Wednesday, 28 November 2012

~'Kata-kata Hikmat' Yang Diterima~



Assalamualaikum. Hai!


Diam tak diam dah sebulan rupanya aku bergelar tunangan orang. Huahuahua. Macam tak percaya pun ade. Dah sebulan wei! Apa perasaan? Errr...entah la. Tak tahu nak gambarkan macam mana. Rasanya eksaited tu dok ada lagi ni. Ceaaaaa..gedik nak mampos pompuan ni. Huhu. (-_-")


Entri untuk rebiu majlis pertunangan aku hari tu pun masih tertangguh lagi kan? Baru rebiu pasal mini pelamin. Punya pemalas nak update. Nanti la aku sambung ye. Ada lagi beberapa part nak review. Hantaran, doorgift, mekap, photographer dan beberapa part lagi. Haishh..banyak jugak tu. Nak kongsikan jugak dengan korang. Tak kire! Lantak la basi pun. Haha. 


Bukannye nak menunjuk ke apa. Cumanya nak berkongsi pengalaman manis dalam diari hidup aku je. Lagipun sebab majlis pertunangan aku hari tu adalah majlis kecik-kecik je. Semua adalah sendirian berhad. Handle sendiri dan famili je terlibat atur semua tanpa melibatkan orang luar kecuali mekap dan masak-masak. Mana tahu boleh jadi panduan kat orang lain pulak. Tu yang nak kongsi tu. Hehe.


Ni apa ni setiap perenggan dok huhu, haha, hehe je aku ni. :P


The flowers and the ring. (^_^)


Sebenarnya nak kongsi dengan korang something ni. Lepas-lepas dah tunang ni kan, macam-macam je la 'kata-kata hikmat' yang aku dapat. Betoi wei. Setiap tindak tanduk aku kan, mesti ada disertai dengan 'kata-kata hikmat' dari orang di sekeliling aku terutamanya famili tercinta. Contohnya macam situasi-situasi seperti di bawah  ni.


Bila aku merancang nak pergi holiday kat mana-mana.

Mak :: Ni nak pergi berjalan ni dah bagitau kat Tun ke belum? Awak tu dah jadi tunang orang. Nak pergi mana-mana tu bagitau la kat die.

** Errr..kena bagitau eh? Ekeke. Risau je mak aku ni. Aku pergi mana-mana memang akan repot kat encik CH punye la. Kang die membebel lagi hebat dari mak aku kalau tak bagitau. Naya!


Masa aku bercuti panjang pergi Johor tempoh hari.

Kakak :: Amboi tunangan orang ni, bergalak sakan die eh.

** Errr..jadi tunang orang dah tak boleh eh nak bergalak dengan kengkawan? Boleh la. Saje je tau kakak aku ni. Jeles le tu kite boleh berjimba dengan kengkawan kite lagi untuk menikmati zaman bujang yang tinggal sipi-sipi je ni. Hehe.


Bila ada kawan lelaki ajak keluar.

Mak :: Jangan mengada nak keluar. Awak tu tunang orang. Kang jadi fitnah. Nak keluar bawak mak takpe!

** Hehe..kemaen risau mak aku masa aku mention kat die bila ada kawan lelaki ajak aku keluar. Jangan risau mak. Anak mu ni memang takkan keluar punye la berdua-duaan dengan lelaki lain. Lagi-lagi tak dapat izin mak dan encik CH. Memang takkan keluar. Sebelum ni pun takdenye aku keluar berdua dengan kawan-kawan lelaki even encik CH kenal dorang. Kalau ada keluar pun, mesti aku bawak teman. Selalunya kazen aku la yang aku usung. Kalau dorang tak bagi aku bawak teman, memang harap maaf la. Aku takkan keluar. 


Time nak pergi kerja.

Mak :: Hati-hati bawak moto tu. Jangan laju-laju. Awak tu darah manis.

** Err..bila dah kena warning cenggitu otomatik terus jadi gadis ayu bawak moto pelan kemaen. Dulu dari rumah nak pegi tempat kerja dalam masa 30 minit pecut boleh sampai. Sekarang 50 minit hoi..Seloooooo sangat! Huhu.


Itu antaranye la. Banyak lagi kalau nak ikutkan. Haha. Tadi pun masa pergi lawat rumah yang tak siap-siap lagi di'renovate' tu, tangan aku terhiris kat besi postbox dan berdarah masa aku jolok tangan nak gagau cari surat. Tetiba mak cakap, 'Haaaa..tu la maknanye orang darah manissss..' Aku pun terus blur. Haha!



Bisik-bisik :: Tetibe rasa macam nak try rasa darah sendiri manis ke idak. Kui3. :P


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Tuesday, 27 November 2012

~PORTFOLIO :: Belog Puan Izmierah @ Chugie~



Assalamualaikum. Hai!


Sebelum mata melabuhkan tirai, aku nak update belog kejap la dengan portfolio design untuk belog customer yang terkini. Lama sangat dah tak update hasil kerja aku kan? Sebenarnya job tu dapat berlonggok. Cumanya selow sikit nak siapkan sebab ada kekangan yang tak dapat dielakkan. Biasa la. Aku manusia biasa jugak. Masa yang ada perlu jugak diperuntukkan untuk beberapa benda macam kerja, hal keluarga dan sebagainya. Kekadang idea pun pandai nak nyorokkan diri dia sampai aku jadi blur nak design camno. Hehe.


Lagipun aku cuma dapat buat kerja design ni waktu malam dan hari cuti je. Uhuhu. Kekadang kan, ada jugak terfikir nak berhenti kerja opis yang sekarang ni dan fokus kat bisnes design ni. Tapi sayang la pulak nak tinggalkan sebab memang aku suka kerja aku tu. Lagipun aku buat job design ni part-time je. Berapa je la yang aku dapat sebulan. Sekarang ni aku memang memerlukan duit. Maklum la dah dalam fasa merancang hari bahagia. Ongkos banyak nak pakai. Jadinya pasrah je la dengan keadaan sekarang. Kena pandai-pandai bahagikan masa je la. Amboi...panjang berjela pulak aku berleter. Ekeke.


Ok la. Meh belek hasil kerja aku yang terbaru. Ini adalah first time aku design belog dengan doodle character. Customer ni yang request. Jadi aku pun cabar la diri aku untuk accept job ni dan hasilkan doodle sendiri. Tak sangka menjadi jugak doodle aku. Boleh la pasni aku offer design belog dengan doodle character. Alhamdulillah. Berseni lagi tangan aku yang kayu ni nak melukis. Huehuehue. Berikut adalah screenshot belog tersebut.




Screenshot ni tak menyeluruh sebab aku cut bagi pendek sikit. Kalau korang nak tengok full design, sila ringan-ringan jari kelik link berikut [Belog Puan Iezmierah]. Pakej design adalah macam kebiasaan iaitu full template yang dilengkapi dengan design header, footer, widget icon, signature dan pembelekan coding. Alhamdulillah. Akhirnya berjaya juga aku siapkan belog ni. Harapnya tuan belog puas hati dengan hasil kerja aku ni.


Bersyukur sangat sebab selama buat bisnes design ni aku dapat semua customer yang memahami dan baik-baik belaka. Takde la push aku sangat. Aku diberikan kelonggaran dan kepercayaan oleh dorang untuk hasilkan design yang terbaik untuk dorang. Ambil la masa sikit pun takpe janji hasil memuaskan hati. Terima kasih buat semua customer. Ini yang buat sayang lebih ni. Hehe. Setakat ni tak pernah lagi deal dengan customer yang kekwat. Alhamdulillah.


Ada lagi 2 belog sedang menunggu giliran. Harapnya dorang sedia menanti dengan penuh kesabaran. Tunggu ye. Lepas ni belog anda pula akan digodek-godek oleh tangan sakti ku ini. Buat yang tempah header belog dan multimedia presentation tu pun harap bersabar ye. Mekaseh! (^_^)



Bisik-bisik :: Rezeki lepas tunang gamaknye ni. Grab je yang mana termampu. Semoga dipermudahkan dan diberkati Allah. InsyaAllah.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Friday, 16 November 2012

~First Time Pekena Nasi Ambeng..~



Assalamualaikum. Hai!


Aku sekarang ni tengah bercuti panjang. Maklumla, minggu ni kan cuti selang-selang sebab raye deepavali dengan awal muharram. Jadinye aku ambil la cuti hari senin, rabu dengan jumaat. Cuti aku berlambak lagi wei. Yang tahun lepas pun tak habes lagi ambik. Jadi marilah memanfaatkan cuti yang masih lagi berbaki. Rugi je tak ambik. Nak jadi pekerja contoh pun beragak la sikit kan. Kalau cuti tu boleh tukar claim duit takpe jugak. Huehuehue.


Sekarang ni aku ada kat Johor rumah besfren. Sebabkan cuti panjang, maka kaki aku pun panjang je la nak merayap jejauh. Lagipun sebenarnye memang dah merancang nak ke sini. Sepatutnya Khamis hari tu lagi dah gerak. Tapi sebab tuntutan kerja dan ada hal famili, aku korbankan je la perancangan awal aku tu. Tak dapat la aku join konvoi nak pergi majlis tunang besfren aku ni sabtu lepas. Ye la kan. Aku hanya mampu merancang. Yang menentukan jadik ke idak perancangan aku tu tentulah Allah, Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Walaupun tak dapat join majlis pertunangan besfren aku nih, tapi aku dapat la jugak mengekor die pergi rumah tunang die untuk majlis cukur jambul anak sedara tunangnye tu hari Selasa yang lalu. Dan disinilah sejarah terlakar. First time aku makan dalam dulang besor wei. First time jugak le aku makan nasi ambeng yang gelemer di kalangan orang Jawa. Walaupun aku ade la sikit darah keturunan jawa dari arwah datok aku. Tapi takde pengalaman merasa benda ni semua sebab tak dibesarkan dalam suasana itu. First time ni wei! Haha. Jakun nau cik sha korang nih. (-_-")



Kemaen lagi cik sha korang posing. Siap lentok-lentok kepale kat orang sebelah. Padahal bila makan tak angkat kepala [merujuk kepada tangan yang masih di dalam dulang]. Berlakon betol! Pantang nampak kamera. Haha.



Cenggini rupanya nasi ambeng. Dalam satu dulang tu ada macam-macam makanan. Yang aku ingat ada nasi, bihun, kerabu pucuk ubi [sedap!], serunding [sedap jugak!], sayur campur, ikan kering, ulam timun dan ayam masak kicap. Cara makan nye aku tak tahu. Hentam je melantak masa tu. Asal masuk perot. Haha. Katanye kena gaul-gaulkan semua macam makan nasik kerabu. Aku tak reti sebab dalam dulang besar. Jadinye aku cubit-cubit sikit macam makan biasa tu je. Kui3.



Kalau tengok portion makanan dalam dulang tu kompom la tak boleh habes time tu jugak. Gile hape nak habeskan. Kot ye pun kebulur, tak berhagak-hagak. Buat malu je kat orang lain. Rupanya, kalau tak habes, kena tapau dalam palestik kendian bawak balik. Besfren aku cakap die lebih kurang macam 'berkat' la. 'Berkat' tu maksudnya bekalan makanan dari tuan rumah untuk tetamu. Cenggitu la lebih kurang maksudnye kot. Ohhh..baru la aku tau. Patut la ada disediakan palestik masa dorang hantar dulang makanan tu. Hehe.



Itulah pengalaman aku kali pertama makan nasi ambeng. Walaupun nampak sedikit jakun di situ sebab itu pun nak tulis dalam belog, lantakkan je. Haha. First time kot aku merasa pergi kenduri pastu makan dalam dulang. Mesti la nak share pengalaman. Kui3.




Bisik-bisik :: Selamat tahun baru dan salam Maal Hijrah 1434H buat semua pembaca Belog Riesha Ariesha. Semoga tahun baru ini diberikan kita peluang untuk terus menambahkan amal dan beribadat. Semoga kita semua sentiasa dirahmati Allah hendaknya. InsyaAllah.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 11 November 2012

~Oi..mata ketumbit! Suka mengintai eh?~



Assalamualaikum. Hai!


Dulu kan masa aku kecik-kecik, mata aku selalu naik ketumbit. Kalau pergi sekolah dengan mata ketumbit mesti kengkawan ejek-ejek kata aku skodeng orang berak. Cit! Kurang ajaran betol. Haha. Ingat aku ni spesis pengskodeng ke hape. Sabo je la. (-_-")


Tapi memang aku kerap sangat kena ketumbit. Bile nak jadi ketumbit tu je, mesti mata aku jadi gatal-gatal kemerahan pada malamnye. Pastu mak aku bile tengok mata aku merah-merah gitu, die boleh pulak cakap, "hang sakit mata, aku sakit pungkoq!" kononnya takmau berjangkit sakit mata. Ntah petua mana la mak aku dapat tuh. Pelik-pelik nau. Haha.


Padahal mata aku merah tu bukan sebab aku nak jadi sakit mata pun. Bangun pagi esoknya, mata aku takleh nak bukak wei! Melekat-lekat dengan tahik mata berkeping-keping. Rupanya mata aku nak jadi ketumbit. Bengkak sebelah mata naik macam bisul kat bahagian akar bulu mata. Selalunya mata belah kanan aku suka naik ketumbit tu.


Kesian kat aku. Akibat dari kekerapan ketumbit naik mata masa aku kekecit dulu, sekarang ni aku mengalami sedikit 'kecacatan' kat mata belah kanan. Bulu mata kat belah mata kanan aku tak cukup wei! Ada bahagian macam satu kawasan tu takde bulu mata. Maknanya bulu mata aku ni berjarang la. Sedih! 


Mana boleh tumbuh balik oi. Kalau bulu mata gugur macam kebiasaan tu yang korang suka cakap 'gugur tanda orang rindu' tu lain la. Memang la boleh tumbuh balik. Ni sebab kesan ketumbit. Takde naik balik pun bulu mata aku kat bekas kawasan ketumbit tu. Huhu. Tapi nasib baik la bulu mata aku lentik. Boleh la kaver sikit 'kecacatan' itu. Eceh! 


Dari pembacaan aku, ada beberapa faktor yang boleh mengakibatkan mata naik ketumbit ni. Yang pastinya aku masa kecik-kecit selalu kena ketumbit mungkin sebab kurang vitamin. Memang kot. Sebab dulu aku keding gila macam tak cukup zat je. Haha. Komfom la!




Bila naik ketumbit tu, bermacam-macam la petua yang aku dapat dari mak. Memang ada setengahnye pelik-pelik je. Tapi takde la aku ikut yang pelik-pelik tu. Tak kuasa mak nyah! Gelis kot. Aku ikut petua yang aku rasa relevan je. Ni antara petua-petua yang mak aku share dulu. Tak tahu la mana dia dapat.

Ikat benang hitam kat jari manis
Ini yang selalu aku buat bile kena ketumbit. Ambil benang hitam ikat kat jari manis. Masa nak ikat tu baca selawat tiga kali. Selalu mak aku la yang ikatkan.

Sapu dengan bawang putih
Ini kekadang je aku buat. Pedih oi tenyeh bawang putih kat ketumbit tu walaupun tak masuk mata. Dah la pedih, pastu rasa macam panas-panas je. Tak tahan. Memang jarang buat.

Sapu dengan 'air mawar'. Euwwww..
Errr..'air mawar' tu maksudnye air cingcing sendiri. Eyark! Katanya masa kite cincing, sua jari sket kat pancutan air cingcing tu, pastu bila hujung jari dah terkena air cingcing terus sapu kat bahagian ketumbit tu. Ntah celah mana la datang petua ni. Aku tak pernah buat yang ni. Gelis sangat. Uweekkk. Bukan ke lagi kuman nanti. Dah la mata ketumbit tu akibat keradangan kuman. Lagi nak tambah kuman. Pelik nau!


Itulah antara petuanya. Yang aku tahu la dari mak aku. Ke ada petua lain yang korang tahu? Share la sikit. Hehe. Sejak aku naik sekolah menengah aku dah tak kena dah mata ketumbit sampai la sekarang. Masa sekolah rendah je selalu jadi tu. Alhamdulillah. Siapa antara korang pernah jadi ketumbit?


Kenapa aku tiba-tiba nak tulis pasal ketumbit ni? Sebab tempoh hari masa kawan aku datang rumah, die tegur kenapa anak sedara aku ikat benang hitam kat kaki. Kena gangguan ke? Katanye mesti kitorang jumpa bomoh pastu bomoh suruh ikat benang hitam. Haha. Nak tergelak je aku. Kitorang memang tak percaya bomoh-bomoh ni. Maaf la. Kalau sakit pun sebab gangguan cari ustaz je.


Jadi aku pun explain la kat die kenapa kaki anak sedara aku tu ade benang hitam. Sebenarnya anak sedara aku tu mata jadi ketumbit. Tapi nak ikat benang hitam kat jari manis die memang tak boleh la. Die tu buas gila. Jadi solution nye ikat je kat pergelangan kaki. Mujarab jugak. Cepat je ketumbit die surut. Itu lah sebabnye. Baru die tahu itu sebenarnye petua orang lama kalau mata naik ketumbit.


Memang la kita tak boleh percaya yang benang hitam tu berkuasa. Gila ke hape. Ingat sikit yang kita ni ada agama. Kita kena yakin yang sebenarnye Allah yang sembuhkan. Allah adalah Maha Penyembuh segala penyakit dengan kehendakNya. Itu hanyalah sekadar ikhtiar. Macam kita sakit, kita jumpa doktor dan makan ubat la. Ok?



Bisik-bisik :: Janganlah dimomokkan mitos mata naik ketumbit sebab skodeng orang berak/mandi. Itu adalah tak betol ye. Nonsense! :P


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Friday, 9 November 2012

~Review My E-Day #1 :: Mini Pelamin~



Assalamualaikum. Hai!


Seperti yang dijanjikan, entri review sempena majlis pertunangan aku hari tu bermula dengan entri ini. Harap bertabah. Bakal ada beberapa part. Huhu. Kita mulakan dengan mini pelamin.


Buat pengetahuan korang, aku tak ambil mana-mana vendor dari butik pengantin untuk buat mini pelamin masa majlis tunang aku hari tu. Ye la, kalau butik pengantin yang datang pasang pelamin kompom-kompom la jiran-jiran tahu nanti. Dah kata tak nak kecoh-kecoh pun kan? Jadinye, buat sendiri je lah. 


Mini pelamin adalah konsep dan hasil rekaan dari kakak aku. Dia imagine dan lakarkan atas kertas. Kendian mula mencari bahan-bahan dan realisasikan idea tersebut menjadi nyata. Yang bekerja keras menyiapkan pelamin tersebut adalah aku sendiri. Huahuahua. Orang yang bertunang ni yang kena pasang pelamin sendiri. Kesian.


Tapi bukan la aku sorang. Dengan bantuan paksu dan paklang aku jugak. Sian dorang. Dah tua-tua kena jugak manjat-manjat demi anak sedara dorang yang sorang ni. Ekeke. Tapi aku la yang paling banyak memanjatnye. Ish3. Anak dara ni. Sebelum aku describe lagi dengan panjang lebar, jom belek dulu gambar mini pelamin tersebut. Kat bawah ni lah mini pelaminnye. 






Cantik tak? Rasa gojes kejap duduk kat pelamin cun tersebut masa hari tu. Hehe. Kerusi tempat duduk aku dan meja kayu tempat pasu bunga gedabak kiri kanan tu adalah props yang dah memang dah ade kat rumah. Digunapakai je. Yang tu free tak keluar duit. Yang lain-lain keluar duit la. Kebanyakan bahan-bahan kat pelamin ni adalah disponsor oleh kakak.  Bunga-bungaan, kain backdrop, bantal dan lain-lain hiasan tu semua kakak yang sponsor. 


Flower arrangement pun beliau sendiri yang gubah. Termasuk la hand bouquet yang kat tengah atas kerusi tu dan bebola bunga yang tergantung kat backdrop/dalam sangkar. Yes. Kakak aku memang terer hias bunga. Ekceli memang die ada bisnes pun ambil upah gubah bunga. Sesiapa berminat nak upah die gubah bunga nak cantikkan rumah dipersilakan. Hehe.


Alas tempat duduk kat kerusi tu mak aku yang sponsor. Beliau gigih mengait pattern tu menggunakan benang bulu kambing selama sebulan. Cantik kan? Mekaseh mak tersayang. Mak aku memang terer mengait. Dulu masa muda-muda dia rajin la ambil upah. Dah tua-tua ni dia ngait untuk hiasan lapik kat rumah je la. Yang suka rembat hasil kaitan mak adalah adik aku dengan maksu aku. Haha. 


Habes, apa yang aku sumbangkan untuk pelamin ni? Aku cuma keluarkan duit beli carpet warna kelabu bling-bling tu je sebab memang dah lama gila aku berkenan nak beli. Kui3. Hei! Bukan tu je la. Nampak tak love yang dalam frame tu. Ingat ade jual ke cenggitu? Mana ada. Itu aku gigih gubah bunga rose menggunakan reben buat kecik-kecik dalam kuantiti yang banyak. Kendian kakak aku just tampal-tampal je kat polistren berbentuk love. Maka terhasil LOVE yang cantik itu. Yes. I got the 'creative hand' also u know. Hehe.


229848_10151116328091818_1763435771_n.jpg (960×640)


Terima kasih sangat-sangat kat kakak tersayang sebab memahami taste adik dia yang sangat cerewet nak mampus ni. Haha. Sebenarnye mini pelamin tunang aku ini adalah untuk portfolio bisnes kakak aku. Sebab tu die banyak sponsor. Hehe. Sebelum-sebelum ni ada je kitorang pernah buat pelamin. Tapi tah mana hala simpan gambarnye tah. Tak jumpa. Kakak aku la. Pemalas sangat nak simpan elok-elok. Cepuk die! Haha. 


Takpe la. Kita mulakan dengan mini pelamin tunang aku ni sebagai portfolio. Glemer sket aku. Mesti la nak menumpang jugak. Sebab aku jugak yang tolong buatnye nanti kalau kakak aku dapat upah buat pelamin. Ingat die nak buat ke sorang-sorang. Aku ni pembantu die yang kreatif jugak hokay. *Nak up diri sendiri jugak tu. Haha.* 


Kalau ada yang berminat nak upah kitorang jangan malu-malu contact ok. Nak contact aku boleh [klik sini], nak terus deal dengan kakak aku pun boleh [klik sini]. Kami buat pelamin ikut camne konsep yang customer nak dan boleh kautim berapa budget korang. Setakat ni perkhidmatan hanya ditawarkan area Penang dan Seberang Perai. Orait!



Bisik-bisik :: Masa kenduri kawen aku nanti pun aku dengan kakak nak buat sendiri je pelamin. Untung ada bakat kreatif semulajadi kan? (^_^)


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Tuesday, 6 November 2012

~Jom Main Warna!~



Assalamualaikum. Hai!


Hari ahad yang lalu, aku jadi sukarelawan/urusetia untuk satu program besar julung-julung kali diadakan dekat USM. Program tu namanye 'USM Mountain Bike Challenge 2012'. Sepatutnya hanya staf USM saje yang kena jadi urusetia. Mungkin student pun boleh kot. Hanya aku je orang luar yang sesat join sekali jadi urusetia masa tu. Sebabnya paksu aku mintak tolong. Katanye dah orang lain takmo buat kerja, baik die usung anak beranak die tolong bahagian die kena urus. Haha. Aku pun dengan rela hati join je la. Saja nak cari pengalaman baru.


Paksu aku jadi ketua untuk acara Peraduan Mewarna Kanak-kanak yang diadakan sempena program tu. Jadi aku bertugas under paksu aku la. Secara bidan terjun aku jugak telah dilantik sesedap hati oleh paksu untuk jadi pengacara majlis pada pagi tu. Pengsan! Nasib baik la acara untuk kanak-kanak je. Haha. Tapi untuk kanak-kanak pun, ketaq habaq hang! Dah la ade VIP pulak tu. Kena mention nama sorang-sorang. Haiyoo. Rasa nak gugur jantung kena cakap kat depan orang ramai guna mikropon. Ntah camne la kedengaran sore aku ye masa tu. Kui3.


Satu pengalaman yang baru la bagi aku. Siyesli, itu adalah first time aku jadi pengacara majlis wei. Hentam je la labu! Kalau korang nak tahu, malam sebelum program berlangsung, aku gigih taip skrip ucapan untuk pengacara majlis nak bercakap tau. Untuk aku la. Haha. Gile nebes. Memang aku baca sebijik-sebijik apa yang aku karang dengan intonasi suara ala-ala pengacara majlis berkaliber kononnya. Wakaka. Konfiden habes. Bile dah nak tengah-tengah acara tu baru aku cakap tanpa guna skrip. Main cakap je. Spontan gitu.



~Bersemangat tengok keterujaan bebudak Cina ni mewarna. Good effort!~


Seronok tengok semangat bebudak yang join peraduan tu. Macam-macam perangai ade. Pening jugak nak layan. Dengan berlari sana sini nye masa acara belum start lagi. Bising gila. Pastu masa time cabutan bertuah, semua pakat kerumun aku masa aku tengah panggil nombor-nombor bertuah. Sabo je la. Haha. Adoi la adik-adik. 


Peraduan tu free dan terbahagi kepada 3 kategori umur sebenarnye. Kategori pertama untuk kanak-kanak umur 6-7 tahun, kategori kedua untuk kanak-kanak umur 8-10 tahun dan kategori ketiga untuk kanak-kanak umur 11-12 tahun. Ramai jugak yang join. Dalam seratus lebih bebudak. Melayu, Cina, India semua ada. 


Tapi paling buat aku kagum bila tengok semangat anak-anak Cina yang masuk peraduan ni. Siap bawak meja kerusi sendiri tau. Pehtu kaler punya la bapak besar punya bekas dorang bawak walaupun kami dah sediakan kaler. Dan ofkoz la dorang yang paling ramai menang pun. Memang patut menang dengan usaha dorang yang macam tu. Orang cakap kalau nak berjaya kena la ada usaha lebih. Betol tak?


~Keputusan Peraduan Mewarna Kanak-kanak mengikut kategori umur.~


Apa-apa pun, pengalaman jadi sukarelawan untuk program besar macam tu memang best. Walaupun aku tak tengok pun acara lumba basikal yang seramai 400++ peserta tu, tak kesah la. Tengok bebudak lagi best. Padahal sebenarnye aku segan nak tengok dorang. Seksa seksi sangat pada aku dengan outfit dorang tu. Tak sanggup nak bagi mata yang sedia ada rabun ni bertambah rabun jadi kronik. Haha.


Tahniah kepada pengajur utama peraduan lumba basikal ni iaitu Persatuan Staf Makmal USM kerana berjaya menganjurkan program besar macam ni walaupun baru pertama kali. Mungkin ada kekurangan kat mana-mana. Tapi insyaAllah boleh diperbaiki untuk masa akan datang pulak. Err..agaknya kalau aku kerja lagi sebagai Pembantu Makmal kat school bio tu mesti aku pun join persatuan ni jadi salah sorang ahli jawatankuasa. Tetiba jadi gila kuasa. Kih3.




Bisik-bisik :: Rasa nak cari lagi event yang memerlukan urusetia/sukarelawan. Macam best je pulak. Hehe.



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 4 November 2012

~Pengalaman Temuduga Kerja di Kilang Jepun~



Assalamualaikum. Hai!


Hari ni kita lari sikit dari topik tunang-tunang eh? Next entri aku sambung balik tulis pasal majlis tunang aku yang dah berlalu seminggu yang lalu itu. Bukan sebab nak expose melebih-lebih atau macam meroyan sangat perihal majlis tunang sendiri. Tapi sebab masih ada hutang nak review sesuatu. Harap dimaafkan la ye. Sekadar nak berkongsi pengalaman menguruskan sendiri beberapa perkara semasa majlis berlangsung.


Oh ye! Kalau korang nak tahu, sehari selepas majlis pertunangan aku pada hari Ahad tu, esoknya hari Isnin aku kena pergi interview. Dapat panggilan interview 4 hari sebelum majlis tunang. Uhuhu. Dah la minggu tu aku sebok dengan persiapan tunang. Tetiba dapat panggilan interview pulak. Terus kecut perot berganda-ganda. Rasa blur semacam pun ade jugak. Haha.


Kalau diikutkan, ini adalah pengalaman ketiga aku menghadiri temuduga sepanjang hidup aku ni. Ha'ah. Baru tiga kali aku merasa pergi temuduga. Kali pertama masa lepas STPM di USM untuk jawatan Pembantu Makmal. Lulus dan dapat. Ada la kerja dalam setahun. Walaupun jawatan tetap, tapi disebabkan semangat dan keinginan nak belajar di IPTA membuak-buak, aku korbankan kerja tersebut lepas dapat tawaran sambung belajar. Rugi? Tak la. Mungkin bukan rezeki aku dan itu jalan terbaik yang telah ditetapkan Allah untuk aku.


Kali kedua interview pulak adalah lepas setahun bergraduasi dan jadi penggangur terhormat yang bekerja sambilan bermacam-macam. Lulus dan dapat jugak. Kerja aku yang sekarang ni la. Pegawai Teknologi Maklumat di sebuah NGO. Sudah 2 tahun lebih berkhidmat di situ. Walaupun gaji tak segah jawatan dan komitmen kerja, tapi aku redha dan bersyukur. At least, ada rezeki aku setiap bulan nak menampung kos hidup di dunia fana ni sebelum mata terpejam. Huhu.


Bila dah 2 tahun berkhidmat di situ, ada terdetik dalam hati nak cuba peluang mencari kerja di tempat lain. Tapi takde la buat apa-apa tindakan pun lagi. Lembabs betoi. Agak macam tak bersungguh di situ. Huehuehue. Sebabnya memang dah merancang, nanti lepas dah kahwen nak cari kerja kat area Terengganu. Kena ikut suami lor. Kan dah bertunang ni, jadi tempoh sebelum majlis kahwen tu ada dalam setahun dan mungkin kurang lagi. Maka bercadang untuk bertahan kerja kat tempat sekarang ni.




Tapi tanpa diduga, mungkin rezeki nak bertunang, suatu hari aku dapat email dari Jobstreet yang mengatakan ada satu kompeni jepun request aku untuk apply job yang dorang tawarkan pada aku iaitu QS Engineer. Setelah berfikir beberapa hari dan meminta pandangan kengkawan, maka aku dengan konfidennye pun respon la request tersebut. Tup-tup keesokkannye terus dapat call dari HR Exec dorang. Tapi job position aku apply tu dorang tukar kepada IT Helpdesk Exec sebab dorang tengok aku punye resume ada tulis aku pernah ambil JLPT dan boleh kecek Jopun sikit-sikit. Rupanya dorang nak seorang IT Helpdesk Exec yang berkebolehan speaking Jepun. Erk?


Masa yang dinanti-nantikan pun tiba. Aku mintak tolong opismate yang hantarkan pergi kat kilang tu. Berdebar gila kau masa tu. Macam nak tercabut tulang sendi semua. Maklum la. Aku dah hampir lupa dah camne nak speaking Jepun. 5 tahun dah tak prektis sebab environment sekeliling tak memberikan peluang itu pada aku. Tapi buat-buat konfiden je. Haha. Lepas dah isi borang, penemuduga pun datang iaitu HR Exec yang kol aku tu. Then ada lagi 2 orang penemuduga yang datang, IT HOD dengan Assistant die (orang Jepun). Warghhhhhhhhh..terus blank bile nampak Jepun tu. (-_-")


Masa intebiu tu memang totally speaking omputih la. Berterabur habes. Aku main hentam je cakap. Sebab aku pun memang tak prektis speaking omputih setiap hari. Kekadang je. Environment kerja aku sekarang adalah lebih banyak cakap bahasa ibunda. Memang kompom la speaking omputih agak ke laut. Huhu. Dan ini adalah intebiu pertama aku menggunakan sepenuhnya bahasa omputih. Yang dulu-dulu tu intebiu dalam bahasa melayu. Pengalaman pertama yang agak mendebarkan.


Result intebiu dapat pada hari yang sama jugak. Lepas beberapa jam aku di'intebiu' dan sedang melepak-lepak kat opis, aku terima call dari dorang. Keputusannya adalah REJECTED. Huahuahua. Aku dah agak dah resultnye. Takpe. Aku seorang yang positif. Aku boleh terima rejection dengan baik. HR Exec die ada explain beberapa sebab kenapa aku tidak diterima. Antara sebabnya :
  • IT HOD sangkakan aku ni lelaki. Dia pi baca resume aku dari Jobstreet tu, nama bapak aku dulu baru nama aku. Jadinya dia fikir aku ni Mohd Fauzi. Huahuahua. Lawak! Patut masa dia masuk bilik intebiu tu nampak dia agak terkejut tengok aku.
  • Polisi kilang tu, pekerja tak dibernarkan naik motorbike pergi kerja. Masa intebiu tu dorang ada tanya aku, in case dapat job tu aku nak datang kerja naik apa. Aku dengan jujurnya jawab aku hanya ada motorbike. Terus dorang cakap, kalau nak kerja situ tak boleh naik motorbike. Hanya boleh naik kereta atau bas rapid Penang yang disediakan secara percuma. (-_-")




Itulah sebab-sebab utamanya. Mungkin ada hikmah di sebalik nya juga aku tak dapat. Lagipun tugas-tugas agak berat, memang sesuai untuk lelaki. Kebolehan aku speaking Jepun pun dah merosot teruk. Masa intebiu tu kena speaking Jepun, terkulat-kulat aku. Hehe. Kendian aku lebih selesa pergi kerja naik motor, jadi takut tak dapat nak ikut polisi dorang tu. Dan peraturan kat situ memang strict. Masa kerja tak boleh langsung jawab fon walaupun kecemasan. Hmm. 


Tapi HR Exec die offer satu lagi jawatan under die. Memang nampak die berminat dengan aku. Cumanya aku kena face lagi satu intebiu la maknanya. Tak tahu lagi bila. Sedang tunggu panggilan susulan. Kalau ada rezeki lagi, ada la aku akan dipanggil. InsyaAllah. Kalau takde pun takpe. At least, aku dah ada pengalaman temuduga di kompeni antarabangsa. Memang aku teringin sangat nak merasa. Dapat dah. Alhamdulillah.



Berdasarkan pengalaman aku ni, ada beberapa tips aku nak kongsikan la dengan korang. Bila nak intebiu kat international company ni, yang penting sekali English kena power dan fluent. Kalau company Jepun, at least kena pandai cakap Jepun sikit-sikit. Memang bagi high mark kat situ. Sensei aku pun pernah pesan dulu masa dalam kelas bahasa Jepun. Datang jangan lewat. Kena awal. Dorang mementingkan punctuality. Then, kena bersedia dengan jawapan yang berkaitan bidang kerja. Soalan memang advance tau dorang bagi sebab nak uji kita faham dan tahu tak ape skop kerja yang ditawarkan.


Intebiu dengan company macam ni selalunya rileks. Tak stress pun. Die lebih mementingkan komunikasi dua hala. Macam bersembang gitu. Takde la skema sangat. Tapi jangan la bercakap tu sampai propa habes. Biasa-biasa sudah. Then, pergi intebiu dress up jangan cincai-cincai je. Perlu kemas ok. First impression tu penting. Mana-mana intebiu pun cenggitu tau. Yang paling penting sekali ialah CONFIDENT. Itu je la yang aku nak kongsikan. Semoga ada manfaat buat korang jugak.



Bisik-bisik :: Sedang mengintai peluang kerja kat Terengganu pulak. Walaupun ada kawan dari sana cakap kat Terengganu susah nak cari kerja, rezeki kita tak tahu kan? Yang penting USAHA! Kalau takde pun, nanti aku buka je bisnes sambil jaga suami dan anak-anak. Verangan ! Hehe. :P


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Friday, 2 November 2012

~Mana tunangnya?~



Assalamualaikum. Hai!


Masih dalam mood bertunang lagi. Jadi korang semua bakal disajikan dengan entri-entri sempena majlis tunang tempoh hari lagi la maknanye. Harap bertabah. Hahaha. Untuk pengetahuan korang, majlis tunang aku tempoh hari tu sebenarnye takde sape-sape pun yang tahu pada peringkat awalnya melainkan kawan-kawan yang close dengan aku je. Sebab, memang aku taknak kecoh pun selagi majlis tak berlangsung. 


Makanya, jiran-jiran kat rumah memang takde yang tahu pun la. Memang kami jemput datang kenduri. Tapi kertas jemputan panggil datang kenduri tu hanya tertera "Majlis Kesyukuran Sempena Hari Raya Aidiladha". Aku la yang buat tu. Hahaha. Bila tiba hari nya, baru la jiran-jiran yang datang tu tahu. Rupanya kenduri kesyukuran tu bukan je sebab hari raya haji, tapi sebab aku bertunang. Keh3.


Bila baru dapat tahu tu, makcik-makcik yang datang mula la kepoh-kepoh bertanya "Mana tunangnya?" kat aku bila dorang masuk rumah nak menjenguk. Maklum la, aku ni jenis berkurung dalam rumah. Hujung minggu pun terperap je kat rumah. Kalau keluar pun dengan mak dan kakak je. Mana ade keluar dating-dating ni dengan kekaseh hati. Takde ye. Sebab kitorang kan jauh. Pastu tup-tup bertunang pulak. Mesti la dorang pelik kan? Dengan sape la pulak aku ni ha bertunang. Hehe.


Dengan mak ayah beliau dan mak saya yang kecit. :P


Tapi maaf la. Masa hari kejadian pun tunang aku takde. Die just hantar wakil iaitu famili die saja. Makanya, tak dapat la makcik-makcik tu tengok siapa tunang aku. Hehe. Rahsia la makcik. Nanti time kenduri saya boleh la makcik belek muke bakal suami saya tu ye. Hensem. Macam hero bollywood. Wakaka. Sian kat makcik-makcik tu. Korang yang rajin baca belog aku ni mesti la dah pernah tengok kan rupe tunang aku tu. Membohong sangat la kalau kata tak pernah tengok.


Sedih tak bila beliau tak datang sama dan tak boleh ambil gambar berdua? Err..aku nak tanya balik, perlu ke ambil gambar bersama dengan tunang masa majlis tunang? Tak perlu kan? So, aku takde rasa ralat pun beliau tak hadir masa majlis tu. Macam aku cakap dalam entri lepas, kehadiran seluruh ahli keluarga beliau pun dah cukup bagi aku. Aku tak kesah pun. Yang penting majlis berjalan lancar dan aku selamat bergelar tunangan beliau. Dan yang paling penting, seluruh ahli keluarga dia terima aku seadanya aku. 


Bersama adik beradik perempuan beliau yang 6 orang itu. Budak yang kecit baju hijau tu aku tak pasti pulak siapa. Sedara dorang kot. Heeee..


Lagipun kan, sepanjang 7 tahun kami kenal, boleh kire la berapa keping je gambar yang kami ambil berdua. Pastu dah la gambar skema habes. Maklum la dua-dua kayu tak reti nak posing. Haha. Kesian kat aku ye takde gambar kenangan berkepuk-kepuk dengan beliau masa bercinta? Takpe la. Tak penting pun gambar-gambar ni. Esok masa kenduri kahwen, aku dengan die snap la gambar berkoyan-koyan. Posing la camne ikut suke pun. Hoho.


Jadinya, 2 keping gambar yang tertera di atas je la yang aku ada dengan famili beliau masa majlis tunang hari tu. Gambar aku dengan adik beradik perempuan beliau dan gambar aku dengan mak ayah beliau. Gambar dengan abang-abang beliau takde la pulak. Terlupa. Hehe. Dengan beliau kompom la takde kan, dah kata tak datang. Takpe la takde kenangan bergambar dengan tunang macam orang lain pun. Cukup la 2 keping tu je. At least ade kenangan dengan famili beliau. Kan?



Bisik-bisik :: Sila bertabah wahai pembaca ku sekalian. Entri seterusnya yang bakal menyusul nanti masih ada kaitan dengan majlis tunang saya ini. Huehuehue. :P



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com