Thursday, 28 February 2013

~PORTFOLIO : Blog Cikgu Hana~



Assalamualaikum. Hai!


Hari ni nak update portfolio terbaru. Dapat upah dari cikgu zaman aku sekolah menengah dulu. Cikgu Hana adalah antara cikgu yang aku paling rapat la kiranya. Cikgu Hana pernah ajar aku Math Moden masa aku Tingkatan 4 dan 5. Sebab tu subjek Math dia aku dapat A1 masa SPM. Subjek Bio cikgu jugak ke yang ajar eh? Lupa la pulak.  Subjek Bio dapat errr..rahsia! Hehe. 


Dulu cikgu pernah kenalkan aku dengan adik dia yang bersekolah kat asrama penuh untuk jadi kawan pena masa tu. Sebab nama kami nak hampir sama. Aku Shahada, adik cikgu Syuhadah. Maka dengan itu kami pun jadi la kawan pena, bertukar-tukar ilmu. Best! Tapi sayangnya sampai sekarang aku tak berpeluang lagi jumpa dengan adik cikgu ni. Harapnya satu hari nanti ada peluang dapat jumpa. Time kenduri aku nanti mungkin. :P


Eh? Melalut pulak. Hehe. Baiklah. Blog yang aku buatkan untuk cikgu ni, khas untuk cikgu nak berkongsi nota-nota pengajaran subjek Biologi dalam simpanan cikgu. Sebab tu header die gitu. Cikgu yang request nak buat blog untuk share nota pengajaran beliau untuk subjek Bio SPM. Berikut adalah screenshot wajah blog cikgu. Tadaaaaa!!


Comey tak Kak Ton? Eh? Silap pulak. Comel tak blog ni? Hehe..:P


Blog ni adalah fresh! Maknanya baru lahir gitu. Aku tolong daftarkan untuk cikgu dari emel sampai la ke blog. Dan proses mendesign blog ni tentulah aku jugak mastermind nye. Hehe. Pakej blog ni adalah full-template dan seangkatannya yang berkaitan. Maknanya keseluruhan blog la aku godek-godek.


Dan aku dah dapat feedback dari cikgu. Cikgu cakap cantik. Alhamdulillah. Maknanya cikgu suka la tu kan?Terima kaseh cikgu sebab sudi upah bekas anak muridmu ini. Terharu sangat dapat bagi perkhidmatan kat cikgu. Dapat jugak berbakti kat cikgu walaupun dapat upah. Hehe. Kalau berminat nak pergi tengok rupa blog ni silalah ke : BLOG CIKGU HANA. Tapi belum ada nota Bio lagi la eh. Cikgu sibuk dan belum berkesempatan nak update. Korang tatap je la hasil aku merepek kat 'entri permulaan' tu. Haha.


Semoga blog cikgu ni nanti dapat jadi panduan dan beri ilmu kat mereka-mereka yang bakal menduduki peperiksaan SPM Biologi. Tapi kena tunggu cikgu update dulu la ye. Hehe.



Bisik-bisik :: Berminat nak upah saya? Jangan malu-malu contact ye. (^_^)


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 24 February 2013

~Alhamdulillah. Dah Setahun.~



Assalamualaikum. Hai!


Alhamdulillah. Jumaat yang lepas aku dah renew lesen bisnes aku. Diam tak diam, dah setahun rupanya usia kompeni kecik yang aku daftarkan tahun lepas tu. Ambil cuti hari Jumaat tempoh hari semata-mata nak setel kan hal renew ni ha kat SSM Seberang Jaya. Boleh pulak aku terlupa tarikh sepatutnya lesen bisnes aku tu mampuih. Bertuah sungguh!


Sebenarnya aku memang alert yang tempoh bisnes aku tu akan tamat tempoh dalam bulan Februari 2013 ni. Cumanya terlupa tarikh tu bila. Lepas tu dengan bz kerja kat opis yang super berlambak-lambak memang terus 'hilang ingatan' kejap pasal hal ni. Elok dah sampai tarikh tu tetiba teringat nak belek balik dokumen. Memang baguih la sangat. Dah overdue dah.


Masa daftar dulu aku buat secara online je. Ingatkan nak renew boleh la jugak buat online. Tapi sebab dah tamat tempoh memang harapan la nak boleh buat secara online. Kalau nak buat secara online kena dalam masa 3 bulan sebelum sampai tarikh tamat tempoh. Tak pasal-pasal kena pergi menapak kat pejabat SSM buat secara manual. Disebabkan dah terlebih dua hari lewat, kena kompaun doploh hengget la. Sadis! Huhu. Salah sendiri jugak. Padan muka!


Yeay! Dah renew lesen. I'm THE OWNER of RSCreative Enterprise. Heeee....(^_^)


Tapi apa-apa pun, aku bersyukur la dah selesai jugak hal renew lesen ni. Alhamdulillah. Walaupun buat secara kecil-kecilan je, tapi aku rasa berbaloi bila daftarkan. Biar la takde banyak sangat dapat job pun, asalkan bisnes yang aku buat ni berdaftar. At least rasa macam berkat sikit duit upah yang aku dapat dari customer.


Memang diakui sekarang ni dah ramai sangat yang kreatif dan ambil upah design-design ni. Even budak sekolah pun ada jugak ambil upah designing ni. Ada yang berdaftar, ada jugak yang tidak. Ada yang ambil mahal dan ada yang ambil murah sangat-sangat upah. Tapi aku percaya pada rezeki. Masing-masing ada rezeki masing-masing. Yang penting kena percaya dengan Allah dan kena kuat berusaha. Kalau ada rezeki tak ke mana. InsyaAllah.


Terima kasih pada yang selalu support aku. Jasa kalian memang tak termampu aku nak balas. Hanya doa yang mampu aku hadiahkan semoga rezeki kalian juga dimurahkan dan diperluaskan oleh Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. Harapnya kalian tak jemu nak terus support aku la ye. Hehe. Tenkiu~~~



Bisik-bisik :: InsyaAllah. Aku dalam perancangan nak berhenti kerja untuk fokus dengan bisnes aku ni. Doakan yang terbaik untuk aku ye. (^_^)


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Wednesday, 20 February 2013

~Dia Lebih Sayangkan Kamu.~



Assalamualaikum. Hai!


Tiga tahun yang lalu [4 April 2010] aku jadi photographer untuk majlis nikah dia. Sebulan lepas tu [1&2 Mei 2010] aku masih lagi jadi photographer untuk majlis kenduri dan bertandang dia. Hampir setahun lepas tu [8 Mac 2011], aku pergi melawat dia kat hospital sebab dia lahirkan anak yang pertama. Semalam aku pergi lagi hospital melawat dia sebab dia lahirkan anak yang kedua Ahad yang lalu. Tapi kali ni melawat hanya dapat tengok dia saja. Sebab.....baby dah selamat dikebumikan. Sedih. T_T


Dia tu adalah kazen aku yang sebaya dengan umur aku. Dan ya, semalam kazen aku kehilangan anak kedua yang baru dilahirkan. Semasa saat melahirkan berlaku sedikit masalah menyebabkan kazen aku terpaksa tanggung kesakitan dalam tempoh yang lama dan baby lemas dalam kandungan sebelum doktor decide nak bedah pada saat akhir. Lepas pembedahan berjaya baby terus masuk ICU. Aku tak tahu nak cakap macam mana. Rasa macam nak salahkan pihak hospital. Tapi mungkin ini semua sudah ditentukan oleh Allah.


Tak dapat aku bayangkan perasaan dia sekarang macam mana. Kena berpantang tanpa anak di sisi. Allahuakbar. Sesungguhnya semua ini dugaan yang sangat hebat buat kazen aku. Aku hanya mampu berdoa semoga dia dikurniakan kekuatan untuk menerima dengan redha pemergian anak kedua dia ni.


9 bulan lebih baby dikandung. Ke mana-mana dengan ibu dia. Makan, tidur, mandi, solat, dan apa je yang dilakukan semua dibuat bersama-sama. Sampai saat dilahirkan, dia pergi tinggalkan ibu dia. Allah. Semoga kazen aku tabah. Semalam aku hanya dapat tengok gambar baby je. Tak berkesempatan nak menatap secara berdepan. Sayu tengok gambar baby yang nampak sempurna segalanya. Lagi sayu tengok badan dia penuh berselirat dengan wayar-wayar. Allah. Sedihnya. Tak mampu nak gambarkan rasa hati ni.


Walaupun aku masih belum bergelar ibu, tapi aku dapat rasakan kesedihan yang ditanggung oleh kazen aku. Masa melawat dia semalam memang aku tak dapat nak bendung rasa sedih yang bersarang dalam hati ni dengan berita pemergian baby dia. Sayu sangat. Tengok pulak air muka dan wajah sayu dia, lagi sebak rasa hati. Allah. Masa sedang taip entry ni pun air mata aku bergenang.


Hati masih terasa sayu tapi orang cakap berat mata memandang berat lagi bahu memikul. Semoga kazen aku tabah dan kuat semangat untuk menerima segala ketentuan Allah ni. Sesungguhnya Dia lebih sayangkan kamu baby. Dari Dia kita datang kepada Dia juga kita kembali. Dia, Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. Mungkin ada hikmah disebaliknya. Hanya Dia Yang Maha Mengetahui. InsyaAllah anak tu akan tunggu ibu dia kat sana nanti. Wuuuu...sedihnya rasa.


*Maaf entri ni kosong takda gambar. Gambar baby biarlah kami je simpan untuk tatapan kami sekeluarga sahaja.*



Bisik-bisik :: Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah untuk baby tu ye.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 10 February 2013

~Buat Sendirilah!~



Assalamualaikum. Hai!


Sebenarnya niat di hati pepagi buta ni kononnya nak buat kerja design sementara menunggu encik CH balik kerja. Maklum la, selalunya pepagi buta ni ilham nak mendesign boleh datang secara tiba-tiba. Mungkin sebab suasana yang aman damai kot. Tapi, bile duduk saje-saje tadi tetibe terpikirkan pasal majlis pakkebumkebum sendiri tak lama lagi. Sebabnya teringat bebelan kakak encik CH kat belog die tempoh hari. Haha. Padan muke aku dengan encik CH kena bebel. Tapi tak dengo la. :P


Memandangkan aku ni pengantin bajet sebab almaklum la bajet kecit je, maka ada jugak terlintas di hati nak DIY macam-macam untuk majlis sendiri. Dalam kepala otak ni memang ada perancangan nak DIY guest book, bunga telur, hiasan centerpiece, hiasan untuk photobooth dan macam-macam lagi. Cumanya masih belum lagi memulakan langkah. Berangan nak DIY itu la ini la tapi lembabs. Apa pun tak mula lagi. Ish3. Apa la nak jadi tak tau. Dah bulan 2 cik sha oii. (-_-")


Tapi itulahnya. Punya banyak sangat pikir sampai tak tahu nak mula yang mana satu dulu. Huhu. Rasanya kena buat list yang proper sikit baru boleh buat mengikut perancangan dan masa pun boleh bajet dengan sempurna mana yang patut dibuat dulu. Kan? Sekarang ni aku tengah meroyan google sana sini belog orang. Saja seronok nak tengok orang yang DIY untuk majlis dorang. Boleh la cilok-cilok sikit idea dorang. Huehuehue. Eksaited pulak bile tengok orang boleh DIY. Terus tetiba rasa semangat tak semena-mena. Hehe.






Kenapa nak DIY? Biasa la pengantin bajet kecit. Aku bukan orang kaya semua nak beli yang dah siap dan nak bertempah kat orang lain. Tak mampu la wei. Uhuhu. Baik buat sendiri je. Kata tangan kreatif. Eecewah! Lagipun kan aku rasa kalau DIY ni lagi puas hati kot. Tambah-tambah manusia yang ada tahap kecerewetan yang amat menggunung tinggi macam aku ni. Memang sesuai la buat DIY ni. Ye. Aku memang seorang yang sangat cerewet. Susah nak puaskan hati aku ni. Hehe. Masa proses cari barang-barang kawen yang lain pun bermacam kedai masuk tapi takde yang aku berkenan sampai kakak dengan mak aku berleter kat aku. Nasib la~~~


Nanti la aku nak buat list. Start bulan 3 ni boleh la mulakan sikit-sikit. Sekarang ni tengah busy dengan kerja kat opis sebab ade event beso nak berlangsung awal bulan 3 nanti. Jadi macam malas nak fikir banyak-banyak sangat. Tepu pale otak cheq! Setel satu-satu dulu. Kursus kawen pun belum pergi lagi ni. Rancangnye hujung bulan 1 hari tu. Tapi terpaksa tunda pulak sebab encik CH tu susah benau nak cuti. Haishh. Rasa macam nak cepuk-cepuk mamat tu. Aku pulak bebel kat dia macam la dia baca blog aku. (-_-")



Bisik-bisik :: Nak gunakan tangan sakti aku yang kreatip yang amat ni DIY untuk majlis kepakkebum sendiri pulak. Asyik design belog je. Hehe.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Wednesday, 6 February 2013

~PORTFOLIO :: Belog Kak Ena~



Assalamualaikum. Hai!


Sambil-sambil nak tunggu encik CH balik kerja, rasa nak menaip pulak kat belog busuk kesayangan ni. Takot kang ternganga tido tak sedo diri pulak langsung tak dengar beliau hanto mesej. Dah le aku ni jenis tido mampuih. Hehe. Malas nak taip pasal mende lain sebab tak berapa nak ade idea. Jadi entri kali ni just nak share portfolio yang terbaru je la.


Job design untuk blog kali ni dapat dari customer lama, Kak Ena. Dulu beliau pernah dah upah aku design blog beliau. Ini link entri pasal design blog beliau tu : Portfolio Belog Puan Zarena Heeney. Baru-baru ni tetiba blog beliau hilang dari dashboard dan tak dapat apa-apa emel pemberitahuan pun dari pihak blogger.com. Aku ada jugak tolong nak recover. Tapi tak dapat apa-apa feedback pun dan terus belog lama kesayangan beliau tu yang dah hidup selama hampir 7 tahun hilang cenggitu je. Sampai la sekarang tetap tak dapat balik. Kesian kat beliau. Huhu.


Disebabkan tu, beliau decide nak buat belog baru dengan url lain. Beliau mintak tolong aku untuk recover balik entri-entri beliau yang lama kat blog tu. Mujur la tetiba link blog tu masuk balik dalam dashboard. Itu pun setelah seminggu. Tapi sayangnya kena locked dan tetap tak boleh buka. Yang function pun cuma untuk bahagian setting je. Jadi aku cepat-cepat import blog tu. Akhirnya semua entri lama tu dapat diselamatkan dan berjaya dipublish kat blog baru. Alhamdulillah. Dan inilah rupa blog baru untuk Kak Ena.


FULL TEMPLATE


WATERMARK


Pakej design belog adalah macam selalu yang disebut-sebut dalam entri portfolio yang lain. Cumanya Kak Ena ada request aku design watermark jugak untuk blog beliau ni. Dan yang kat atas tu la watermark nye. Konsep sama macam header blog Kak Ena. Dan design adalah sepenuhnya idea aku. Tapi Kak Ena ada jugak bagi guideline camne yang beliau nak bila aku bagi beliau tengok hasil design. Jadi aku repair la yang mana patut. Warna tema kekal sama macam blog lama, Purple+Pink. Kaler fevret Kak Ena! Hehe.


Alhamdulillah sebab Kak Ena berpuas hati dengan kedua-dua design ni. Semoga beliau kembali bersemangat untuk menulis blog seperti sediakala. Jangan sedih-sedih dah eh kak. Dugaan la tu tetiba je blog  lama tu hilang. Anggap je takde rezeki eh. Menumpang hosting secara free kat blogger.com tu, cenggitu la naseb penulis blog macam kite yang tak berapa mampu nak beli hosting sendiri ni. :P



Bisik-bisik :: Berminat nak cuba hasil tangan sakti saya mendesign? Jangan memalu contact eh! Tenkiuuu..(^_^)


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com