Wednesday, 3 March 2010

~Akhirnya, tok pergi buat selama-lamanya..~



salam buat kawan2 blogger cik sha..

baru hari tu cik sha cakap pasal mati..tajuk entri tu "mati itu pasti..jadi bersedialah menghadapinya"..ntah tak tahu nape hati tergerak nak tulis pasal tu..mungkin jugak petanda kot dari hati cik sha Allah nak bagi..selalu kan cik sha dok cerita pasal tok cik sha dalam blog ni..dalam entri ini, ini dan ini..ari ni cik sha nak update dengan kawan2 semua pasal tok cik sha..tok cik sha dah selamat kembali ke rahmatullah pagi semalam 2hb Mac 2010 pada jam 8.45 pagi kat hospital..depan mata cik sha..huhu..


memang tak dijangka sebab sebelum tu cik sha bagi arwah tok mandi(lap2 badan arwah tok sebab dia memang dah tak leh bangun akibat strok)..masa tu arwah tok elok je lagi..cuma dia dok beradoi sakit bila kita sentuh dia..sebab nurse yang dok tolong tukarkan pampers arwah tok cik sha sama masa tu kasar sangat..cik sha pun geram gak ngan nurse tu sebab kasar dengan arwah tok cik sha..tapi tak terluah..cuma cik sha kata buat la pelan2..tok sakit..jangan kasar sangat..tu je..sebab kekasaran nurse tu la yang cik sha rasa arwah tok jadi semput..huhu..


pas dah lama sikit bersihkan arwah tok..tetiba dada arwah tok cik sha berombak2..sebab sebelum ni dorang pakaikan tiub oksigen tu kat hidung arwah tok..nak support pernafasan arwah tok..tapi semalam dorang dah tanggalkan..cik sha tak tahu sebabnye..tak sempat nak bertanya..bila pagi tadi cik sha tengok arwah tok nafas berombak2 cik sha panggilkan nurse yang kasar dengan arwah tok tadi tu..then dia pasangkan balik tiub oksigen tu..sebelum tu cik sha sempat tanya kat arwah tok.."tok..awat ni??tok sakit dada ka??" masa tu arwah tok angguk ja..arwah tok memang dah tak banyak cakap sangat..pastu cik sha suh arwah tok banyak2 ingat Allah dan cik sha bisik "la ilaha illallah muhammad rasullullah"..pastu cik sha tengok arwah tok macam dah stabil sikit dada dan tak berombak2 kuat..


tapi cik sha tak sangka lak sebenarnya jantung arwah tok dah tak berfungsi masa tu..masa nurse nak check tekanan darah arwah tok baru terperasan..alat tu dah tak dapat nak detect dan mata arwah tok asyik dok pandang atas..raba2 badan arwah tok dah sejuk dan dada arwah tok dah tak naik turun lagi..terus cik sha gabra..nurse tu pun kelam kabut cari doktor..doktor suh cik sha jauh sikit dari katil arwah tok..dorang tutup tirai tak bagi cik sha tengok apa yang dorang dok wat kat arwah tok masa tu..cik sha cuma dapat intai curi2 ja..


cik sha ternampak doktor dok tekan2 dada arwah tok..masa tu dada cik sha dah sebak dan berdebar2..pastu doktor keluar suh cik sha call ibu(maksu) datang..kata dia tok dah kritikal sangat..terus cik sha terketar2..huhu..cik sha call sapa2 yang patut suh mai spital secepat mungkin..masa tu nurse2 ramai yang kalut tolong doktor tu..dorang siap bawa alat yang nak tekan kat dada bagi jantung berfungsi balik tu..cik sha dah mula tak keruan masa tu..ke hulu ke hilir macam 'kucing hilang anak'..tak lama lepas tu, doktor keluar dan cakap.."adik..kami mintak maaf..nenek dah takda.." terus menderu air mata cik sha..huuu..


cik sha tahu, tak baik menangis..tapi masa tu cik sha shock sangat..sebab memang tak sangka..sebelum tu arwah tok elok je masa cik sha tolong nurse lap2 kan badan arwah tok..tetiba doktor cakap arwah tok dah takda..mahu la cik sha tak nangis..2 minggu cik sha berkampung kat spital jaga arwah tok..mesti la cik sha terasa sangat2 kehilangan arwah tok..


patut la malam tu cik sha tak boleh tido..dok perhati tok je..malam tu pun sejuk je suasana..tak sangka malam 1hb mac 2010 adalah malam terakhir cik sha temankan arwah tok tido kat spital..malam tu jugak malam terakhir arwah tok dengar suara cik sha ngaji yassin kat telinga dia..huhu..semalam berkali2 cik sha baca yassin kat jenazah arwah tok sebelum arwah tok dimandikan dan dikafankan..pasni cik sha cuma dapat baca yassin tuk arwah tok dari jauh ja..sedihnya..T_T


hati masih terasa pilu dan sedih..nanti cik sha nak sedekahkan al-fatihah dengan yassin kat arwah tok banyak2..cik sha tengok jenazah arwah tok dimandikan dari awal sampai arwah tok dikafankan..cik sha tolong jugak apa2 yang patut..jirus air..pakaikan bedak sejuk..macam2 lagi la yang boleh ditolong..pengalaman 1st time cik sha..pilu je rasa masa cium arwah tok buat kali terakhir sebelum dikafankan..banyak kali jugak la cik sha cium..huhu..


semalam ada wat tahlil pas isya'..malam ni dan malam esok pun ada lagi..hmm..cik sha pelik dan sedih dengan sikap sesetengah jiran cik sha kat sini..rumah dekat je..tapi langsung tak jejak kaki mai melawat tengok jenazah arwah tok..sebab dengki dan iri hati dengan famili cik sha..teruk kan??ada cik sha cerita pasal jiran2 cik sha ni punya perangai dalam entri "jiran terlampau"..cik sha tak kesah..depa yang tanggung dosa depa sendiri..depa tak mai lawat pun..ramai lagi orang jauh2 yang datang melawat tak putus2..ramai sangat2..siap ada budak2 sekolah pondok datang ngaji Quran tuk arwah tok..memang rezeki arwah tok murah..alhamdulillah..jenazah tok pun mudah je diuruskan..


semalam cik sha tengok wajah arwah tok berseri2..cerah je..cantik..mungkin kesan amalan arwah tok masa arwah masih hidup..terima kasih ya Allah..Engkau ringankan penderitaan arwah tok..arwah tok pergi dengan mudah tanpa sebarang halangan..semoga Engkau merahmati roh arwah tok dan tempatkan dia di kalangan orang yang beriman..amin..



~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

ni ada sikit gambar arwah tok yang cik sha nak share dengan kawan2 cik sha..kenangan terkahir cik sha sepanjang cik sha jaga arwah tok kat hospital..



sian arwah tok..masuk wayar sana sini..yang putih biru tu tiub nak bagi arwah tok makan dan minum..sebab arwah tok tak leh nak telan dah..yang kaler hijau tu tiub oksigen..arwah tok bernafas tak berapa nak stabil..tiba2 je arwah tok jadi semput dada..sebelum ni arwah tok takde pun penyakit tu..huhu..cik sha tak leh tengok tau..sedih..sebab cik sha tengok macam terseksa je arwah tok..


******************************


yang ni masa hari pertama arwah tok dipakaikan dengan tiub oksigen..sian tok..huhu..


***********************************





yang ni pulak hari kaki kiri arwah tok digantung dengan besi pemberat 3kg..sebab nak luruskan kaki kiri arwah tok yang bengkok akibat strok..sian tok..macam sakit je cik sha tengok..wuu..

***************************************




cik sha amik gambar curi2 masa nurse dok kalut cari urat kat tangan arwah tok..sebab sebelah kiri tangan arwah tok dah bengkak..jadi depa nak tukar cucuk jarum masuk air tu kat tangan sebelah kanan pulak..sian tok..dah berbekas2 kesan jarum sana sini..T_T

*****************************


ni dah kat umah..saat2 terakhir cik sha boleh tatap muka arwah tok sebelum arwah tok dimandikan dan dikafankan..masa ni cik sha dok kat hujung kaki arwah tok bacakan yassin..tak berhenti2 sampai orang yang nak mandikan arwah tok datang..gambar ni cik sha snap curi2 masa dok berhenti jap pas habes baca yassin sebelum sambung baca lagi sekali..hmm..bersih je wajah arwah tok..sebak..uhuk2..

*********************************

bisik2::doakan semoga arwah tok cik sha ditempatkan di kalangan insan2 yang beriman dan dikasihi Allah SWT eh..terima kaseh kawan2..

Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

12 LOVE NOTES

  1. salam takziah..sentap gak baca.huhuu..atok kachang lama dah xde.time kachang duk jaoh.UUM sna tu..utan.xboleh nak balik.huaa..sedeyh3

    ReplyDelete
  2. sha..nurse biasalah nurse..sepanjang dgn arwah umi akak tgk mana nurse yg ok dan tidak..mmg yg teruknya sombong dan mcm bagus jek..akak tgk bgimana nurse yg kerek tu terlanggar satu tiang belon yg di letak kat pesakit dgn kasar..menjerit org tu..nurse yg sama juga yg bising dgn doktor cabar org report dia klu berani..akak inmgat smpi skrg muka dia..
    alfatihah utk nenek..semoga nenek aman di sana

    ReplyDelete
  3. al-fatihah.. wan aku pun meninggal puasa taun lepas, x sempat nak g pengebumian.. :(

    ReplyDelete
  4. inalillah...

    Semua yang hidup pasti akan merasai mati..itu pasti..

    takziah atas kematian arwah tok cik sha..sgt fhm rasa sedih bila hilang org yg disayangi...

    ReplyDelete
  5. kachang_dewa::

    thanx kacang dewa..jangan sentap2 eh..cik sha berkongsi rasa je dgn kwn2..takpe la kachang_dewa..redha je eh dengan pemergian atok kachang..nanti kat 'sana'nanti pasti kachang akan bertemu semula dengan atok kachang..insyaAllah..

    ReplyDelete
  6. kak syahadah::

    mekaseh akak..insyaAllah..mudah2an nenek aman kat sana..T_T

    tu la akak..nurse yang lain ok je..ada 2 nurse yang sha perhati perangai depa..ketua depa pun ok je..baik sangat..depa lak yg lebih2 macam depa tinggi sgt jawatan..

    yang sorang tu mmg kasaq sgt2 urus tok sha..sakit hati..sampai terdetik dalam hati sha dia penyebab arwah tok sha meninggal..huhu..

    yg sorang lgi kerek semacam..sampai org nk cas tepon pun xbg..dh kalau hp x cas bateri abes jd ape2 emergency mcm mna??xdak otak betul..x luak pun guna letrik spital tu nak cas sejam dua..

    2-2 muka nurse ni sha ingat smpai bila2..bg sha dorang xda adab..

    ReplyDelete
  7. park air::

    time kaseh..xpe..ang pegi je lawat kubur arwah wan ang..pastu salu sedekahkan al-fatihah,yassin,ayat qursi dan doa tuk dia..tu pun dia dh bersyukur sgt2..

    ReplyDelete
  8. fiezah91::

    terima kasih sangat2..alhamdulillah..ramai yang sedekahkan al-fatihah untuk tok cik sha..

    ReplyDelete

Membebel dengan penuh hemah. Terima kasih!

 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com