Thursday, 18 March 2010

~meh ikut aku p jalan2 kat Medan..~



wahhh..bestnye pergi bercuti..ari tu aku g Medan, Indonesia..4 ari 3 malam weh..jenjalan kat sana..syokk!!!..hek3..ok..aku tipu..jahat betul nak nipu orang cik sha ni..heee..sebenaq nye paksu dengan maksu aku yang pergi..depa dapat hadiah cabutan bertuah pakej percutian 4hari 3malam ke Medan..depa p ari Ahad ari tu..balik ari Rabu..semalam la..ari ni kan dah ari khamis..eh2??lagi sehari je aku dah nak tinggalkan blog ni??cepatnye masa berlalu..huhu..


ok2..aku saja je nak share dengan angpa gambaq2 yang paksu aku snap sepanjang depa p bercuti kat sana..dia suruh aku transfer dalam laptop..aku pun amik kesempatan la membelek2 gambaq2 depa holiday tu..kalau angpa nak tahu..paksu aku ni suka2 ati dia ja nak tangkap gambaq..tambah2 view sekeliling..lagi dia suka snap..kekadang aku nak tergelak pon ada tengok gambaq2 yang paksu aku snap..sembarangan ja..haha..


masa aku dok belek2 gambaq tu..ada la beberapa keping yang menarik perhatian aku nak share dengan angpa semua..meh kita usha satu persatu..nanti aku explain satu persatu gambaq na..aku kan hobinya membebel..kiranya aku jadi jurucakap la bawak angpa p melancong kat Medan nun..macam la aku yang p jalan kat sana..ceh!!..haha..layan je la..meh2 kita p jalan2 kat Medan..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


ok..ni la maksu dengan paksu aku..hee..ni depa kena bawa p keliling Danau Toba kot kalau tak salah aku la..ngee..syok la maksu dengan paksu aku p bercuti berdua tanpa anak2 depa..p honeymoon la kiranya..hek3..anak2 depa stay kat umah mak aku ni la..maksu aku habaq merata2 depa kena bawak jalan..penat..dah la masa nak shopping tu haru gila..orang kat sana pesyen paksa punya..baru tanya harga dah siap bungkus pastu sumbat dalam beg kita..suh beli jugak2..aiyoyo..kadang2 siap tarik2 baju kita suh beli depa punya barang..uhuk2..tobat aku tak mau p eh..takot..


ni bandar Medan kot..nampak macam besaq je kan..agaknye la ni..aku tibai je..haha..lapang je jalan dia aku tengok..boleh la tahan bangunan2 kat sana..lebih kurang macam bandar2 kecik kat negara kita jugak la pemandangannye..takde la nampak macam mundur sangat..mungkin sebab kat bandar besar sikit kot..paksu aku cakap..kat Indonesia ni..orangnye kalau dah kaya tu memang kaya sangat2 la..kalau yang miskin memang daif gila2 punya tahap..paksu aku ni suka bertanya sikit..dia p temubual tourist guide tu habes2..maksu aku pulak sampai cuak2..ye la kan..kita kat tempat orang..yang paksu aku p ramah kemain dengan orang dia tak kenal..haha..




ni mungkin pekan kecik kot..sebab bangunan kedai die aku tengok kecik2 sikit dari yang sebelum ni..sekali tengok macam kat Malaysia pun ada..macam kat pekan2 yang ada kat Penang pun ye..hek3..




weeiii..kat sana pun ada tol la..kaler pink lagi tu..hehe..aku ingat kat Malaysia je yang ade tol2 ni..kat sana pun ade jugak rupenye..brape la die cas eh..duit kita ni kalau bawak p sana nilai dia jadik besaq tau..paksu aku tukaq ari tu dlm rm600 dapat berapa juta rupiah ntah..patut la orang sana suka mai kerja kat sini..dapat gaji hantaq kampung memang lumayan habes..




ok..kita masuk kawasan kampung pulak eh..macam kat kampung yang ada kat Malaysia je kan??takde la jauh beza sangat suasana kat sana dengan kat sini..sama ja aku tengok..




haaa..ni salah sebuah rumah kampung yang paksu aku berjaya snap..daif je aku tengok..tapi kat negara kita pun ada jugak rumah yang daif macam ni kan??lagi daif pun ada aku rasa..so, jangan sedap2 mulut nak mengata tempat orang..tengok2 sama tempat sendiri ye..tapi rumah ni walaupun nampak daif tapi kukuh je struktur dia aku tengok..yang paling buat aku konfius menatang macam mangkuk atas bumbung tu..besaq kemain..apa tu weh??antena TV ke??kalah kuali astro kat negara kita..hehe..



mak ai..sempitnye jalan dia..ni jalan dalam kampung kot..masa ni paksu dengan maksu aku nak p mana aku tak tau..tak sempat nak tanya lagi..nanti aku tanya..hehe..tapi gila sempit jalan..tengok la tu..2 buah bas bertembung..dah macam nak bergesel2 manja dah aku nengok..gila ah..ni kalau kat kiri kanan jalan ada gaung mau terbalik kot bas2 tu..ish3..



yang ni orang tempatan dok tunjuk demo apa tak tau..aku rasa demo camna hukuman pancung dijalankan masa zaman dulu2 kat situ kot..ni gambaq kat tapak tinggalan sejarah depa..aku tempek gambaq ni sebab aku rasa macam menarik ja nak share..depa nak pancung orang men bagi baring rupanya eh..kalau style jepun ang dok melutut..zassss..hilang kepala..



hat ni yang paling aku tak tahan tengok..dashyat tuh..sampai atas bumbung van tu angpa leh bertenggek..haha..tengok la tu weh..budak2 sekolah naik van sekolah..tak cukup kat dalam tempat duduk..kat atas bumbung pun boleh..layannnn je..best kot..sedap je angin dok bertiup..wakaka..sempat lak tu paksu aku snap gambaq bebudak ni..memang terbaik la paksu aku ni..haha..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


itu je la gambaq2 yang aku nak share..actually banyak lagi..tapi tak larat aku..aku pilih yang betoi2 menarik pada pandangan mata aku je la..hehe..amacam??best tak dapat jalan2 kat Medan tengok suasana kat sana..hehe..ni baru sikit je..kalau nak rasa kepuasan jalan2 kat sana..apa kata angpa p ja la sendiri..hehe..




bisik2::cik sha nak jadi tourist guide pulak..haha..macam2 betul kerjayanya..


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

9 LOVE NOTES

  1. bestnyerrr ngok pic2 tu cik sha.....
    aduyai, ag membara peasaan nak g bcuti nih..huhuhu..

    ReplyDelete
  2. ingatkan cik sha yang gi, huhu..
    antena tu memang xble blah la.

    btw, aku mintak izin copy 1 gambar yang ke 2 tu ek, nk edit. waterwark tak usik punye.. ;)

    ReplyDelete
  3. saya arief::

    a'a kan??unik gila kaler pink plaza tolnye..
    kat sini kaler biru dengan hijau je kot ek??

    ReplyDelete
  4. embun d tengah malam::

    owhh..pernah p dah eh??pengalaman pergi sendiri lagi best kan??

    ReplyDelete
  5. anummss::

    best kan kalau dapat melancong kat tempat orang..cik sha x pernah lagi smpai kat luar negara..teringin gak..nnt la satu ari nnt..hee..

    ReplyDelete
  6. parkAir::

    hehe..cik sha x pernah lg g luar negara..one day kot..insyaAllah..

    tu la pasai..kui3..memang terkesima la tengok antena tu memula..bapak besaq..haha..

    sila2..amik la..no hal punya..jnji mintak izin dah..hek3..

    ReplyDelete
  7. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106
    Email :hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com
    Facebook :Hamzah Saragih
    Ym :Hamzah Saragih

    ReplyDelete

Membebel dengan penuh hemah. Terima kasih!






 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com