Tuesday, 17 August 2010

~mengimbas kenangan berpuasa di kampus dulu..~



erkkk. alhamdulillah. baru selesai berbuka. bapak pedas ayam masak merah bermadu mak aku buat. terbakar mulut aku wei. bibir dah rasa tebal macam angelina jolie. wakaka. angpa dah kenyang ke? berbuka ape hari ni? beli kat bazar Ramadhan ke masak sendiri? aku beruntung dok kat rumah dengan mak. balik je kerja mak dah siap masak dah. mekaseh mak. hehe. kalau aku dok bujang, lauk tunjuk2 kat bazar Ramadhan la gamaknye jadi pilihan. ye la. balik kerja sampai rumah pun dah pukul 6 lebih. mana sempat nak masak. kan2? alasan! hek3.



tetiba rasa rindu lak suasana berbuka puasa kat kampus. dulu masa belajar kat UMS kul 6 lebih dah buka puasa. pas dah kenyang berbuka tepon mak kat semenanjung. eksyen sket sebab dah buka awal sejam. wakaka. perangai senonoh betul. anak sape la ni. -_-"


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~





hari tu x-roomate mesej. kata die rindu time puasa kat kampus sama2 dulu. rindu masakan aku. rindu aku kejut die bangun sahur. hehe. kaksha pun rindu sama kau dayang. jom kita sambung belajar ba. kui3. x-roomate aku orang sabah. dulu aku terer la jugak sket2 cakap sabah. cik dayang ni la yang ajar. skang dah tak berapa nak reti sangat. depa cakap aku faham la. nak balas balik tersasul sasul lidah. hehe.




cik dayang=x-roomate aku dulu masa last year..junior aku ni..yang baju purple tu la..yang montel baju putih tu aku..hehe..




mek'ah ni kalau aku kejut die bangun tolong aku masak untuk sahur liat gila. asyik2 dengan 5 minit die. sampai skang aku takleh lupa. tak kesah la aku kejut bangun sahur ke bangan g kelas ke. macam tu la die. "sekejap kak! 5 minit..5 minit." takde maknanye 5 minit. kalau aku biar kang die sambung tido balik.



dulu masa study, aku masak kat hostel. tambah2 time puasa. nak jimat. hehe. berani tak aku? masak tu kat hostel. otai la konon2. siap ade semua perkakas dapur. rice cooker letrik, kuali letrik, sudip, senduk. bahan2 memasak yang tahan lama macam beras, kobis, ikan bilis, telur, garam, gula, kicap, sos. pendek kata macam2 la. hoho. tinggal takde peti ais je. bile time spotcheck kelam kabut p sorok semua menda alah tu. yang paling best tak pernah kantoi. wahaha. lagipun aku baik dengan bebudak JAKMAS dengan MPP. kalau ade spotcek depa dah roger2. ngeh3.



wat otai ni start dari 1st year lagi. ish3. tapi bukan dengan niat nak langgar peraturan pun. sebab nak berjimat la wei. makanan kat cafe mahal oo. mahu botak pale. jadi untuk berjimat kena la wat cenggitu. masak sendiri. makanan ruji dulu wajib ade telur mata lembu, sayur kobis dengan sardin. rajin sket aku masak nasi lomak. kekadang wat pajeri nenas, masak lemak cili api. malas2 aku buat je bubur kanji. memang jimat belanja.



dok merantau jauh2 masa tu kena la pandai2 urus diri sendiri. duit pinjaman yang PTPTN bagi dulu memang tak cukup kalau tak pandai manage. dulu aku memang guna duit tu je. tak minta pun wit dari mak dan kakak. masa 3rd year aku mula2 berjinak buat bisnes printing dengan format laptop. dapat la income. cukup nak tampung kehidupan aku kat sana masa tu. lebih share sket dengan encik 'cinta hati' sebab die banyak tolong aku buat bisnes format laptop tu. kira macam share partner la.



owh. kenangan betul. rindu pulak zaman belajar dulu. tapi yang paling tak leh lupe kenangan berpuasa la. merasa jugak aku berbuka awal. hehe. dulu masa kecik2 bila tengok tv yang die tayang waktu berbuka tu. aku selalu bisik dalam hati. bestnya tinggal kat sabah. boleh buka puasa awal. last2 impian jadi kenyataan bila aku dapat sambung belajar kat sana. 4 tahun lak tu. Allah tu maha mendengar kan?



bisik2:: dah seminggu kita puasa eh? cepatnye!!



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

13 LOVE NOTES

  1. mmg pengalaman berbuka di kampus sangat banyak hehe
    saya pernah berbuka macam2 menu dan bersahur dengan maggie pun pernah
    lama2 dah taubat tak nak makan maggie

    ReplyDelete
  2. Errrr.. Dulu2 rajen pi bazar, skarang dah maken dewasa masak sendiri jek kat umah ngan kawan2.. Ekeke.. Dewasa ke? Hik hik.. :p

    ReplyDelete
  3. hehe. kiut nye gua tngk gmbr.. cun2.. haaha

    ReplyDelete
  4. best lak gua bace.. gua ni blajar tak abes lg.. hoho..

    ReplyDelete
  5. betul sha!!!aku pn mcm ko gak mse kt sne.. kiki.. klu xmsk pn g bli kt bazar yg ade la lbh kurang 5 gerai.. haha.. :p

    ReplyDelete
  6. erm..sy yg baru abes study ni pn dh mula rendukan zaman kampus..mmg sgt seronok..masa tu masing2 mmg sebatang kara, so tolong menolong mcm adik beradik tu dh wajib..

    sy byk pengalaman brbuka jek dgn kawan2..sbb sy jarang sahur..kategori liat tahap otomen melawan resaksa.. (T___T)

    ReplyDelete
  7. mak lu xde kol masa sahur ke..dia tgh sahur lagi lu xboleh makan dah..kan? haha

    masa belajar dulu gua beli mknn kat param je..mmg tak pernah2 gua masak..huhu

    ReplyDelete
  8. syafrizal::
    maggie memang makanan ruji seorang student..sebab ia murah dan mudah dimasak..cuma rendam2 je dgn air panas..hehe..kan?


    DocHana::
    wahhh..sudah dewasa ye??hehe..bagus2..belajar untuk di hari muka..^_^

    ReplyDelete
  9. Hamzah::
    uik??termalu lak rasa..ngahaha..

    sabar2..tak lama lagi kau mesti grad..^_^



    ain@peanutz::
    owhh..rupenye ko la yg selalu habeskan makanan kat gerai bazar eh??hehehe..

    ReplyDelete
  10. shiMawar::
    kan2??rindu zaman kampus..zaman kerja ni berbeza sangat2..takleh nak enjoy dgn kawan2..kerja asyik tunggu je..huhu..

    mak ai..tahap liat gila nak bangun sahur ni..hehe..




    Linglung::
    time mak gua sahur gua dah sedap membuta balik la..kalau dia kol pun gua konfom tak sedar diri..haha..

    gua dulu org susah beb..duit kena jimat2..kalau salu beli mau gugur rambut gua..T_T



    Aiz::
    haha..shhhhhh..diam2..montel tu pelan2 sket sebut..wakaka..

    ReplyDelete
  11. masa kat kampuslah mule rindu masakan mak...

    ReplyDelete
  12. huhu hana kt sini buka pose sorang2 je since dok uma sewa kan. tk merasa bka psa ngn dak2 kolej. heh~

    selamat berpuasa c's. :)

    ReplyDelete

Membebel dengan penuh hemah. Terima kasih!






 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com