Thursday, 21 January 2010

~kenangan di zaman kampus~



tetibe rasa rindu zaman kampus lak..huhu..belek2 gmbar dgn kawan2, teringat zaman kegemilangan masa belajar dulu..cehh..mcm hebat sgt je bunyi...kui3..rindu gile kt besfren2 aku..ktorg 5 org..g kelas sma2..g mkn ptg2 kat pantai sma2..kuar g bndr sma2...memekak tgk movie memalam bute sma2...wat esaimen sma2...mcm2 lg la ktorg wat sma2...weh..aku rindu kt hangpa suma...huhuhu...



ni la die besfren2 yg aku sebut2 tuh..dr kiri hanum, leha, aku, alin n aini..gmbr ni msa ktorg nk p mkn kat gerai tepi pantai..dekat je dgn kampus..kuar2 je pagar kampus leh nmpk pantai..wuuuii..syok oo..tensen2 blaja xyah g jauh2..turun je pantai..nak jerit2 ke, nak mandi manda ke, ikut suka ati je..ki3..gmbr ni sayang aku yg snap..die mmg slalu kena buli dgn ktorg yg suke bgmbr nih..kui3..sape suh ikut ktorg..eh??bukan aku yg ajak die p skali ke??hik3..kwn2 aku pun dh kire mcm kwn2 die jgk..sbb tu die xkesah nak join aku dgn kwn2 aku..mekaseh syg..(^_^)


spnjg aku blaja dlu, ade 1 kelas yg aku mmg xleh lupe ape yg lecturer tu cakap..smpai skrg dok teringat2...kelas Sejarah Pembentukan Nasional Malaysia..masa semester bape ntah dh x ingt lak...tp lecturer die mmg sempoi abes la..selamba kodok je cakap..slalu aku kalo blaja bab2 sejarah ni konpom2 ngantok..sejak dr zaman skolah2 lg..ngahaha..tp bile kat U, blajo sejarah2 ni leh lak mata aku terang..mungkin cara lecturer tu sampaikan kot mata aku boleh bertahan...pastu mungkin sebab lecturer tu cakap bahasa baku macam ala2 indonesia pun ade..takot x paham tu yg kena bg tumpuan..hik3...

ni ha 3 benda yg lecturer tu sebut yg aku dok tringat n kdg2 terfikir...kata die, ni mentaliti sesetengah orang Melayu kita...cube korang fikir2 kan...aku share je..



1. penggunaan "aku"sebagai kata ganti diri
nape ade org cakap, kalo kite bahasakan diri guna 'aku' kita dikira kurang ajar..x hormat orang..ber'aku'-'aku' dgn org..x sopan langsung...habis tu dalam al-Quran terjemahan untuk kata ganti nama Allah bukan 'aku' jugak ke??habis tu xkan kita nak cakap Allah kurang ajar dengan kite pulak...tu kata lecturer aku tuh...

2. penggunaan jari tuk menunjukkan arah...

bile org tanyakan arah, spontan kite akan gunakan jari telunjuk nak tunjuk arah..nnt mesti ade org pandang semacam je kat kite sbb dikire mcm kurang ajar dan x sopan menunjuk2 guna jari telunjuk mcm tu...kite digalakkan menggunakan ibu jari kalo nak tunjukkan sesuatu..baru protokol dan sopan..dah tu dalam solat masa kita tahiyat awal n tahiyat akhir bukan ke kite angkat jari telunjuk bila kita ngucap kalimah syahadah..xkan tu kite dikire berkelakuan kurang ajar dengan Allah...haa..ni pun lecturer aku cakap gak...


3. penggunaan nama khinzir
nape kite sebok2 nak bagi nama khinzir kat menatang alah ni..kata lecturer aku, slah ke kalo menatang alah tu dipanggil babi...nape perlu nak tukar nama..dh mmg menatang tu haram..tetap la haram..kalo tukar nama pun tetap jugak haram...nak tukar sbb supaya dgr lebih sopan??bukan ke sma je bunyi nye tuh..kui3..tu yg lecturer aku ckp le..

hanum..hang ingat x kelas ni??mesti hang ingat punye la..lecturer tu kan ensem..pakai baju batik2 gitu..kui3..memang jawa habis..eh2??aku pun ade darah jawa..sesuke je ngata kat lecturer tu..ngahaha...nasib bek dh habis blaja..kalo x, naya je x berkat ilmu aku blaja..ki3...



ohh..rindunye zaman blaja..rsa mcm nk smbung blaja balik je..tp amik master mesti dh x sama mcm blaja degree..huuu..nnt la aku decide len..tp mmg nak smbung jgk master...insyaAllah..mudah2an tercapai..ape2 pun skang nk kena cri keje dlu..T_T


mood::rindu kat besfren2 ku..T_T


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

5 LOVE NOTES

  1. singgah sini tuan umah.. seronoknya bila teringat masa blaja dulu.. teringin nak smbung blaja lagi.. nak hayati kehidupan seorang pelajar lagi.. hehehe.. (^__^)

    ReplyDelete
  2. zaman belajar ni paling sweet kan?
    nanti bile semua2 da kawin, masa tu baru teringat kenangan masa ngn kawan2 dulu :)

    ReplyDelete
  3. hahaha hang tau x smlm aku dok rindu kat hampa suma, aku ingt nk wat entry zmn2 blajaq dlu, tup2 tgk2 hang lg laju..muahahha

    wei mn bleh lupa lec sej tuh!! 3-3 bnda tu pon aku ingt!hoho.. aku xsuka klas dia.so aku mmg tertdoq gak kdg2 time klas dia..ngahaha

    rindu zmn kegemilangan dlu..aisehh gemilang kah?haha rugi2 xblajaq btol3 bg gemilang..kahkah :p

    uppss pnjngnya komen aku..terlebeyh suda..ngee~

    ReplyDelete
  4. aku tu biasalah kan..
    zaman kolej paling best.boleh jalan2..bole gelak kuat2..
    boleh habiskan duit mak bapak..
    salam dik..akak dah follow..lepas ni akak nak link awak..

    ReplyDelete
  5. faarihin::a'ah kan..siok je..rsa nk jd student balik kan??

    zack::haa..yg tu mmg xleh blah..kui3..kawen??ngahaha..ye la ek..nnt dh abes blaja,lma sket dpt kad jemputan kawen..msa blaja kapel dgn org len bgai nk rak..skali dh hbs blaja kawen dgn org len plk..kui3...kngn2..

    nuhan::hahaha..ang ni slalu lmbt..aku mcm leh bca je ape dlm pala otak ang kan??kui3..seyes mmg aku rindu kt angpa..2 la aku wat n3 ni 2..huhu..

    kak syahadah::eh2??kakak ku..hehehe..syok2..zaman blaja plg bes..xyah pikir pasal wit..prabih wit mak pak kalo wit pinjaman x cukup..haha..ank x kng budi sggh...

    ReplyDelete

Membebel dengan penuh hemah. Terima kasih!

 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com