Friday, 12 June 2020

Terjebak dalam bisnes online



Assalamualaikum. Hai! 


Kita selalu dengar orang cakap kalau nak menjual ni kena jatuh cinta dulu dengan produk yang kita nak jual tu. Betul tak? Macam mana nak jatuh cinta? Kena guna dulu la jawapannye. Lepas tu selam habis-habisan pasal produk. Baru la mudah nak kongsi pasal produk bila kita dah kenal dalam-dalam tentang dia. Apa bahan-bahan terbaik yang terkandung dalam produk, benefit setiap bahan, dan lain-lain. Penting tu tau!


CikSha ni pun baru lagi berjinak-jinak dengan buat bisnes online juai produk. Baru la sangat. Hihi. Tapi itulah. Tak pandai sangat pun. Banyak lagi yang nak kena belajar. Bukan senang nak tackle hati orang untuk shopping dengan kita. Susah ooo. Nak kena pandai promote. Sekarang tak pakai dah istilah mulut manis. Jari yang kena manis nak taip ayat copywriting meleleh-leleh bagi orang baca sampai tergoda nak beli barang kita jual. Setakat kongsi gambar jarang la boleh pikat hati pembeli. Meniaga online kan? Lain sikit kaedahnya ikut jenis produk yang kita niagakan.


Sumber : Laman Web Remaja



Sejak bila eh CikSha terjebak dalam bisnes online ni? Hmm..rasanya lepas beranakkan budak Adan tahun 2014. Pernah join dropship produk kecantikan. Jenis supplement. Konon nak cari income sesambil jaga anak. Produk tu kawan blogger jugak yang keluarkan. Kiranya CikSha ni macam nak support bisnes dia yang baru nak bertapak. 


Tapi sayang, langsung tak di guide. Apa-apa pasal produk langsung tak diterangkan. Camne nak bermula bisnes online ni? Guane nak buat iklan? Noob gile CikSha hangpa ni masa tu. Nak menega tapi tak reti. Newbie kan memang le tak tahu ape-ape. Hihi. Dibior je terkapai-kapai kelemasan sendiri. Maka tenggelam la CikSha ke dasar. Gituuuu. Hiperbola sangat. Haha. Rasanya produk tu pun dah takde lagi kot. CikSha pun dah tak ingat apa nama produknya.


Lepas dari kegagalan tu, CikSha pun senyap la bab bisnes online ni. Ku gentel anak je setiap hari dengan gembira. Tunggu encik CH hulur pitis je tetiap bulan. Banyak ke sikit ke terima je seadanya. Isteri mithali kan. Hahaha. 


Ni la produk yang CikSha duk berdagang. Siapa nak cuba? Hihi.


Penghujung tahun 2016 camtu kembali terjebak dengan bisnes online bila member zaman sekolah rendah CikSha merangkap mak stokis buat iklan tanya siapa yang berminat nak buat dropship dengan dia juai krim awet muda si gojes WD. Terus CikSha lelaju offer diri. Sebab dropship kan tak payah keluar modal. Baru nak belajar meniaga pulak. Hihi. Lagipun CikSha dah guna dulu WD tu. Lepas tu, rasa best nya la hai produk ni. Dah dapat manfaat yang elok kan, rasa macam ruginya tak kongsi dengan orang lain. Tu yang join jadi dropship tu.


Tapi bila dropship dah dibekukan, CikSha kemurungan sekejap. Murung pikir camno nak cari modal ni. Sebab dah seronok duk meniaga si gojes WD tu. Maka nya gigih cari modal nak join jadi dealer. Berkojo la CikSha sekueknye buat job design untuk kumpul modal. Bila dah cukup, terus merisik kabo kat mak stokis nak jadi anak dia. Alhamdulillah, dipermudahkan Allah. 


Sejak join team WD tu la CikSha dah tak memalu lagi nak meniaga online. Konpiden je. Tu status kat pesbuk selalu je terselit pasai WD tu. Sambil-sambil sharing kebaikan WD, sambil-sambil cucuk jarum kat friendlist. Mana nak pi tau kot dapat kikis depa. Kihkihkih.


Bila dah syok menjuai tu, rasa nak tambah la produk lain pulak kan. Kembangkan sikit bisnes online jual produk lain pulak. Tapi CikSha tak juai la benda yang sama genre. Bab kecantikan masih jual si gojes WD. Tahun 2018 CikSha tambah barang niaga, jual coklat. Yummeh! Hantu coklat kan. Haruslah jual barang yang disukai. Best rupanya jual produk makanan ni. Laju! Maklum la, semua orang kan suka makan. Hihi. Tahun 2020 ni, CikSha dah tambah satu lagi produk makanan iaitu Sambal Hitam pulak. InsyaAllah.


Sumber : Blog Bisnes Online Sebenar


Tak serabut ke jual banyak benda ni? Macam kedai runcit kata orang. Pasaipa tak fokus kat satu produk je? Entah lah nak cakap camna eh. Lain orang lain pandangan. Tapi CikSha pegang kata-kata Irfan Khairi. Orang berniaga ni kena bijak ambil peluang dan luaskan jenis perniagaan jangan tertumpu pada satu jenis je. Bila down salah satu, akan ada back up. Gitu la lebih kurang.

 
Tapi betul, CikSha duk follow Ustaz Ebit Lew sebab suka dengan sifat dermawan beliau. CikSha perasan selain bisnes servis (ceramah dan kem motivasi) yang beliau buat, beliau ada bisnes side lain jugak. Ada restoran, ada bisnes jual baju kurta dan baru-baru ni dia buat bisnes mart pulak. Itu bisnes owner tu. Dia pun luaskan network perniagaan dia. Yang best hasil perniagaan dapat kongsi dengan orang yang memerlukan. CikSha nak sangat follow bab tu.


Jadi pada pandangan CikSha yang cuma niagakan produk orang ni, tak salah la kot nak tambah jenis barang niaga. Cuma kena pandai handle je la. Yang penting, CikSha memang in love dengan produk yang CikSha duk niagakan sekarang ni. Jadi pengguna tegar dan pemakan setia produk jualan sendiri. Hahaha. Baru la syok nak kongsi dengan orang apa yang best pasal produk. Takde la macam syok sendiri. Dan tak rasa macam menipu orang lain. Ye la, dah kita sendiri pakai dan makan.


Lagipun seronok sebenarnya jual si gojes WD, Coklat Chocotainer dengan Sambal Hitam Jutavans ni. Tak tahu nak explain macam mana. Walaupun ada orang kata rugi sebab kena keluar modal, ada je bisnes yang boleh buat tak perlu keluarkan modal, tapi entah. Pada CikSha ni macam satu kepuasan tau bila berniaga keluarkan modal sendiri. Feel dia lain. Macam tu la. Nak support perniagaan orang muslim kita juga. Tu yang paling utama niat CikSha.


CikSha melekat lama dengan bisnes ni pun sebab support system dari stokis, leader sampai la ke founder sendiri yang terbaik sangat. Tak kedekut kongsi macam-macam dengan pengedar. Ilmu bisnes dah berkoyan-koyan dikongsi. Ilmu akhirat pun ada jugak tau. Reward kalau achieve target lagi depa bagi. Langsung tak berkira ok. Memang konsep berkongsi rezeki sangat. Best! Usahawan muslim macam ni la yang patut kita support.


CikSha pun enjoy dapat bantu orang lain sihat dan cantik dengan WD, kenyang dengan coklat Chocotainer dan Sambal Hitam Jutavans. Dah la produk nya bukan kaleng-kaleng. Eksklusif setanding produk antarabangsa tau. CikSha ni memilih jugak ye nak niagakan produk yang macam mana. Bukan sembarangan rembat. Semestinya yang terbaik la jadi pilihan hati CikSha ni. Ecewah.


Ada ke yang 'tergoda' nak join under CikSha cari duit tepi geli-geli? Haaa...meh merisik kat CikSha meh. CikSha sudi la sesangat kalau ada yang nak jadi team CikSha. Nak jadi customer lagi la CikSha suka. Roger je tepi tau. Hihi. Nah hang, sempat lagi ha nak promote tu. 😝 Oh ye, CikSha ada je buat blog khas untuk bisnes online CikSha ni. Tapi sendu sikit tak ber'update'. Dasar pemalas! Haha. Lepas ni kena rerajin la update situ bagi hidup. Nanti hangpa pi skodeng KIOSK GOJES ok!


Doakan CikSha berjaya dalam bisnes online yang CikSha buat ni jugak tau. Nak bayar zakat banyak-banyak, nak bantu lebih ramai orang yang memerlukan hasil dari bisnes online CikSha tu. Thanks korang sebab sudi baca bebelan panjang berjela CikSha. Pada yang pernah berurusan dengan CikSha tu me heart uols so much!


Bisik-bisik :: Berniaga kena jujur tau. Baru la boleh pergi jauh.
 


Wednesday, 3 June 2020

Review Filem : Siccin 1 & Siccin 2



Assalamualaikum. Hai!


Lama dah kan CikSha tak buat entri review filem dan drama. Rindu jugak sebenarnya nak kongsi dengan pembaca blog kecintaan hati CikSha ni review pasal drama atau filem best yang dah CikSha tengok. Dulu masa bujang je rajin review kan. Sebab rajin buang duit kat pawagam. Hihi. Sekarang ni layan movie kat tv je la. Tak pun download dari telegram lepas tu layan kat phone atau pc. Jimat. Tengok la banyak kali sampai muntah hijau.


Yang dah lama follow CikSha, mesti tahu yang CikSha ni spesis penakut tapi nak jugak tengok cerita seram atau thriller. Entah la perangai jenis apa tak tau. Gigih jugak tu nak tengok. Lepas tu masa tengok tu duduk tak diam. Menggeletis semacam. Saspen punya pasal. Sampai kena sound dengan encik CH. Hahaha.


Sepanjang musim PKP ni, kan astro bagi channel free. Dapat la layan movie seram kat channel Boo takpun Astro Citra. Tenkiu astro. Walaupun cerita duk repeat banyak kali sampai cemuih. Layankan je. Free kan.


So, entri ni CikSha nak kongsi pendapat CikSha tentang movie seram dari Turki iaitu Siccin 1 dan Siccin 2. Tulis sekali harung je la senang. CikSha rasa mostly dah tengok agaknya movie ni. Tapi ni review dari perspektif CikSha pulak la eh.




Movie Siccin Berdasarkan Kisah Benar


CikSha memang suka layan cerita yang based on true story sebenarnya. Sebab tu nak tengok sangat movie Siccin ni. Kalau korang nak tahu, movie ni dah ada banyak part dah. Rasanya dah 6 part kalau tak salah CikSha. Setiap part lain-lain kisahnya, bukan kesinambungan. Tapi the main point ialah kisah sihir menyihir.


Part sihir menyihir ni biasa dah kita tengok dalam movie Melayu kan. Kalau orang Melayu kita nak sihir orang kena cari tokmoh yang entah dia duk kumat kamit mentera dalam bahasa siam ke jawa ke apa tak tau. Memang tak bebutir. Dan yang pasti tokmoh nye bukan Islam la selalunya. 


Tapi dalam filem Siccin ni lain macam sikit weh. Mantera dia guna ayat al-Quran duk seru-seru nama Allah lepas tu ada la dia selit-selit mentera duk seru iblis setan dalam bahasa turki tu. Tapi perbuatan-perbuatan syirik macam ambik darah, rambut, gambar dan lain-lain yang guna untuk sihirkan orang tu memang nak sama macam kat tempat kita jugak. Agaknya memang itu basic nye eh. 😅


Dah la mantera dia nak menyeru iblis dan sekutunya tu real, tempat depa pi berlakon pun tempat kejadian sebenar katanya. Gila la! Berani tahap apa taktau para pelakon dengan krew penggambaran movie ni. Confirm lepas shooting kena ganggu teruk gamaknye. Huhu. Seram! 


Ok la. Jom baca sinopsis pasal 2 part movie Siccin yang CikSha dah tengok. Nak bagi korang nampak bayangan kisah disebalik movie ni. 



Ceyda yang dirasuk


Sinopsis Siccin 1


Kisah ni pasal seorang wanita nama Oznur yang in love dengan sepupu dia Kudret. Dah lama tapi Kudret tak perasan then berkahwin dengan wanita lain bernama Nisa. Tapi Oznur ni tak putus asa nak ngorat Kudret. Lastly dia berjaya goda Kudret sampai termengandung. 

Kemuncaknya terjadi bila Kudret menyesal curangi Nisa dan ambik keputusan putus hubungan dengan Oznur. Oznur memberontak. Depa bergaduh sampai Oznur keguguran. Itulah penyebab Oznur bertambah sakit hati. Terus nekad nak sihirkan Nisa untuk dapatkan kembali Kudret. 

Sebenarnya Oznur dah tersilap. Kat sini la plot twist kisah ni. Semua 'benda peribadi' yang dia dapatkan kononnya nak sihirkan Nisa tu bukan milik Nisa. Tapi milik anak sedara dia yang buta nama Ceyda. So, sihir yang nak matikan Nisa dan orang-orang yang related dengan dia berbalik juga pada Oznur sebab semua sihir tu terkena pada Ceyda. Itu sebab Oznur pun macam disihir sekali. Dia kan mak sepupu Ceyda. Maknanya sihir tu akan 'membunuh' semua orang yang ada pertalian darah dengan Ceyda.


Yang paling CikSha tak boleh nak hadam tu cara Imam Ihsan 'mengubat' nak pulihkan Nisa. Bapak la kejam oi. Ada ke pi hantuk kepala kawan tu dengan kayu sampai dia mati. Katanya itu je cara nak matikan sihir tu dan syaitan tu keluar dari badan. Gila!


Siapa yang mati dan selamat dalam kisah ni? Korang tengok la sendiri eh kesudahannya. 





Sinopsis Siccin 2



Yang ni pun kisah dengki mendengki dalam keluarga jugak. Kalau Siccin 1 pasal sepupu sepapat, Siccin 2 ni pasal adik beradik pulak. Yang tak tahan tu mak mertua komplot sekali. 😓


Kisah bermula bila Hicran dan Adnan kematian satu-satunya anak lelaki depa, Birol yang masih baby lagi akibat dihempap almari. Macam mana boleh kena hempap? Opkoz le sebab gangguan syaitan yang dihantar melalui sihir. Sejak kejadian ni hubungan Hicran dan Adnan berantakan. Depa dua dua kemurungan. 


Hicran pun mula diganggu dengan macam-macam perkara mistik. Ada 'hantu' duk mai kat dia suruh pulangkan anak. Dia selalu pi mengadu kat nenek dia sebab dia rasa nenek dia ja faham perasaan dia. Sama-sama kehilangan anak lelaki. Hicran duk rasa macam keluarga depa ketulahan tak boleh ada zuriat lelaki camtu.


Tapi kan, Siccin 2 ni memang plot twist dia power betul. Tak sangka pun sebenarnya punca semua kejadian tu adalah dari mak sedara Hicran, Nemicra yang dianggap sebagai mak selama hidup dia. Nemicra dengki dengan adik perempuan dia, Zehra yang subur boleh mengandung tapi dia mandul. Bila Zehra mengandung lagi kali ke3, Nemicra berkomplot dengan mak mertua dia nak sihirkan keluarga adik dia si Zehra tu. 


Bermula dari itu la sihir tu mula mengganggu anak beranak Zehra termasuk la Hicran. Sebab Hicran tu sebenarnya anak Zehra yang ke3 tu, bukan anak Nemicra. Apa kesudahan kisah dengki mendengki keluarga ni? Kejadian apa yang menimpa seluruh keluarga Zehra akibat sihir tu? Sihir apa sebenarnya yang telah menghantui keluarga Zehra? Jawapan dia korang kena tengok sendiri. Ni pun banyak dah CikSha buat spoil. Punya nak bagi korang faham jalan cerita.


Pengajaran di sebalik movie Siccin 1 dan Siccin 2


Bila tengok movie ni kan, sebenarnya dengki dan khianat dari 'keluarga' sendiri lagi dahsyat. Nauzubillah. Semoga kita semua dijauhkan dari perasaan hasad dengki dan perbuatan khianat sesama adik beradik, sepupu sepapat walaupun hakikatnya memang ada pun yang begitu. Semoga Allah lindung dan pelihara kita.


Sesama sepupu sepapat ni, kena ada rasa 'kekeluargaan' baru takda timbul rasa yang bukan-bukan kalau berbeza jantina. Kena saling mengenali dan jaga batas. Kalau boleh elakkan lah timbul 'rasa lain' tu. Dalam Islam pun tak galakkan berkahwin sesama sepupu sebab tak berkembang keturunan. Betul tak? Tapi kalau dah jodoh dan dedua in love, itu lain cerita. 


Antara adik beradik pun kena kuatkan rasa kasih sayang. Takda rasa nak dengki dengan 'kelebihan' sesama sendiri. Yang ini kena terapkan dari kecil lagi. Mak bapak la kena mainkan peranan. Didik anak rasa berkasih sayang dan berkongsi rasa sesama mereka. Tak membandingkan. InsyaAllah harmoni hubungan adik beradik.


Amaran Kalau Nak Tengok Movie Siccin



Untuk part 1 dan 2 Siccin ni, pertama kali kami tengok memang selamber je biar sound tu kedengaran. Baru thrill kan. Kononnya. Tapi, lepas je habis cerita memang malam tu tak boleh nak tidur. Anak-anak buat perangai. CikSha dengan encik CH rasa panas dan nak marah je bila anak buat perangai tu. Dengar memacam bunyi kat dapur dengan atas bumbung. 😅


Rupanya bila terbaca pengalaman orang lain yang pernah tengok movie ni, memang ada gangguan weh kesan dari bacaan mantera dalam movie tu. Fuhhhh. So, bila kali kedua tengok nak fahamkan betul-betul jalan cerita, CikSha mute kan part yang bacaan mantera tu. Baru la takda jadi dah macam yang kali pertama tengok tu.


Gila betul kan? Guna mantera yang betul-betul nak seru benda alah tu. Hadoiii. Nasib la kat rumah ni memang hari-hari kedengaran bacaan al-Quran. CikSha, encik CH, mak dengan ayah mertua memang duk mengaji ikut kelapangan masa masing-masing. Ada yang mengaji masa Subuh, Zohor, Asar, Maghrib. Alhamdulillah la dijauhkan dari sebarang gangguan yang bukan-bukan berterusan. Bukan takut. Tapi dia jadi tak selesa bila ada gangguan ni. Yang pernah kena je akan faham.


So, kalau korang nak tengok jugak movie ni, kalau jenis tak kuat semangat, ada anak-anak kecik, part yang dia duk puih puih mantera tu korang 'senyapkan' tau. Jangan biar berbunyi walau sepatah pun.


Pendapat CikSha Tentang Movie Siccin



Movie seram berkaitan perbuatan sihir menyihir yang lain dari yang lain. Seram dia lain macam mungkin sebab mantera tu kot. Lagi satu takde la dalam gelap je 'entiti' nye nak muncul. Tengah terang benderang siang hari pun selamber je dia keluar. Kalau movie kita, gelap gelita je baru 'dia' choihh terjengoi. 😅


Lagi satu, yang menyebabkan 'kematian' berlaku adalah perbuatan manusia tu sendiri sebab terdorong dari 'hasutan' syaitan. Nampak la logik kat situ. Kira ok la tu jalan ceritanya kan. Tak la nampak menipu sangat macam sesetengah cerita tu mati sebab hantu bunuh. 😅


Ada plan nak tengok part yang lain jugak. Nanti kalau dah tengok, CikSha ulas pulak eh. Pada pendapat CikSha, movie ni berbaloi la nak tengok bagi peminat cerita seram tapi penakut macam CikSha. Kalau peminat tegar movie seram yang kebal dan berani taktau la pandangan depa macam mana. Kot depa rileks je tengok takda rasa apa pun. 


Bisik-bisik :: Rupanya kat ceruk mana pun ada je perbuatan syirik sihir menyihir ni kan? 




DMCA.com Protection Status
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com