Sunday, 14 January 2018

Demam Masa Berpantang



Assalamualaikum. Hai!


CikSha masih dalam pantang lagi ni sebenarnya. Hari ni dah hari 37 kalau tak silap. Tu sebab tak berupdate sangat blog ni. Idea tu banyak. Tapi tu la nye, bila rasa nak update blog tetiba terhanyut sekali dengan baby. Hihi. Normal la tu kan.


Ni CikSha baru je kebah dari demam. Masa hari ke 34 diserang virus selesema, batuk sekali pakej dengan demam. Memang bisa habes la badan. Seram sejuk jeee. Lain macam penangan bila demam dalam pantang ni. Kisahnya, semua dalam rumah ni pun demam. Pak mertua dulu demam. Pastu berjangkit habes la serumah. CikSha orang yang last sekali kena. Ingat dah selamat la kunun. Bajet virus tu tak mandang orang dalam pantang ni. Memang tak la kan. Dah sedut udara yang sama dalam rumah ni. Mendapat la jugaknye.


Selalu dengar orang cakap kalau masih dalam hari berpantang ni demam, bahaya kan? CikSha ada la jugak gugel baca pendapat orang lain kat blog depa. Tapi mostly cerita demam pasal bentan. Bentan ni jadi sebab terlanggar pantang la gitu lebih kurang. CikSha tak arif sangat la pasal bentan-bentan ni. Sepanjang dah berpantang 3 kali ni alhamdulillah tak pernah lagi kena. Nauzubillah.


Langgar pantang macam mana yang boleh kena bentan tu? Dari pembacaan CikSha, katanya sebab tak jaga pemakanan. Main harung ja makan semua yang patutnya tak boleh makan masa dalam tempoh berpantang. Lagi satu sebab terlebih rasa diri tu gagah perkasa sangat buat semua kerja rumah even yang berat-berat. Tak jaga langkah bila berjalan sampai ibu jari kaki tersepak benda keras pun boleh sebabkan bentan jugak. Ada lagi tapi 3 sebab ni antara yang banyak ditulis kat blog yang CikSha baca.

Hasil carian abam gugel. Kredit to iLuvIslam. com


CikSha ni demam selsema ja. Alhamdulillah takda apa-apa yang mudarat. Cuma air hidung duk meleleh  dengan batuk je la yang rimas sikit. Nak makan ubat bebanyak jenis sian jugak kat baby duk menyusu. Dia yang mabuk lebih asyik tidur. Ekeke.


Baby tak jangkit sekali ke demamnya? Kena jugak. Demam sehari ja dia. Suhu dalam 37.8 paling tinggi. Tak bawak pun pi klinik. Sebab kalau pi pun bukan dapat ubat. Kecik lagi kan. Baru sebulan umurnya. Pantau sendiri kat rumah. Alhamdulillah demam dia tak melarat. Tu pentingnya kena ada termometer kat rumah kalau ada anak kecik ni. Nanti la CikSha kongsi pasal jaga anak kecik yang demam.


Lagipun sekarang ni cuaca duk sejuk je kan. Hujan kadang tak berhenti. Tu yang mudah kena demam selsema dengan batuk ni. Kena extra care la sikit. Memang musim demam sekarang ni. Jangankan orang yang dalam pantang. Orang yang duk sihat walafiat pun tetibe je boleh demam.


Bisik-bisik :: Demam pun salah satu cara Allah nak kurangkan dosa-dosa kecil kita kan?

Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Post a Comment

Membebel dengan penuh hemah. Terima kasih!

0 LOVE NOTES








 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com