Thursday, 4 March 2010

~Pelajar mogok kerana tiada air!!!~

salam kawan2 blogger semua..

wahhh..macam tak percaya je cik sha dengan budak2 junior kat kampus cik sha dulu..berani betul depa ni..nape cik sha cakap depa berani??sebab depa buat MOGOK beramai2..protes sebab kampus takda air..sampai masuk dalam akhbar versi cina..ntah ape nama paper tu tak tau..kecoh gila sampai wartawan datang buat liputan dan polis terpaksa berkawal supaya tak huru hara..huhu..cik sha dapat tahu dari junior cik sha yang masih belajar lagi kat sana..

ok..kalau kawan2 cik sha nak tahu..dulu cik sha belajar kat Universiti Malaysia Sabah..tapi kat kampus cawangan yang terletak kat Labuan..nama singkatan UMSKAL..cawangan ni ada 2 school je..school kewangan dengan school sains informatik..dulu cik sha amik Ijazah Sains Dengan Kepujian Teknologi Multimedia..asyik ngadap komputer je..sampai power rabun mata pun dah meningkat..men coding..men flash..men software 3d..owh..macam2..pening mata ngadap lappy 24jam..huhu..

*ni la kampus tempat cik sha belajar dulu*

*ni kawasan asrama pompuan..macam rumah kan??memang pun rumah..ade 3 bilik..ni view dari rumah cik sha di tingkat 4 masa cik sha 2nd year..*


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

ok..back to the topic..kampus kami kat Labuan ni memang selalu sangat mengalami masalah takda air..tiap2 semester..selalu jugak komplen dulu2..tapi depa2 orang atasan kampus ni wat dono je selalu..lambat2 je bagi respon..may be sebab politik dalaman..ada lecturer cik sha bagitau ari tu..pentadbiran kat UMSKAL dah makin teruk sangat2..yang MPP pun macam2 manifesto dah wat nak tegakkan keadilan student2 nak settle pasal air ni..tapi macam tak bergerak je..sebab depa sebok fokus tang lain..lagi banyak menda nak settle konon..sebab tu cik sha cakap ada kaitan dengan politik pentadbiran kampus..pastu pihak atasan kata sebab air yang masuk kat Labuan ni disalurkan dari paip bawah laut yang diambil dari tanah besar Sabah..tak tahu la kesahihan nye..takpe..dulu2 kami ni semua jenis redha je..takde nak serang2 orang atasan ni..

dulu kalau takde air..kami beratur nak amik air dari lori yang datang angkut air tuk student time kampus gersang takda air..kalau rajin, angkut dari tangki besar yang ada kat bawah blok..berbaldi2..kalau duk tingkat 1 memang bertuah la..kalau yang duk tingkat 4, terpaksa la angkut jugak naik dengan tangga..nak tak nak, terpaksa jugak..nak wat camna..memang pasrah gila.. kalau cik sha pulak..cik sha p je mandi kat bawah blok kat tangki tu..takde keje nak angkut2..sekali harung mandi dengan basuh baju kat situ..tapi time dah gelap la..time siang2 kang budak laki skodeng lak..haha..cuma kalau nak berak baru la angkut air sebaldi dua..pastu p la tumpang rumah orang yang kat tingkat satu nak berak..nama nak p naik bilik sampai tingkat 4 sebab tu idak la..kang tak sempat, berterabur lak kat tangga..kui3..tapi serius betul..kami time tu memang redha habes la..takde pun nak mogok2..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

*ni gambar2 semasa mogok diadakan..cik sha grab dari junior cik sha*

*polis datang mungkin nak redakan keadaan..pelajar2 berkumpul di kawasan dewan kuliah dan bangunan pentadbiran*

*berkumpul di pintu pagar masuk utama kampus di waktu siang*


*berkumpul di pintu pagar masuk utama kawasan kampus di waktu malam*

*memprotes dengan membawa kain rentang*

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

junior kali ni memang berani habes la memprotes sampai mogok2..respek la jugak dengan keberanian depa bersuara nak tegakkan keadilan student..tapi macam seram pulak cik sha dengar..tengok gambar tu pun dah leh tahu suasana kecoh mogok tu camna..wuuu..memang scary..dasyhat betul la student2 skang ni..pandai melawan dah..hik3..memang la nak menegakkan keadilan..tapi jangan la sampai wat macam tu..

bagi cik sha macam tak patut la..sebab sampai ponteng2 kelas nak join mogok2 macam tu..ilmu tu lagi penting sayang..memang la air tu pun penting..nak mandi,berak, basuh baju,amik wudhu..tapi kan ke ada disediakan tangki kat bawah blok utama..p je jalan sket kalau nak amik air..dah terpaksa nak wat camna..huhu..ke skang tangki tu dah takda lagi??kalau takde tak tau la nak cakap ape..speechless le cik sha..mungkin keadaan dah berbeza kot..sebab dah setahun tinggalkan kampus..tak tahu lak keadaan kat sana dah berubah ke idak..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

tapi cik sha tengok situasi sekarang ni..depa ni cepat sangat melatah..bila rasa susah sikit mula la nak mogok, nak protes..uhuk2..sori kalau ade yang terasa..ampun2..cik sha tak da maksud pun nak singgungkan hati sape2..cik sha tak mau jadi macam zilla diedie yang macam kat FB tu..wuuu..tapi cik sha rasa si zilla tu pun tak sepatutnye maki2 macam tu..


hello..tolong la jaga sensitiviti orang lain sama..bukan semua orang sama pemikirannya..mungkin ada yang tak kesah pun ang cakap macam tu..tapi mana tahu mungkin ada yang terasa..yang cik sha perhati memang ramai sangat yang hangin dengan si zilla ni..memang patut pun..sebab bahasa dia kasar sangat2..tengok kat bawah ni..cik sha amik dari FB kawan cik sha..haish..zilla2..ko ni bertudung jak..nda pandai jaga mulut ba ko ni..


*ayat2 kasar cik zilla yang telah mencetuskan kemarahan student UMSKAL*


hmm..disebabkan post cik zilla ni..sampai ada group ditubuhkan dalam FB.."menuntut ucapan maaf secara terbuka dari staff AADK (zilla diedie)"..depa nak wat ari jumaat ni..owh..baru cik sha tahu si zilla ni kerja kat AADK cawangan Labuan..ingatkan staff UMSKAL..tapi cik sha tengok dalam group tu..ada yang maki2 si zilla ni lagi kasar dan takda adab..lebih kurang sama je la dengan si zilla tu..ish angpa ni pun..dah angpa marah dia cakap kasar, angpa pun sama je macam dia..angpa tu student U kan..cakap kena la fikir sama..jangan la api lawan dengan api..memang macam tu la jadinya..maki lawan dengan maki..sampai bila takkan sudah..JANGAN CEPAT MELATAH...aiyo..punya la hangat isu ni kat sana..rasanya sapa2 yang dok Labuan dan belajar kat UMSKAL tahu kot pasal kes ni..


*group yang telah dibuat oleh student UMSKAL*

pada pendapat cik sha..masalah air kat kampus UMSKAL ni memang perlu la dibangkitkan..baru celik mata kot pihak atasan pentadbiran universiti..cuma biarlah kena pada cara yang betul dan lebih aman tanpa sebarang kekecohan..yang penting bila isu ni dibangkitkan, pihak yang berwajib haruslah menyelesaikan sebaik mungkin..sebab dah lama sangat kes ni..tiap2 semester ada masalah ni..sian jugak la kat student2..nak belajar pun tak tenang..macam mana nak tenang kalau dah tak selesa..hmm..lagipun..rasanya tangki air tu dah lama sangat tak di servis sampai dah berkerak2..geli pulak cik sha tengok..air tu ke dulu yang cik sha dok mandi, amik wudhu dan masak2..eeeuuwww..macam air kumbahan najis..jijik!!!patut la kulit cik sha yang sensitif ni makin sensitif..huk3..cik sha ada kes dulu pasal tangki ni..nanti cik sha cerita kat entri lain k..


*tangki air ke loji kumbahan najis??*

hmm..cik sha dah malas nak bebel2 panjang2..takut tersalah cakap..bukan boleh sekarang ni..bahaya tau..pandai2 la depa ni fikir yang terbaik dan semoga isu ni selesai secara aman..jangan la jadi perkara yang bukan2 lak..sampai melibat2kan jabatan kerajaan..sedangkan benda tu sebenarnya mungkin bersifat personal..ape2 pun cik sha doakan semoga depa ni dapat pengadilan yang depa dok protes2 tu..huhu..dulu2 kampus UMSKAL tu aman je..takde kecoh2..takut lak cik tengok situasi mogok tu..uhuk2..

bisik2::macam2 hal betul..sampai cik sha pun tak terkata apa lagi pasal kes ni..kang tersalah cakap tak pasal2 kena macam cik zilla tu kena..wuuu..memang FB ni kuat sangat la pengaruh..lebih kepada keburukan je cik sha tengok..hmm..tak tahu nak komen ape la dah..

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

11 love notes:

saya_arief said...

hebat nyer ade mogok..

Hazzy Ishak said...

sampai protes tu.isk3

for my experience,
kt poli perlis dulu pun sama jugak
air tade
nasib bek leh idup lagi
tp paling teruk bila cafe tak mo buka sebab tade air
(ini pun masuk paper gak tau heeeee)

|| nemo mimosh || said...

memang patot mogok..haha~

anummss said...

dulu mase masih bergelar student, student kolej i pun pernah wat mogok cam tu.sekitar tahun 2008 p bulan bape da xbape nak ingat coz da lame. Deorang wat mogok pasal bayaran PTPTN. Polis, wartawan sume datang n siap masuk paper ngan buletin utama ag..

p/s i tak join.. (^_^)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

ngee.

siap m0gok ? hahaha tebaikk gila :d

Emmet Muhamad said...

gile la, bapak bagus ade mogok2 cmni, gua nak join boleh tak? esok ade lagi? kih kih kih

+ miss cekodok + said...

hYe Cik SHa...
TempaT me BlajA pon SAlu xDe air..
SAlu je MenumPang manE nak g MAndi ke..
tp XDela PAi nAK MogOk2 niYH...baHaya WO...
MEnceMArkan NAme UniVERsiti..
SEDangKan KitE jugAKla yaNG perlu JAgA NAme U kiTE kan...
siGH~~nAK mARah XLEy...jAP g KuArt puLAk SaMAn2 meNyaman.daH jADIk TreND kan

uNIqIKA said...

kalo xde air, sy pon mogok...
tak suka, nnt jd butuk...
hehehehe

Anonymous said...

salam...
nampaknya kakak pn ex-student umskal kan??
bkn nak uat x tentu hala... tp, bekalan air memang x da lgsg.. slama 2 hari...
time ahad lepas.. 2 org dato' mewakili wp labuan telah dtg ke umskal untuk meninjau sendiri permasaalah yang berlaku kepada pelajar UMSKAL dan ternyata maklumat yg diberitahu oleh pentadbiran KAL yg semua nya dlm keadaan ok adalah tidak benar.. baru la dato' 2 menelefon sendiri jabatan air... lewat petang bru ada air... keadaan nie bertambah buruk da...
wakil pelajar(MPP UMSKAL) yang menghantar memorandum kepeda pejabat ketua menteri dan perdana menteri telahpun di kenakan tindakan tatatertib, tetapi kenapa pulak mesalah ini belum diseleaikan... untuk pengetahuan kakak sekali lagi... PEJABAT PERDANA MENTERI AKA P.A SULIT PERDANA MENTERI MALAYSIA

cekmo said...

kalah da aku ngan kawan ku ni...ada da blog nya...hmm...fyi,msa tym kita dlu mslh air xtruk cam skang ni da..ikut yg aku dgrla,mula khamis 2 mgu lalu klu xsilap,air kat tangki da xda...bukan jak d tangki blok kediaman,d msjd,cafe n menara pun xda da air...tu yg drg angin tu...emmm...aku sokong gak drg ni...kdg perlu gak guna satu cara tuk buka mata sesetgh org,tp aku lagi suka cara aman la...apapun,aku xsangka kawanku da hebat camni..huhuhu...gudluck 4 da rest of ur life :)

♥CIK SHA♥ said...

TANPA NAMA::

maaf la..bukan nak kecam..cuba baca betul2..kan akak ada cakap tu akak setuju dengan tindakan korang tu??baca bagi habes n faham betul2 k..perenggan kedua terakhir..yang akak bagi pendapat tu..jangan la tak baca terus je nak marah2 akak..akak pun faham dengan situasi korang..dah pernah rasa hidup takde air jugak..so..akak mintak maaf la kalau ade yang tak puas hati dengan ape yang akak suarakan tu..



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com