Thursday, 8 April 2010

~aku sayang AVAST!!~

ari ni aku nak update pasal antivirus yang aku guna pulak ok..ari tu aku ada janji dah kan nak cerita..hmm..dari start aku belajar dan mula ada laptop sendiri 4 tahun yang lalu..aku dok guna antivirus ni je..tak pernah tukar2..biar la orang cakap kaspersky best, antivir kuat, NOD32 syok..ntah ape macam lagi la antivirus yang ade la kan..tapi aku tetap setia kat dia..bagi aku dia yang terbaik la..lagipun senang nak guna antivirus ni..meh sini aku explain satu persatu..


haaa..ni la antivirus yang aku suka sangat tu..AVAST ANTIVIRUS HOME EDITION..sebab apa aku suka??sebab free la weh..haha..aku kalau benda2 free ni aku laju je..kui3..walaupun free, tapi aku rasa antivirus ni memang best..sebab apa aku kata best??sebab dia cepat je detect kalau ada virus tau..contohnye bila ang cucuk pendrive yang ang tak tahu dalam pendrive tu berlonggok2 virus dok membiak..baru cucuk je terus dia detect..siap cakap2 lagi.."virus have been detected!!"..haa..ada sore bercakap weh..tu yang aku suka tu..memang alert betul la..hehe..



*database dah di update*

pastu..antivirus ni ang tak payah pening2 fikir nak update2..dia update otomatik..ang on je pc/laptop nanti dia akan run sendiri..bila dia dah setel update kuar popup window macam kat atas tu dan akan ade suara cakap.."your virus database has been updated!!" macam tu la lebih kurang..lupa pulak aku ayat dia cakap tu..kui3..see..senang je kan??



*interface nak scan*

ni kalau ang nak cek ang punya pc/laptop ada virus ke tak..buka je interface dia..nanti ang pilih je nak quick scan ke, nak full system scan ke..pandai2 la explore sendiri ye..senang je tu nak guna..tapi memang puas hati la..



*popup window scan untuk pendrive*

yang ni pulak bila ang right click kat icon pendrive ang or external hard disk ang yang kuar kat window my computer tu..kuar popup window ang dok scan depa..ang boleh scan banyak2..ni aku dok scan external hard disk aku..ada dua drive..so kuar la dua sebab aku dok scan dua-dua sekali..ok??



*window hasil scan*

pastu bila dia dh habis scan akan kuar macam kat atas ni kalau komputer ang penuh dengan virus..die buang dah siap2..tapi ang kena decide nak move to chest ka, nak buang terus ka..ikut ang la..then click apply..kalau move to chest to maknanya ang send kat database virus..setel..pastu bersih la ang punya pc/laptop..betul..aku tak tipu ok..sebab dah 4 tahun lebih aku dok guna..




*popup bila ada malware di'detect'*

kalau ang dok rajin online..mesti ada malware yang selinap masuk pc ang kan??antivirus ni boleh detect gak tau..ang scan je..nanti dia detect la..pastu nanti dia remove dan pc ang pun clean dari sebarang virus ke worm ke malware ke..tak payah susah2 hati dah..gambaq kat atas ni aku cucuk pendrive adik angkat aku..pendrive ni selalu cucuk kat pc kedai komputer yang penuh virus..cucuk2 je kat laptop terus dapat detect..




*interface untuk masukkan license key*

haa..ni nak habaq mai..antivirus ni bila ang install mula2..dia kira macam ang guna yang trial punya..so, ang kena register form untuk dapatkan license key..license key ni tahan selama setahun..then bila dah habes setahun ang boleh register untuk dapatkan key yang baru..tak susah pun..ala..benda free kan..renyah la sikit kot sebab nak isi2 form tuk dapatkan license key..tapi bagi aku memang berbaloi baloi..dalam masa 24jam dia akan send email kat ang bagi license key..bila dah dapat license key tu..p buka avast antivirus ang punya interface..daftar license key tu..tengok macam gambar aku buh kat atas tu..setel..boleh la ang guna selama setahun..cukup setahun p mintak license key yang baru..




*ni homepage www.avast.com*




*ni site interface untuk download*




*ni site interface untuk daftar license key*




*ni form register*

kalau ang nak download..p kat sini..download avast antivirus..nanti click button yang aku hi-lite macam gambar kat gambar atas tu eh..nak register untuk dapatkan license key, p isi form kat sini pulak..register for license key..then ikut step aku cakap kat atas tadi..install then isi license key..wokeh??faham tak??tak faham jangan malu2 nak tanya kat aku eh..aku sudi je membantu..aku tak kedekut ilmu punye orang..(^_^)



bisik2:: nanti aku ajar macam mana angpa nak tengok dalam pc/laptop angpa ada virus bersarang ke tak..tunggu eh..
Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

8 love notes:

joegrimjow said...

wohoo
thx u

skrg pakai karpesky
beli untuk setahun punye


cam xok je...
huhu

♥CIK SHA♥ said...

joegrimjow::

oho..pakai la avast..hehehe..

::m!SS edURA hanUM:: said...

wahhh syok tue ada siap ada suara kua.
setakat nie xpernah guna.
skrg guna kapersky tuk setahun.maybe after dis akan cuba menggunakan avast pula =0

♥CIK SHA♥ said...

miss edura hanum::

a'a..ade sore cakap2..tu yg ai suke sgt tu..kui3..

guna2..jgn tak guna..hehe..

embun d tengah malam said...

ouh avast ker...berat tak?lau guna ni

ParkAir said...

macho je suara warning tu kan? kalu wat suara awek lagi best.

♥CIK SHA♥ said...

embun::

a'a..avast kesayanganku..hik3..tak berat pon..ok je..(^_^)

♥CIK SHA♥ said...

park air::

a'ah..kui3..tapi ok la tu..macho..



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com