Saturday, 13 March 2010

~rindu nak buat aktiviti2 lasak macam dulu2~



salam semua..


selamat malam..hari ni masa tengah dok rehat2..tetiba aku teringat zaman aku aktif dengan persatuan belia masa muda2 dulu..huik??tua dah ke aku ni??hoho..takde la tua sangat pun..ceh! perasan betul..hak3..masa lepas SPM dulu, aku aktif dengan persatuan belia..lepas join PKSN (Program Khidmat Sosial Negara), terus aku ikut semua aktiviti2 belia..sekarang PKSN dah takde dah..ganti dengan PLKN (Program Latihan Khidmat Negara)..serius aku rindu gila semua kenangan2 tu..nyesal lak tak capture gambar banyak2 buat kenangan..eh! dulu aku ni tak gile kamera sangat..sekarang je..pantang jumpa kamera mesti nak posing..perasan comel la katakan..hoho..


meh aku nak share satu2 dengan angpa semua antara aktiviti2 yang paling aku suka bila ikut program belia ni..hek3..jangan cemuih pulak..sapa yang dok ikut blog aku ni mesti tau aku kuat membebel..entri tak pernah nye nak pendek2..mesti panjang berjela2..kui3..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


CAMPING - haaa..yang ni paling aku suka..syok ok tido dalam khemah..walaupun tak selesa..tapi mencabar la..tambah2 kalau camping dalam hutan..aishooo..dengan tanah tak rata..basah..tapi pandai2 la ang nak fikir cmna nak bagi ang selesa tido dalam khemah tu..ala..bukan ang nak tido sangat pun..sebok ok dengan macam2 aktiviti..dah la time malam2, sejam sekali kena bergilir2 jadi guard..ingat lena ke nak tido??


tu hal tido..lagi satu hal time ang nak ganti baju pas mandi..aiyoyo..seksa weh..tambah2 pas mandi kat sungai..takkan ang nak ganti baju kat sungai tu..malu le wei..budak laki pon ade..aku salu bangun awl..kul 5 lebih dah g mandi..ajak kawan2 sekhemah p mandi sama..time tu budak laki dok ngeroh..hak3..pastu kami g la salin baju dalam khemah..setel..eh2..aku teringat lak aku pernah 'melabur' kat sungai..kui3..

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


JUNGLE TREKKING - yang ni pun aktiviti yang best jugak..kalau dah bercamping dalam hutan mesti la ada aktiviti 'jungle trekking' kan..wajib tu..yang ni memang mencabar stamina ang la..ang kena kuat segala2..minda..tubuh..kaki..pernafasan..kalau tak konfem ang out awal2..baru gerak sikit dah tercungap2..mana tak nye..ang kena panjat bukit la..turun bukit la..lalu kat denai2 yang mencabar lagi..pastu mesti ade la kena menerap atas tanah lalu dekat halangan yang fasi buat..fuhh..memang semput kalau takde stamina..


aku pernah jadi peserta yang kena buli..dan aku pernah jugak jadi fasi yang membuli..kah3..gile jahat..konon2 nak balas dendam..kan aku pernah kena buli..pernah jadi kes..time aku jadi fasi ni..ada satu kumpulan sesat..gile cuak semua fasi time tu..depa tu sesat jauh gila..cmne ntah leh sesat..depa cakap depa tak nampak kami ada kat situ..kami pun tak nampak depa..jadi depa decide nak cari jalan balik sendiri..huhu..rupa2nye ada ustaz tu cakap pandangan kami semua kena tutup..tu yang tak nampak satu sama lain tu..huu..memang kenangan betul la..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


ROCK CLIMBING - yang ni aku suka jugak..tapi aku tak pernah sampai kat atas tu..huhu..kawan2 aku dulu selalu cakap sebab punggung aku berat..tu yang tak leh naik sampai atas tu..cirit tul depa ni..haha..nak main yang ni tangan ang kena kuat ok..sebab ang nak kena pegang batu2 yang ade tu baru dapat panjat sampai atas..kaki pun kena kuat jugak la..sebab nak tampan badan ang..yang penting sekali ang kena ringan2kan badan ang tu..badan berat camna pun kalau ang leh ringankan badan mesti leh naik..ye la kot..hoho..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


BURUNG HANTU - permainan ni antara yang wajib dilakukan tambah2 waktu malam..sebab tu panggil 'burung hantu'..nak tak nak memang kena tutup mata..then ang akan dibawa jalan oleh fasi..lalu kot tu lalu kot ni..padahal jalan kat situ jugak..pusing2 tang tu je..kalau ade fasi yang jahat, mesti depa akan sakat2 ang..amik ranting kayu, pastu wat2 macam ada pokok suh angpa merangkak tunduk lalu..aku pernah rasa dan aku pernah wat kat bebudak..hak3..


dah puas depa bawak ang pusing nanti depa akan lepaskan ang sorang demi sorang..duk kat satu tempat..pastu nanti depa mai la ngusik..wat bunyi pelik2..kalau ang jenis manja dan penakut konfom ang nangis..kui3..kalau aku, aku tutup je telinga aku dengan tangan..jadi aku tak dengar la ape2..sampai la fasi mai cuit aku suh bangun dan bukak ikatan mata..hok2..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


CAVE TREKKING - ye ke aktiviti ni panggil 'cave trekking'??haha..tibai jek la..best2..tapi seram seh..gelap gelemap je bile masuk dalam gua..memang tak nampak ape..lampu suluh pun tak cukup terang bagi aku..memang boleh insaf la kalau ang masuk dalam gua ni..tambah2 bila ang disuruh berzikir dalam tu..pastu ang dengar balik gema suara ang..insaf tau..aku pernah sekali je masuk gua ni..Gua Telinga..gua tu struktur dia memang macam dalam telinga kite weh..serius aku cakap..mencabar masuk gua tu..ang kena menerap, merangkak nak lalu dalam gua tu..mana leh jalan berdiri tegak..teringin lak nak pergi sekali lagi..serius best!!


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


FLYING FOX - wiii...terbang!!!hoho..kalau ang nak merasa terbang camne, ang try la buat aktiviti ni..syok oo..memula dulu aku takut jugak nak buat menda ni..tapi bila dah buat sekali, rasa nak buat berkali2..hehe..memang best..tak tipu ok..tapi satu je la aku tak syok sikit..kalau kat bawah tu yang dok tunggu tu jantan..kang depa tengok bontot..malu weh..hak3..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


ABSEILING - yang ni terbalik dari rock climbing..ang kena turun ke bawah..bukan memanjat ke atas ye..maknanye..ang dari tempat tinggi..then ang turun ke bawah le..ang leh turun gaya macam gambar kat atas tu..ang boleh jugak turun gaya kepala ke bawah..tapi yang kepala turun ke bawah tu ang leh weng2 sikit la pale eh..sebab kepala turun dulu..hehe..aktiviti syok jugak ni..tambah2 kalau wat kat kawasan air terjun..memang mencabar habis..dah le licin..kalau ang tergelincir nasib ang le..hek3..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


BERKAYAK - serius aku dah jatuh hati main kayak weh sejak mula main masa aktif belia dulu..sampai kat U pun aku main jugak kalau ade peluang..risiko main kayak tengah panas ni mestilah kulit jadi itam mengelit..hak3..tambah2 kalau main tengah laut..kalau kat sungai takpe sangat..tapi aku tak kesah kalau kulit itam sebab aku pun memang semulajadi golap..kui3..nak berkayak ni tangan kena kuat..nak pegang pedal dan nak kayuh tu bukan senang tau..pedal dia berat..nak kayuh kat air lagi la..tambah kalau air dok bergelora..huishhh..mencabar..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


ICE-BREAKING - haaa..yang ni kalau bercamping ke kursus ke..memang ade..sesi ice-breaking..aktiviti ni selalu nye dibuat dalam kumpulan la..tujuan sesi ni untuk ahli2 kumpulan kenal satu sama lain lebih rapat..sesi meluahkan rasa yang terbuku dalam hati..ang tak suka dengan aktiviti2 yang dijalankan ke..ang tak berkenan dengan sikap salah sorang ahli kumpulan ang ke..ang tak puas ati ape2 ke..ang ade masalah ape2 ke..share je time ni..tu rahsia antara ang dengan group2 ang je..yang penting, tak leh tipu2..kena jujur dan terus terang..tapi kalau ang tipu pun tu ang punye pasal la..dosa ang dengan Allah..hoho..ni kira macam terapi jiwa dan minda la..luahan perasaan..jadi takde la ang tekanan sangat..itu le tujuan nye..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

haaa..tu la antara aktiviti2 yang aku ingat la..rasanye banyak lagi kot kalau nak senaraikan..aku pun dah tak larat nak membebel banyak2..cukup2 la tu..hik3..sape2 yang suka join belia mesti pernah buat semua aktiviti2 macam kat atas tu..tak join belia pun, time sekolah wat camping mesti ade jugak..kan2??tapi serius aku rindu sangat2 zaman aku muda2 dulu..sekarang ni dah tak larat kot kalau nak buat aktiviti2 tu semua..dulu badan slim..sekarang??hehe..slim jugak..cume berisi sikit je..hik3..tak nak kalah gak tu cik sha ni..ape2 je la..


bisik2::dulu aktif kemain..sekarang nak pegi jogging pun dah malas..huuu..



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Post a Comment

Membebel dengan penuh hemah. Terima kasih!

0 LOVE NOTES








 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com