Wednesday, 7 April 2010

~wahh..citcat dah baru..best2!!~



wokeh..tetibe rasa nak share la kan dengan angpa semua..satu website yang best la aku rasa..time study2 dulu aku selalu guna kalau ada ayat2 omputih yang aku tak berapa nak faham bila study..ni teringat ni sebab adik aku la tadi..dia mintak aku translate satu petikan omputih pasal kucing..dah la mood aku malas nak mentranslate sendiri..maka aku pun bukak la website ni..www.citcat.com..hehe..ni la interface website tu..


*interface www.citcat.com*


dulu interface die lain..ni lain dah..tadi aku buka pun terkejut gak..tetibe konfius sat..dah la huruf 't' yang kat perkataan citcat tu bergerak2..kui3..tak tahu nak guna camne dah..haha..tapi jap je la terkejut nye..aku kan suke meng'explore'...pastu aku explore la satu persatu..masuk2 je interface website ni..angpa akan nampak la ramai2 manusia..pastu ada 4 orang muka kena tag..nampak tak tu..haa..kena klik la kat muke salah sorang tu..tang mana yang angpa nak p..aku tadi nak translate kan??so aku klik la kat muka orang yang kena tag 'translation' tu..hik3..


*ni petikan yang aku translate tuk adik aku tadi*


then, aku masuk la kat sini..kat page translate ni angpa boleh pilih la..nak translate BM-BI, BI-BM,BI-CHINESE dan BI-INDON..ni untuk petikan yang panjang2..hehe..pastu ade button tab dictionary kan sebelah button translation tu..nampak tak??haa..klik kat situ angpa akan masuk page dictionary..


*ni page dictionary*


kat sini apa2 je perkataan omputih yang angpa tak faham..taip je kat box kat situ..then akan kuar la maksud nye..contoh macam kat atas ni..senang kan??tak payah susah2 nak bukak kamus cari satu2..taip je..yang ni pun ada pilihan gak..BM-BI,BI-BM,BI-CHINESE,CHINESE-BI,BI-INDON danINDON-BI..pilih la mana2..nak belajar bahasa pun boleh kat sini..tak faham yang dalam bahasa cina leh translate kat sini..haa..best kan??


*button yang kaler maler*


setiap button yang ade kaler2 tu ade function tau..angpa leh klik kat situ je kalau nak p kat mana2 page yang citcat provide..button hijau untuk 'translation'..button pink untuk 'personal'..button biru untuk 'interaction' dan button oren untuk 'entertaiment'..


*ni page interaction*


kat page 'interaction' tu angpa leh chatting gak tau..tapi kena login dulu la..macam aku..aku tak login pun..sebab aku selalu masuk sini untuk men'translate' je..aku kan bodoh BI..hehe..nak tahu lagi pasal website ni??p la explore sendiri..tapi aku memang suggest la untuk student2 guna website ni..nak buat esaimen ke nak study ke memang best..sebab kalau ade yang tak faham leh translate je kat sini..hehe..




bisik2::nanti aku share pasal antivirus yang paling aku suka pakai..dari time belajar sampai la ni aku tak pernah guna yang lain..walaupun orang cakap antivirus kapersky hebat la, antivir best la..tapi hati aku tak pernah berubah..aku tetap suka die..nanti aku cerita..



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

5 LOVE NOTES

  1. ouh, mcm best je nk blaja english2. huhu




    http://fitridzulkifli.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. wahhh.. macam best jer.. nanti kita jenguk.. harap2nyer tak seperti google translate :)

    ReplyDelete

Membebel dengan penuh hemah. Terima kasih!






 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com