Wednesday, 21 July 2010

~Jangan la salahguna internet nak buat 'taik'..ish!!~

malam tadi..eh? silap2..malam semalam..ni pagi rabu dah..hehe..haa..sambung balik..malam semalam tengok berita kat tv9..laporan berita tu cakap..lepas ni, individu @ organisasi yang terlibat menjalankan perniagaan secara online perlu mendaftarkan perniagaan online depa tu..kat mana nak daftar aku tak ingat dah..tadi pun dengar gitu2 je beritanye..ni lebih kurang macam akta la jugak kot..aku tak berapa nak pasti la..tunggu je la laporan berita tu keluar dalam akhbar pulak..ngeh3..



haa..jadi maknanya, blog2 yang wat bisnes online macam jual tudung, baju, aksesori, barang keperluan wanita, kuih muih raya, kek, hantaran, bla bla bla..(banyak sangat..penat nak sebut..kui3..) pendek kata, apa saje jenis bisnes la..perlu didaftarkan..tujuannye supaya tidak berlaku salah guna platform internet untuk tujuan menipu orang lain..konon2 jual produk ni..pastu orang berminat nak beli..bank in duit..bile dah bank in duit sampai ke sudah barang yang di'oder' tak dapat2..jadi wujud la penipuan kat situ..maybe sebab dah ramai yang terkena kot..then buat laporan polis..sebab tu akta ni wujud gamaknye..



sekarang kan macam2 cara orang nak buat 'taik' tipu orang sana sini..tambah2 dah canggih manggih dah sekarang ni ha..teknologi di hujung jari je..taip2 ayat power2 sket orang 'tak kuat iman' kejap je dah boleh 'tergoda'..kadang2 orang yang konon2 'kuat iman' pun tak leh nak lari jugak..pengaroh syaitooon tu kan melampau lampau..selagi tak berjaya nak 'sesat'kan umat Islam selagi tu la die tak putus asa..dok bisik2 hembus2 kat kite..betul tak?? eh? ape ke hal aku melalut sampai ke laut ni?? hak3..lari topik pulak..tapi lebih kurang sama la kot..



sebab boleh jugak dikaitkan dengan kes si 'Nurul Gersang' yang kat fesbuk tu haa..ish3..ade jugak eh orang macam tu..yang lelaki2 gersang tu pun ngok ngek p percaya..ntah wujud ke idak Nurul ni..aku try search kat fesbuk takdo pun profilenye..wakaka..kantoi! aku gersang ke?? ahh..takde maknanye..saje kepochi nak tengok je..hak3..ayat cover line..tapi tu la..aku baca berita tu sambil beristighfar (walawehh..hehe..) dan geleng2 pale je..ape ke stupido punye lelaki la..konon nak perangkap cik Nurul tu..sekali die yang terjerat..kena tipu..ngek betoi!



tu la salah satu keburukan dunia siber ni ha..wujud berlambak2 manusia tak cukup akai macam depa yang suka buat 'taik' ni ha..pelik2 betul perangai..ntah ape la depa fikir eh time wat kerja tipu2 orang ni..eh? orang nak buat jahat mana ade time nak fikir2..main buat je..ye dak?? apa2 je la..dunia dunia..



pesanan khidmat diri dari aku..berhati hati lah selalu..jangan mudah percaya dan terpedaya dengan tawaran yang pelik2 ade kat alam siber ni..gunakan internet sebagai platform yang betul untuk tujuan kebaikan..baik untuk diri sendiri dan juge orang lain..jangan tipu2 tau!! orang memang la tak tahu niat kita..tapi yang kat atas tu tahu segalanya..nawaitu kena betul kalau nak buat apa2 sekali pun..wokehh!!





bisik2:: macam2 betul sekarang ni ek?? pergghhh..takot betul aku..


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

9 orang bagi nasihat:

Zura said...

hahahaha...kelakar plak...ingat nk tipu sekali tertipu...

fndrocka said...

bagus jugak kalau didaftarkan..cuma harap proses tu tak dijadikan komplikated...kalau kena yuran bagai memg payahlah kan

cik farah said...

cik sha.. ni opinion aku la.. x tau la kot da byk berubah..akta tu dah lame.mse aku keja programmer aku dah tau psl akta ni .. sb sykt aku pn byk buat ecommerce.. akta tu wajib berdaftar tuk sykt2 y berdaftar dan dlm website die ade cart. sb dr cart tu akan link ke epayment sume.. n x silap aku ade syrat generate income minima brape kot.. kalo blog mmg xde cart.huhu.. tp ni y lame la.. xtau la y baru camana..aku pn dah x aktif sgt website aku sbb ade cart.tp profit aku x mencecah juta2 lagi ..huhuhu.. lagipon nk buat lesen kena byr n ade few other steps... huhuhu.profit brape la sgt nak kena byr lesen. harap2 blogshop x dikenakan saman la.. =(

Anne Boleyn said...

bagus gak diorang wat akta camneh.. hana pon br tau semalam dari blog sharingfoz pasal kena reg ni.

♥CIK SHA♥ said...

zura::

tu le pasai..kelakar kan??nampak macam buduh je perangai..ntah ape2..hehe..

♥CIK SHA♥ said...

fndrocka::

a'a..tu la..kalau didaftarkan ade juge baiknye tu..tapi hopefully tak complicated la..nnt nyusahkan je..

♥CIK SHA♥ said...

cik farah::

aku pun baru je tahu weh..dengar kat berita tu..so tak tau la pulak mmg dah lama dah ade akta ni..maybe aku yang ketinggalan kot..hehe..

♥CIK SHA♥ said...

anne boleyn::

akak pun baru tahu gak masa dengar berita tu..hehe..

Jard The Great said...

aku nak daftar gak la.. nk jual mutiara.. ehehe



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com