Friday, 14 February 2020

Cara Mudah Turunkan Bounce Rate Dengan Pantas



Assalamualaikum. Hai!

Lama sangat CikSha abaikan blog. Performance blog memang jatuh merundum la jawabnya. Dulu masa aktif menulis, ramai kawan blogger yang rajin singgah baca dan komen. Tenkiu korang! Tapi sekarang ni depa semua pun dah tak aktif dah dengan blog.

Yang selama ni di kalangan kengkawan sendiri jadi 'silent reader' blog CikSha ni pun agaknya dah tak skodeng dah blog sendu ni. Rasanya mostly dah bawak diri dengan kehidupan depa memasing. Ada yang dah berjaya dengan bisnes dan kerjaya, bizi dengan kehidupan di alam realiti, mungkin juga ada yang dah 'pergi' selamanya.

CikSha pun sejak 2014 memang sekali sekala je jenguk blog. Kalau terlebih rajin baru update. Kalau 'malas' biar je dia terkapai-kapai kelemasan sendiri. Hahaha. Blogger tegar la konon tu kan. Start 2018 baru selow-selow 'hidupkan' balik blog ni. Sebab dapat pinangan job review boleh la tahan masyuk. Jadinya kena la belai-belai sikit sebab ada income mai dari blog bushuk ni ha.


Bounce Rate vs Performance Blog


Tapi itulah nye, CikSha masih tak peduli dengan performance blog lagi. Gila pemalas weh. Kata sayang kat blog. Abaikan dia punya la tahap teruk. Lately ni setelah 2 tahun aktif balik, baru mai keinsafan nak ambil tahu pasal performance blog. Rajin sikit kelebet Google Analytics dan Google Adsense. Sebab mostly client sekarang dah cerdik tau. Nak tahu performance blog kita baru dia nak collaborate.

Dalam duk rajin kelebet performance blog, tapi tak terfikir nak adjust bagi comel. Tambah-tambah part BOUNCE RATE yang memang berkait rapat dengan performance blog. Melangut la tengok gitu je. Rasa meluat abaikan dia balik. Apa punya teruk la perangai. Sabar je la.




Bounce Rate tu apa?


Bounce rate ni macam statistik jumlah pengunjung yang mai skodeng blog kita. Tapi dia mai sekejap ja. Tak bertapa lama-lama. Baca satu entri, lepas tu terus lari. Tak baca entri yang lain dah. Bila ramai pengunjung blog buat macam tu, peratus bounce rate memang akan jadi tinggi.

Macam blog CikSha sendiri, peratus bounce rate tu memang tinggi melangit setiap kali check. Dalam 70-85% tu mainan dia la tu. Kadang rasa down sangat bila tengok. Itu yang abaikan blog tu. Lepas tu sedih sebab income adsense lambat naik. Huhu.

Sebenarnya, kalau bounce rate tinggi bagi sesebuah blog tu bergantung jugak. Ada petanda blog tak bagus mungkin dari segi content, design yang buat orang sakit mata semak dengan iklan dan lain-lain. Depa mai sat lepas tu lari. Ada petanda blog tu sangat bagus dari segi content. Orang mai singgah baca maklumat yang depa nak sampai habis. Tapi sekali tu je la mai baca yang depa nak, lepas tu tak baca artikel lain, terus membawa diri.

Sebab-sebab di atas la yang boleh bagi effect kat peratus bounce rate jadi tinggi. Bila jadi gitu, Google akan 'rasa' blog tu kurang berkualiti. Walaupun ada yang blog tu content penulisan nya bagus sangat. Sayang kan?


Bounce Rate bagi kesan pada Income Adsense?


Ada kaitan ke bounce rate dengan adsense? Mungkin ada. Bila jadi adegan lari-lari tu, pada CikSha memang boleh kacau income adsense pada yang pasang iklan adsense CPC kat blog. Mana taknye, pengunjung masuk sekali terus lari.

Bila masa dia nak kelebet iklan-iklan yang terpapar. Memang takda la dia nak berminat klik-klik kalau ada iklan yang menarik. Tengok pun tak. Tu yang boleh sebabkan income adsense tak naik-naik. Make sense kan?

Sebab itulah hari ni CikSha berkobar-kobar nak perbaiki part bounce rate ni sebab dapat email dari Google Adsense kata performance income drop. Huwaaa. Dah la jenuh nak kumpul. 50USD pun belum capai lagi walau dah setahun lebih. Sedih.


Perbezaan bounce rate dalam sehari lepas apply tips turunkan bounce rate cara mudah. Perghhhh. Berdesup weh dia turun.

Macam mana nak turunkan bounce rate?


Macam laman blog, sepatutnya bounce rate kena rendah. Bawah 15% tu memang kira comei sangat la. Sebab blog ni banyak artikel yang kita tulis dan kongsi. Sepatutnya boleh 'hold' pengunjung untuk lepak lama-lama kat blog. Lepas baca satu artikel, tertarik nak baca artikel yang lain pulak. Baru la peratus bounce rate cantik. Tapi macam mana nak buat depa stay dan sekaligus bantu turunkan bounce rate blog kita?

Ini antara cara yang korang boleh praktikkan untuk turunkan bounce rate.
  • Design blog yang menarik tapi mudah akses. Maksudnya loading tak lama.
  • Penulisan artikel yang berkualiti secara konsisten. Maksudnya bila orang Google sesuatu, boleh dapat dalam penulisan kita di blog.
  • Letakkan related post/artikel berkaitan di bawah posting. Boleh juga selitkan internal link yang berkaitan dalam artikel kita.
  • Paling penting sekali, iklan jangan banyak sangat. Orang tak berapa suka sebenarnya. Hihi.

Tapi cara ni kena bersabar banyak. Sebab peratus bounce rate takkan turun mendadak. Dan memang kena konsisten update blog. Tulis artikel yang boleh tawan hati orang nak lepak kat blog kita. Nak baca semua penulisan kita.


Cara Mudah Turunkan Bounce Rate Dengan Pantas 


Tapi kan, sebenarnya ada trick tau kalau nak turunkan peratus bounce rate tu dengan cepat. CikSha dah cuba dah. Terima kasih kat Sis Hawa dan Tuan Hasrul Hassan yang berkongsikan tips ni.

Guess what? Bila CikSha apply trick ni banyak gila penurunan yang jadi. Happy oi! Buat pagi. Malamnya dah ada perubahan yang mendadak sangat sekelip mata. Terus semangat nak update blog. Tu yang terhasil entri ni tu. Hahaha. Gigih kan? Happy punya pasal.

Mudah je. Cuma masukkan code tracking info dari Google Analytics masing-masing. Lepas tu tambah code sikit yang sebenarnya nak bagi Google tu tahu ada pembaca yang lepak lama kat blog kita lebih dari 3 minit. Tu maksudnya penulisan kita berkualiti dan bagi impak kat pengunjung tu. Bukan semuanya sekali mai terus lari laju-laju.

Bawah ni CikSha kongsikan caranya.


LANGKAH PERTAMA 


Masuk ke akaun Google Analytics sendiri


LANGKAH KEDUA 


Copy script yang diberi


LANGKAH KETIGA 


Paste script tadi tu dalam template blog selepas < head > . Masukkan coding tambahan di bawah ni dalam script tu sebelum < /script >

setTimeout("ga('send','event','Profitable Engagement','time on page more than 3 minutes')",180000);


LANGKAH AKHIR
Jangan lupa save template! 


Haaa. Semudah itu je langkah nye tau. InsyaAllah mesti ada perbezaan peratusan bounce rate dari sebelum ni. Tengok gambar perbezaan bounce rate blog CikSha kat atas tu ha. Punya banyak beza dia. Mendadak ok penurunan.

Kadang kan, bukan sebab takda orang mai baca blog kita. Ada je. Tapi bila Google ni dia anggap orang yang mai sekali lepas tu pergi tu maknanya blog kita tak bagus, tu yang mencanak naik bounce rate. Sayang la performance blog jadi tak cantik.

Korang cubalah tips ni. Mudah je. Kalau nak Google 'pandang' blog korang berkualiti, memang kena pastikan bounce rate ni rendah tau. Tak pandai buat sendiri? Takut tersalah usik coding. Mintak tolong kat kengkawan blogger yang pandai. Susah apa. Upah la sikit kan. Hihi.


Bisik-bisik :: Terus bersemangat nak update blog hari-hari. 



Post a Comment

Membebel dengan penuh hemah. Terima kasih!

0 LOVE NOTES




 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com