Monday, 20 May 2019

Jom Bayar Hutang!



Assalamualaikum. Hai!


Dah 15 Ramadhan dah kite. Cepat beno masa berlalu. Tak lama lagi dah nak raya. Raya tak raya, usia kita pun semakin bertambah. Maknanya kematian pun bila-bila je boleh datang memanggil. Tapi dah cukup ke amalan kita? Uhuhu. Sama-sama kita pertingkatkan amalan ok! Tambah-tambah di bulan Ramadhan penuh keberkatan ni.


Entri kali ni nak berbicara pasal PTPTN. Amboi! Bulan puasa pun nak bercakap pasal hutang tau. Hehe. Sebenarnye ni aku re-publish balik je entri tahun 2011. Kasi update la sikit kan. Kita dah tahun 2019 ni ha. Banyak jugak la maklumat yang aku dah update balik dalam entri ni. Nak kongsi info kena la up-to-date hokay!


Lagipun aku tengok kat statistik pencarian entri kat belog ni banyak pasal PTPTN. Tapi kali ni bukan nak cerita pasal ujrah. Yang ujrah tu atas korang sendiri la nak accept ke tak. Tapi rasanya sekarang ni memang otomatik dah bab ujrah ni. Yang sezaman dengan aku je yang kena apply ujrah ni dari konvensional. Aku je malas nak apply. Ehehe.


Oklah, entri ni aku nak share cara pembayaran PTPTN. Ramai betul search keyword tu. Mungkin ade yang tak jelas macam mana nak buat pembayaran nye eh. Korang ni, rajin-rajin la godek web PTPTN nun ha. Ada kot dorang jelaskan cara-cara pembayaran. Tapi takpe la kalau korang malas nak pergi sana. Meh sini aku share dengan korang ye. Sebenarnye ada banyak cara nak buat pembayaran hutang PTPTN korang tu. Jangan risau. Aku explain kat bawah ni. Jom baca!

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


CARA 1 : MELALUI POTONGAN GAJI

Kaedah pembayaran melalui potongan gaji ni memang disyorkan oleh PTPTN kepada peminjam yang sudah bekerja. Bagi yang bekerja tetap di jabatan kerajaan, cara ini adalah yang paling mudah dan disyorkan oleh aku pada korang. Untuk maklumat lanjut pasal cara bayaran melalui potongan gaji ni korang boleh skodeng kat sini >> BAYAR PTPTN MELALUI POTONGAN GAJI.

Kalau tak salah aku, kaedah ni kita kena isi satu borang khas. Boleh rujuk pautan ni untuk tengok prosedur yang ditetapkan >> PROSEDUR BAYARAN BALIK PINJAMAN MELALUI POTONGAN GAJI TERUS KEPADA PTPTN.

Dapatkan borang tu dan lengkapkan kemudian hantar je ok. Mudah! Tapi proses sebelum potongan gaji ni bermula akan ambil masa dalam 1-3 bulan. Dalam tempoh tu korang buat la bayaran sendiri dulu ye. Lepas tu tetiap bulan gaji korang akan ditolak siap-siap untuk bayaran PTPTN. Dah tak payah nak pening-pening fikir tetiap bulan nak bayar. Kadang-kadang terlupa terus.

Nak lagi mudah, boleh je buat permohonan secara online kat sini >> PERMOHONAN POTONGAN GAJI SECARA ONLINE

Bagi yang kerja di sektor swasta kalau berminat nak buat pembayaran melalui potongan gaji pun boleh je. Terpulang atas diri sendiri. Macam aku, kaedah ni aku tolak sebab aku dah jadi surirumah berjaya yang bekerja sendiri dari rumah je. Maklum la, bekerja sendiri ni income tak tentu arah. Jadi aku pun bayar tak tentu arah jugak la. Kalau income masyuk, banyak la aku bayar. Kalau income sendu, sikit je la aku bayar. Tapi kalau korang berminat jugak, terpulang la.

Camne pun, kaedah potongan gaji ni memang aku sangat-sangat-sangat syorkan kepada korang yang liat nak mampuih membayar hutang. Memang wajib buat potongan gaji la senang cerita. Kuikuikui.



CARA 2 : PEMBAYARAN DI KAUNTER

Kaedah ini juga boleh korang guna. Tapi pembayaran di kaunter ni akan dikenakan sedikit cas la. Melainkan korang pergi kat PTPTN Centre dan bayar kat kaunter dorang sendiri. Yang tu memang takkan dikenakan cas. Kalau korang bayar di kaunter bank @ pejabat pos, akan ada cas-cas tertentu yang dikenakan oleh pihak berkenaan. Alaa..macam upah la lebih kurang.

Pengalaman aku sendiri bayar di kaunter, pernah kat BSN dengan CIMB je. CIMB akan cas RM2 manakala BSN cas RM1. Tapi ini rate dulu. Sekarang mungkin ada perubahan dah. Selain 2 bank yang aku pernah pergi ni, Bank Rakyat dengan Bank Islam pun ada juga ambil servis pembayaran PTPTN di kaunter ni. Pejabat Pos pun boleh jugak tau.





CARA 3 : PEMBAYARAN SECARA ONLINE

Haa..yang ni la keyword paling banyak statistik kat belog aku. Untuk pembayaran online, korang boleh je online kat mana-mana akaun bank korang. Setakat yang aku tahu, bank yang sediakan perkhidmatan online untuk pembayaran PTPTN ni Maybank, CIMB, BankIslam, RHB Bank dan Public Bank. Bank lain aku tak berapa nak pasti la ye. Cara direct bayar melalui akaun bank online ni aku tak pernah lagi try.

Dan satu lagi cara pembayaran online ni adalah melalui e-FES. Pembayaran terus kepada PTPTN. Haa..kaedah ni yang aku selalu guna sekarang. Sebab aku kan masih lagi Konvensional tak tukar Ujrah. Lagipun aku boleh semak direct berapa baki hutang aku dan print penyata setiap kali bayar. Korang kalau nak buat pembayaran melalui e-FES ni boleh masuk kat sini >> PEMBAYARAN MELALUI E-FES. Book mark sesiap ok.

Oh! Satu nak diingatkan. Sila hafal dan ingat dalam memori korang Nombor Pinjaman PTPTN korang tu. Ada 6 digit. Senang je nak ingat. Kalau rase otak tu selow nak mengingat, simpan dalam henfon korang. Senang setiap kali online kat e-FES nak bayar, takde la mengagau cari nombor pinjaman korang tu.

Tak tahu apa nombor pinjaman? Boleh semak kat surat tawaran PTPTN yang memula korang terima. Bahagian kodbar kat bawah sekali. Surat tawaran dah tak tahu simpan kat mana? Call je CARELINE PTPTN : 03-2193 3000.

Pastu setiap kali akaun ade duit lebih, boleh le membayar hutang korang tu ye. Anytime! Tak payah tunggu hujung bulan pun takpe. Kih kih kih.

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Amboi! Dah macam jadi duta untuk PTPTN pulak aku ni ha. Suke beno tulis pasal PTPTN. Buat iklan tak berbayar. Boleh mintak komisyen la camni. Takpun mintak pengurangan jumlah hutang. Huahuahua. Takde la. Sebab banyak sangat keyword pasal "macam mana nak apply e-FES dan potongan gaji untuk bayar PTPTN" kat belog aku. Aku cuma nak berkongsi maklumat je la dengan korang. Tak salah kan?


Macam yang selalu aku membebel pasal PTPTN ni. Korang tak payah la nak merungut dah PTPTN tipu la itu la ini la. Bayar je la apa yang korang dah pinjam dari dorang tu. Merungut je tak habes-habes. Masa dapat duit tu kemaen lagi lupe diri berjoli sakan. Bukan nak guna untuk pengajian. Tu korang la tu. Aku tak pernah guna duit PTPTN untuk benda lain selain untuk pengajian dan beli tiket flight nak pergi balik semenanjung-sabah. Sebab tu kalau orang tanya kat aku, "ko pergi belajar kat Sabah tu mana je ko dah pergi?" aku akan jawab "aku pergi sana belajar bukan nak berjalan". Rugi? Lantak le. Aku bukan orang kaya wei!


Buat loan bank pun same je macam loan PTPTN ni ha. Ada percentage cas yang dikenakan atas bayaran balik. Boleh je korang diam tak merungut kan? Berpuluh ribu buat loan nak beli kereta la, nak buat belanja kawen la, nak beli rumah la, nak repair rumah la, macam-macam lagi la. Senyap je sebab dapat duit berkepuk sekelip mata. Sanggup je bayar tetiap bulan tak bising-bising kat pihak bank. Bila part PTPTN kemaen lagi hingaq nak mampuih mengomel. *Aku dah insaf dah. Tak merungut kat PTPTN dah. Aku bayar je banyak mana aku mampu tetiap bulan tau!*


Ingat..HUTANG WAJIB DIBAYAR! Lantak la deme nak makan riba ke, upah ke, ape ke. Bukan kita semua tak pernah komplen. Dah berbuih-buih kan komplen. Dah lepas dah tanggungjawab kita part menegur tu. Lagi satu part kita yang tak selesai ialah MEMBAYAR HUTANG. Silalah bayar ye sedara sedari sekalian. Sekian saje bebelan saye setakat ini. ;p



Bisik-bisik :: Jom langsaikan hutang! Jangan bertangguh ok. Ecewah. Hehe.



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Wednesday, 1 May 2019

Inspirasi Penguat Semangat Untuk Terus Bangkit Dalam Bisnes | Pengasas Jamumall.com Seorang OKU Yang Berjaya



Assalamualaikum. Hai!


Asyik cakap pasal bisnes je CikSha sekarang kan? Ye la. Itu je sumber rezeki untuk CikSha sekeluarga. CikSha suami isteri kan bekerja sendiri je. Suami dengan kerjanya sebagai peladang kelapa sawit dan penternak lembu kambing. CikSha pulak duk buat bisnes secara online. 2 jenis pulak tu. Satu berniaga barang, satu lagi buat servis design.


Kenapa sampai 2 jenis ni? Kenapa tak fokus satu-satu? Aduhaiii..jangan la tanya soalan ni lagi. Penat tau nak jawab. Dia macam ni la. Macam hangpa dah ada kerja hakiki kat pejabat yang dapat gaji bulanan, tapi masih usaha cari income sampingan buat niaga online. Haaa..gitu la situasi CikSha sekarang. Jelas kan?


InsyaAllah, nanti dah rasa stabil sikit mungkin CikSha akan fokus kat bisnes servis design CikSha yang dah 9 tahun usia dia tu. Asyik duk buat secara freelance je kan. InsyaAllah CikSha akan usahakan untuk upgrade dan buat fulltime. Maybe ada pejabat sendiri dan boleh hire staff pulak. Mudah-mudahan Allah permudahkan CikSha capai impian nan satu ni.


Last month CikSha terpaksa slow down hal bisnes. Tetambah yang meniaga barang orang tu. Kurang sangat promote. Sebab Allah uji dengan ujian kesihatan. CikSha jadi macam blur lepas tu ke laut dalam la mood nye. bisnes pun jadi hanyut dan tunggang langgang. Tapi kan, bila dapat job blogger buat task untuk cover satu kisah ni di semua platform sosial media kepunyaan CikSha, terus rasa terpukul bertubi-tubi amat. Malu pun ada. Huhu.


Nak tahu tak kisah apa? Kisah seorang OKU yang lumpuh seluruh badan, tapi rupanya pengasas sebuah perniagaan yang berjaya. Sangat memberi inspirasi buat yang normal macam CikSha ni tapi masih lagi 'terkebelakang'. Huhu.

Makan dan mandi pun beliau perlukan orang untuk bantu. Tapi itu semua tak jadi halangan untuk beliau 'bangkit' jadi seorang usahawan yang berjaya. Respect!


Ya Allah. Malunya dengan diri sendiri. Mudah sangat rasa nak mengalah bila Allah bagi ujian yang kecil. CikSha rasa ni petunjuk dari Allah jugak nak CikSha buka mata dan jangan cepat down. Terus kekal bersemangat dalam bisnes. Kalau orang yang tiada keupayaan dari segi fizikal pun mampu berjaya dan maju dalam bisnes, kenapa CikSha tak boleh?


Kagum dengan kecekalan encik Khairul Nizam, pengasas Jamumall.com yang merupakan seorang OKU ni. Seorang yang punyai hati yang besar. Kuat semangat. Berpandangan jauh. Kelainan upaya yang dihadapi dari sejak kecil tak jadi penghalang untuk beliau mengorak langkah untuk mengubah kehidupan. Walaupun tak boleh bergerak dan hanya mampu menggerakkan 3 jari nya saja, beliau berjaya membina empayar bisnes sendiri. Memang betul-betul HERO!


CikSha pun baru tahu di sebalik Jamumall.com tu ada seorang yang sangat istimewa yang jadi penerajunya. Selalu duk tengok video si Siti tu je promote barang kat facebook. Sebab suka tengok cara dia promote. CikSha sebenarnya cuba belajar dari cara Siti tu promote barang. Tapi tu la, belum ada kekuatan nak jadi macam Siti. Rupanya, Siti tu adik kepada pengasas Jamumall tu sendiri. Bagusnya. Adik yang jadi tulang belakang kepada abangnya yang kelainan upaya tu. Salute sangat!


Meh luangkan sikit masa dengar luahan hati Encik Nizam kat dalam video bawah ni. Kata-kata beliau memang banyak yang memberi kesan kat hati.





CikSha paling terkesan sangat dengan ayat beliau yang ni..

Kalau aku ada 3 jari dan akal mampu membina kehidupan sendiri dan kebahagiaan orang sekeliling.. anda ada berapa jari untuk ubah kehidupan?? Usia semakin meningkat, jangan tunggu lagi.. kita je mampu ubah diri kita!!


Alhamdulillah dan tahniah kepada encik Khairul Nizam di atas kejayaan beliau. Dapat mengubah ekonomi keluarga dan orang di sekeliling yang jadi pekerjanya. Semoga terus menjadi sumber inspirasi kepada lebih ramai orang. Dan semoga Allah sentiasa pelihara encik Nizam dalam rahmat kasih sayangNya. Satu hari nanti CikSha pun nak jadi seorang yang berjaya macam encik Nizam.






Jadi, jom kita bangkit! Jadikan kejayaan encik Nizam ni sebagai pencetus semangat dan cabaran untuk kita berusaha jadi seorang yang berjaya juga. Boleh menaiktaraf ekonomi keluarga. Jadi penyumbang zakat kepada mereka yang memerlukan. InsyaAllah.


Jom follow Encik Khairul Nizam ni. Semoga perkongsian beliau sentiasa menjadi pembakar semangat dan sumber inspirasi untuk kita.

FACEBOOK : https://www.facebook.com/khairulnizamofficial/ 
PAGE : https://www.facebook.com/Jamumallcom/ 
INSTAGRAM : https://www.instagram.com/hyekhairul/ 
WEBSITE : https://jamumall.com/



Bisik-bisik :: Nak berjaya jangan sesekali bagi alasan. Kejayaan tak datang bergolek. Bangkit dan buat sehabis baik!



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com