Monday, 8 October 2018

Cuti-cuti di Ada Hotel & Apartment | Simple, Comfortable, Affordable



Assalamualaikum. Hai!


Hari tu kan CikSha bawak famili kecik CikSha yang sweet ni pi bermalam kat Ada Hotel & Apartment, Kuala Terengganu. Ala-ala pi bercuti gitu. Maklum la kami kan tinggal kat Kuala Berang. Kalau nak turun ke bandar Kuala Terengganu ambil masa dalam 50 minit jugak. Jadi kita bajet ala-ala melancong la gitu. Padahal dalam Ganu jugak. Hihi.


Eh. Ingat tak boleh ke? Bajet tak banyak nak pi bercuti kat tempat jauh-jauh, kita main check in hotel dekat-dekat pun ok apa. Sesekali merasa tidur suasana lain dari kebiasaan kat rumah. Kemain seronok anak-anak. Sebab kami suami isteri tak selalu berkesempatan nak bawak anak jalan-jalan makan angin. Check in hotel sana sini. Kerja sendiri ni lagi bizi dari kerja kat organisasi tau. Maklum la, kalau tak kerja duit pun yilek pocit.





By the way, bukan CikSha sefamili je tau yang 'bercuti' stay kat Ada Hotel & Apartment tu. Famili member blogger dari Team Blogger Pantai Timur(BPT) pun join sekali. Sebenarnya dia yang ajak CikSha. Nak tahu siapa? Dia ialah Sis Gee a.k.a admin Team BPT penulis >blog www.sisgee.com<. Kalau tak kerana dia, ingat CikSha berpeluang ke merasa tidur hotel ni. Mekaseh Sis Gee sebab ajak kita. Love you! Oh. Sebab ni jugak CikSha dapat jumpa dia secara bertentang mata untuk kali pertama.


Best ke tak bermalam kat Ada Hotel & Apartment? Ni CikSha nak kongsi dengan korang la ni. Beware. Entri ni bakal panjang berjela-jela. Maklum la orang kuat membebel yang buat review. Hihi. So, here we go!


FIRST IMPRESSION

Sebelum check in, CikSha tunggu famili Sis Gee dulu. Sebab dia kan kepalanya. CikSha follow je. Masuk-masuk je lobi untuk urusan check in kami di sambut mesra oleh staf-staf kat situ. Bagus cara depa layan pelanggan. Sampai ke depan pintu bilik staf depa hantar tau. Ini first impression yang baik.


Masa hari nak check out pun, kami dapat jumpa sendiri dengan owner dia. Nama Shuhada kalau tak salah. ADA tu sempena nama dia. Eh eh. Kebetulan sangat kan sama dengan nickname CikSha. Tetiba perasan hotel tu guwe yang punya. Tetiba. Hihi.  

Pemilik Hotel, Cik Ada dan staf-staf nya


Frontdesk di lobi


BILIK YANG SIMPLE DAN SELESA

CikSha sefamili dapat menginap di bilik Superior Family. Kira ngam sangat la tu. Katil besar dapat kat suami dengan 2 hero kecik Abang Adan dan si encem Iman. Katil single dapat kat CikSha dengan cik Merah. 


Bilik dia memang bersih. Tak semak dengan perabot. Yang paling penting ada ruang untuk solat. Tandas dengan bilik mandi dia terlebih selesa sangat. Cik Merah siap pi merangkak masuk situ cari mak nye ni ha. Sabor je la. Sebab luas dan bersih tau. Berasingan pulak tu. Takde la nak berebut masuk siapa nak mandi, siapa nak melepas hajat. Hihi.


Hei cik Merah! Ummi spotted you! Hahaha


The happy boys. Abang Adan dan si encem Iman.


Tandas dan bilik mandi yang super selesa.

 

KEMUDAHAN YANG TERDAPAT DI ADA HOTEL & APARTMENT

Nak tahu tak, bersebelahan hotel dan apartment ni ada Butik Telekung Siti Khatijah dan Spa tau. Milik owner hotel ni jugak. Kalau rasa nak shopping telekung baru, boleh pi kat butik sebelah lobi tu. Kalau rasa nak memanjakan diri sekejap, boleh pi kat Spa nya pulak. Best kan? Hihi.


Selain tu, kat hotel ni ada menyediakan bilik seminar untuk di sewa. Boleh sewa untuk mesyuarat ke, kelas mekap ke, seminar bisnes pun boleh. Yang kecik-kecik punya. Kapasiti bilik seminar tu boleh memuatkan seramai 20-25 orang. Kalau tak salah CikSha staf dia maklumkan harga sewaan dalam RM80/sehari. Kira berpatutan sangat tu. Ok sangat la kan?


Oh ya. Bilik seminar ni pagi-pagi dijadikan tempat pelanggan untuk breakfast. Ada breakfast percuma untuk setiap 2 orang penghuni bilik. Kalau nak tambah extra kepala, cas yang dikenakan RM6/person. Murah sangat tu. 


Surau pun ada jugak disediakan tau. Untuk yang nak rasa lebih selesa menunaikan ibadah kalau rasa ruangan kat bilik penginapan tu limited. Cik Ada cakap dia buat macam ni sebab nak pelanggan rasa selesa. Ada ciri-ciri islamik. Bagus kan?


Butik Telekung Siti Khatijah milik Cik Ada, pemilik Hotel Ada & Apartment


Bilik seminar yang boleh di sewa untuk sebarang acara. Bilik ini juga dijadikan tempat untuk para pelanggan bersarapan pagi. Kat belakang tu surau.


Surau yang disediakan untuk pelanggan yang menginap di bilik single yang ruangan nya limited. Bersih dan selesa.


LOKASI YANG STRATEGIK


Pada pandangan CikSha, lokasi Ada Hotel & Apartment ni sangat strategik. Hotel ni terletak di Dataran Austin, Kuala Nerus, Kuala Terengganu. CikSha risik-risik jugak la dekat suami apa yang ada kat kawasan tu. Sebab suami kan orang Ganu. Mesti la dia tahu kan serba sedikit. CikSha memang zero la sebab cheq kan orang Penang. Ganu pun tak habes jelajah lagi. Nak tahu kenapa CikSha cakap strategik, teruskan membaca ye.




Berdekatan Dengan Deretan Butik Yang Awesome 

Nak tahu tak? Sekitar Ada Hotel & Apartment ni ada banyak sangat butik yang mengancam jiwa dan merabakkan poket. Hihi. Macam-macam ada. Butik JannahNoe, Muslimah Clothing, Imaan Boutique, Rinasalleh, Zawara, Ariani, Jakel, Haqqi, Qaira Hijab, Jubah Souq, Fana Couture, Rayyan Haya, Bokitta Hijab, dan banyak lagi butik fesyen kegemaran ramai ada kat sini. Kalau tak minat beli online, haaaa kat sini la wajib terjah pi cuci mata depan-depan.


Banyak Restoran Pilihan

Yang ni memang tak perlu risau. Takde nya kelaparan. Banyak tau restoran makanan yang best kat sekitar tu. Ada banyak restoran tempatan. Kalau nak best lagi boleh menapak ke Mydin Mall. Jalan kaki tak sampai 10 minit pun. Pizza Hut, KFC, A&W, Restoran Nasi Kandar, Chicken Rice Shop, Marrybrown, Lollipop Cafe, dan banyak lagi pilihan. Ya ampunnnn. Banyak ok!


Pelbagai Kemudahan Lain

Tetiba emergency, nak keluarkan duit ke nak beli ubat ke, tak perlu susah hati. Sebab terdapat kemudahan tu semua berdekatan dengan hotel. Farmasi, klinik, bank, ATM, stesen minyak, playground, masjid dekat je dengan Ada Hotel & Apartment ni.


Dekat dengan Lapangan Terbang

Dari Ada Hotel & Apartment ni nak ke lapangan terbang dekat sangat. Dalam 10 minit perjalanan. Kalau datang Ganu nak cuti-cuti naik flight, CikSha recommend sangat korang stay kat hotel ni. Jadi bila dah puas jenjalan kat Ganu, nak check out dari hotel ke airport tak payah rushing takut tertinggal flight ke apa. Nak dapatkan kemudahan teksi pun mudah jugak. Dan cas pun mesti tak mahal.


Berdekatan dengan Pantai Teluk Ketapang

Pantai Teluk Ketapang ni spot paling awesome kat Ganu ni tau. Ada banyak kedai makan celup-celup tepung yang popular sangat tu. Pilih je nak pi makan kedai mana. Selain tu ada aktiviti menarik yang lain boleh buat kat situ. Nak naik kuda ke, nak selpi selpot kat buaian viral, naik kereta kuda berhias, main layang-layang. Ikut uska la nak buat aktiviti apa pun. Seronok kan?



PILIHAN BILIK PENGINAPAN 


Ada terdapat 6 pilihan penginapan kat Ada Hotel & Apartment ni. Pilih je yang mana sesuai dengan bajet. Harga sangat la berpatutan tau. Tak mahal pun. Dengan ciri bilik yang bersih, selesa dan kemas. Kemudahan pun ok. For me, it's worth it!

Pilihan penginapan di Ada Hotel & Apartment


Sebelum balik, CikSha dengan Sis Gee sempat pi skodeng Aparment kat situ tau. Staf dia bawak. Hihi. Menyempat tu. Cozy gila apartment dia. Lengkap semua kemudahan. Ada dapur, ruang makan, 2 bilik tidur dengan bathroom sendiri, ruang tamu. Padan pun ada yang sewa sampai setahun kat situ. Memang terlebih selesa sangat. I like! Ada rezeki kalau famili CikSha mai sini boleh bawak depa stay kat apartment ni. Kita menerai tidur kat apartment pulak. Hihi.

Apartment yang CikSha dengan SisGee pi skodeng. Apartment ni je yang kosong. Yang lain dah disewa orang.


WAJIB ADA DALAM SENARAI PENGINAPAN PILIHAN

Kesimpulannya, CikSha sangat-sangat-sangat syorkan korang masukkan Ada Hotel & Apartment ni dalam senarai pilihan penginapan bila nak datang cuti-cuti kat Terengganu. Cuba tau! Sewa berpatutan, penginapan yang selesa dan bersih serta terdapat pelbagai kemudahan yang memang terbaik.

Untuk maklumat lebih lanjut, korang boleh la skodeng info kat bawah ni :

Facebook : AdaHotel Terengganu
Instagram : @adahotelapartment
Telefon : 09-667 1111 / 013-986 6276



Bisik-bisik :: Sesekali dapat sponsor penginapan macam ni bila bercuti memang syok sangat!


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

2 LOVE NOTES

  1. Bestnya..tempat pun selesa je tengok..

    ReplyDelete
  2. bestnya..next time rabia boleh tidur kt hotel ni pulak.

    ReplyDelete

Membebel dengan penuh hemah. Terima kasih!

 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com