Maknye pulak suka memasak. Tu yang kalau ada stok jagung berlambak, memacam le jadinya.
 
 
Ini cara CikSha tau. Paling ringkas dan mudah sebab CikSha memang spesis masak jenis itu. Malas nak renyah-renyah. Kalau korang nak ikut, dipersilakan. Kalau taknak pun i okay je. Ok, jom cekidaut!
 
 


RESEPI NASI JAGUNG versi CikSha

Bahan tumis:
1cm halia - dihiris
1/2 biji bawang holland - dicincang dadu
3 ulas bawang putih - dicincang dadu
4 sekawan ( 1 bunga lawang, 1 batang kayu manis, 3 biji pelaga, 5 bunga cengkih)
 
Bahan-bahan lain:
2 sudu besar marjerin
4 pot beras - dibersihkan dan ditos
1 cawan jagung
1 cawan susu cair
1 helai daun pandan
Air secukupnya
Garam dan gula
 
 
Cara Masak :
1. Masukkan 2 sudu besar marjerin dalam periuk yang dipanaskan sampai cair.
 
2. Masukkan bahan tumis. Tumis sampai naik bau.
 
3. Masukkan beras dan jagung. Gaul bagi mesra.
 
4. Masukkan susu cair dan air bagi cukup sampai takat 5 cup dalam periuk tu. Walaupun beras cuma 4 cup/pot, kena lebihkan air 1 cup jadi 5 cup tau bila masak nasi ni. Baru dia masak elok. Takde jelatah/mentah. Faham ke idak ni?😅
 
5. Masukkan daun pandan, garam dan gula. Pepandai la adjust garam dan gula tu secukup rasa ye. 😜
 
6. Boleh tutup tudung periuk biar nasi masak ye. Nanti bila dah nak kering kena gemburkan nasi nye ok. Barulah nasi masak elok sekata gitu.
 
7. Nasi dah masak. Boleh makan! Yeayyy.
 
 
 
 
Oh ye, CikSha guna jagung fresh tau. Bukan jagung dalam tin. Ikut korang mana mudah ok. CikSha lebih suka jagung fresh. Dah rebus atau kukus, perisi jagung tu. Manisss. Beras pun CikSha guna beras biasa ja. Rokyat marhaen pun nak makan special dan sedap jugak. Apa ada hal guna beras biasa. Sedap jugak kalau kena gaya masak. Kan?

 
Nanti hangpa tengok la video yang CikSha tempek sekali tu bagi clear ye. Nasi ni makan dia saja pun dah sedap dah. Tapi kalau digandingkan dengan lauk ayam masak merah dan acar sayur lagi best. Korang cuba la eh.


Bisik-bisik :: Tak pandai masak, boleh belajar ok!



Wednesday, 9 September 2020

PG MALL Epenjana Shop Malaysia Online & KBBM - Beli barangan tempatan hanya di PG Mall



Assalamualaikum. Hai!


Ingat lagi tak CikSha pernah habaq pasai satu online mall yang best, PG Mall? Alaaa..ada entri sebelum ni yang CikSha ajak hangpa berjemaah perabih duit bulan 8 tu. Takkan dah lupa kot. Hangpa kan gila shopping macam CikSha jugak. Mesti tak lupa punya la. Kan? Hihi.


So, kali ni CikSha nak ajak hangpa perabih duit lagi kat PG Mall. Best tau promosi yang PG Mall ni selalu offer untuk kita. Offer yang CikSha nak kongsi info dengan hangpa ni pun mabeles gila! Rugi kalau hangpa tak rebut peluang.


Sekarang ni pun CikSha tetiap hari mesti skodeng PG Mall tau. Nak shopping le weh. Senang kan sekarang ni. Hujung jari je semua. Tak payah pening kepala nak bersiap. Masa pun jimat jugak. Lagipun masih tak berapa nak berani lagi merayap merata. Maklum le si covid tu duk ada lagi. Kita manfaatkan je teknologi yang ada. 


 



PG Mall - Platform e-dagang nombor 1 di Malaysia


Sebelum CikSha habaq pasai offer yang PG Mall tawarkan, meh nak remind hangpa dulu pasal PG Mall. Biaq melekat dalam otak tu. Nanti nak shopping online je terus terlintas nak pi terjah PG Mall. 


PG Mall (www.pgmall.my) ni platform e-dagang nombor 1 di Malaysia tau. Lama dah ada. Dari tahun 2017 lagi. Kiranya dah 3 tahun PG Mall 'beroperasi'. Trusted tau. Jangan takut la. 


Yang best tu, PG Mall adalah satu-satunya platform e-dagang kat Malaysia yang menawarkan konsep consumer merchant. Yang ni paling CikSha suka. Sebab kita dapat habuan walaupun kita dah keluarkan belanja shopping kat sini. Best kan?


Kalau nak tahu, PG Mall ni dah tersenarai pada ranked TOP 3 dalam Iprice insight report. Boleh rujuk di ➡️ https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/. So, platform PG Mall ni memang tak perlu diragukan lagi.


Lagipun senang sangat nak shopping kat sini. PG Mall sediakan pelbagai cara pembayaran. Boleh guna payment gateway ataupun e-wallet seperti GrabPay, Boost, TouchnGo dan Maybank QRPay. Senang kan bila banyak pilihan untuk buat pembayaran.



Promosi E-Penjana Shop Malaysia Online


Disebabkan PKP yang dilaksanakan sepanjang tahun ni, kerajaan dah decide untuk buat satu pelan bagi menjana semula ekonomi negara dan juga peniaga. Jadi PG Mall pun taknak lepaskan peluang untuk turut serta dalam pelan ni. Bagus kan? Sama-sama kita naikkan semula ekonomi. 


Sebagai inisiatif, sepanjang bulan Ogos hingga September PG Mall ada buat tawaran istimewa yang best gila untuk semua pengguna. Memang terbaik punya tawaran. Ni antara offer yang diberikan :

* Penjimatan sebanyak RM8 untuk kos penghantaran

* Potongan sebanyak RM25 untuk pengguna baru dengan pembelian minimum RM80

* Potongan sebanyak RM20 untuk semua pengguna sedia ada dengan pembelian minimum RM100

* 50% OFF exclusive facebook live rebate voucher


Jadi hangpa jangan lepaskan peluang tau shopping kat PG Mall. Tawaran masih on sehingga 30 September 2020. Kita support ekonomi peniaga Malaysia. Klik link kat bawah ni untuk direct pi shopping sempena promosi ni tau! 


By Malaysians, to Malaysians

https://pgmall.my/shop-malaysia-online



Shop-Malaysia-Online_-1950x477px_Website-Slider



Kempen Proudly Local


Selain promosi e-penjana shop online, PG Mall juga sedang buat kempen untuk support barangan keluaran tempatan tau. Semua barangan keperluan rumah boleh dapatkan dengan shopping di PG Mall. Wehhh..sukanya! Tak payah dah keluar rumah nak pergi kedai. Setiap bulan boleh plan beli sesiap untuk sebulan barang keperluan rumah dan dapur kat PG Mall. 


Kempen Proudly Local ni still on going tau. Bermula dari bulan Julai hingga Disember 2020. So, jangan lepaskan peluang tau support produk tempatan dengan buat pembelian di PG Mall. Klik link kat bawah untuk direct pi shopping semua produk tempatan yang ada kat PG Mall.

 

Support local with #BarangBaikBarangkita

https://pgmall.my/proudly-local-campaign



Proudly_Local_KempenBeliBaranganMalaysia_KBBM_1950x477_Slider



Haaa, best kan promosi yang PG Mall tawarkan ni? Terbaik sangat! Sama-sama support ekonomi kita. Maklumat lebih lanjut boleh dapatkan di link yang CikSha sertakan kat bawah ni ok. 


Facebook : www.facebook.com/PGMallMalaysia

Instagram : www.instagram.com/pgmall.my

Hashtags:

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #ByMalaysiansToMalaysians #BarangBaikBarangKita #PGMall4u #Cashback #points 


Bisik-bisik :: Support ekonomi Malaysia! 👍






DMCA.com Protection Status
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com