Tuesday, 18 June 2013

~ Cuti 2013 : Ipoh dan Cameron Highlands ~



Assalamualaikum. Hai!


Kisah cuti-cuti lagi. Bulan ni macam banyak sikit aku pergi berjalan. Lagipun ada orang belanje. Aku laju je la ngikut. Mekaseh kakak dan abang ipar kesayangan yang memang suka belanje diri ini. Ailebyu la! Hehe. Destinasi kali ni ke Ipoh dan Cameron Highlands pulak. 


LOST WORLD OF TAMBUN
Kami bertolak pagi Sabtu. Terus menuju ke Ipoh. Nak pergi Lost World of Tambun je semata-mata. Bawak si budak kecit Iqbal tu pergi mandi manda kat sana. Sampai-sampai kat sana, punya la ramai manusia. Yang tak menahan tu mahai betoi rege tiket nak masuk mandi kat situ. Lepas tu dah la tak boleh bawak makanan sendiri. Kena beli dalam tu. Keluar duit lagi. Nak main-main kat dalam tu pun kena bayar lain. Duit lagi. Memang buat duit sungguh. Orang mesekin takde duit macam aku ni memang harem la aku nak masuk. Ni pun naseb baek abang ipar yang belanja. Untunglah~~


Kami kat dalam tu ada la dalam 2 jam je kot. Setakat nak mandi manda je pun. Nak buat aktiviti lain tak koser la nak keluar duit lagi membayo nye. Pehtu kakak ai yang tengah nandung tu bukan larat pun nak jalan sangat. Yang mandi pun abang ipar dengan anak die je. Aku, mak dengan kakak lepak kat pasir tepi kolam mandi tu feeling macam tengah bersantai tepi pantai kononnya.




KINTA RIVERFRONT HOTEL & SUITES
Lepas dah setel aktiviti kat situ, kami pun bergegas pergi ke hotel tempat nak menginap pulak. Kakak yang book. Hotel baru tepi Sungai Kinta. Kinta Riverfront Hotel & Suites namanye. Serius cantik. Kakak amik yang apartment. Dapat tingkat 14. Tinggi melangit oii. Gayat aku nak tengok kat bawah. Rasa macam pening-pening lalat gitu.


Malam tu tak pergi memane pun. Aku dengan mak melepak je kat apartment. Kakak, abang ipar dengan Iqbal je yang turun pergi menikmati suasana malam kat bawah sekitar Sungai Kinta. Cantik. Macam I-City kat Shah Alam tu. Lebih kurang la kot. Aku pun tak pernah sampai lagi kat situ. Agak-agak je. Hehe. Tapi sepanjang Sungai Kinta tu ada pokok-pokok berlampu warna-warni. Cantik sangat. Aku snap gambar dari atas je. Tak berapa nak clear sebab pakai henpon cap ayam aku tu.


Malam tu memang meriah gila kat kawasan situ. Siap ada percikan bunga api lagi ok. Aku boleh tengok secara dekat dan privacy dari tingkat 14 tu tau. Tak payah bersesak-sesak dengan orang ramai pun macam korang nak tengok bunga api time newyear dengan merdeka. Hehe. Happening betol malam tu kat situ. Rupanya ada wedding kat hotel tu. Patot la. Apa-apa pun memang 'hidup' la Ipoh malam tu aku rasa.


Kalau ade peluang korang try la pergi. Tak payah stay kat hotel tu pun takpe. Just jalan-jalan ambik angin kat sepanjang Sungai Kinta tu. Yang penting kat situ free kalau korang nak tengok pokok berlampu. Tak payah bayar macam kat I-City Shah Alam. Haha.


I-City Ipoh waktu siang dan malam.


CAMERON HIGHLANDS
Sebenarnya pada awal nya tak merancang pun nak pergi sini. Pagi tu tetiba kakak kejut suruh siap-siap turun sarapan lepas tu nak gerak pergi Cameron Highlands sebelum balik Penang. Baru aku feeling nak tidur lamo sikit dalam bilik ekon kat situ lepas Subuh. Dah terbantot. Aiseh. Potong betol la kakak ai ni. Hehe. Maka kami pun bersiap-siap la. Lepas dah sarapan dan check-out terus gerak pergi Cameron Highlands.


Sepanjang perjalanan 'memanjat' jalan ke puncak tu aku tidur je. Sebab aku kompom kalau berjaga, aku akan mengeluarkan segala isi perut yang ada. Rugi la sarapan macam-macam kat hotel tadi. Jadi aku tak dapat la menikmati panorama sepanjang perjalanan. Jaga-jaga je dah sampai kat atas. Haha. Tak kesah sangat pun sebab dah banyak kali pergi sana. Kali ni pergi saje nak bawak mak je.


Kat situ kami singgah beli sayur-sayuran segar yang murah nak mati. Lepas tu pergi singgah kat Rose Valley.  Kakak teringin nak pergi. Kemahuan ibu nandung ni memang kena turutkan je. Kang kempunan pulak baby dalam perot. Eh? Macam takde kaitan pulak. Hehe. Lepas dah puas bergambar kat Rose Valley tu kami pun bertolak balik. Macam masa pergi tadi, time balik pun aku lena jugak. Sedar-sedar dah sampai kat RnR Bukit Gantang. Tido je kerja aku. Hoho.





Itulah cerita cuti-cuti kali ni. Next time tak tahu bile lagi dapat pergi bercuti dengan famili kakak cam gini. Maklum la dah nak tukar status dah aku ni ha. Pastu kena duduk jauh dengan famili. Sob sob. Apakan daya. Mengikut kehendak suami. Aiseh. Hehe. Tapi takpe. Ada rezeki boleh reunion adik-beradik cuti kat mana-mana. Mesti seronot. Kan?



Bisik-bisik :: Malam Khamis ni nak balik kampung. Yahooo! Boleh jumpa encik CH. Rindu sangat. Eceh. :P


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 16 June 2013

~ Cuti 2013 : Tiga Destinasi di Kedah ~



Assalamualaikum. Hai!


Hari Rabu tempoh hari aku monteng kerja. Hehe. Tak la. Gile ko nak monteng kerja sesuka hati? Sebenarnya aku sengaja ambil cuti sebab nak pergi pejabat agama. Ada urusan sikit. Nak 'jejak kasih' balik sijil nikah mak dengan arwah abah. Yang asal dah hilang entah celah mana tak tahu dah. Mak ai ni memang jenis 'mengemas'. Rasanya dia dah terbakarkan dengan dokumen-dokumen simpanan arwah abah 14 tahun dulu lepas arwah meninggal gamaknya. Hai la emak kecintaanku.


Eh? Tak nak la cerita pasal urusan kat pejabat agama tu. Yang tu nanti masuk dalam entri wedding preparation. Ni nak cerita pasal pengalaman pergi melawat tempat best lepas buat urusan 'jejak kasih' yang tak boleh selesai hari tu jugak. Ada tiga tempat kami pergi. Eh? Kenapa KAMI pulak? Sebenarnya aku pergi dengan famili kakak dan mak. Minta tolong kakak bawa pergi pejabat agama. Lepas tu aku ngekor terus la dia pi berjalan. Husband kakak balik bercuti. Tu yang boleh berjalan makan angin. Hehe.


LADANG ANGGUR TASIK BERIS
Ini destinasi pertama kami. Lama dah ngidam nak pergi ladang anggur. Asyik dengar cerita orang je. Teringin jugak nak jejakkan kaki. Akhirnya, kami sampai jugak kat ladang anggur. Tapi yang dekat Sik, Kedah. Dulu pernah merancang nak pergi ladang anggur kat Perlis nun. Tapi jauh gilos. Memang tak sampai-sampai la. Haha. Sampai yang kat Sik, Kedah ni pun dah kira orait la. 


Kami sampai kat situ dalam tengahari buta. Panas nauzubillah. Keh3. Takde siapa suruh pergi tengahari buta. Kami yang buat kerja gila nak pergi. Hadap je la. Masa nak cari tempat ni, rasa macam jauh gila nak sampai. Tapi masa nak balik tu rasa macam cepat pulak. Takde pengunjung lain pun masa kami sampai. Kami je sekeluarga. Haha. Heaven gila!


Tapi sayangnya anggur dah tak banyak. Dah kena kutip agaknya. Ada pun cinonet je. Rasa macam tak berbaloi jugak sebab masuk dah la kena bayar RM4 sekepala. Tapi sikit je pemandangan anggur yang terjuntai. Tak puas hati betol! Apakan daya. Bergambar je la dengan anggur yang ada sikit tu. Boleh la. Nasib baik la pemandangan kat sekitar ladang tu cantik gila. Terubat jugak hati ni. Ecewah! Tapi serius. Memang cantik sangat jeti kat tasik berdekatan ladang tu. Kalau tangkap gambar kawen mesti cantik. Hehe. Jom la layan gambar pulak.




Kemain lagi budak kecit si Iqbal ni. Haha.

Kemain mak sedara dia berlakon. Haha!

Berlakon lagi! :P


RUMAH KELAHIRAN TUN DR. MAHATHIR
Selesai lawatan kat ladang anggur, kami lajak pergi Alor Setar pulak. Destinasi seterusnya yang dituju ialah Rumah Kelahiran Tun Dr. Mahathir. Saje je pergi buat lawatan sambil belajar kat sana. Pernah lalu tapi tak pernah nak singgah. Kali ni dah alang-alang ade kat Alor Setar lajak je la pergi situ. Best jugak tahu sejarah latar belakang seorang mantan pemimpin negara Malaysia ni satu masa dulu. Sangat menarik sejarah hidup beliau dari kecik. Dari pemerhatian aku, beliau memang seorang yang layak menjadi pemimpin. Sangat ada kredibiliti. Dan ya. Aku memang hormat beliau. 


Rumah ni sangat antik. Rekabentuk dan isi kat dalamnya semua antik-antik belaka dan ada sentimental value tersendiri. Jangan tak percaya, setiap pelusuk rumah tu yang boleh dijelajah aku jelajah sampai habes. Semua papan penerangan yang ada pun, semua aku baca. Mak, kakak, abang ipar dengan iqbal dah habes lawat satu rumah, aku tak habes-habes lagi. Menghayati kononnya. Padahal membaca tu super duper lembab sebenarnya. Belek sungguh-sungguh. Kui3. Ni nak habaq mai. Tun M sangat hensem masa muda!  Kemain lagi aku membelek gambar beliau. Haha.


Kat dalam rumah ni tak boleh tangkap gambar. Dah ada signboard warning jangan ambik gambar. Siap ada cctv lagi woi. Jadi memang takde la aku ambik gambar. Aku ni skema weh. Kalau dah kata tak boleh, memang la aku tak buat. Tapi kat luar kawasan rumah tu ada la aku ambik gambar sikit-sikit. Nah layan gambar yang ada.


Kat pintu pagar masuk. 

Kat tangga nak naik ke rumah. Aku snap pic ni sebab tertarik dengan tempayan untuk basuh kaki tu. Unik sangat!


Bergambar kat beskal tua kesayangan Tun M. Awat mata cheq macam juling ayaq ni? Haha.


PEKAN RABU ALOR SETAR
Ini sebenarnya destinasi utama kami pergi kat Alor Setar. Tapi menyinggah kat tempat lain dulu. Hehe. Kakak yang beria nak pergi sini. Nak cari baju raya untuk suami dia. Tapi takde yang dia berkenan. Sebab takde baju melayu yang menepati tema Hari Raya depa sekeluarga. 


Aku pun ada ambik kesempatan cari sampin encik CH untuk majlis bertandang nanti. Semua kedai aku jelajah. Tapi susah betul nak ngam dengan citarasa aku. Sampai mak kata.."Cerewet betoi hang nih!". Kui3. Jenguk kedai tu jenguk kedai ni, akhirnya aku jumpa jugak la yang berkenan di hati. Aku jugak la yang perabih duit kat situ merembat kain sampin songket untuk encik CH. Haha.


Itulah tiga tempat yang kami pergi hari tu. Seronok jugak pergi berjalan bukan time cuti sekolah dan cuti hujung minggu. Tak berapa nak sesak dengan pengunjung. Best! Cuti hujung minggu ni pulak kami berjalan ke Ipoh. Nanti aku cerita kat entri seterusnya pulak wokay!



Bisik-bisik :: Sementara masih bujang ni, dapat la ikut famili kakak pergi bercuti. Ada orang belanje. Hehe.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Tuesday, 11 June 2013

~ Wedding DIY Project : Guestbook ~



Assaalamualaikum. Hai!


Memandangkan dah tinggal lagi 80 hari sebelum majlis, maka aku telah pun mula memaksa diri sendiri untuk menjadi rajin tahap super untuk projek DIY. Dalam kepala hotak berkarat aku ni, dah macam-macam yang aku fikirkan untuk DIY itu ini. Lama dah sebenarnya aku buat wishlist nak DIY untuk wedding sendiri ni. Tapi nak mula tu memang pemalas tahap gaban. Buat kerja macam siput. Selagi tak kena ketuk selagi tu la buat donooo je. Mak dengan kakak aku hari-hari berleter. Kadang-kadang rasa macam yayik telinga aku ni dah tebal melampau sebab hari-hari kena leter. Kui3.


Jadi untuk projek DIY yang pertama, aku mulakan dengan GUESTBOOK. Alang-alang tengah rajin nak mendesign, sambil-sambil design blog customer, aku design sekali la untuk guestbook. Hasilnya sangatlah memuaskan hati sebab aku yang design sendiri. Hehe. Encik CH pun puas hati bila aku MMS gambar guestbook yang telah terhasil. Yang penting die kata "Lawo Sayang...". Memang gembira tak terhingga la aku. Rasa macam nak lompat-lompat bintang sampai kurus. Haha.


Aku ambil 2 malam je untuk siapkan. Malam pertama design. Malam kedua printing. Hari ni tinggal nak pergi binding je. Yeay! Nak tengok hasilnya? Nah. Belek la sampai juling bijik mata korang. Hehe.


Proses men 'design' sedang berlangsung ketika itu.


Hasilnya setelah siap di cetak. Omeiiii nye! *puji hasil kerja sendiri* Hoho.


Nah tengok beso sket cover luar. Santek tak kite buat? :P

Semua adalah hasil tangan kayu aku yang super duper megik ini. Hehe. Dari design isi dalam sampai la ke cover die. Kos nak buat ni pun murah saje. Berbaloi-baloi. Yang penting sangat puas hati la. Kalau tempah kat orang belum tentu lagi aku akan berpuas hati sebabnya aku ni CEREWET TAHAP TERTINGGI. Memang elok sangat la aku buat je sendiri. Yang penting jimat! Kena rajin je. Bile rajin kejap je dah siapnye ha.


Berikut aku kongsikan bahan-bahan dan kos yang aku gunakan untuk buat guestbook ini.

  • A4 colour paper 80gsm (100pink + 50grey) = RM 9.60
  • 1 keping card paper (untuk cover dalam) = RM 0.50
  • Ring file (untuk cover luar) = RM 3.20
  • Nest wrapper = FREE (pembalut hadiah frame yang fair and lovely bagi masa event SIMBS)
  • Sekeping doily paper = FREE (ready stock)
  • Riben = FREE (ready stock)
  • Hiasan = FREE (kerongsang yang dah tak pakai)
  • Gam UHU = RM 4.10

Sekarang cuma kos binding je tak pasti lagi berapa. Aku nak buat binding yang besi bebulat macam kat buku nota yang hard cover tu. Omei sikit. Hehe. Mungkin dalam RM10 la kot aku budget. Mungkin jugak kurang. *update : kos binding dapat free..tuan kedai sponsor..hehe..hepi melampau! Jadi total perbelanjaan yang aku spend untuk buat guestbook ni  tak sampai RM20 pun. Yeay!


Memang puas hati buat sendiri. Haa..ade ke yang berminat nak upah aku? Kompom korang puas hati. Sebab aku kan cerewet. Mesti la nak hasil kerja tu cantik je. Ecewah. Aaa sudah. Nak ambil upah buat guestbook pulak ke cik Shahada oi? Hak3. Lega dah siap satu DIY. Lepas ni nak buat kad pulak. Kad  sonang je. Printing je atas kad ready made. Hoho. Pasal kad next entry pulak la ye bila aku dah buat.



Bisik-bisik : Seronok sebenarnya DIY ni. Boleh tunjuk skill terhebat yang ada dalam diri. Eceh! :P


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Saturday, 8 June 2013

~ 'Kak Long' dah Kahwin. Yeay! ~



Assalamualaikum. Hai!


Asyik update pasal portfolio je kan aku ni? Mesti korang meluat nak baca. Haha. Kali ni tak update pasal portfolio lagi. Nak update pasal kahwin-kahwin pulak. Ehhhh..bukan kahwin aku la. Aku nanti-nanti baru boleh update. Ihiks. Ni majlis kahwin besfren aku. Besfren masa aku belajar kat UMS dulu. Senior tak sama course. Kami adalah housemate. Dulu aku pernah update pasal majlis pertunangan die yang aku tak berkesempatan join sebab pergi lambat tapi dapat merasa nasik ambeng kat rumah tunang die.


Oh ya! Besfren aku ni orang Johor. Disebabkan dah berkali-kali merasa suasana majlis kahwin kat Johor jadi rasanya macam malas pulak nak ulang tulis pengalaman. Haha. Pemalas betul! Ye la. 3 kali dah merasa termasuk yang kali ni. First time masa wedding Puan Salmiah. Second masa wedding Puan Miza. Dan kali ni untuk wedding Puan Majaddatul pulak. Sama je. Malam nikah lepas tu ada berinai. Esoknya hari kenduri ada bersanding. Macam kenduri kahwin orang lain jugak la. 


Sebenarnya Puan Majaddatul ni adalah 'kaklong' LIC Crew. Nak tahu apa tu LIC Crew? Sila baca entri pasal wedding Puan Miza yang aku kasi link kat perenggan atas tadi. Yeay! Akhirnya Maja dah kawen! Konon nak kawen lepas aku. Lepas tu potong trip pulak. Cehhhh...Ini semua poyo! Bhahaha. Rezeki ko la Maja, kawen dulu dari aku. Aku menyusul pulak lepas ni eh. Jangan lupa datang wedding aku pulak tau! Hehe.


Malas dah nak berleter panjang. Korang tatap le gambar yang berkoyan-koyan aku nak share ni. Banyak sangat gambar sweet. Rasa macam nak tempek semua. Haha. Biar gambar yang menceritakan semuanya. Jom cuci mata!


Persalinan pengantin yang sangat super duper gojes. Pandai Puan Maja kite pilih baju. 
Mabeles sangat!


Selepas selesai majlis akad. Aku snap semua ni pakai henpon cap ayam aku. Cantik pulak. Sweet sangat moment masa ni. (^_^)


Pasangan pengantin dalam semua persalinan. (^_^)


Bergambar kenangan bersama adik beradik dan ahli keluarga sebelah pengantin perempuan.


WE ARE BESTFRIENDS!
Dua orang lagi takde dalam gambar. 


Dayang-dayang pengantin yang pantang jumpa kamera. Haha!


Sesi outdoor. Dua gambar di bawah hasil bidikan kamera Puan Zafirah Majid [SeniKu].
Cantik kan?


Tuan belog yang comot dengan pengantin yang super duper gojes. (^_^)


Dah 5 ahli kumpulan besfren kami yang kawen. Tinggallah lagi 4 orang termasuk aku. Tapi takpe. Lepas ni turn aku pulak. Hoho. Yang lagi 3 orang tu tak tahu bila pulak turn masing-masing. InsyaAllah ada la tu nanti. Wana, Dak Yan dan Izat jangan sedih-sedih tau. Lepas turn Sha, korang punya turn pulak. Doa banyak-banyak semoga dipertemukan dengan jodoh yang baik dan dipermudahkan jalan ke arah itu. Kami yang lain pun akan sentiasa doakan korang bertiga. Jangan putus berharap pada Allah.


Buat Puan Majaddatul, TAHNIAH sahabat. Alhamdulillah. Segalanya telah dipermudahkan. Happy sangat tengok ko dah bertemu jodoh. Dapat suami yang sepadan dengan ko. Encik Zalal, sila jaga besfren saya ni baik-baik ye. Selamat Pengantin Baru buat kalian berdua. Semoga ikatan suami isteri yang telah terjalin sentiasa dirahmati dan diberkati Allah, berkekalan sehingga ke akhir hayat dan berpanjangan sehingga ke syurga hendaknya. Semoga dikurniakan anak-anak yang soleh solehah dan juga menjadi keluarga yang sakinah. InsyaAllah.



Bisik-bisik :: Sila bookmark siap-siap dalam kalender tarikh kawen aku pulak tau! Ehehe. (^_^)


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)





 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com