Wednesday, 22 June 2011

~Sakit itu PENGHAPUS DOSA~



Assalamualaikum. Hai!


Buat pengetahuan korang, mak aku telah dimasukkan ke wad hari Isnin lalu dan selamat dibedah tengahari semalam. Alhamdulillah sebab semuanya selamat dan berjalan dengan lancar. Aku punya la cuak gila nak mampuih bila kat opis Isnin lalu kakak aku tetiba mesej kata mak masuk hospital. Mak disahkan menghidap Apendiks oleh doktor. Apendiks agak teruk la jugak sebab doktor kata kalau bila makanan masuk je perot jadi sakit sangat-sangat tu maknanye apendiks memang dah teruk. Bila dah buat pemeriksaan memang sah mak kena apendiks. Uhuhu. 



Mak aku ni kalau saket tak reti nak bagitau kat anak-anak. Bila dah terok sangat-sangat baru dia bagitau. Memang cuak nak mampuih la kami adik beradik ni. Sape tak sayang mak wei?! Kami ni tinggal ada mak je kat dunia ni ha. Mesti ada orang cakap, "Ala..apendiks je pun. Bukan terok sangat." Siapa cakap tak terok weh? Kalau lambat bedah dan apendiks pecah, boleh bawak maut tau tak? Dah la doktor cakap apendiks mak aku agak teruk jugak. Tambah pulak mak aku dah berusia 57 tahun. Tua-tua kena bedah lagi. Agak risiko jugak tu. Risau yang amat sangat la kat hati ni ha.






Apa-apa pun alhamdulillah mak dah selamat menjalani pembedahan. Takpe la keluar duit beribu-ribu bedah kat sepital swasta pun. Janji mak selamat. Semoga mak cepat sembuh la. Lepas ni aku kena pastikan jadual pemakanan mak teratur dan mak tak boleh dah makan sebarangan ikut sedap tekak die je. Mak aku ni dah la degil. Makan memang tak jaga. Makan ikut suka dan time makan memang tak teratur. Kami adik beradik membebel kat dia pun takde maknanya die nak dengar. Tapi lepas ni dia tak boleh degil-degil lagi dah. Kalau dia degil aku babap dia. Kui3.



Terima kaseh pada kawan-kawan yang prihatin dengan keadaan mak aku. Memberikan kata-kata semangat kat aku. Mendoakan keadaan kesihatan mak aku. Mekaseh korang! Tak sangka ada jugak yang ambil berat. Ingatkan takde yang peduli pun pasal aku. Maklum le orang yang suke menyendiri dan merendah diri macam aku ni mana ade orang nak peduli sangat kan? *Bajet low-profile sangat la konon. Hek hek hek. 




Mungkin ini ujian dari Allah buat kami adik-beradik. Nak uji kaseh sayang dan keprihatinan kami pada mak. Nak bagi peringatan pada kami supaya jaga kesihatan diri. Mungkin juga ini ujian Allah untuk mak. Selalu sangat tak jaga kesihatan diri. Kan tubuh badan kita ni amanah dari Allah? Kena la jaga elok-elok kan? Apa-apa pun kami terima dan redha dengan ujian Allah ini. Lagipun sakit itu kan penghapus dosa. Mungkin Allah nak kurangkan dosa-dosa kecil yang pernah mak aku buat ke kan? Mudah-mudahan.



Bisik2 :: Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya, melainkan Allah akan mengugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang mengugurkan daun-daunnya”.  (HR. Bukhari no. 5660 dan Muslim no. 2571).

Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

21 LOVE NOTES

  1. wa...sedih farid bace...
    krim slm kat emak eh...
    alhamdulilah..
    selamat..
    tak pyh lah nk babab2..
    haha =p

    ReplyDelete
  2. semoga mak hang cepat sembuh deh....
    aku doakan selalu lepas sembahyang...

    ReplyDelete
  3. semoga ur mumm will be oke ! insyaAllah , Allah always bless her. hee :)

    ReplyDelete
  4. teringat perasaan gabra tu macam masa abah operet jantung...



    drive dari shah alam ke JB 180km/sejam tanpa henti....

    ReplyDelete
  5. Mak kita sebaya la cik sha.. apapun kita sama2 ada mak jer.. Semoga mak cik sha cpt sembuh & sihat spt biasa. Kita faham mcm mana perasaan cik sha bila mak sakit.

    ReplyDelete
  6. semoga ur mom segera sembuh.. bahaya apndiks. alhamdulillah dah selamat bedah. get well soon auntie!

    ReplyDelete
  7. Semoga cepat sembuh.. mak aku dulu pun pernah kena appendiks, tapi lepas operate dah oke..

    ReplyDelete
  8. semoga mak cik sha cepat sembuh....

    lepas ni kene pantang makan tau...

    ReplyDelete
  9. hopefully mak kamu ok, cepat sembuh

    ReplyDelete
  10. Erm... baru singgah sini.. smoga y'r mom cepat sembuh. Sentiasa bg smangat ka dia :)

    ReplyDelete
  11. semoga ibu anda cepat sembuh ye. tabahkan diri demi mak awak.

    ReplyDelete
  12. wah....mak awk ni sakit chronic appendicitis ke. Maksudnya memang dah lama dia sakit ni...

    Pape pn..syukur la sume okey kan, tak perlu nak babap. Kang kena babap blk lak...haha

    ReplyDelete
  13. semoga mak kau cpt sembuh, jaga mak kau baik2, kalau tak aku yg babab nanti ;P

    ReplyDelete
  14. semoga emak mertua sihat2 belaka oppsss terpecah rahsia kita haha amin

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah dah ok...doakan semoga mak u sembuh sepenuhnya...sayangilah selagi ada

    ReplyDelete
  16. Far8 budak baik::

    salam dah disampaikan..mak cakap wa'alaikum salam..^_^

    kekeke..babap2 manje je takpe..;p



    Frause::

    Mekaseh deh..hang memang besfren sejati aku..sayang hang..;p



    Faidhatul Arfah::

    Tenkiu dear for that doa..appreciate it so much..^_^

    ReplyDelete
  17. Zulfikar Hazri::

    Peeehhhh..laju gila bawak kereta..@_@

    Tapi risau kan bila mak bapak kita saket..jantung berdebar2 tak hengat..perasaan pon gelisah tak ketahuan hala..kan2?




    Mrs. Lekit::

    Sebaya eh mak kite? Ehehe. Boleh geng la mak kite camni kan? Dah la sama2 single.;p

    Mekaseh Abby atas doa tu..Mudah-mudahan..Aminnn..




    Alexandriana Alia::

    Tu la Sarah..Bahaya kan apendiks? Risau gila2 hari tu..Uhuhu..Tambah bile doktor kata dah pecah..T_T

    My mum say thanks for that doa..^_^

    ReplyDelete
  18. Park Air::

    Mekaseh Pa'an..alhamdulillah mak aku pun dah selamat operate..tak risau sangat dah..pasni kena make sure die jaga pemakanan dan kesihatan dia..Kalau dia degil aku babap..ahaha..




    GadisBunga::

    Mekaseh cik GB..memang nak suh mak pantang makan..kalau boleh sampai akhir hayat dia saye nak pantau pemakanan dia..;p





    Alkisah::

    Tenkiu kamu..mak kata time kaseh..^_^

    ReplyDelete
  19. abglan::

    Tenkiu singgah..insyaAllah..memang itu tanggungjawab saye skang..^_^




    Miss Sepets::

    Mekaseh miss sepets..amin..mudah-mudahan cepat la sembuh luka bedah mak..




    Khairy::

    A'a le Khairy..memang kronik pun..dah pecah..naseb baek cepat jugak p bedah..

    Alhamdulillah semuanya selamat dah..babap itu perlu..manje2 je pun..ekeke..;p

    ReplyDelete
  20. Alynn Notnot::

    Erk? Alamak! Baek lah. Aku jaga mak aku baik2. Kang ko babap aku pulak..Takmo takmo..;p




    Naz::

    Emak mertua cakap terima kaseh. Opss! Terpecah rahsia jugak. Hahaha. ;p




    Embun d tengah malam::

    Mekaseh apiz atas doa tersebut..amin..memang sayang sangat kat mak..die sorang je la yang saye ade pun..^_^

    ReplyDelete
  21. alhamdulillah semua dah selamat..

    member pernah kena apendiks memang teruk sakit tu....

    ReplyDelete

Membebel dengan penuh hemah. Terima kasih!

 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com