Tuesday, 19 March 2013

~Cuti 2013 : Langkawi Destinasi Pertama~



Assalamualaikum. Hai!


Buat kali ketiga sepanjang hidup aku ni, sekali lagi Langkawi menjadi destinasi percutian aku. Kalau tahun lepas aku pergi dengan famili kakak tercinta, kali ni pergi dengan besfren tersayang pulak. Sementara masih bujang trang tang lagi ni, boleh la nak berhuya-huya dengan kengkawan. Dah kawen nanti nak bercuti haruslah dengan suami tercinta. Aku nak berkepit doplohpat jam dengan suami je. Dah kawen boleh berkepit macam belangkas uolss. Haha. Poyo betol!


Sebenarnya dah lama plan nak bercuti ni. Besfren yang aturkan. Semua dia yang booking. Dari hotel sampai la ke kereta sewa. Aku tinggal nak keluarkan ongkos untuk bayar mana-mana yang perlu. Kami share perbelanjaan la. Err..tak kira pulak berapa perbelanjaan seorang. Main keluar je duit. Ish3. Apa la aku ni. Sebenarnya taknak sedih tengok jumlah duit yang keluar. Tu yang tak kira. Itu alasan yang sebenarnya. Keh3. Ada la dalam tigaratus lebih kot aku habes. Agak-agak je.


Kami di Langkawi selama 3 hari 2 malam. Pergi hari Jumaat [15/3/2013], balik hari Ahad [17/3/2013]. Hari pertama dengan kedua je la yang berjalan sakan. Hari ketiga kan dah nak balik. Memang tak sempat nak pergi mana-mana dah. Balik pagi. Kejar masa sebab mak besfren nak pergi kenduri kat Penang. Oh ya! Lupa nak bagitau. Kami pergi berempat. Aku, besfren, mak besfren dan kawan tempat kerja besfren a.k.a kawan baru aku. Jom layan gambar-gambar sepanjang aku kat sana.


Masa pergi dan balik.


Tempat kami menginap selama 3 hari 2 malam.


Destinasi pertama : Beras Terbakar.

Banyak betol duit syiling kat kawasan berpagar tapak beras terbakar tu. Rasa macam nak kutip pun ada. Siapa la yang baling duit tu. Bagi kat aku pun ade pekdah. Haha. Tapi rumah yang ada dalam kawasan tu cantik gila oi. Tu yang aku buat muka tak malu posing depan rumah tu. Lantak le ramai orang tengok pun. Pedulik hapa aku. Kih3.


Destinasi Kedua : Makam Mahsuri.

Masuk dah kena bayar rupanya. Dan dah banyak yang berubah. Ye la. Masa kali pertama aku pergi dulu tahun 2001. Dah berbelas tahun oi. Memang la banyak perubahan kan? Masa kat perigi tu, aku ada ajak pelancong lain bergambar sama. Ingatkan orang Malaysia. Sekali orang Thailand daaa. Aku tibai cakap melayu pulak tu dengan pakcik tu masa ajak dia dengan wife dia bergambar. Haha. Perangai tak senonoh betol Shahada ni! Konon peramah la sangat. Nasib baik la pakcik tu layankan je aku. Haha. Adoi la~~~ :D


Destinasi Ketiga : Telaga Tujuh.

Ni masa hari kedua. Pagi-pagi buta terus menuju ke sini. Orang pun takda lagi. Besfren aku, Wahida dengan mak dia tunggu kat bawah je. Makcik tak larat nak naik. Jadi aku dengan Adda je la yang gigih daki tangga. Konon aku dengan Adda nak panjat sampai jumpa telaga yang pertama. Tapi non-hado la. Sekerat jalan je. Semput oi! Dah lama tak bersenam cenggitu la. Baru panjat sikit dah termengah-mengah. Kah3. Lepas tu ternampak signboard dorang tengah buat construction. Ada warning kalau berlaku kematian dorang tak bertanggung jawab, terus aku dengan Adda cancel nak naik lagi. Kami berdua darah manis uolss. :P


Destinasi seterusnya : Cable Car Oriental Village dan Underwater World.

Masa kat Oriental Village tu sebenarnya kami nak naik 'ITIK'. 'Duck Tour' la. Hehe. Tapi tak jadi. Itik nye rosak la pulak.  Nak pergi 'mangroove tour' tak best sebab kami 4 orang je nak sewa satu boat. Rugi. Nak 'island hopping' tak boleh. Takkan nak tinggal makcik pulak. Tak baek. Lagipun macam bosan je. Haha. Cable car dah pernah naik. Jadi tak heran sangat. Kesimpulannya kami cuci mata je la kat situ.

Lepas tu gerak pergi Underwater World pulak. Aku memang suka nengok ikan dan hidupan laut ni. Ciptaan Allah yang sangat la cantik. Subhanallah. Cantik sangat!

*************************************


Oh ya! Kali ni banyak pergi tempat yang aku tak berpeluang terjah masa datang dengan kakak tahun lepas. Selain nak bercuti dengan besfren, tujuan paling utama aku nak pergi Langkawi kali ni adalah untuk memborong ceklat. Hari kedua tu lepas dah pergi melawat sana sini dan balik berehat kat hotel, petang tu kami pi Pekan Kuah. Borong ceklat kat kedai Pak Mail. Hehe.


Aku borong ceklat dengan sangat pelahap sampai habes duit berkoyan-koyan. Sob sob sob. Saja beli siap-siap. Kat Langkawi kan ceklat murah. Kalau beli kat Penang mahu bankrup aku. Jadi dah alang-alang pergi Langkawi borong je la. Takpe la. Demi untuk kanak-kanak yang datang meraikan aku nanti. Akak hadiahkan korang ceklat ye. Bagi tambah gumok dan rosak gigi. Naseb korang la. Haha.


Itu je la cerita percutian aku kali ni. Minggu ni nak pergi Terengganu pulak. Aiyoo. Memang banyak pakai duit sungguh bulan ni. Huk3. Berkorban sikit untuk masa depan. Eceh!



Bisik-bisik :: Langkawi is soooooooooo HOT! I is rentung! Dah la kulit memang hitam mutu keunggulan. Huhu. Naseb la.



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Wednesday, 13 March 2013

~Siap juga akhirnya! ~



Assalamualaikum. Hai!


Sebenarnya lama dah nak update pasal ni. Tapi tak ter'update'. Hehe. Alhamdulillah. Rumah mak, pusaka peninggalan arwah abah dah siap diubahsuai sepenuhnya. Kami masuk rumah ni hujung bulan satu. Punya la lama renovate. Sampai 6 bulan lebih. Dari bulan Jun 2012 sampai Januari 2013. Selama tempoh tu merempat la kami sekeluarga menumpang kat rumah maksu. Hadui. Semua ni sebab ada masalah dengan tukang buat rumah la. Sangat la membengangkan.


Kami kena tipu dengan first contractor. Sampai limabelasribu kena pow tapi satu hapa pun tak jadi. Die  hanya pecahkan 5 bahagian dinding, dirikan dinding baru 7 bahagian, sambungkan zink syiling carporch dan atap bumbung 1/4 bahagian serta pasang 4 tingkap. Itu sahaja. Lepas tu rumah ditinggalkan terbengkalai begitu sahaja dengan pintu utama rumah pun die tak pasang. Rumah terpelahau macam tu je. Kalau pencuri nak masuk cilok barang-barang yang ada dalam rumah masa tu pun memang boleh sangat dah. (-_-")


Aku dah suggest kat kakak setiap kali bagi duit, mintak resit/invoice apa barang yang contractor tu dah beli dengan duit tersebut. Sebab aku rasa macam nak kena tipu je dengan contractor tu. Tapi kakak tak buat pun. Kakak pulak masa tu senang-senang je hulur duit. Setiap minggu contractor tu mintak limaribu. Cukup 3 minggu dah dapat limabelasribu hanya dengan sedikit je progress renovation dia mintak lagi duit. Perghhh..Macam kami ni mesin ATM pulak lagaknya dia buat. Memang betul la instinct aku yang kami dah kena tipu.


BEFORE
Hasil kerja contractor pertama.


Sebenarnya kami tak suruh dia buat rumah baru. Just renovate ikut plan yang dah kakak lukiskan. Kalau ikut plan kakak memang tak banyak pun kos ubahsuai sebenarnya. Tapi dia cakap limabelasribu yang dah bagi tu tak cukup nak tampung kos bayar pekerja dia. Entah berapa ratus sehari die bayar pekerja die. Datang buat rumah pun bukan tetiap hari dari pagi sampai petang. Tak berpanas pulak tu sebab buat kerja bawah bumbung. Lepas tu dalam masa 3 minggu pertama je buatnya. Sebabkan kami taknak bayar duit yang die mintak lagi lepas kami tengok tak banyak progress pun kat rumah lepas dah bayar limabelasribu, terus die stop dan tinggal camtu je. 


Aku pun tak paham. Kenapa kami pulak yang kena tanggung gaji pekerja dia? Bukan ke gaji pekerja dia yang kena tanggung sepatutnya? Kami just keluarkan kos untuk bahan-bahan mentah pembinaan rumah dan dia pandai-pandai la manage. Itupun dengan limabelasribu tu dia cuma beli beberapa paket simen, 2 lori pasir, dan beberapa ikat batu-bata. Sampai berbelasribu ke kos tu semua? Masa kami berkeras mintak die keluarkan invoice, dia tak boleh nak provide. Memang sah la kami dah kena tipu pun. Jahat betul!


Lepas kena tipu contractor pertama tu, makcik tolong carikan kami contractor lain. Contractor yang buatkan rumah anak dia. Contractor kedua ni, kerja memang tiptop! Alhamdulillah. Dia dan pekerja dia yang siapkan sepenuhnya rumah ni. Hasilnya sangat memuaskan hati kami jugak la. Yang penting agak senang nak deal dengan dia kalau ada mana-mana part yang kami rasa perlu diperbaiki. Jenis dia pulak, dah siap satu part, kami tengok dan berpuas hati, baru dia mintak bayaran. Dan setiap bayaran yang diterima dia sediakan invoice. Ini baru betul!


AFTER
Contractor kedua siapkan.


Wiring pun ada masalah jugak sebenarnya. Yang pertama punya, buat kerja tak siap. Dah buat sikit lepas tu kata tak boleh nak buat dah. Dia ni direkemen oleh contractor yang pertama tu la. Huh! Duakalilima. Dah dapat bayaran jugak tu. Apapun tak boleh! Yang kedua pulak, makcik jugak carikan. Kerja dia okay la jugak. Agak kemas. Cumanya jenis panjang tangan sikit. Hari tu dia terkantoi curi simen. Nasib baik aku dengan kakak singgah nak tengok rumah lepas balik kerja masa tu. Kalau tak, sampai kesudah tak tau dia dok buat kerja cilok-cilok gitu. Heh! Apa punya orang la. (-_-")


Piping je yang langsung takda masalah. Alhamdulillah. Kerja dia siap paling awal. Dia ada warning kami pasal contractor pertama tu. Tapi kami bersangka baik lagi masa tu. Tak sangka memang apa yang pakcik tukang paip tu warning jadi betul-betul. Huhu. Naseb la. Ujian dari Allah. Ada la hikmah dan sebabnya tu. 


At first, aku salahkan kakak jugak sebab taknak buat research dulu cari beberapa contractor yang boleh bagi harga dan servis terbaik masa memula proses tu. Hai..entahlah. Benda dah jadi pun. Tak boleh jugak nak salahkan kakak seratus peratus. Cumanya aku kesian kat kakak sebab kos ubahsuai rumah ni dia yang tanggung semua. Sebab rumah ni pun nanti bakal jadi rumah dia. Dia yang akan menetap kat sini sekeluarga dengan mak nanti. Aku dah kawen kena ikut bakal suami. Cuma sekali-sekala je aku akan balik sini.


Memang pengalaman dan pengajaran yang tak dapat dilupakan la sepanjang proses renovation rumah ni. Jumpa bermacam-macam jenis manusia. Yang tak tahan tu perangai orang yang sama taraf kewarganegaraan ni. Teruk betul! Sangat memalukan. Sampai hati menganiaya. Orang yang warganegara luar jugak yang boleh dipercayai. Kerja pun bagus. Sabar je la. Nasihat aku, kalau korang nak buat renovation rumah, buat research dulu contractor mana yang terbaik. Takde lah kena macam kitorang ni. Renovation rumah habes sampai berpuluhribu lebih campur sekali dengan yang kena tipu tu. Macam dah buat rumah baru sebijik! Padahal nak renovate sikit je. Aduhai~~



Bisik-bisik :: Aku ada bilik sendiri dah. Dapat la merasa beberapa bulan sebelum tukar status nanti. Syoknyaaaa. Hehe.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 10 March 2013

~Solat Atas Keretapi~



Assalamualaikum. Hai!


Baru-baru ni aku ikut besfren pergi KL. Temankan die sebab die ada training kat Wisma R&D UM.  Sambil-sambil tu aku memang sengaja nak bercuti. Ambil cuti yang masih berlambak-lambak sebelum nak berhenti kerja bila dah dekat-dekat hari kawen nanti. Rugi pulak cuti tu nanti kan? Ada baki lagi 16 hari ni. Tunggu time nak berhenti baru habiskan yang baki tu. 


Kami pergi hari Ahad balik hari Rabu. Fully sponsored untuk tiket pergi balik dan tempat tido kat hotel oleh die. Hehe. Mekaseh besfren! Makan je kadang-kadang kami bergilir belanja sesama sendiri. Sharing is caring. Nama pun besfren. Takde istilah berkira. Hehe. 


Aku memang suka travel naik keretapi kalau turun KL. Ntah. Lebih rasa selamat kot sebab selama naek tak pernah lagi terbabas eksiden. Kalau naik bas macam rasa scary sikit sebab selalu dengar bas eksiden kat lebuhraya. Huk3. Jadi besfren aku macam boleh faham je isi hati aku, dia beli tiket keretapi untuk travel hari tu. Lagipun katanya dia tak pernah travel dengan keretapi.


Jadinya pergi KL hari tu travel naik keretapi la. Wohoo! Masa pergi ambil tiket pagi jadi takde masalah dengan waktu solat. Walaupun delay tapi tak terganggu langsung sebab sampai pun dalam pukul 3 lebih. Sempat lagi buat jama' bila sampai hotel. Sebab musafir kan. Cumanya masa balik tu dapat tiket petang dalam pukul 2.40 petang yang delay sejam lebih. Delay lagi. Sokmo je delay keretapi ni bila aku naek. Tskkkk. 


Bila dah gerak pun lewat petang, kompom la sampai lewat malam. Dah sampai kat destinasi nanti dah tak boleh jama' solat. Destinasi di sini maksudnya dah sampai kat rumah la. Bukan ke kalau dah kat tempat kita bermastautin kita tak boleh jama' solat. Kena solat macam biasa. Takkan nak tinggal maghrib kan? Jadinya aku solat atas keretapi la masa maghrib tu. Jama' sekali dengan isyak. Alang-alang masih bermusafir lagi, boleh la jama' solat. Ambil langkah selamat. Bimbang jugak sampai rumah dah lewat malam nanti letih tak pasal terbabas waktu isyak sebab tertidur. Huhu.


Sebelum ni aku travel naik keretapi tak pernah solat atas keretapi sebab selalu travel malam. Sampai waktu Subuh. Bila sampai destinasi terus solat je la macam biasa. Kali ni je merasa pengalaman solat atas keretapi. Jadi, entri ni sekadar nak berkongsi pengalaman aku solat atas keretapi la. Pengalaman pertama kali.




Dalam keretapi sekarang ni sebenarnya memang ada disediakan surau kecik dah dalam gerabak. Memang kecik. Boleh la muat dalam 3-4 orang yang badan selim-selim. Kalau badan beso kapasiti nak masuk surau tu lagi terhad la kan. Surau tu dekat-dekat dengan kabin kantin. Masa hari tu, aku intai-intai jugak kot-kot boleh nak solat kat situ. Tapi tak berpeluang. Jadi, lepas ambil wudhu kat dalam toilet, aku kembali kat seat. Terpaksa la solat dekat seat sendiri je. Solat duduk. Memang masa solat tu bergoyang-goyang la. Maklum dalam keretapi. Duduk saja pun bergoyang. Tapi aku teruskan je solat macam biasa.


Haa..tentang kiblat pulak. Bila atas keretapi, dah tentu lah kita tak boleh nak tentukan arah kiblat dengan tepat masa keretapi tengah bergerak kan? Kalau die berhenti kat stesen mana-mana boleh la kita tentukan kiblat arah mana dan angkat takbir masa tu ngadap kiblat. Lepas tu kalau masa tengah solat keretapi dah bergerak dan arah kiblat pun dah lari, kita masih boleh solat macam biasa tak perlu ubah-ubah kedudukan. Gila ka masa tengah solat sibuk nak cari arah kiblat ikut pergerakan keretapi? Solat tak kushyuk la tu. Huhu.


Seeloknya, kalau travel ni bawak la kompas yang ada petunjuk arah kiblat. Mudah. Macam aku hari tu terlupa nak bawak sebab tak sangka nak jadi macam tu. Huhu. Kebetulan pulak masa hampir masuk waktu maghrib hari tu keretapi tak berhenti, lagi la susah nak tentukan arah kiblat. Goyang sana goyang sini. Cuaca pulak dah gelap. Dah tak nampak matahari tenggelam kot mana. Jadinya aku terpaksa bertawakal je ngadap kiblat ikut arah seat aku duduk. Perasaan masa tu risau jugak. Tapi kerana nak mengerjakan kewajipan aku menunaikan solat aku tawakal pada Allah. Semoga solat aku diterima. Huhu.


Itulah pengalaman pertama kali aku. Kalau travel naik kereta sendiri, kita boleh je berhenti kat mana-mana RnR atau masjid. Kalau travel naik bas, bas selalu jugak berhenti kat RnR bagi masa untuk kita pi makan. Boleh curi masa makan tu untuk pi solat. Makanan beli tapau je makan atas bas. Hehe. Cuma travel dalam keretapi ni la yang leceh sikit. Tapi apa pun keadaan, sebagai seorang muslim, kewajipan solat kita WAJIB laksanakan. Sekalipun waktu tu darurat perang ke hape ke. Solat kan tiang agama. Tak boleh ambil mudah tau!


Berikut aku kongsikan sedikit rujukan yang aku dapat dari soal jawab di laman Halaqah. Semoga dapat jadi panduan buat kita semua.



Bisik-bisik :: Takda alasan untuk tinggalkan solat tau!


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com