Wednesday, 29 April 2020

7 Foods in Penang You Have to Eat Must!



Assalamualaikum. Hai! 

Salam Ramadan dan selamat berpuasa kepada semua pembaca blog kecintaan hati CikSha. Rasa lain sikit kan berpuasa tahun ni? Maklumla kena berkurung dalam rumah je. Tak boleh pi berbuka kat restoran, nak membeli belah kat bazar Ramadan pun tahun ni bazar takda, nak moreh kat masjid pun tak boleh. Situasi baru. Terpaksa la kita sama-sama harung. InsyaAllah nanti makin pulih keadaan wabak ni. 

Walaupun musim puasa, tak salah kan CikSha nak kongsi pasal makanan. Cuci mata ja. Mana tau berkenan kat anak tekak dan perut, boleh buat juadah berbuka. Malas nak buat sendiri, boleh order je. Food delivery kan ada. Hihi.




Semua orang tau, Penang syurga makanan. Macam-macam makanan sedap ada kat Penang. CikSha selaku anak jati Penang pun mengakui statement ni.  Tambah kalau pi kat 'port' dia. Rambang mata oiii! Tak tau nak makan yang mana satu. Rasa nak sumbat semua dalam perut. 

Jadi, mai CikSha kongsi dengan hangpa 7 jenis makanan kat Penang yang wajib hangpa cuba. Kalau tak cuba nanti menyesal lepas tu duk termimpi-mimpi. Tahap craving tu confirm tak boleh nak bawak bincang nanti. 😜

7 Foods in Penang You Have to Eat Must! 


#1 : Char Kuey Teow Banjir


Yang paling famous kat Penang, of course la Char Kuey Teow. Memang char kuey teow kat Penang je paling ummphhh tau. Kat negeri lain susah nak jumpa yang setanding dengan Penang punya. Tak boleh lawan ooo. CikSha pun kalau balik Penang, mesti nak cari char kuey teow dulu. Baru rasa lega nak balik Ganu ni ha semula. Kat Ganu takdak char kuey teow best. Huhu. 


#2 : Mee Goreng Mamak Sambal Sotong


Kalau pi Penang, hangpa wajib try Mee Goreng Mamak Sambal Sotong ni tau. Sedap gilaaaaa! Sumpah tak tipu. Tak tau nak habaq lagu mana. Tapi memang 'hantu makan' akan jatuh cinta dengan makanan yang super duper sedap ni. Dan akan craving nak merasa lagi dan lagi dan lagi. 


#3 : Laksa Penang


Hai geng hantu laksa sekalian! Hihi. Laksa Penang ni kan memang popular kat merata Malaysia. Rata-rata pi kat mana-mana pun ada ja yang jual laksa Penang. Tapiii, kalau mai Penang memang wajib makan laksa Penang piyauuu punya handmade by air tangan orang Penang. Ada pulak hirisan nenas dengan daun pudina. Rasa dia lagi power. Kena pulak 'angin' Penang. Fuhhhh..heaven!


#4 : Mee Udang


Mee Udang pun antara makanan yang paling famous kat Penang ni. Dia punya kesedapan tu masyaAllah, tak tau nak describe macam mana. Lain dari yang lain. Udang dia besar dan segar. Yang buat jadi umphh tu kuah dia. Kalau pi Penang, kena pi cari mee udang tau. Confirm tak menyesal! 


#5 : Nasi Kandar


Sekarang ni merata dah ada kedai nasi kandar. Tapi tetap tak boleh lawan yang kat Penang punya. Ada tu sanggup beratur panjang-panjang semata-mata nak pekena nasi kandar kat situ saja. Nak tau tak pasaipa? Sebab certain kedai nasi kandar ni, depa ada 'ramuan rahsia' tersendiri. Haaa..tu pasai kalau mai Penang kena jugak pekena nasi kandaq. Baru hangpa kenyang tersandaq. 🤭


#6 : Pasembur


Sebut saja pasembur, confirm dah terbayang Penang. Betoi dak? Dia macam 'geng' dengan nasi kandar la. Memang sedap! Ada timun mayang, bawang, ubi kentang, tauhu, taugeh, udang kering, ketam goreng berempah, sotong goreng, dan macam-macam lagi ikut selera anak tekak kita. Digandingkan pulak dengan kuah kacang manis berempah. Perghhhh...meletop!


#7 : Mee Kari Penang


Last but not least, antara yang tersedap jugak kat Penang dah tentulah Mee Kari Penang. Kuah dia yang power. Rasa lemak-lemak. Memang terangkat! Sedapnya oiii. Dah terbayang pulak. Ni nak kena buat sendiri ni. Taktau bila boleh balik Penang. Huwaaaa. 


Best kan makanan yang ada kat Penang? Yang 7 tersenarai kat atas ni memang yang sangat famous amos di kalangan food hunter yang mai Penang. Rugi tau turun Penang tak pi cari dan merasa semua makanan ni. Orang kat Penang opkoz la tak payah risau. Kalau craving je boleh order terus. Di hujung jari je. Berdesup runner food delivery Penang mai hantaq sampai depan pintu rumah.


Bisik-bisik :: Rindu Penangggggg! 😭 



Sunday, 12 April 2020

Pengalaman melahirkan secara Ceasarean



Assalamualaikum. Hai! 


Lama aih duk biar blog ni sunyi sepi takdak entri baru. Bukan takda idea. Nak menaipnye tu bercinta sangat. Padahal kat pesbuk boleh je tulis berjela-jela. Hihi. 


So, entri kali ni nak tulis pasal kenangan kena belah perot nak keluarkan 'hasil cinta' yang pertama sempena bulan kesedaran Cesarean. Dah tulis dah kat pesbuk. Ni tambah sikit point nak bagi panjang cecah lantai blog. Baru berbaloi bagi hangpa baca. Hihi.





April - Cesarean Awareness Month


CikSha tahu, ramai je yang pernah merasai pengalaman melahirkan secara czer samada unplanned a.k.a emergency ataupun yang dah di plan atas sebab-sebab tertentu. Yang pasti semua ni adalah ketentuan yang dah diatur awal lagi oleh Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. 

Sebab tu untuk menghargai pengorbanan para ibu yang pernah melahirkan melalui czer, bulan April ni dijadikan sebagai bulan penghargaan untuk ibu dan awareness kepada masyarakat. Tujuannya supaya semua orang tahu ini adalah pengorbanan yang sangat bernilai sebab risiko sangatlah tinggi. 

Melahirkan secara pembedahan bukan bermaksud kita 'kurang' sense sebagai ibu sebab tak feel contraction masa nak beranak. No no no. Beranak normal ke bedah ke, pengorbanan melahirkan tu tetap sama pahalanya. Tak ada beza. Apa la nak pi banding-banding pulak. Pelik betoi spesis mak-mak yang suka banding-banding ni. Hangpa dah pasaipa? Cobet kang!

CikSha sendiri dah rasa kedua-dua cara kelahiran. Normal dan czer. Jadi pada CikSha, mana-mana jenis beranak pun ada kesakitannya yang tersendiri yang Allah bagi kita rasa. Jadi hargai je pengalaman terindah kalau diberi peluang merasa kedua-duanya atau salah satu daripadanya. 

Yang bestnya bila diberi peluang melahirkan secara czer ni kita ada parut kekal selamanya kat perut. Panjang pulak tu. Parut Cinta gitu. 

Buat ibu-ibu yang ada SCAR OF LOVE, kita geng tau. ❤️


Budak ni la yang keluar ikut 'tingkap' tu

Pengalaman CikSha melahirkan secara czer


CikSha dapat scar of love masa nak beranakkan si sulung, abang Adan (2014). Emergency czer sebab fetal distress. Lagipun awalnya ketuban dah pecah dan 'kotor' sebab baby dah memberakkan dirinya kat dalam tu. Tapi doktor nak bagi peluang beranak normal dulu. Masalahnya dah induce dan merasa contraction macam nak mati pun jalan takmau terbukak sampai habis. Slow progress. Bila dah 8cm jalannya, CikSha dah tak larat nak push pulak sebab dah lama sangat menahan contraction. Sejam oi layan contraction. Jantung baby pun dah drop. Penyelesaian nya, emergency czer.


Teringat masa nak sign borang czer tu, dalam duk menahan sakit contraction tapi doktor duk tanya macam-macam sebelum sign. Lepas tu boleh pulak minta suami tolong sign sebab tangan gigil tahan sakit. Padahal mana boleh. Sendiri yang kena sign. Kena marah manja dek doktor. Memang kalut betul masa tu. Hihi. 

Yang paling tak boleh lupa, bila dah ditolak keluar dari dewan bedah, suami mai serbu lepas tu tanya kenal tak dia tu siapa. Hahahaha. Takut dia bini lepas kena bedah terus hilang ingatan ke apa taktau. Bedah tang perut kot bukan kepala. 😆

Itulah kenangan terindah kelahiran pertama dengan pengalaman dibedah untuk pertama kali seumur hidup. Dapatlah satu parut kekal tanda cinta dan kasih sayang buat anak dan suami. Semoga sentiasa dihargai pengorbanan ini seumur hidup depa anak beranak. Gituuu. Nak jugak tu penghargaan. Hihi.


Bisik-bisik :: Dah 6 tahun usung parut czer dan perut gendut. 😜




DMCA.com Protection Status
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com