Friday, 13 August 2010

~nak tak jadi anak-anak yang soleh dan solehah?~

salam jumaat semua. macam mana puasa hari ni? hari ni boleh rest lama sket la kan bagi yang bekerja. hehe. aku nak curi tulang sat ni. mata pening dok tengok coding untuk wat website dari pagi tadi. huwaaaa. sakit mata. sabo cik sha sabo. puasa ni. hik3.



haa. ekceli nak share something sebenau nye. emel yang aku dapat dari my lovely kazen. lalink, ko balik ek malam ni dari johor? nak suh orang amik sila koling2 awal2 eh. kang lepas sahur n subuh orang tido balik kompom tak bangun dah. tengahari baru bangun. haha. kantoi anak dara ni bangun lewat. ala. time cuti je. time ari kerja bangun awal dowh. kui3.



ok2. kembali ke pangkal jalan. suke benau melalut merata alam aku ni. haha. emel tu tentang satu ceramah agama. tajuk die Dasyatnya Doa Seorang Ibu. orang yang forward emel ni nak share point2 penting yang die dapat dari ceramah tu. sangat bagus point2 yang disampaikan. sebab tu aku nak share dengan korang lak point2 yang aku rasa memang perlu sangat aku hi-lite kan. semoga kita sama-sama dapat memuhasabah diri kita. meh kita sama-sama hayati isi ceramah tersebut.




~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~




** Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita. Keberkatan hidup tentulah kita dapat dari doa dan restu ibu. Andai kata kita ada masa nak buat benda tak elok dan takda masa nak buat benda baik, maksudnya kita ni disiksa Allah sebab takda keberkatan hidup. Macam tu jugak kalau kita tak pernah nak cukup duit. Itu tanda tiada keberkatan dalam hidup kita dan kita sedang disiksa oleh Allah.



** Jangan buat sesuatu angkara yang boleh menyebabkan ibu mengalirkan air mata sedih dan kecewa. Setitik air mata itu jatuh, 10 kebajikan anak akan hilang. Kalau ibu menangis sebab kejayaan anak2 itu dikecualikan.



** Ada 3 mata yang tidak dijilat api neraka :
+ Melihat kaabah sehingga menitis air mata
+ Membaca al-quran sehingga menitis air mata
+ Memandang wajah ibu yang sedang tidur / sedar hingga berlinang air mata



** Orang yang selalu menatap dan memandang ibunya takkan menangis teruk di hari kematian ibunya. Bukan tak nangis langsung. Nangis tapi tak la sampai meraung raung.



** Kita berdosa jika menggunakan jari telunjuk untuk menunjukkan sesuatu pada ibu.



** Kalau kita tak mampu letakkan diri kita di tempat yang terbaik, Allah akan letakkan kita di tempat yang terbaik dengan syarat kita letakkan ibu kita di tempat yang terbaik. Maksudnya selalu mendoakan yang terbaik untuk ibu.



** Berbuat baiklah dengan ibu. InsyaAllah setiap doa kita akan dimakbulkan Allah dan mustajab.



** Barang siapa yang tidak mendoakan ibu selepas solat buat ibu yang sudah meninggal maka dikira dia anak derhaka walaupun semasa ibunya masih hidup dia tak pernah menderhaka. Maksudnya, doakanlah ibu kita samada masih hidup atau telah tiada setiap kali lepas solat.



** Jika ibu kita dah meninggal dan semasa hayatnya kita ada peruntukan wang simpanan untuk dia, teruskan memberi peruntukan itu sebagai sedekah dan jangan kurangkannya setelah hayatnya telah tiada. Niatkan kita bersedekah bagi pihak ibu. " Ya Allah, aku sedekahkan bagi pihak ibuku, semoga pahala sedekah ini sampai kepada ibuku." Itu yang akan buat ibu kita BAHAGIA kat sana.



** Allah panjangkan usia ibu dan bapa kita supaya dia sakit dan nyanyuk untuk beri syurga pada anak-anaknya. Jagalah mereka dengan baik, insyaAllah syurga adalah balasannya. Jadi kalau tahu ibu/bapa kita sakit, berebutlah untuk menjaga mereka. Pahalanya besar sangat. Tak dapat kat dunia, kat akhirat kita dapat. Jadi, jangan p abaikan pulak pastu p campak kat rumah orang tua. Berdosa tau buat macam tu.




~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~




haa. itulah antara isi-isi dari ceramah tersebut yang aku rasa perlu aku share dengan korang. renung-renungkan la. setengah dari point ni kita boleh juga praktikkan untuk bapa kita. apa2 pun berbuat baik dan berbakti la sentiasa kepada kedua ibu bapa kita. itulah yang terbaik untuk kita lakukan sebagai anak. kenang pengorbanan yang telah mereka buat untuk kita.



kena ingat, sejahat-jahat dan seburuk-buruk mana pun ibu bapa kita, tanpa mereka kita takkan wujud dan dapat menikmati segala kurniaan Allah di muka bumi ini. jadi, meh sama2 kita muhasabah diri kita. semoga kita tergolong dalam golongan anak2 yang soleh dan solehah. amin.





bisik2:: aku selalu ingatkan diri aku. apa yang kita buat pada ibu bapa kita sekarang, perbuatan itu akan berbalik pada kita semula bila kita dah tua. jadi wajib berbuat baik pada ibu dan bapa serta orang2 tua yang lain. insyaAllah anak kita akan mewarisi nya pulak nanti dan mereka takkan mensia-siakan kita bila dah tua.


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

5 orang bagi nasihat:

FarhanaDr said...

Macam rase nak balik umah plak bace entry ni.. Huhu..

Thanx for sharing cik sha.. Saye pon cuti suke bangun lambat, bukan slalu dapat tido.. Hik hik.. :P

Privacy_Resident said...

Nak homesick lah camni. Haha. :P

Latest Updated: Kipas berpusing ke berputar??

AiZ said...

Aiz harap aiz takde menyentuh perasaan ibu.. sesungguhnya i love my mom.. ^__^ thanks for shared this ^_^




Aiz latest entry
Tangkap basah di kem PLKN pada bulan puase

♥CIK SHA♥ said...

doc::
welkum doc..hehe..takpe jauh2 dari mak..yang penting tak pernah lupe mak dan abaikan mak..^_^

leh la kite geng eh??jom wat group.."kami suka bangun lambat bila hari bercuti..yeayy!!" hahaha..

♥CIK SHA♥ said...

PR::
huik??terus homesick eh??ahaha..

aiz::
insyaAllah..kalau rasa ade wat salah dengan ibu..tak salah kite mintak maaf dgn ibu bile2 masa saje..takyah tunggu raye..^_^



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com