Monday, 30 May 2011

~Pengantin perempuan hilang?~



Assalamualaikum. Hai!


Hari Isnin yang selow molo nak memulakan kerja. Haishh. Mungkin sebab Sabtu dan Ahad hari tu cuti pun macam bukan hari cuti. Sebok pergi kenduri kendara sana sini. Marathon 5 kenduri dalam 2 hari. Gile tak gile la. Ala..bukan nak makan sangat pun. Cuma nak meraikan kawan-kawan yang telah melangkah ke alam baru. Seronok tengok masing-masing tersenyum bahagia di samping insan tersayang yang telah sah menjadi pasangan suami isteri. Semoga mereka berbahagia dan rumahtangga dirahmati Allah sentiasa. Aku ni asyik pergi kenduri orang je. Kenduri aku ntah bila la pulak eh? Hua3.


Memandangkan sekarang ni musim kenduri kendara. Maka entri kali ni pun nak bercerita topik kenduri kahwin la. Sebenarnye aku ni tak berapa suka nak pergi kenduri kendara ni. Sogan la weh! Tambah-tambah kalau ikut kenduri jemputan untuk mak aku. Dah kompom kawan mak akan tanya kat mak pasal aku. Eh2. Bukan tanya sebab nak jadikan aku bakal menantu. Tapi tanya bila pulak anak dara mak yang sorang ni nak kahwen. Uhuhu. Tu yang aku tak gemor sangat nak pergi kenduri. Kalau pergi pun sebab kenduri kawan2 je. Kalau tak jangan harap la sesaje nak pergi.


Cakap pasal kenduri ni, satu perkara yang aku perasan dah berubah. Dah tak macam dulu-dulu lagi. Dulu-dulu aku rasa bila kenduri di sebelah rumah pengantin perempuan, yang pengantin perempuan mesti tunggu kehadiran rombongan pengantin lelaki kat rumah. Jadi boleh la tetamu-tetamu yang hadir dapat berjumpa dengan pengantin perempuan untuk bersalaman dan ucapkan tahniah. Mana tahu kan tetamu tu ada hal lain. Takda la ralat sangat pergi kenduri tapi tak dapat jumpa pengantin. Dapat jumpa yang pengantin perempuan saja pun dah jadi dah.




~Photo credit from here~


Tapi sejak 2 3 menjak ni, kebanyakan kenduri yang aku pergi, bila aku nak jumpa pengantin perempuan mesti tak dapat. Sebab pengantin perempuan standby dengan pengantin lelaki nak sampai tempat kenduri sama-sama padahal kenduri kat rumah sendiri. Apakah? Kalau kenduri buat kat hotel ke dewan ke tu lain cerita la nak datang beriringan pun. Ni kenduri yang buat kat rumah. Hmm.


Dah tak macam dulu dah. Dulu-dulu pengantin perempuan sambut pengantin lelaki dari rumah. Tunggu dengan penuh sabar dan berdebar-debar. Malu-malu lagi bila nak pergi sambut rombongan pengantin lelaki yang sampai. Sekarang macam lain je. Dah macam takde malu-malu lagi. Boleh datang seiringan sama-sama. Biar je tetamu tertunggu-tunggu kat majlis. Macam pelik la pulak cenggitu. Sian kat tetamu @ kawan-kawan yang datang awal tapi kena tunggu lama kat rumah pengantin perempuan. Kalau tak dapat tunggu sebab nak kena attend kenduri lain pulak, tak dapat la jumpa dengan pengantin perempuan. Dah pengantin perempuan nye hilang. (-_-")


Ntah la. Mungkin tahun 2011 ni dah lain kot adatnye eh bila buat kenduri kat rumah? Kalau macam tu baik buat kat hotel @ dewan je. Takde la tetamu ralat sangat kot kalau macam tu. Tapi rasanya bukan semua pengantin kot macam ni kan? Ada lagi yang masih ikut adat. Adat kenduri kat Johor paling best kot. Siap ada tol bagai sebelum lelaki dapat jumpa dengan pengantin perempuan. Nampak la pengantin macam malu-malu takde la nampak gelojoh sangat, kan? Hue3. Apa-apa je la.


Ini aku bercakap dari pemerhatian dan pengalaman aku sendiri yang pernah terkena macam ni. Sedih tau sebab aku hadir kenduri semata-mata nak jumpa dengan pengantin perempuan. Ye la kawan sendiri kan. Datang jauh-jauh pulak tu. Siap tunggu berjam-jam lagi. Mahu la aku tak ralat kan? Hmm. Nak buat macam mana. Bukan rezeki aku nak tengok kawan sendiri bersolek cantik-cantik masa hari bahagia dia. Terima je la. T_T




Bisik2:: Harap-harap masa kenduri aku nanti takde la aku buat kawan-kawan atau tetamu tertunggu-tunggu. InsyaAllah.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Friday, 27 May 2011

~Mesej berantai-rantai~



Assalamualaikum. Hai!


Tahun ni kita akan rasa 4 tarikh yang jarang berlaku dalam setahun (1-1-11, 1-11-11, 11-1-11 dan 11-11-11). Bukan tu je. Cuba ambil 2 nombor terakhir tahun anda lahir dan tambah dengan umur kita pada tahun ini, jawapannya '111' untuk semua orang. Ini ialah tahun KEKAYAAN!

Pada bulan Oktober akan ada 5 kali hari Ahad, 5 kali hari Isnin dan 5 kali hari Sabtu. Ini hanya terjadi sekali setiap 823 tahun. Tahun ini dikenali sebagai tahun 'BEG KEKAYAAN'.

Ini bermaksud jika kita hantar SMS ini pada 8 kawan-kawan, KEKAYAAN akan datang pada hari ke-4 macam kepercayaan fengshui. Jika tak hantar tak dapat apa-apa. Tak salah kalau mencuba!


Pernah terima kiriman SMS macam ni? Mesti ramai yang pernah dapat mesej yang ala-ala begini kan? Siap suruh sebarkan pada beberapa jumlah orang pulak tu. Sabar je la. Sebenarnya aku dah banyak kali dapat SMS ala-ala macam ni daripada kawan-kawan aku yang sesuka hati je men'forward' mesej ni kengkonon saje-saje nak cuba nasib. Haishhh. Aku cukup hangen la kalau dapat mesej forward macam ni. Rasa macam nak pergi penampau je si penghantar tu walaupun dia kawan aku. (-_-")


Apa la faedahnye buat benda macam ni? Takda hasilnye la. Mengarut je semua tu! Yang p percaya pastu forward kat orang buat ape la? Menghabeskan kredit je. Owh! Pakai line ye. Sama jugak. Tak kena bayar bil ke? Membazir tahu kirim SMS yang bukan-bukan macam ni. Hadoi. Yang aku peliknye camne la dorang ni boleh terpengaruh nak forward mesej tu. Takkan la tak boleh fikir secara logik. Takdenye la boleh kaya dengan kirim SMS macam tu kepada seramai yang mungkin kalau ko tak berusaha. Kekayaan tak datang bergolek la weh!


Banyak lagi jenis mesej berantai kan? Yang mempergunakan AGAMA pun ada. Yang ni lagi berkali-kali ganda bebal. Ops! Sori terkasar bahasa. Tapi memang kenyataan pun. Aku pun tak faham la apa propaganda orang yang memula reka mesej berantai ni. Entah apa la yang dia dapat dari 'ciptaan' mengarut dia tu. Nak tunjuk dia rajin sangat mengkaji perihal agama dan benda tu perlu disebarkan untuk keuntungan umat Islam semua kah? Dah la tak berasas dan tak logik langsung. Hanya mereka yang sama bebal dengan dia je yang rajin nak forward mesej sampah macam tu. Adui. Pakai akal la weh!





Ini baru mesej di handphone. Dekat dunia internet pun ade jugak kes mesej berantai cenggini kan? Tu yang menyebarkan artikel-artikel pelik tu. Kalau baca dengan teliti kemudian berfikir menggunakan akal boleh tahu artikel tu betul atau tidak. Tapi itulah. Ramai antara kita ni suka baca tapi tak reti nak berfikir. Tambah-tambah kalau dimasukkan unsur-unsur keagamaan. Tak siasat dulu. Semua pakat-pakat nak share kengkonon aware dengan situasi. Cit! Ini namanya golongan orang yang pendek akal dan malas nak berfikir. Kesian betul.




Kita bila terima sesuatu maklumat sepatutnya kaji dan selidik dahulu kesahihannya. Janganlah main hentam nak sebarkan tak tentu hala. Itu macam menyebarkan fitnah jugak la. Dengar satu pihak buat kesimpulan terus bersetuju. Malas nak buat kajian. Malas nak selidik. Apa yang orang tu sampaikan semuanya BENAR, TEPAT lagi SAHIH. Jadi wajib disebarkan. Maka tanpa berlengah lagi terus sebarkan ke serata alam. Sangat tidak bijak! *Bahasa sopan untuk bodoh. Memang berlambak orang macam ni, kan? Hmm.


Hentikanlah buat kerja tak berfaedah macam ni. Tak kan ada apa-apa kesan pun kalau korang tak forward mesej-mesej mengarut cenggitu. Bukan mesej tu penentu jalan hidup korang pun. Hidup mati kaya miskin takde kaitan langsung dengan perbuatan menyebarkan mesej berantai tu. Perjalanan hidup korang dah ditentukan oleh Allah. Jadi berusahalah kalau nak jadi kaya dan beribadat banyak-banyak untuk bekalan bila mati nanti. Insaf-insaflah. Jangan mudah sangat terpengaruh dan terpedaya. Jadilah insan yang bijaksana.




Bisik2:: Dulu aku pernah dapat satu mesej berantai. Kalau tak forward lepas aku dapat esoknya aku akan mati dibunuh. Aku buat bodoh je dengan mesej tu. Dah bertahun-tahun berlalu masih hidup lagi aku. Ish3. Ajaib betul!


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Thursday, 26 May 2011

~Sahabat baik luah perasaan? Apa reaksi anda?~



Assalamualaikum. Hai!




Topik kali ni bab cintan-cintun. Aku kan selalu berangan nak jadi kaunselor cinta ala-ala Doctor Love gitu. Cit! Perasan. Haha. Ok la. Mari kita bincang topik seperti yang tertera pada tajuk entri. Apa reaksi korang bila sahabat baik luah perasaan dia kat korang? Err..sahabat baik di sini maksud aku yang berlainan jantina la. Bukan sesama jantina. Haram tu weh!



Siapa cakap lelaki dan perempuan tak boleh jadi bestfriend? Sebenarnya boleh dan ada yang betul-betul memang ikhlas dalam hubungan persahabatan mereka tanpa wujud sebarang rasa hati yang 'pelik-pelik'. Tapi tak mustahil jugak ada yang terbabas dan wujud rasa 'aneh' yang berkaitan dengan hati dalam hubungan persahabatan mereka. Jadi, situasi yang kita nak bincangkan ni sahabat baik yang berlainan jantina la. Lelaki dan perempuan yang bersahabat baik. Lepas tu salah sorang ade simpan perasaan lebih dari sahabat. Kemudian terjadilah kejadian luahan rasa hati itu. Jadi macam mana nak hadapi?







Oh! Sebelum tu, biar aku jelaskan tentang gambar di atas ni dulu eh. Ini adalah contengan dari sahabat baik aku semasa kami pergi Bengkel KMK Fasa 2 pada bulan April lalu. Cerita lama dah ni. Saja baru nak share. Hehe. Jangan salah sangka dulu. Ini bukanlah luahan rasa sahabat baik aku tu secara betul-betul. Beliau sengaja nak main-mainkan aku masa ni. Kebetulan aku keluar pergi ke tandas jadi beliau ambil kesempatan menconteng buku nota aku. Terhasillah tulisan seperti di atas dan disertakan dengan kad nama salah seorang peserta lain dalam bengkel tu. Kengkonon mamat tu nak berkenalan dengan aku dan luahkan rasa hati. Cit! Kuang asam punya perangai bestfriend aku nih.



Tapi beliau silap. Ingat aku tak boleh detect ke? Aku kenal tulisan beliau. Yang pasti dalam bengkel tu takde siapa pun tahu nama panggilan aku adalah SHADA. Aku lebih selesa orang yang baru aku kenal panggil aku SHAHADA. Haha. Padan muka beliau sebab terkantoi. Disebabkan itu aku tambah lagi satu option dalam soalan beliau tu ->E.Toya. Dan jawapan yang ditambah itu la yang aku bulatkan pastu tunjuk kat beliau. Terus beliau merajuk dengan aku. Konon! Haha.







Jadi kat sini aku nak kongsi la pendapat aku macam mana nak hadapi situasi ni. Apa-apa pun, korang kena la berdepan dengan bestfriend korang tu dan berbincang secara baik dari hati ke hati. Kalau tak boleh terima, beritahu pada dia dengan baik dan berterus teranglah. Jangan bagi harapan palsu. Kesian kat dia. Cakaplah yang korang berdua hanya sesuai menjadi sahabat baik sahaja dan berharap dia dapat menerima keputusan tu. Janganlah disebabkan hal ni persahabatan yang korang bina berantakan pulak. Sia-sia je jadi sahabat baik selama ni. Tapi selalunya situasi di'reject' ni boleh diterima kot. Persahabatan lebih utama dari cinta. Siapa tak sayang persahabatan yang dah lama terbina, kan?




Tapi kalau korang memang ada simpan perasaan jugak kat dia, beruntunglah. Sebab dia dah mulakan dulu untuk meluahkan rasa hati dia. Kiranya korang berdua bukan masing-masing bertepuk sebelah tangan la. Jadi bila dia meluahkan, korang berterus terang la dengan dia yang korang pun simpan rasa yang sama terhadap dia. Dan korang terimalah huluran cinta dia dengan baik. Best jugak bercinta dengan bestfriend sendiri kan? Sebab memang dah tahu hati budi dia semua sejak mula bersahabat lagi. Tapi misal kata hubungan cinta tu tak bertahan lama, naya jugak lah sebab konfom hubungan persahabatan sebelum ni pun turut terjejas jugak. Hmm.



Kesimpulannya, ada positif dan negatif jugak situasi macam ni. Yang penting penerimaan diri kita sendiri la. Hah! Macam mana kalau korang sendiri pulak yang hadapi situasi seperti ini? Dan bestfriend korang tu betul-betul bersungguh dengan luahan hati mereka. Gabra tak? Ke korang buat relaks je? Apa yang korang nak jawab? Haa, cuba kongsi sikit dengan aku.





Bisik2:: Aku dengan encik CH pun bermula dengan hubungan persahabatan dulu. Ekeke.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Tuesday, 24 May 2011

~Best ke asyik tukar-tukar nombor phone?~



Assalamualaikum. Hai!



Siapa kat sini yang dah berkali-kali tukar nombor handphone? Dah berapa banyak kali korang tukar? Agak-agak lebih dari 5 kali tak? Ke lebih lagi dari tu? Huii..rajin sungguh korang tukar-tukar nombor phone eh? Apa nak kesah kan? Lagipun sekarang ni nak tukar nombor phone tak jadi masalah sangat. Bukan mahal pun. Takat RM10 dah boleh beli simkad baru dah. Nak tukar-tukar nombor phone sekerap mungkin pun boleh.


Aku setakat ni tak pernah lagi tukar nombor phone yang aku pakai sejak tahun 2001. Kiranya dah 10tahun aku guna nombor ni. SETIA tak aku? Memang pon. Wahaha. Up diri sendiri nampak cik sha. Tapi serius la. Aku sayang gila nombor phone aku ni tau. Sebab tu sampai sekarang aku setia dengan beliau. Henpon kena copet dalam LRT pun aku sanggup pergi Maxis Center block nombor henpon aku yang orang tu dah curi dan mintak simkad baru untuk nombor yang sama. Memang takde hati pun nak beli simkad dengan nombor yang baru.


Nak tahu kenapa aku sayang sangat nombor tu? Sebab utamanya ialah nombor tu mak aku yang beli dan hadiahkan kat aku. Masa tu nak beli nombor handphone mahal nak mampos weh. Dalam RM100++ kot harga nombor aku tu. Tengok pulak digit dia. Kalau cantik lagi mahal. Dan nombor phone aku memang cantik pun digit dia. Bagi aku la sebab mudah nak ingat. Sebab tu la aku sayang sangat2. Pemberian dari insan yang aku kasih dan cinta pulak tu. Terima kasih mak!



Pada pandangan korang, kenapa ada yang suka tukar-tukar nombor phone ni? Tak ke menyusahkan orang lain nak contact? Asyik2 tukar nombor phone. Kadang2 nak sampaikan berita macam nak jemput mai kenduri ke apa ke kan ke susah sebab tak dapat nak contact. Apa motif sebenar tebiat dorang ni? Sebab selalu kena ganggu dengan orang tak dikenali ke? Err..siapa suruh suka-suka hati bagi nombor kat orang kan. Lepas tu letak nombor merata-rata kat laman sosial. Mahu orang tak kacau. Keh3. Salahkan diri sendiri la.


Style aku, privasi nombor phone aku ni sangat-sangat la aku jaga. Bukan semua orang akan dapat. Aku tak bagi kat sembarangan orang. Lagi satu kalau aku tengok ada nombor yang tak dikenali naik dan aku tak pernah set nombor tu dalam phone, memang mintak maap la ye. Aku takkan jawab @ reply call/sms nombor tak dikenali tersebut melainkan orang tu mention dia siapa terlebih dahulu dalam sms. Hehe. Kejam tak? Naseb le. Itu cara aku menjaga privasi supaya tidak diganggu orang tidak dikenali. Jangan marah. Keh3.


Jadi kesimpulannya, orang yang SETIA *macam aku takkan sewenang-wenang nak tukar-tukar nombor phone dia sesuka hati. Keh3. Memandai je buat teori sendiri. Takde la. Itu auta je. Jangan la pulak korang percaya. Tapi jenis aku, kalau aku dah selesa dan sayang pada sesuatu, tak kisah la barang @ orang, memang aku akan jadi seorang yang sangat2 setia. Macam tu jugak bila aku dah selesa berkawan dengan siapa2. Memang payah la aku nak berpaling tadah. Betul. Tak percaya try la kawan dengan aku. Kui3.



Bisik2:: Mesti Maxis sayang aku sebab dah 10 tahun aku setia guna khidmat depa. Agak2 boleh tak aku nak tuntut hadiah sempena kesetiaan aku? ;p

Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 22 May 2011

~Kenapa isu bertudung selalu jadi topik HOT?~



Assalamualaikum. Hai!




Sejak mula aku berbelog, isu berkaitan tudung selalu jadi topik HOT di kalangan blogger. Kenapa isu bertudung selalu jadi topik HOT? Sebab ia berkaitan dengan Islam. Maka banyaklah pendapat dan pandangan yang timbul. Masing-masing nak tunjukkan keprihatinan dalam hal ni. Tambah2 sekarang kan fesyen bertudung ni dah makin pelik-pelik. Maka gadis-gadis bertudung yang terlalu obses berfesyen dan jadi mangsa fesyen la yang selalu dijadikan sasaran. Tak kesah sama ada dikecam dari blogger lelaki atau blogger perempuan. Semua pakat nak bagi 'teguran', 'kutukan', 'nasihat'.


Memang biasa sangat dah kes ni berlaku. Blogger lelaki mesti la menyerang dengan ayat-ayat pedas mereka. Memang menyengat la. Boleh bikin 'panas hati' pada gadis2 bertudung yang up-to-date tu. Yang blogger perempuan pulak yang selalu nak menembak kes bertudung up-to-date ni tak lain tak bukan dari golongan yang tidak bertudung @ pakai tudungnye on-off sesuka hati dia. Nak 'tembak' orang macam tak sedar pulak diri sendiri macam mana.




Tapi bukan semua la yang 'bermulut puaka' ni. Segelintir je. Memang la tak salah kalau nak 'menegur'. Tapi penggunaan ayat yang kasar dan kadangkala ada yang mencarut tu la yang tak berapa nak kena. Kengkonon kalau tulis baik-baik orang tak heran nak baca. Jadi ayat kena la sarkastik, kasar, ade carut-carut sikit. Baru orang nak baca dan ambil kesah. Baru 'masuk'. Sedap sikit nak baca. Baru orang-orang berkenaan tu sedar diri. Hmm. Bukanlah aku nak cakap yang aku ni baik dan alim sangat. Aku pun biasa-biasa je. Tapi setahu aku, Islam itu agama yang indah. Islam takde ajar kot nak tegur orang kena kasar dan carut-carut semua tu.






Oh2! Stop la berbicara tentang tu. Aku bukan nak cari pasal dengan sesiapa pun. Cuma sebagai seorang wanita muslim yang bertudung, aku terpanggil jugak la nak berbicara tentang isu ini. Secara jujurnya, aku sendiri memang tak suka dengan fesyen wanita bertudung yang ada sekarang ni. Yang fesyennye tak melampau tu aku tak berapa nak heran sangat la. Yang jeliknye yang berfesyen pelik-pelik tu ha. Tak lawa kot. Semak mata tengok.


Err..sebenarnya, pernah jugak la aku buat eksperimen kat diri sendiri tentang fesyen pelik ni. Macam pakai legging dengan baju labuh dan baju lengan pendek tanpa pakai inner @ sarung tangan. Pelik ke tu? Pelik kot bagi aku sebab tak biasa buat. Saje nak try tengok apa yang best sangat pakai macam tu. Sekali je la aku buat eksperimen tu. Lepas tu, taubat tak teringin dah nak buat eksperimen macam tu lagi. Sumpah aku rasa macam berbogel je. Betul weh! Sangat tidak selesa. Sebab tu la aku tak terpengaruh nak berfesyen macam tu.


Biarlah orang kata aku kuno dan tak up-to-date sekali pun. Aku tak peduli langsung. Sebab aku taknak jadi mangsa fesyen. Cukuplah aku bertudung sempurna dan tidak mendedahkan aurat yang sepatutnya dilindungi. Err..pasal shawl pulak jujurnya memang la aku pakai. Tapi shawl yang plain je la. Takde la aku pakai shawl manik2 atau bulu2 atau riben besar gedabak atau warnawarni macam pelangi ke apa. Lilit shawl pun takde la sampai tercekik leher. Pakai biasa-biasa je. Janji selesa dan tutup aurat.




Aku taknak la berhujah tentang hukum hakam dengan korang kat sini. Sebab tu takde petikan hadis aku letak dalam entri ni. Sejujurnya aku bukanlah bijak pandai agama. Cuma aku terus belajar dari semasa ke semasa tentang agama. Dengar ceramah agama, membaca perihal agama. Bersyukur sebab dari kecil didedahkan dengan pengetahuan agama walaupun bukan dari mak dan arwah abah aku sendiri. Biarpun arwah abah seorang mualaf, dia berjaya memberikan aku pengetahuan agama dengan menghantar aku belajar di tempat yang sepatutnya. Oh! Sebenarnya aku mula belajar pakai tudung ni sejak dari kecil lagi. Nanti aku cerita macam mana aku boleh mula pakai tudung eh?


Pada yang suka sangat berfesyen pelik-pelik tu, aku harap mereka tersedar dengan kesilapan mereka satu hari nanti. Memang tak salah nak berfesyen, tapi janganlah berlebih-lebihan sehingga termasuk dalam kategori tabaruj. Apa itu tabaruj? Silalah baca penerangan tentang tabaruj di belog saudara JT dalam entri ini. Semoga dapat kesedaran.


Bagi yang tidak bertudung @ pakai tudung on-off, semoga hati kalian terbuka satu hari nanti untuk bertudung dengan sempurna dan berkekalan. Janganlah tahu nak kutuk2 orang je. Muhasabah diri sendiri juga. Ketahuilah bahawa menutup aurat itu WAJIB walau apa pun alasan. Rambut adalah sebahagian aurat bagi wanita muslimah yang wajib ditutup. Ingat tu!



Bisik2:: Bagi aku tiada istilah belum dapat hidayah. Sebab Hidayah kena cari. Kalau tak cari mana nak dapat. Allah takkan ubah diri kamu kalau kamu sendiri tidak berusaha mengubah diri kamu. Fikir-fikirkanlah.


*Gambar adalah carian dari Google.

Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Tuesday, 17 May 2011

~Ucapan teristimewa untuk yang dikasihi ialah DOA~



Assalamualaikum. Hai!


Masa hari ibu tempoh hari, semua pakat tulis entry pasal hari ibu. Semalam pulak hari guru, semua pakat tulis entry pasal hari guru. Tapi aku tak pulak sebok2 nak tulis entry jugak sempena hari2 istimewa itu pada hari tersebut. Kenapa eh? Hee. Sebab tahun lepas dah tulis dah. Takkan tahun ni nak tulis lagi. Ke memang tetiap tahun kena tulis? Hoho. Err..takpe la kot eh tak tulis pun. Rasanya intipati entry yang akan ditulis pun nanti sama jugak macam entry tahun lepas. Tak syiok la.


Jadi aku ambil keputusan tak tulis entri istimewa pada hari tersebut. Kalau rasa teringin nak mengenali 4 orang ibu yang aku sayang dan ucapan aku untuk mereka, silalah pergi baca di entri "Ibu-ibu yang aku sayang". Kalau teringin nak baca dedikasi aku untuk bekas-bekas pendidik yang telah berjasa mendidik aku sehingga aku berjaya menjadi insan gemilang, silalah rajin-rajin kelik baca entri "Terima kasih cikgu!". Itu pun kalau korang teringin la nak baca. Tahun lepas punya. Tak teringin pun takpe. Aku tak paksa pun korang baca. ;p


Hari ni hari Wesak. Takde ke orang buat ucapan sempena hari Wesak? Kalau takde aku nak buat la. Baru nampak rare. Hua hua hua. Ucapannya, selamat bercuti buat diri aku dan mereka yang bekerja. Esok kena kerja semula. Jangan malas-malas ok! Kui3. Macam-macam la ang ni cik sha oi. Well, dah semua entri aku bukak masa hari ibu semua cakap pasal ibu masing-masing. Semalam pulak penuh dashboard dengan entri sempena hari guru je. Jadi aku pun tak nak la melepaskan peluang buat entri sempena hari-hari istimewa tersebut kan? Kesudahannya, lahirlah entri ini walaupun hari sambutannye dah lepas. Gabung terus kedua-dua hari itu dalam entri ni. Tak kesah la dah basi pun.






Walaupun tak buat entri istimewa, aku tetap ucap kepada mereka yang selayaknya mendapat ucapan itu seperti yang selalu aku lakukan. Sebagai tanda menghargai mereka. Memang la setiap masa aku hargai. Tapi pada hari istimewa tersebut, ucapan diberikan supaya mereka merasa bahagia dan diingati. Ucap secara real lagi terasa kesan keistimewaannya. Kalau tulis je dalam belog bukan mereka baca pun kan? Pembaca-pembaca belog je la yang baca.


Korang yang beriya-iya tulis dalam belog tu, ucap tak secara real kat ibu yang korang sayang dia? Ucap tak secara real kat bekas2 cikgu korang terima kasih sebab dah didik korang? Ke cikgu-cikgu korang pun korang dah tak ingat dan tak berhubung? Takde la aku nak suruh wish semua bekas2 cikgu korang. Yang mana korang masih berhubung lagi la. Mustahil takde cikgu yang duduk dekat2 dengan area rumah korang kan? Sekarang dah ade pesbuk, mustahil jugak la takde senarai guru-guru, pensyarah-pensyarah korang dalam friendlist kan? Ke memang korang dah tak kontek lagi cikgu2 korang dah? Yang tu takleh nak cakap ape la. Ehehe.


Apa-apa pun, yang penting keikhlasan kita yang masih mengingati mereka dan jasa yang pernah ditaburkan kepada kita. Walaupun dah tak berhubung dengan bekas2 guru, tak salah kita mendoakan yang baik-baik untuk kesejahteraan mereka walaupun mereka tak tahu. Dan bagi yang sudah tiada ibu, jangan bersedih. Tak semestinya mereka dah tiada, kasih sayang korang terhadap dia pun takda. Doakan kesejahteraan roh ibu korang di sana tu setiap hari. Semoga dia ditempatkan di kalangan yang dikasihi Allah. Doa lah penghubung kita untuk mereka yang teristimewa ini sampai bila-bila.




Bisik2:: Selamat Hari Ibu dan Selamat Hari Guru! Oh ye, Selamat Cuti Hari Wesak juga. ;p



*Gambar adalah carian dari Google.

Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 15 May 2011

~Budaya Memberi Salam. Apa Kelebihannya?~



Assalamualaikum. Hai!




Gadis-gadis, biasa tak hadapi situasi macam ni? "Assalamualaikum. Tak jawab berdosa!" Ayat cliche lelaki nak mengorat para gadis. Ish3. Ada ke mempergunakan salam macam tu. Tak patut betul. Memang la berdosa kalau tak jawab salam yang diberikan sebab hukum menjawab salam adalah WAJIB. Tapi tak baek oo buat macam tu. Hehe. Jadi, gadis-gadis kalau jumpa lelaki spesis macam ni buat tak tau je. Tapi salam tu jangan lupa jawab la eh. Jawab dalam hati je. Allah dengar. Yang lelaki-lelaki tu tak dengar biarkan je.;p




Cakap pasal salam ni, tetiba aku teringat masa zaman sekolah-sekolah dulu. Bila tiap kali terserempak dengan guru, kita mesti memberi salam kepada guru kita kan? "Assalamualaikum cikgu. Selamat sejahtera cikgu. Good morning teacher." Boleh dikatakan WAJIB la kita 'greet' guru kita tak kira yang muslim atau bukan muslim. Bukan takat dalam kawasan sekolah je, dekat luar pun jika terserempak mesti automatik kita beri salam kan? Sebab dah terbiasa kat sekolah. Betol tak? Korang ingat tak lagi?




Tapi tu zaman aku sekolah dulu la. Err..dah lapan tahun aku tinggalkan zaman sekolah lepas tamat tingkatan enam. Bebudak sekolah sekarang ni agak-agaknye amalkan lagi tak perbuatan macam tu eh? Masih lagi kot agaknye kan? Itu dah kire macam budaya di sekolah. Budaya memberi salam. Bagus sebenarnye budaya ni. Sebab ia mendidik pelajar supaya menghormati guru-guru mereka.






Masa zaman aku belajar di universiti pun aku masih lagi amalkan budaya ni. Macam dah jadi tabiat. Tak boleh nak kikis. Tiap kali terserempak dengan pensyarah-pensyarah mesti mulut ringan je nak beri salam. Kadang-kadang kat kawan-kawan pun aku beri salam jugak. Tanda kita saling menghormati la. Tak salah pun nak 'greet' kawan-kawan. Tak semestinya pada yang lebih tua saja. Kawan-kawan pun patut kita 'greet'.




Sekarang ni, di tempat kerja pun aku dah terbiasa beri salam setiap kali masuk ke pejabat. Memang tu amalan kami di pejabat pun. Masuk pejabat bagi salam. Greet yang dah ada di pejabat. Baru rasa semangat nak buat kerja. Selain tu boleh mengeratkan lagi perhubungan di antara rakan-rakan sepejabat. Lagipun memberi salam tu kan macam kita mendoakan kesejahteraan orang tu. Balasannya kita dapat balik orang mendoakan kesejahteraan kita pulak. Betul tak?




Nampak tak banyaknya kelebihan memberi salam kan? Banyak la wei. Tanda kita saling hormat menghormati, saling mendoakan kesejahteraan, dan dapat mengeratkan perhubungan. Bagi yang sesama muslim tu eloklah amalkan memberi salam ni. Memang banyak sangat manfaatnya. Pahala pun boleh dapat free-free je. Taknak ke dapat pahala? Rugi betol la kalau macam tu. Akhir kata, selamat mengamalkan tabiat memberi salam. (^_^)




Bisik2:: Tetibe teringat kat somebody yang cakap dia jatuh cinta dengar aku sebut Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh. Sedap makhraj (sebutan) aku katanya. Wakaka. Lawak je. ;p


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Thursday, 12 May 2011

~Cacat bukan penghalang untuk berjaya~



Assalamualaikum. Hai!


Aku sekarang sedang berkursus di Hotel Putra Kuala Lumpur selama 3 hari. Hari ni hari last. Kursus apa? Kursus Keusahawanan Multimedia Kreatif kesinambungan dari kursus yang aku pergi kat Bagan Lalang bulan lepas. Ini adalah bengkel kali ke-2. Aku wajib hadir 3 siri bengkel yang diadakan. Heaven gila duduk kat HPKL ni. Syok oo. Mahu tak syok, fully sponsored tu. Makan, tempat tidur, wifi (sebab tu aku boleh online). Wakaka. Aku kalau benda free ni memang suka gila la. Errr..rasanya semua orang pun suka benda free kot.


Sebenarnye aku nak share something dengan korang. Kekaguman aku terhadap golongan OKU yang turut serta dalam kursus ni. Kalau korang nak tahu, kursus ni turut disertai oleh 3 golongan OKU. Bisu+pekak, kudung sebelah kaki dan lumpuh. Walaupun mereka kurang berkeupayaan secara fizikalnya, tapi mereka sangat2 la berbakat. *plus ada yang hensem gila. Kui3. Aku pun rasa rendah diri bila tengok kehebatan mereka. Uhuhu.



~Sentiasalah bermuhasabah diri supaya kita tidak kufur nikmat~




Sebab tu kita jangan sesekali pandang rendah dengan golongan macam ni. Mereka sebenarnya ada keistimewaan yang tersendiri. Kadang-kadang keistimewaan mereka tu boleh menandingi kita yang normal ni. Lagipun, kan tak baik mencaci kekurangan orang. Berdosa tu. Macam menghina Allah. Sebenarnya ada sebab tertentu Allah jadikan mereka dengan kekurangan sebegitu. Mereka sendiri pun tak minta dilahirkan dengan kekurangan begitu walaupun hakikatnya di sebalik kekurangan mereka ada keistimewaan yang telah Allah kurniakan.


Bila aku tengok jurubahasa mereka yang kurang upaya dari segi bisu+pekak berkomunikasi dengan mereka dalam bahasa isyarat, aku macam tertarik dan berminat nak mendalami bahasa isyarat. Sebab aku teringin nak berkomunikasi dengan golongan bisu+pekak ni. *Nak try ngorat yang hensem tu. Hoho. Gatal! Nak kena cepuk dengan encik CH gamaknye aku ni.;p Sebenarnya aku teringin nak berkawan dengan golongan macam ni sebab mereka nampak sangat jujur dan telus. Lagipun mereka kan sangat berbakat. Boleh la aku berkongsi ilmu dengan mereka. Mesti best kan?


Apa-apa pun, siapapun kita, sempurna atau tidak dari fizikal, kita tak boleh berputus asa dengan hidup. Setiap kekurangan yang Allah kurniakan pasti disertai dengan keistimewaan yang kita sendiri takkan sedar kalau kita tak cuba cari dan gilap. Cacat bukanlah penghalang untuk kita mengecapi kejayaan dan menjadi seorang yang hebat. Jadi berusahalah jadi yang terbaik untuk masa depan hidup kita sendiri. Lagi satu, jangan sesekali menghina dan mencaci kekurangan orang. Kita tiada hak nak berbuat begitu sebenarnya. Ok!



Bisik2:: Kagum dengan orang yang tidak pernah menjadikan kekurangan mereka sebagai halangan untuk terus mengecapi kejayaan.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 8 May 2011

~Tips mengelakkan 'PERANG BESAR' di antara suami isteri~



Assalamualaikum. Hai!


Kali ni nak bincang perkara yang agak serius jugak. Tentang keharmonian rumahtangga. Walaupun aku masih belum berkahwin, tapi aku nak jugak gedik-gedik bincang topik kahwin-kahwin ni dengan korang. Hua hua hua. Sekadar berkongsi pengetahuan dan pendapat aku dengan korang. Ini adalah sekadar perspektif dari aku yang masih bujang lagi dan belum mengalami sendiri fasa rumahtangga. Tapi tak salah kan nak berkongsi pendapat?


Aku kadang-kadang tak faham bile tengok situasi pasangan suami isteri bergaduh. Hmm. Mungkin itu salah satu cara mereka nak mengeratkan hubungan. Sekadar bergaduh mesra orang kata. Biasa la tu kan. Dalam hubungan suami isteri ni kadang-kadang ada masa jugak akan berlaku percanggahan pendapat. Tapi bagi aku, bergaduh mesra tu ok lagi. Yang tak ok nye bergaduh sampai mengakibatkan berlakunya perpecahan dan penceraian. Uhuhu. Sangat tidak syok! Sedih ok sebab mereka GAGAL memegang janji mereka dan amanah Allah supaya sentiasa menjaga keharmonian rumahtangga. T_T




Bagaimana nak mengekalkan keharmonian rumahtangga dan mengelakkan berlaku 'perang' di dalam hubungan suami isteri? Banyak kot cara yang ada. Antara nak laksanakan dengan tak nak je. Ini aku nak kongsi sikit la pandangan aku bagaimana caranya berdasarkan logik akal aku. Mungkin ada baiknye kan? Mana tahu pandangan aku ni dapat memberikan kesan kepada mereka yang membaca entri aku ni. Apa ingat orang belum kahwin macam aku tak boleh nak bagi pendapat yang rasional pasal rumahtangga ke? Boleh ok! Semua orang ada hak nak bagi pandangan walau apa status pun.



~Tak comel langsung gaduh macam ni. Huhu.~



Ok. Jom kita tengok bagaimana cara nak elakkan berlakunya pergaduhan di antara suami isteri dalam melayari bahtera rumahtangga. Ini adalah pandangan aku semata-mata mengikut logik akal aku dan pengamatan aku melalui pengalaman melihat kehidupan mereka yang rapat dengan aku dan telah melayari alam rumahtangga.


#1 : Jangan terus 'serbu tak pakai helmet'

Hahaha. Itu pepatah aku sendiri memandai bubuh. Biasa la orang utara memang suka guna pepatah ni. Apa maksudnya? Maksudnya jangan la membuta-tuli je p serang suami/isteri tanpa soal siasat terlebih dahulu jika ada perasaan curiga. Sekiranya berlaku kecurigaan akibat mendengar 'cakap-cakap orang luar' tentang suami @ isteri, silalah selidik dahulu ye. Jangan terus serbu je. Belum tahu sahih ke tidak tanpa selidik terus serang je suami @ isteri sebab konon marah sangat. Sebab tu la yang boleh berlaku 'peperangan besar'.


Cuba belajar bersabar. Tenangkan diri. Lepas tu duduk berdua berbincang hati ke hati. Jangan mudah terpedaya dengan 'cakap-cakap orang luar' ni. Tujuan mereka tu memang nak tengok hubungan korang suami isteri hancur. Sebab tu la depa bawak mulut. Apa-apa pun siasat dulu ok!


#2 : Jangan libatkan 'orang luar' kalau ada perselisihan faham


Rahsia rumahtangga tak elok diceritakan pada orang luar. Tak kisah la kawan-kawan ke, adik-beradik ke, ibu bapa ke, kat sape2 je la. Itu antara suami isteri saja. Ingat elok ke p canang2 kat orang, rahsia dalam bilik tidur @ perselisihan faham yang berlaku di antara korang suami isteri? Tak elok tau. Kalau orang yang korang p cerita tu jenis 'busuk hati', bertepuk tangan la dia. Diam2 dia p 'cucuk jarum' nak hancurkan rumahtangga korang. Memang boleh jadi punca 'Perang Besar' ni weh.


Seelok-eloknya berbincang dulu antara suami isteri. Cuba cari penyelesaian. Elakkan bertegang urat @ bertekak masa berbincang tu. Redakan dulu keadaan, cari masa yang sesuai dan semasa fikiran sedang rasional baru berbincang. Kalau dah tak boleh sangat, carilah orang yang betul2 boleh dipercayai, arif dan boleh memberikan nasihat yang terbaik. Contohnya, ustaz @ ustazah di pejabat agama.


#3 : Jangan terlalu mementingkan keSEMPURNAan

Tiada seorang pun manusia yang memiliki sifat yang terlalu sempurna. Suami dan isteri saling melengkapi kekurangan masing-masing. Jadi jangan terlalu mengharap dan mementingkan keSEMPURNAan. Belajarlah terima diri suami @ isteri seadanya. Jangan jadikan kekurangan itu sebagai alasan untuk memulakan pergaduhan. Cuba ingat balik kenapa sebelum berkahwin kita boleh terima suami @ isteri kita walaupun tahu masing-masing ada kekurangan? Kenapa bila sudah berkahwin kekurangan itu pula menjadi punca pergaduhan?


#4 : Jangan lupa tanggungjawab

Sesibuk mana pun dengan kerjaya, jangan sesekali lupakan tanggungjawab yang harus dilunaskan sebagai suami @ isteri. Tanggungjawab ni luas perspektifnya. Tanggungjawab dari segi masa, kewangan dan sebagainya. Tapi tanggungjawab ni aku nak fokus dari segi masa. Cuba luangkan masa untuk pasangan masing-masing walaupun sibuk. Kualiti masa yang diluangkan itu lebih penting dan memberikan makna. Kalau berapa banyak kuantiti masa yang diluangkan pun, tapi tiada kualiti takde makna jugak.


Bila perkara ni dapat dilakukan, insyaAllah pergaduhan dapat dielakkan. Jangan tak percaya, kurangnya masa diluangkan bersama boleh jadi punca pergaduhan di antara suami dan isteri. Dah la kurang masa pastu takde kualiti pulak. Memang parah la. Dan jangan terkejut kalau korang ada jumpa suami @ isteri yang cari skandal kat luar dengan alasan kurang kasih sayang dan perhatian dari pasangan masing-masing.



~Kan comel kalau sampai ke usia tua mesra macam ni..(^_^)~



Hmm. Setakat yang ni dulu la yang aku mampu fikirkan. Blur pulak tetibe. Tapi itulah, sebenarnye ada cara untuk mengelakkan berlakunya 'perang besar' dalam rumahtangga ni. Seelok-eloknya, elakkanlah pergaduhan yang boleh mengakibatkan rumahtangga kucar-kacir sehingga berlakunya penceraian. Masa awal-awal bernikah dulu kan dah lafaz akad. Cuba ingat balik apa yang dilafazkan. InsyaAllah, mesti tak tergamak suami isteri nak bergaduh besar sampai nak bercerai hanya kerana perkara yang sebenarnya boleh diselesaikan dengan cara baik.


Dulu aku pernah jugak cakap pasal rumahtangga ni. Pasal trend kahwin cerai dan tips menempuh kehidupan suami isteri. Dah macam kaunselor perkahwinan pulak. Ada bakat jadi kaunselor kot aku ni kan? Patut la kawan-kawan aku kalau ade masalah dalam rumahtangga je mesti cari dan rujuk pada aku. Padahal aku ni belum kahwin lagi. Nak tukar kerjaya la camni nampak gayanya. Haha.


Sebenarnya, benda ni kita kena fikir secara logik akal. Memang la aku belum kahwin lagi. Tapi tak semestinya aku tak perlu ambil tahu pasal hal-hal rumahtangga dan kehidupan suami isteri kan? Aku pun nak kahwin jugak nanti. Impian aku nak rumahtangga yang bakal aku bina berkekalan sehingga hujung nyawa. Bukanlah sekerat jalan je. Bercinta bagai nak rak bertahun-tahun, alih2 kahwin baru 2-3 tahun dah bercerai. Taknak la aku macam tu. Nauzubillah. Mintak dijauhkan.


Orang zaman moden ni ramai yang tak berfikir panjang. Mudah-mudah je ambil keputusan drastik sebab mengikut hawa nafsu. Sebab tu la banyaknye berlaku penceraian. Cuba tengok orang-orang tua macam datuk nenek kita. Paling dekat mak ayah la. Kenapa sampai umur senja, depa masih boleh kekal mesra dan pertahankan rumahtangga? Sebab depa tidak bertindak mengikut hawa nafsu bila ada masalah dalam rumahtangga. Bersabar dan berfikir secara rasional. Sebenarnya setiap masalah yang tercipta pasti ada penyelesaian nya. Sentiasalah memohon petunjuk daripada Allah SWT. Itu jalan yang terbaik.



Bisik2:: Perkara cerai berai dan gaduh suami isteri macam ni la yang buat aku takut nak kahwin. Huhu.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com