Tuesday, 24 September 2019

5 benda yang mak wajib bawa ketika travel atau holiday bersama baby atau anak kecil



Assalamualaikum. Hai!


Travel bersama keluarga ini bukan perkara yang mudah, terutama kepada mereka yang mempunyai anak kecil berumur setahun ke bawah. Percutian bersama anak yang masih kecil mesti dilakukan dengan teliti supaya semua orang yang berada dalam perjalanan itu berasa gembira dan enjoy. Ibu bapa pun tak la berasa stress sepanjang percutian.


Okay, kali ni CikSha nak share 5 benda yang mak-mak wajib bawa ketika travel bersama baby atau anak kecil supaya mak yang handle anak tak panik dan stress.




1. ALAT HIBURAN, TOYS ATAU EDUCATION TOY MUDAH TRAVEL




Ketika sediakan barang perjalanan, jangan lupa mak bekalkan satu atau dua toys untuk anak bermain ketika flight atau sepanjang travel. Untuk membantu mak supaya anak tenang dan tenteram sepanjang percutian, mak boleh bekalkan gadget seperti Ebookku Islamic, Buku Islamic Berbunyi dan Islamic Audio Device dari Mama Zie Kerlazz Shop. Gadget seperti ini akan membuatkan anak leka explore sesuatu yang baru beserta berilmu dan menghiburkan.


Islamic Audio Device dari Mama Zie Kerlazz Shop ini juga dapat membantu menenangkan anak dengan fungsi white noise untuk baby bawah usia sebulan, lullaby (lagu dodoian anak) ketika letih ingin tidur serta terdapat fungsi butang alunan bunyi pantai yang mendamaikan.


Bukan itu sahaja, terdapat butang surah-surah terpilih buat peneman anak ketika travel. Jika anak peminat tegar kartun Omar Hana, ibu bapa harus dapatkan Islamic Audio Device ini dari Mama Zie Kerlazz Shop kerana ada beberapa lagu hits dari kartun Omar Hana untuk hiburkan hati anak sepanjang perjalanan ibu bapa bercuti.


FACEBOOK : Mamazie Kerlazz
CONTACT : 018 396 2999





2. MAKANAN BAYI KHAS UNTUK TACKLE PICKY EATERS KETIKA TRAVEL.

Ha..baby bila lapar atau tak makan on time kadang boleh menyebabkan diorang ni restless time travel atau holiday.

Tapi kadang-kadang nak travel dengan anak cerewet makan ni bukannya senang. Habis semua makanan diorang memilih dan reject untuk makan. Sampai stress kepala kita fikir nak bagi anak kita makan apa kan?

So, CikSha nak suggest mommy yang ada anak cerewet makan dari 6 bulan sampai 3 tahun untuk try travel dengan Baby Sadoo.

Baby Sadoo ni merupakan makanan baby yang khas untuk tackle selera anak cerewet makan dari 6 bulan sampai 3 tahun tanpa tambahan garam, gula & pengawet tau. Baby Sadoo ni dibuat khas oleh bekas jururawat berdaftar yang pernah bekerja hampir 7 tahun bersama Sime Darby Medical Center.

Apa yang CikSha suka dengan Baby Sadoo ni sebab dia lengkap nutrisi, dalam 1 botol tu dah siap dah karbohidrat, protein, fiber. Kiranya lengkap la kalori untuk anak-anak. So, sangat memudahkan waktu travel. Mak-mak macam CikSha ni tinggal panaskan je Baby Sadoo ni tak sampai 1 minit dah boleh terus suap anak makan kat mana-mana je. Termasuklah bila diorang lapar dalam kereta, flight, train, atau masa tengah jenjalan menikmati pemandangan percutian pun boleh.



Bagi CikSha Baby Sadoo ni best sebab menu dia menarik dan sedap-sedap dari bahan semulajadi dan senang tak payah nak tambah apa-apa dah. Tak payah nak pening fikir nak masak apa untuk anak cerewet makan ni time travel. Kiranya Baby Sadoo memang sangat praktikal untuk mak-mak yang nak travel dengan anak cerewet makan. Bawak je Baby Sadoo yang food on the go ni.

Botol dia pun selamat untuk nak panaskan terus dalam microwave atau water heater. Botol jenis botol kaca yang berkualiti. Tak de lah kita nak risau tindak balas kimia dari botol ni pindah ke makanan baby atau apa time panaskan. Yang penting baby suka sangat makan dan sekali makan kadang-kadang tak cukup sebotol 😂

Senang travel dengan Baby Sadoo ni. Panaskan, terus suap je makanan sihat, berkhasiat, sedap dan lengkap nutrisi untuk baby. Tak payah nak tambah apa-apa dah dalam Baby Sadoo yang 'Complete Meal' ni. Senang sangat.

Haa. Kalau mommy nak tahu Baby Sadoo ni jugak merupakan antara Makanan Bayi No. 1 di Malaysia yang khas untuk tackle selera anak cerewet makan tau. Dah ada hampir lebih 3000 testimoni dari ibu-ibu yang mempunyai masalah anak cerewet makan, bantu ibu bekerjaya yang tak sempat sediakan makanan bayi sihat dan berkhasiat untuk anak-anak di rumah atau bekalan ke rumah pengasuh dan bantu memudahkan mommy yang nak travel bersama anak picky eaters ni.

CikSha dan ramai mommy kat Malaysia pilih untuk travel dengan Baby Sadoo yang convenient for travelling ni. Recommended sangat. Sebab senang.

Kalau mommy nak dapatkan Baby Sadoo atau berminat untuk apply for agent reseller boleh skodeng







3. IZLIYAH KITCHEN BABY FOOD

Sekiranya bayi mommy sudah boleh makan, jangan lupa bawa bekalan makanan instant yang sihat buat mereka. Instant di sini bermaksud mudah disediakan tetapi sihat kerana tidak mengandungi bahan terlarang yang belum mampu ditapis oleh usus bayi.

Izliyah Kitchen menyediakan makanan bayi yang mudah disediakan ketika travel. Pastinya memudahkan kerja mak-mak tatkala travel tidak perlu membawa periuk nasi dan segala bahan mentah untuk dimasak atau perlu prepare awal-awal dari rumah sebelum mula travel.

Produk Izliyah telah diiktiraf dengan sijil HALAL dari JAKIM. Produk ni juga tidak sama sekali mengandungi bahan pengawet dan gula sintetik.

Terdapat beberapa jenis makanan bayi di Izliyah Kitchen iaitu:
  • Bubur (ada bubur kasar dan bubur halus)
  • Biskut (ada pelbagai perisa seperti kurma,kismis dan pisang)
  • Serbuk perasa (ada serbuk ayam, serbuk bilis, serbuk sayuran dan serbuk buahan)
Ke semua di atas adalah mesra travel kerana amat mudah untuk disediakan. Konsep Izliyah adalah menyediakan bubur segera dengan hanya bancuh air panas tetapi sihat dan bebas bahan pengawet.

CONTACT : 017 772 3571




4. PENYELAMAT ANAK DARI BATUK & SELESEMA

Kasihan bila tengok anak kecil tercungap-cungap susah nak nafas, sebab hidung tersumbat atau berkahak teruk. Tak lalu makan dan muka pucat bila jadi macam ni. Malah, jika tak dirawat, ia boleh mengancam nyawa!

So, CikSha nak ingatkan mak-mak untuk always standby benda wajib ni ketika travel dengan anak kecil.

Ramai juga yang tanya. Ada ke sapuan bayi yang boleh bantu rawat masalah ni secara semulajadi? Jawapan nya ADA! Gunakan jer sapuan bayi Mamz. Paling penting Mamz ni ada pengesahan Kementerian Kesihatan Malaysia. Dibuat dari bahan semulajadi Habbatus Sauda. Memang elok untuk bayi.

Mamz Spray merupakan penawar bagi masalah utama bayi seperti masalah berkahak, masalah selsema dan masalah batuk. Sesuai digunakan oleh bayi seawal dalam pantang sehingga berusia 6 tahun.

Mamz Spray juga sangat sesuai digunakan sebagai sapuan harian bayi walaupun telah sihat bagi menggantikan minyak telon. Sapukan selepas mandi agar antibody bayi semakin kuat dan sapukan sebelum tidur agar bayi tidur lebih lena.

Kalau ibu-ibu nak tau lebih lanjut mengenai Mamz ni boleh intai-intai kat link bawah ni ok!

WEBSITE : www.mamz.com.my




5. SNACKS & BISKUT SIHAT UNTUK ANAK KECIL

Rush Baby Food menjadi pilihan utama ibu-ibu yang mengutamakan #BMF dan yang terbaik untuk bayi mereka tetapi cepat mudah dan pantas.

Bubur bayi segera keluaran Rush Baby Food dalam bentuk flakes beras semakin mendapat permintaan tinggi kerana ianya yang hanya perlu dibancuh dengan air panas sahaja. So, bila-bila masa je boleh sediakan sama ada di dalam kereta, train, flight, tepi pantai dan sebagainya. Rasanya yang sedap dan harum seakan ibu baru lepas memasak di atas dapur membuatkan bubur bayi Rush Baby berbeza dari yang lain.

Terdapat dua pilihan iaitu beras putih dan beras perang. Bancuh flakes sahaja pun dah licin bayi makan apatah lagi jika di tambah dengan Serbuk Buah Mango, Serbuk Ayam atau Serbuk Purple Sweet Potato yang juga dikeluarkan oleh Rush Baby Food. Tabur-tabur je dah siap, tak perlu masak pun. Senang kan?

Bukan sahaja bubur, malah Rush Baby juga ada menyediakan Biskut bayi dengan nama Bone Broth Cookies. Mula diperkenalkan pada November 2017, ianya terus menjadi bualan mulut ibu-ibu yang lebih prefer Homemade Babyfood. Apa yang istimewanya tentang biskut bayi ini, salah satu kandungan di dalamnya ialah Chicken Bone Broth.

Banyak khasiat dan manfaat yang boleh didapati daripada Chicken Bone Broth dan ternyata ianya sangat bagus untuk perkembangan bayi seperti yang dinyatakan oleh Dr Suriyakhatun merupakan Doktor Perubatan Homeopathy.

Kelebihan lain yang ada pada biskut bayi ini ialah tidak terlalu gebu dan tidak mudah hancur. Seawal 7 bulan bayi dah boleh mencuba Bone Broth Cookies ini walaupun belum ada gigi. Terdapat 3 pilihan rasa iaitu kurma yang menjadi best seller, kemudian apricot raisin dan yang terakhir adalah avocado cheese.

Ketiga-tiga biskut bayi ini diadun menggunakan bahan yang berkualiti seperti unbleach flour, anchor unsalted butter, puree buah sebenar, tepung jagung dan juga Chicken Bone Broth.

Yang baru merancang percutian atau yang tengah bercuti, boleh je dapatkan Makanan bayi keluaran Rush Baby Food ini daripada agen-agen berdekatan anda atau dari butik-butik baby terpilih seperti Tateh, One Baby World, Yons dan banyak lagi. Boleh juga layari terus Facebok dan Instagram Rush Baby Food HQ untuk dapatkan info lebih lanjut.

CONTACT : 019 955 9334



Haaa, ini la 5 benda yang wajib mak-mak alert untuk sediakan ok bila ada perancangan nak ke mana-mana. Baru la tak serabut kepala sepanjang perjalanan. Percutian pun jadi lebih bermakna gitu.


Bisik-bisik :: Mak selalu nak sediakan yang terbaik untuk anak-anak  kan?


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Thursday, 12 September 2019

Kek Eksklusif Untuk Gathering & Birthday Dinner Blogger Ganu dari Dnialicious Cake House



Assalamualaikum. Hai!


Ingat tak entri CikSha yang lepas CikSha kongsi pasal gathering + birthday dinner dengan geng blogger Ganu kat restoran D'Rumoh Pata? Baca >Restoran Menu Ala Thai Sedap Di Terengganu | D'Rumoh Pata<. Entri kali ni CikSha nak story pasal birthday pulak la sebab entri lepas tu cerita pasal makan-makan kat restoran je. Walaupun dah 12 hari berlalu peristiwa tu, kenangan manis haruslah dicoret untuk tatapan masa depan. Ewah.


Sebenarnya kan, CikSha ni bukanlah peminat kek sangat. Tambah-tambah kek span dan krim. Memang kurang gemar. Rasa cepat muak. Tekak ni kalau spesis kek, cuma kek coklat yang pahit-pahit tak manis, brownies dengan kek batik biskut marie je boleh telan. Eksyen betoi anak tekak iols ni kannn. Hihi.

KEK EKSKLUSIF DARI DNIALICIOUS

Tapi yang anehnya, bila rasa je kek dari Dnialicious sempena birthday baby august blogger Ganu hari tu, SEDAP weh kek dia. Langsung tak muak. Megik betul. Tekak ni boleh terima kek span dan krim tetiba. Serius. Memang tak muak. CikSha berebut dengan abang Adan oi. Dia tanya mana kek. CikSha kata dah takda sebab semut hurung. Padahal semut tu mak dia la. Haha. Ampunkan omak wahai anak.


Dah la rasa kek tu ngam dengan anak tekak CikSha. Deko kek pun menarik sangat. Hiasan kek tu dibuat menggunakan krim menyerupai bendera Malaysia tau. Ye la kan. Sempena hari Merdeka katakan. Lepas tu untuk gathering blogger Ganu yang awesome. Haruslah yang special dan lain dari yang lain. Gituuu.

TAYANG LAGI MUKA BABY AUGUST. HIHI.

Dnialicious Cake House | Kedai Kek Sedap Di Kuala Terengganu


Sebenarnya kan, Dnialicious ni dah glamour dengan buatan kek nya yang sedap. Orang area Pasir Panjang Kuala Terengganu confirm dah tahu. CikSha ni je baru tahu sebab orang Koberang kan. Jauh sikit. Tu lambat tahu tu. Mujur la buat birthday dinner. Dapat la merasa kek sedap dari Dnialicious.


Kalau nak tahu, Dnialicious ada pakej untuk pilihan kek yang bermacam jenis dan dah tentulah eksklusif. Tengok la macam kek birthday kami tu kan. Eksklusif sangat. Yang paling best, pilihan kek tu bersesuaian dengan bajet kita. Kek yang paling murah pun rasa dia tip top tau. Macam mana CikSha tahu? Dari blogger Sis Gee dan blogger Husniey yang berkongsi pengalaman mereka suka tempah kek dengan Dnialicious la.



Pelbagai Pakej Kek Dari Dnialicious


Meh cuci mata tengok pakej pilihan kek yang disediakan oleh Dnialicious. Harap bertabah ok. Kek nya ya ampunnn, melting nengoknye. Tu baru tengok gambar. Kalau dapat menikmati lagi meleleh kot. Hihi.

KEK HIASAN KARTUN

CUPCAKE UNTUK TUNANG/KAHWIN/BIRTHDAY

KEK TINGKAT UNTUK MAJLIS KAHWIN

KEK MONOGRAM HURUF/NOMBOR

KEK BAJET GAMBAR EDIBLE

Haaa..terliur tak tengok kek nye? Ni baru sikit CikSha kongsi. Cilok gambar kat facebook depa. Berlambak lagi pilihan tau. Rambang mata. Kalau kita ada pilihan sendiri nak deco macam mana pun boleh je request kat Dnialicious tau. Nanti dorang realisasikan apa yang kita nak. Yang penting kena dengan bajet. Best kan?

Servis Surprise Delivery dan Table Deco dari Dnialicious


Selain tu, Dnialicious ni ada buat servis untuk kita surprise yang tersayang tau. Boleh pilih nak servis dorang buat penghantaran bouquet atau hias meja untuk majlis sambutan anniversary/birthday di restoran atau di mana-mana yang kita request. Boleh pilih nak sekalikan dengan kek atau tak. Atas bajet kita. Wahhhh. Menarik kan pakej dari Dnialicious ni.


 FLOWER / CHOCOLATE BOUQUET WITH/WITHOUT BALLON/CAKE

HOT BALLON SURPRISE

TABLE DECO

Untuk yang tinggal area Kuala Terengganu, kalau ada plan nak buat surprise boleh la ushar servis dari Dnialicious ni. CikSha jamin mesti tak menyesal punya la. Baca feedback yang pernah jadi pelanggan dorang kat facebook, semuanya berpuas hati. Itu maknanya servis Dnialicious ni memang terbaik.


Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan, boleh hubungi info kat bawah ni okay.
FACEBOOK | INSTAGRAM | 017 908 7745

LOKASI : JALAN PASIR PANJANG ( sebelah Farmasi Pasir Panjang )

WAKTU OPERASI : 9.30 am hingga 9.30 pm ( Jumaat Tutup )


Terima kasih Dnialicious buat kek yang sedap untuk kami. Terharu sangat. Terima kasih juga pada blogger Huda sebab buat pilihan yang terbaik dengan buat tempahan kek kat Dnialicious. Pilihan Huda memang tip top. Dari lokasi nak gathering sampai la ke kek. Thanks Huda!


Bisik-bisik :: Agaknya tahun depan dapat lagi tak celebrate birthday camni eh?




Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Saturday, 7 September 2019

Restoran Menu Ala Thai Sedap Di Terengganu | D'Rumoh Pata



Assalamualaikum. Hai!


31hb Ogos lepas, kami geng blogger Ganu buat gathering kali yang kedua. Biasa la. Bila dah sekali dapat gathering, rasa nak buat lagi berkali-kali. Hihi. Gathering pertama, masa hari raya hari tu. Baca > Cerita Raya 2019 | Gathering Raya Blogger Ganu <.  Masa raya tu lagi memang dah plan nak buat gathering lagi bulan Ogos ni. Itu yang bagi jadi jugak gathering yang kedua ni. Alhamdulillah Allah bagi izin kami bersua lagi.


Alang-alang hari Merdeka, kami pun sambut sekali birthday blogger yang lahir bulan Ogos. Termasuk la diri sendiri jugak. Tenkiu kengkawan blogger Ganu. Happy sangat tau! Dah kertu pun dapat merasa lagi sambut birthday dengan kengkawan selain family tercinta.


D'Rumoh Pata | Pilihan Blogger Ganu untuk Gathering


Gathering kali ni bertambah lagi 2 orang blogger yang dapat join. Alhamdulillah. Seronok tau dapat berjumpa dan kumpul ramai-ramai secara santai camni. Kali ni lokasi pilihan nak berjimba huha huha kami pilih Restoran D'Rumoh Pata. Blogger Huda yang adjust semuanya dari lokasi, makanan sampai la kek birthday. Thanks Huda! Appreciate sangat usaha Huda yang bersungguh nak gathering kita menjadi.


Ni first time tau CikSha jejak kaki kat restoran D'Rumoh Pata. Selalu duk dengar jugak orang cakap restoran ni best. Pemandangan cantik, makanan sedap. Memang betul la bagai yang dicanang orang tu. View sekitar restoran ni memang cantik sangat. Terletak betul-betul tepi pantai. View kat pantai tu, subhanallah memang cantikkkkkk sungguh. Nak melepak ambik gambar memang lawa port dia. Kalau nak tahu, boleh mandi manda jugak kat situ tau. Bersih pantainya.


Blogger Ganu yang join gathering + birthday dinner. 💗

Baby August yang diraikan.


Kebetulan, sebenarnya tarikh 31hb Ogos tu tarikh istimewa untuk CikSha dan encik CH jugak. Ulangtahun perkahwinan kami. Tahun ni alhamdulillah dah tahun yang ke 6 buat kami. 'Muda' lagi usia perkahwinan nya. Masih banyak lagi nak 'belajar' bersama walaupun hakikatnya dah 14 tahun kenal. Ye la. Macam orang duk cakap. Masa belum kahwin bercinta lain caranya, dah kahwin cara bercintanya lain pulak. Hihi.


So, gathering kali ni macam memori indah la untuk CikSha. Dapat sambut birthday dengan kengkawan blogger. Dapat bawak suami dan anak-anak pi makan-makan sambut anniversary. Tempat pulak best. CikSha recommend sangat restoran D'Rumoh Pata ni pada yang nak buat gathering atau sambut special event. Confirm tak menyesal.


Gambar kenangan sempena wedding anniversary ke 6 tahun.

Kesayangan hati CikSha.

Pelbagai menu makanan sedap di Restoran D'Rumoh Pata


Menu makanan yang kami makan hari tu memang sedap sangat. Antaranya siakap 3 rasa, kengsom siakap, kailan ikan masin, ayam goreng bawang putih, tulang goreng (menu signature) dan sup sayur udang. Menu untuk anak-anak pun boleh tahan sedap. Anak-anak dapat masakan panas (nasi goreng ayam, bihun goreng), western food (nugget ayam, fries, chicken chop, mushroom soup) dan satay ayam. Paling sedap satay. Teringat sampai hari ni kesedapan satay nya. Hari tu si encem Iman makan satay bercucuk-cucuk. Siap marah orang lain ambik. Dia nak makan sorang. Hihi.


Padan la restoran D'Rumoh Pata ni sentiasa penuh je. Kena selera la orang kata. Menu ala Thai yang super delicious walaupun pedas sikit bagi orang yang tak tahan pedas. Teringat blogger DeqDeq duk kemain suap tak berhenti walaupun dia kata pedas Kengsom Siakap tu. Pedas tapi sedap katanya. Hihi. Comel je. Selain menu Thai, kat restoran D'Rumah Pata ni ada kiosk-kiosk menu lain macam western, satay, kambing bakar, waffle dan celup tepung. Banyak pilihan kan? Tu yang best tu.

Kiosk makanan lain yang terdapat di restoran D'Rumoh Pata


Antara menu makanan yang jadi santapan kami


Nampak sedap kan? Terliur tak? Hihi. Tapi memang sedappppp sangat!

Masa untuk makan!

Kemudahan Yang Selesa di Restoran D'Rumoh Pata


Restoran ni ada indoor dan outdoor tau. Ikut keselesaan kita nak melepak makan kat mana. Masa hari kejadian tu, kami pilih port makan outdoor. Mujur masa tu cuaca cantik sangat. Dapat la kami bersantai kat meja luar berhampiran dengan pantai. Syok oo makan sambil dengar deruan ombak dan kena tiupan angin laut. Asyikkk.
 

Oh ya! Selain kemudahan tandas, ada satu lagi kemudahan yang memikat hati CikSha ni. Sebab tak perlu risau kalau tengah duk bersantai makan tu, tetiba masuk waktu solat. Di restoran D'Rumoh Pata ni ada sediakan surau yang bagi CikSha sangat selesa. Dah la lawa. Ini yang CikSha suka sangat dengan restoran yang ada sediakan kemudahan macam ni. Takde la pelanggan terkejar-kejar nak makan cepat-cepat sebab nak kejar waktu solat kena pi cari tempat solat lain. Me love it!


Ruang makan indoor D'Rumoh Pata


Ruang makan outdoor D'Rumoh Pata


Surau D'Rumoh Pata yang cantik dan selesa


InsyaAllah, ada rezeki CikSha mesti repeat pergi sini lagi walaupun sejam jugak dari rumah. Kami kan duk kat Kuala Berang. Demi makanan sedap ku rela tempuh perjalanan jauh. Aiseh. Hihi. Mana la tahu family dari Penang datang ke kan, boleh bawak depa pi dinner kat sini.


Korang pun, kalau datang cuti-cuti kat Terengganu, masukkan dalam list nak makan malam kat restoran D'Rumoh Pata ni tau. Yang tinggal area kuala Terengganu, kalau ada plan nak sambut hari istimewa ke, gathering ke macam kami buat ni, boleh buat tempahan awal dengan pengurusan restoran ni ok.


FacebookDRUMOHPATA83
Instagramdrumoh_pata
Telefon : 0169206940 / 0129848844
Waktu Operasi: 5.00 Petang - 1.00 Pagi [setiap hari]
Lokasi : Lot 8163, Kampung Tanjung Gelam, Mengabang Telipot, 21030 Kuala Terengganu, Terengganu.



Bisik-bisik :: Next plan nak gathering kat mana pulak geng?! Hihi.



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com