Saturday, 22 August 2020

Memori Raya Di Musim Covid



 Assalamualaikum. Hai!


Raya dah berlalu lama dah. Baru CikSha terhegeh-hegeh nak coretkan kenangan dalam blog bushuk ni. Suka betoi tulis entri basi. Dari dulu sampai sekarang tak pernah nak upgrade langsung. Haishhh. Apa la nak jadi dengan pompuan ni kan? Harapnya dah masuk tahun baru hijrah ni, berubah la hendaknya. Hijrah jadi penulis blog yang lebih rajin menulis dan update blog. Mudah-mudahan. 


Disebabkan tahun ni kita terpaksa 'berperang' dengan si virus covid yang nakal tu, raya tahun ni ada perbezaan la sikit dari kebiasaan sebelum-sebelum ni. Rasa lain kan? CikSha pun tak terkecuali jugak. Sebab tu la nak coretkan juga kenangan raya tahun ni dalam blog. Simpan memori kemas-kemas. Nanti boleh baca balik. Oh, by the way salam maal hijrah 1442H buat pembaca blog CikSha. Terlupa pulak nak wish. Hihi. 




Memori Raya Puasa


Ikutkan giliran, sepatutnya raya puasa tahun 2020 ni balik Penang dulu. Spend puasa hari akhir-akhir Ramadan dengan famili kat Penang. Lepas tu terus beraya la kan. Nanti baru raya kat belah Ganu pulak. Tapi itulah nye, kita hanya merancang, yang menentukan semuanya hanya Allah. Dah tetiba 'tentera halus' tu mai menyerang, kita pun diarahkan gomen untuk 'berkurung' di rumah. Terima je la dengan hati yang redha. 


Jadinya sistem giliran terpaksa la dibubarkan. Tahun ni kita sambut raya dalam kesederhanaan dekat rumah je. Tak dibenarkan balik kampung dan merentas negeri. Tak digalakkan pergi beraya ke mana-mana rumah sedara-mara walaupun dekat. Begitulah penangan si covid. 


Cumanya CikSha untung sikit la sebab tinggal serumah dengan mertua dekat kampung ni. Dapat la jugak merasa suasana raya dengan orang tua. Walaupun tak dapat raya dengan mak sendiri. Mak pun ada kakak sekeluarga kat Penang. Jadi takde la terkilan sangat. Syukur alhamdulillah Allah bagi rezeki macam tu. Bukan semua orang dapat kan? 


Lagipun tahun ni memang semua terpaksa 'berkorban' tak dapat balik raya. Ipar-ipar lain yang duk belah Selangor sana semua tak boleh balik sini. Kiranya kami sekeluarga dan kakak ipar yang kerja sini jadi 'penyeri' la gembirakan hati mertua berdua tu. Hihi. 


Dalam tak meriah mana tu, CikSha masak menu untuk raya boleh tahan la jugak. Buat Mee Kari Penang. Penangan tak dapat balik raya kat Penang punya pasal. Hihi. Kakak ipar pun dah order satay sampai 100 cucuk. Dengan ketupat palas dan nasi impit lagi. Rendang daging, rendang ayam mak mertua masak. Lemang pun ada pak mertua order kat jiran depan rumah. Tudiaaa. Sakan betoi. Biar la suasana tak meriah pun, janji makanan meriah. Yang penting perut happy. 😝


Masa raya tu ada la jugak kami pi ziarah mak sedara yang dah tinggal sorang sebab arwah suami baru meninggal. Anak pulak tak boleh balik. Itu je la kisah hari raya puasa CikSha tahun ni. Syukur masih berkesempatan untuk sambut jugak kan walaupun tak macam kebiasaan. Meh layan gambar pulak. 


CikSha sekeluarga dengan mertua dan kakak ipar



Bersama mertua kesayangan. 


The 3 stujes. 


Cinta hati dan diriku. Ewah. 😜


Kami sekeluarga. ❤️


Juadah di hari raya. Yummy! 


Mee Kari Penang air tangan CikSha


Memori Raya Haji


Haa, kita sambung pulak dengan kisah raya haji. Alhamdulillah sebab PKP masa tu dah dilonggarkan dan dibenarkan untuk merentas negeri. So, kita rilek je la lepas pengumuman tu. Tak berebut dengan yang lain bersesak atas jalan balik kampung. Sebab dah plan nak ganti raya puasa yang tak dapat balik Penang tu dengan raya haji. Tunggu je la harinya. 


Dalam tempoh tu, kebetulan maksu sekeluarga mai Ganu sebab adik sepupu ada appointment dengan adik Shukor yang bespren dengan kerbau tu untuk shooting. Dapat la jumpa sat lepas dah settle kerja adik sepupu tu sebelum depa gerak balik kampung paksu kat Kelantan. Sebab maksu ingat kami tak dapat balik Penang masa raya haji. Dia siap bawak ole-ole dari Penang buat pengubat rindu CikSha kat Penang. Hihi. Comel ja maksu. Sebab tu sayang sangat! 



Maksu sekeluarga singgah Kuala Berang nak hantar ole-ole. Jumpa sat ja kat tepi KFC Kuala Berang sebab encik CH nak Jumaat. Maksu sekeluarga pun kejar masa nak balik kampung kat Kelantan pulak sebelum balik Penang. 



Tapi masa nak dekat harinya tu, ada la kat medsoc kecoh sikit pasal rentas negeri sebab kes positif covid meningkat pulak. Cuak betul rasa masa tu weh. Ye la kan, kita dah excited nak balik jumpa mak. Nasib la tak disekat. Syukur. Dapat jugak balik jumpa mak dan kesayangan yang lain kat Penang. Terima kasih Allah. 


So, 2 hari sebelum raya haji kami sekeluarga pun berdesup gerak balik Penang. Alhamdulillah jalan tak sesak menuju ke Utara. Tapi jalan nak ke Pantai Timur memang beratur la kenderaan. Sampai ada la 2 3 kali kami bertembung dengan kereta yang memintas dari jalan bertentangan tu. Fuhhh..seram weh! Mujur takda apa-apa insiden tak diingini berlaku. Nauzubillah.


Masa on the way balik Penang. Berhenti kat RnR apa tah nama kat Kelantan isi perut kejap dengan bekalan yang dah bawak. Sumpah taknak dah berhenti situ lain kali. 😌


Balik Penang kali ni tak dapat nak huha huha sangat ziarah bespren yang jauh dari rumah mak macam kebiasaan duk buat. Masa yang ada spend untuk ziarah sedara mara dengan bespren yang dekat rumah ja. Maaf na bespren yang lain. Jangan kecik hati. InsyaAllah lain kali balik Penang lagi CikSha pi jumpa hangpa na. 


Raya haji pertama CikSha pergi rumah kak sepupu, maksu dengan bespren yang lama gila tak jumpa cik Wahida. Raya kedua pulak pakwe ajak pergi ziarah kubur arwah abah pagi tu. Petangnye, kami sekeluarga (CikSha, kakak dan mak) pi ziarah mak ngah kat Sungai Petani sebab esoknya mak ngah nak admit wad untuk operation mata. Raya ketiga, kami pergi beraya rumah kazen kesayangan hati CikSha kat Balik Pulau sebab esoknya dah nak kembali ke 'sarang' Ganu ku yang tercinta. 


Gitulah kisah raya haji CikSha kat Penang. Seronok sangat sebab dapat jugak balik jumpa mak dan kesayangan hati kat sana. Maklum lah bukan boleh selalu balik kan. Setahun ada la 2 kali je dapat jengah mak. CikSha kan anak mak oii. Hangpa lupa ka? Hahaha. Dah kawen dan beranak pinak ni je kena 'berkorban'. Ecewah. Jom belek gambar pulak. 


Maksu dengan kazen kecintaan hati mai raya kat rumah pepagi raya. Lepas tu tengahari kita pi balas balik pergi rumah maksu. Rumah berselang lorong je. 



Bertandang ke rumah kakak sepupu.




Dengan bespren kesayangan cik Wahida. Pergi beraya melantak laksa sambil bergosip. Laki cheq sabar je menunggu bini dia ni gosip-gosip. Hahaha. 



Pagi raya kedua pergi ziarah kubur arwah abah.


Masa on the way ke rumah mak ngah, ternampak mercu tanda ni. Balik tu encik CH ajak singgah ambik gambar kat sini. Hajatnya dia nak panjat jentera tu. Sekali ramai orang berhenti nak bergambar jugak. Terus tersentot hajat beliau. Hahaha. 


Raya ketiga, berkunjung ke rumah kazen kecintaan hati kat Balik Pulau. 



Alhamdulillah. Dapat jugak coretkan kenangan raya di musim covid dalam blog ni. Hangpa tengok. Walaupun dah basi, CikSha ingat lagi tau semua apa yang berlaku pada hari kejadian. Tu pasai asyik duk bertangguh nak menulis. Haha. 


InsyaAllah. Lepas ni nak ubah sikit la tebiat ni. Nak cuba istiqamah update blog setiap hari dan coretkan kenangan tu tak tangguh-tangguh lagi. Ye ke tu? Hihi. Moga Allah izin dan bagi kelapangan masa serta idea yang mencurah-curah. 


Bisik-bisik :: Kenangan dengan kesayangan kena abadikan untuk tatapan masa depan. 



Saturday, 8 August 2020

7 Must Eat Platters in Penang



Assalamualaikum. Hai!


CikSha kembali lagi nak pot pet pasai makanan. Hihi. Seronok pulak bila berpeluang cerita pasal makanan ni. Macam biasa, sebagai anak jati Penang, opkoz la CikSha nak habaq pasal makanan apa yang best hangpa wajib cuba bila pi jenjalan kat Penang. 


Kali ni, topik makanan kita pasal makanan ohsem yang terhidang di dalam sepinggan leper tapi mampu menggembirakan perot. Yang pasti nya mesti hangpa terliur nak try bila CikSha dah review pasal depa.


Kat Penang ni ada trademark dah makanan yang melambangkan Penang macam nasi kandar, mee kari Penang, laksa Penang, pasembor dan lain-lain yang dah diketahui kelazatannya. Tapi jangan taktau, ada side dish lain yang hangpa wajib jugak kena cuba tau.
 
 
Rugi kalau tak cuba sebab CikSha jamin hundred percent, sedap nya tu tak boleh bawak bincang. Maklum le kan, air tangan orang Penang. Agittewww. Dan semestinya yang halalan toyyiban la kan. 
 
 
Makanan apa yang sedap sangat tu? Haaa, mai kita pi skodeng satu persatu. Let's go! 


7 Must Eat Platters in Penang 


#1 : Mee Goreng Mamak

Kalau mai Penang, mesti dah terbayang mamak kan? Opkoz la sebab memang leluhur depa asal Penang piaww. Macam keturunan mami. Haaa, beza tau keturunan mamak dan mami ni sebenarnya. Jangan tak tau. 

CikSha pun konpius nak habaq macam mana kat hangpa pasal Mee Goreng Mamak ni. Tapi memang ini antara makanan tersedap la kat Penang. Style depa masak mee goreng memang lain tau. Ramuan dalam mee tu kena sangat. Ngam la orang kata. 

Dulu kan, masa kerja kat USM, CikSha suka sangat dengan mee goreng mamak yang kawan sekerja belikan. Tapi tak tau dia beli kat mana. Sebab selalu kirimkan je dia belikan untuk CikSha. Memang sedap sangat! 

So, kalau hangpa mai Penang, try la tau pekena Mee Goreng Mamak ni. Tapi tu la, kena pandai cari. Atas tukang masak yang memasak jugak kan kesedapan tu mai. Boleh gugel kedai mana paling ramai serbu, hangpa serbu la kedai tu jugak. Hihi. 




#2 : Popia Basah

Popia basah ni antara makanan tradisi yang popular jugak kat Penang tau. Setakat ni, memang yang kat Penang ja sedap kat tekak CikSha sebagai anak jati Penang ni ha. CikSha dah try yang kat negeri lain, tak dapat lawan kesedapan popia basah Penang punya. Mungkin pasai air tangan kot. Air tangan orang Penang kan sedap. Gittew. Hahaha. 

Selalunya CikSha duk beli bila ada pasar Ramadhan je. Kat area Seberang Jaya. Sedap! Jarang beli sebab bukan sejenis food hunter sangat CikSha ni pun masa tu. Duk kat Penang lagi kan masa bujang. Anytime boleh cari la konon. 

Sekali dah kena merantau tinggal kat Ganu, mai teringin tu mengagau la cari. Tapi tak sedap macam kat Penang. Huwaaa. Jadi bila ada peluang balik Penang, memang CikSha akan ajak la encik CH jenjalan cari makan. Craving punya pasai. Kena la cari jugak sampai dapat. 

Kalau hangpa mai Penang, wajib try popia basah ni tau. Nak senang, cari stall comel sorang mamu ni kat area Stadium Bandaraya Pulau Pinang. Sentiasa ada. Confirm tak menyesal. Depa cakap sedap gilaaa! CikSha pun balik Penang nanti nak try pi cari. 





#3 : Rojak Penang

Rojak Penang tak sama naa dengan Pasembur. Jangan keliru tau. Rojak Penang ni campuran buah-buahan. Lepas tu kuah dia yang hitam pekat melikat pedas haw haw dan ada taburan kacang. Ya ampunnn. Terlioq nyaa. Kalau pasembur pulak campuran makanan bergoreng lepas tu makan dengan kuah kacang. Haa, beza kan? 

Apa yang istimewa nya Rojak Penang ni? Istimewanya tang kuah hitam pekat melikat dia tu la. Selalunya rojak Penang ni, stall makanan Cina yang duk jual. Tapi jangan risau, orang Melayu pun ada ja jual. Selalunya mesti digandingkan dengan laksa Penang. Sebab bahan dia timun dengan nenas tu sama. Tambah sengkuang ja maka jadi la rojak Penang. Nyum nyum.




#4 : Nasi Melayu

Aik? Pasaipa sebut Nasi Melayu? Hihi. Sebenarnya mostly yang buka kedai makan jual nasi dengan beraneka lauk ni orang Melayu ja kan. Tu pasai sebut nasi melayu. Tak pun nasi campur. Camtu la lebih kurang.

Hangpa nak tau dak, bukan semua kedai nasi Melayu ni boleh popular tau melainkan masakan dia memang mabeles dan pilihan lauk dia banyak dan sedap. Kalau jenis ni, bukan takat orang Melayu ja pi, bangsa lain pun mai makan jugak kat situ tau. 

Masa CikSha kerja kat USM dulu, ada la 2-3 kedai nasi Melayu luar dari kampus yang jadi peberet. Lauk depa sedap. Selera kampung. Tambah ada ulam pulak. Memang memikat hati CikSha la. 

Dulu paling duk suka pi kedai makan nama Awet Muda. Ramai jugak orang luaq suka pi makan kat situ tau. Dekat-dekat area USM ja. Senang nak cari. Turun Penang kalau pi area USM boleh la pi try makan situ.



#5 : Kambing Bakaq

Ni antara menu makanan yang popular jugak kat Penang. Mungkin sebab tak banyak tempat yang ada kot. Entah la. Tapi kat Penang memang ada 2 tempat yang popular dengan kambing bakaq ni. Kat belah pulau sana ada satu, kat sebelah darat ni ada jugak. Dekat pulak tu dengan kampung CikSha.

Yang dekat dengan kampung CikSha tu memang popular sangat la. Puncak Mutiara Kafe nama dia. Situ memang tempat kambing bertendang. Haha. Gurau ja. Situ ada ladang kambing yang nalaaa punya besaq tau. Sebab tu menu kat situ mostly berasaskan daging kambing. Dan antara menu yang popular opkoz la kambing bakaq uols. 



#6 : Western Food

Opkoz la ada jugak western food kat Penang. Dah namanya syurga makanan dan tempat pelancongan favourite. Omputih ramai la duk mai melancong. Rugi la kalau tak ambik peluang bukak restoran berasaskan makanan barat kan. Nak berniaga kena la bijak ambil peluang dan inovatif gitu. 

Berlambak jugak la restoran ala barat ni ada kat Penang. Sedap dengan tak sedap makanannya dan best dengan tak best je persekitarannya. Pepandai la survey. Tapi ada satu restoran ni famous sangat sebab harga dia affordable dan makanan dia sedap. Pak Mat Western Food kat Bukit Mertajam. CikSha pun rasa nak pi try nanti kalau balik Penang. Boleh tulis review kan. Hihi. 



#7 : Penang Seafood

Last but not least, kalau hangpa mai Penang tu pi la try makan kat restoran seafood na. Maklum la, negeri yang ada pulau dan di kelilingi laut kan. Opkoz la makanan laut segar senang nak dapat. Cari la restoran hat yang tepi pantai. Syok oo makan sambil menikmati angin pantai, dengar deru ombak. Asyikkk ja. 

CikSha pernah la jugak makan kat restoran seafood masa bebujang dulu dengan kakak encik CH pi buka puasa. Masa tu dia kerja nurse lagi kat hospital Penang, CikSha kerja kat USM. Kira pernah la merasa makan seafood penang gitu walaupun zaman tok naduk punya cerita. Hahaha. 



Haaa, itulah dia 7 makanan yang sedap dan wajib hangpa cari kalau mai Penang ok. Lain sikit dari menu biasa yang memang melambangkan Penang. Tapi itulah, walaupun cuma dihidang dalam pinggan tetap mampu menambahkan isipadu badan. Hihi. Alaa, sekali sekala makan sedap dan best-best kan.Apa salahnya.

Bagi orang Penang, hangpa kalau craving tak payah nak susah hati sangat. Tau dah musim covid ni masih ada rasa insecure nak keluar rumah pi cari makanan sedap-sedap walaupun tekak teringin. Don't worry. Abang food delivery Penang confirm sudi nak hantar sampai depan pintu rumah. Order je ok!


Bisik-bisik :: Penang memang syurga makanan! 




DMCA.com Protection Status
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com