Tuesday, 30 October 2012

~Officially Become His Fiance~



Assalamualaikum. Hai!


Seminggu menghilang sebab agak kebizian sepanjang minggu tersebut. Hari ni berkesempatan curi masa sikit kat opis nak update belog. Err..curik tulang kejap. Mood nak design web agak ke laut sebab takde idea. Rest otak kejap la. Boleh camtu? Hehe.


Sebenarnya ada berita gembira nak dikongsikan dengan korang semua. Alhamdulillah. Setelah 7 tahun berkawan dan menjalin kasih, akhirnya tanggal 28 Oktober 2012 bersamaan 12 Zulhijjah 1433H yang lalu aku telah selamat menjadi tunangan kepada encik CH secara rasmi. Saat yang dah lama aku nantikan. (^_^)


Masa tu aku kena kurung dalam bilik dan tak dengar pun macam mana perbincangan di antara famili encik CH dan famili aku. Kesian. Haha. Nasib baik ada kakak sepupu dan kucing kesayangan temankan aku dalam bilik tu. Kalau tak mesti kebosanan seorang diri. Dah selesai perbincangan baru aku kena panggil keluar untuk sesi sarung cincin. Alhamdulillah. Semuanya berjalan lancar sepanjang majlis. Bersyukur tak terhingga.


~Salah satu hantaran untuk encik CH. Cantik kan?~


Terima kasih kepada encik CH sebab sudi hantar rombongan famili wakilkan beliau untuk meminang aku jadi suri hidup beliau. Walaupun beliau tak dapat hadir sama masa majlis sebab perlu berkursus demi kerja dan masa depan beliau, aku tak kesah pun. Kehadiran seluruh ahli keluarga beliau dah cukup bagi aku. Mak, ayah dan 8 adik beradik beliau semua ada raikan aku. Terima kasih tak terhingga sebab semua sudi datang walaupun jauh. Terima kasih kerana sudi terima aku hadir dalam famili. Gembira plus terharu!


Aku rasa terhutang budi dengan semua yang bersusah payah jayakan majlis pada hari tersebut. Terutamanya pada famili tersayang yang banyak berkorban masa dan duit untuk majlis ni. Pada sedara mara yang hadir pun aku berterima kasih. Seronok tengok semua adik beradik mak berkumpul masa majlis pertunangan aku tempoh hari. Begitu jugak dengan sepupu-sepupu aku walaupun tak semua ada. Terima kasih semua. 


Penghargaan paling tinggi tentulah untuk mak, kakak, maksu dan paksu aku yang merancang untuk buat kenduri ni walaupun pada mulanya aku request nak buat makan-makan biasa je untuk famili aku dan famili encik CH. Lastly the ideas comes out untuk buat kenduri tunang aku plus kenduri korban sekali. Jadinya, banyaklah persiapan yang perlu dibuat. Tu yang sebok tu. Hehe. Terima kasih famili tercinta!



~Terasa gojes sangat masa hari ni. Maklum le tak pernah mekap. Hahaha.~


Sebenarnye kalau nak diceritakan, macam-macam dugaan dan kisah sukaduka yang dah aku dan encik CH tempuh sepanjang kisah cinta kami berdua ni. Maklum la, 7 tahun satu tempoh yang cukup lama. Tapi yang tu biarlah jadi rahsia aku dan encik CH. Tak perlu la aku ceritakan semuanya. Cukuplah korang tahu yang akhirnya kesabaran kami berdua terbalas bila perancangan kami untuk proceed ke peringkat seterusnya diizinkan Allah. 


Alhamdulillah. Terima kasih dan syukur kepada Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang kerana mengizinkannya. Terima kasih kerana mendengar doa hambaMU ini Ya Allah. Semoga perancangan kami berdua untuk mengikat ikatan suci dan sah sebagai suami isteri dipermudahkan oleh Nya. InsyaAllah. Bila dah sampai masa nanti aku jemput korang jugak eh. Doakan yang terbaik untuk aku dan encik CH ye.


Oh ye. Aku share 2 keping dulu gambo la ye. Nanti rajin aku share gambar-gambar yang lain kat entri seterusnya sebab nak promote orang-orang yang buat aku jadik cantik, yang buat pelamin mini, yang ambil gambo aku tu semua. Dan nak kongsikan suasana sepanjang majlis jugak dengan korang. Heee.



Bisik-bisik :: 7 tahun saya setia tunggu awak tau encik CH! Hehe.



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Monday, 22 October 2012

~ PORTFOLIO :: Sticker + Button #1 ~



Assalamualaikum. Hai!


Err..Tak sempat nak update belog sendiri. Kebizian yang teramat. Bizi dengan job design yang makin mencurah-curah. Bizi dengan kerja kat opis. Bizi dengan hal peribadi lagi. Rasa macam tak cukup tangan. Kesian tangan yang ada dua ni kena kerah tenaga buat kerja. Tangan kanan paling banyak memainkan peranan buat kerjanya sampai lenguh-lenguh die. Kesian. Tangan kiri ni nak kerah sangat pun tak boleh. Die memang pemalas sikit. *Tetibe* Hehe.


Alhamdulillah. Rezeki job design aku agak memberansangkan kebelakangan ni. Terpaksa membahagikan masa untuk siapkan satu-satu design. Harapnye customer aku semuanya sabar menanti. Kerja design ni die kena rileks-rileks sikit. Tak boleh rush sangat. Kalau tak, idea memang taknak muncul. Lagi pulak, aku dalam minggu yang sangat-sangat la hectic sekarang ni. Lepas raya aji nanti baru la boleh rileks sikit untuk fokus sepenuhnya kepada job design tersebut. Huhu.


Oh ye. Kali ni takde nak update ape sangat pun. Nak cerita pasal diri sendiri, nanti-nanti la aku tulis. Belum masa yang sesuai lagi nak ceritakan. Dah tiba masa nanti baru aku bongkarkan rahsia. Aiseh. Rahsia konon. Macam la ade orang peduli nak tahu pasal diri ko cik sha oi. Kuat perasan sungguh. Huahuahua. 


Ok la. Sebenarnya, aku nak kongsi dua lagi hasil kerja design aku. Jangan la bosan ye membaca belog bushuk saya ni. Rajin sangat update pasal bisnes je. Huhu. Tapi kali ni bukan kategori belog. Yang belog belum settle lagi. On progress. Ini design untuk sticker dan button. Dapat job dari 2 orang kakak yang sangat la mesra. Baik betul dorang. Senang nak berurusan. Aku suka sangat dapat customer baik-baik nih. Setakat ni pun, memang semua customer aku baik-baik belaka orangnye. Alhamdulillah. Allah datangkan orang yang baik-baik jadi customer aku. Hehe. Inilah hasil kerja tangan kayu bersakti aku.


BUTTON :: Sempena Kempen Membaca kat SMSTSSS.
* Burung antu baca buku tu hasil tekapan aku melukis menggunakan Adobe Flash masa buat projek multimedia Final Year waktu study dulu. Teringat kat die. Nasib baik la ada kena mengena. Boleh recycle. Kih3.



STICKER :: Sempena besday anak akak yang tempah ni.
*Die nak ade gambar anak die, Si Dora dan Boots tu, kendian perkataan yang tertera di atas. Design ikut  kepala otak aku. Hepi besday in advance adik. Err..adik ke? Aku panggil mak die akak. Kena panggil die 'nak' la eh? *Terasa tua..Huhu..*



Lepas ni aku mungkin hilang lagi dari dunia belog. Nak fokus siapkan design dan ade projek besar-besaran yang perlu diberi perhatian dalam minggu ni. Nanti aku update pasal projek besar-besaran tu kemudian ye. Biar macam misteri sikit bagi korang berdebar-debar. Haha. Poyo nak mampos betol la ko ni mek'ah. Nasib  korang la kena melayan perangai tak semenggah aku ni. Kui3.


Akhir kata, buat yang berminat nak bekerjasama dengan aku dan merasai khidmat tangan bersakti aku, sila contact di email atau fesbuk ye. Jangan malu-malu tau. Saya yang sentiasa bersedia memberikan khidmat terbaek untuk semua customer. Ecewah. Macam tagline pulak. :P



Bisik-bisik :: Alhamdulillah. Rezeki dari Allah. (^_^)


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Tuesday, 9 October 2012

~PORTFOLIO : Belog Pesan Bondaku~



Assalamualaikum. Hai!


Setelah sekian lama menyepi dari update portfolio, hari ni dapat update portfolio terkini. Yeay! Alhamdulillah. Rupanya masih ada lagi rezeki aku dalam bisnes design mendesign belog ni. Ingatkan dah  membisu begitu saje. Maklum la. Aku kurang market kan diri sendiri. Segan sikit. Walaupun ada perniagaan design sendiri yang berdaftar, tapi malu la. Sebab aku bukan seorang profesional designer. Design pun takde la power tara mana pun. Biasa-biasa je. *merendah diri yang dah sedia ada rendah*


Apa-apa pun bersyukur sangat dengan kurniaan rezeki dari Allah ni. Terima kasih juga pada customer yang sudi nak menggunakan perkhidmatan aku. Tak sangka ada juga orang yang masih berminat nak merasai hikmat tangan kayu sakti aku ni. Hehe. Alhamdulillah. Rezeki nak *ehem* gamaknye kot ni. Semoga makin mencurah-curah la rezeki buat aku. Aminnnn~~~


Job kali ni aku dapat dari Encik Rizal. Seperti kebiasaan macam customer-customer sebelum ni, encik Rizal pun memberikan sepenuh kepercayaan pada aku untuk design belog beliau ikut kepala otak berkarat aku. Belog ni adalah fresh. Maksudnya baru lahir. Aku yang daftarkan url belog, design dan taip entri-entri di dalamnya. Encik Rizal cuma bekalkan aku dengan item-item yang beliau nak dalam belog tersebut. Terima kasih kepada beliau kerana percayakan aku. Berikut adalah full screenshot belog beliau setelah siap sepenuhnya.





Pakej design belog ini adalah full template, header, footer, signature, widget icon dan mentaip isi-isi di dalamnya. Kendian of coz la kalau design belog kena belek coding kan? Itu aspek utama bila buat kerja design belog. Hehe. Seperti biasa, design aku memang simple and not heavy. Dah kira macam trademark aku kalau design belog. Sebab aku memang tak suka menda yang menyemakkan. Biar nampak clean, fresh dan mungkin juga profesional. Mungkin. Korang je la nilai kerja aku. Hehe.


Kalau rasa tak puas nak belek setakat satu screenshot ni je, boleh la ringan-ringankan jari pergi ke Belog Pesan Bondaku milik Encik Rizal ni. Nanti bolehlah belek-belek pages yang lain-lain tu. Mungkin ada manfaatnya buat korang. Hehe. Harapnya encik Rizal akan berpuas hati dengan hasil kerja aku ni. InsyaAllah.


Lepas ni, satu lagi portfolio design belog bakal menyusul. Tengah tunggu turn untuk disiapkan tu. Harapnya tuan belog sabar menanti. Maklum la kena ikut turn. Dan mungkin lambat sikit sebab first time buat lain dari yang lain. Yang ni aku cabar diri untuk terima job design belog dengan character doodle. Sedang dalam progress untuk melukis doodle yang insyaAllah bakal menjadi trademark hasil tangan sakti aku kalau ada belog yang nak doodle juga in future. Hehe. Chaiyok Shahada!



Bisik-bisik :: Buat yang berminat nak dapatkan khidmat aku, jangan malu-malu nak hubungi aku ok! Saya yang sedia berkhidmat! Hehe. (^_^)


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Saturday, 6 October 2012

~Vitamin Kecantikan~



Assalamualaikum. Hai!


Secara realitinye, perempuan mana yang taknak kulit cantik kan? Ade ke yang suke kulitnye hodoh, berkerak dan berkedut? Mana ada! Perempuan normal takde yang cenggitu. Semua kalau boleh memang mengimpikan kulit yang halus mulus. Tambah-tambah kulit muka la. Itu aset utama kot sebab kecantikan wajah memang menjadi titik fokus kebanyakan orang terutamanya lelaki. Kan kan kan?


Kalau bulan seploh tahun lepas aku tulis tentang 4 kategori obses kecantikan, bulan seploh tahun ni aku nak tulis pulak pasal produk yang ramai orang ambil untuk cantik. Terdetik nak menulis pasal ni sebab tengok keghairahan ramai dealer yang menjual vitamin cantik ni kat fesbuk. Ekeke. Aku kan, sampai fenin-fenin sebab tengok punya la bermacam jenis vitamin yang dijual. Sama jenis iaitu vitamin C. Tapi produk lain-lain. Sama tapi tak serupa. Kebanyakan nya takde jenama. Cuma dipanggil vitamin C je.


Bila tengok testimoni yang dorang share, macam teruja la jugak. Gila kau! Sapa tak teruja tengok muka sebelum punya la kurang santek, bila ambil vitamin tu dalam masa 2 minggu dah boleh transform jadi sedikit santek. Kulit terus 'glowing in the dark' putih melepak halus mulus. Mahu tak terkagum aku kan? 


Kalau ikut kan kegedikan untuk kelihatan cantik macam tu, mesti la aku ni tergoda juga untuk membeli vitamin-vitamin itu. Tapi memandangkan aku ni ada tahap kecurigaan dan paranoid yang agak tinggi jugak, maka tak berani la aku nak ambil risiko dengan membeli produk yang tidak diketahui dari mana datangnya itu. Err..mungkin la dorang dapat dari supplier yang pakar pasal ubat-ubatan ni. Pakar kulit mungkin. Tapi aku still takot. Uhuhu.


Takpe la. Mungkin itu cara dorang mencari rezeki. Takde maksud pun nak jatuhkan perniagaan dorang. Aku pun bukannya menceburkan diri dalam perniagaan tu. Mudah-mudahan perniagaan dorang maju dan berjaya. Harapnya tiada la kes penipuan dan sebagainya yang berlaku. Tambah-tambah meniaga melalui maya ni. Kalau jadi apa-apa kat customer, takot penjual tu lari cenggitu je la. Itu yang aku maksud kan risiko tadi. Ye..aku memang paranoid. Harap maap. Huk3.


Bila cakap pasal vitamin kecantikan ni, vitamin C memang bagus untuk kulit sebenarnya. Aku pun ada jugak ambil vitamin C. Cumanya aku dapatkan dari farmasi. Sebab lebih murah. Dan aku yakin sebab ada jenama. Yang aku ambil ni sekotak ada 3 balang. 1 balang ada 10 biji. Maknanya sekotak ada 30 biji. Lepas tu die tak payah telan. Aku beli hari tu 2 kotak dan ada promosi harga baru RM40.50. Murah kan? Nak tahu ke aku ambil vitamin C jenama apa? Inilah dia..Flavettes Vitamin C Effervescent. 




Sebab apa aku ambil vitamin C jenis ni? Entah. Sebenarnya dah lama jugak aku beli. Tapi tak termakan-makan. Kebelakangan ni je rajin sikit. Kalau korang nak tahu, aku ni manusia yang paling liat nak telan ubat. Huishhh..fobia habes. Memang tak suka telan ubat. Tapi kelebihan vitamin C ni yang telah buat aku jatuh hati dulu adalah sebabnya ia larut dalam air. Macam panadol soluble tu. Rendam je dalam air terus *bling* jadi macam oren juice. Dah le sedap pulak tu. Takde la seksa macam nak telan biji-biji ubat. Wakaka.


Vitamin C ni kandungan nye ada 1000mg Vit C, 250mg Calcium dan 300iu Vit D. Vitamin C ni aku rasa bukan untuk kecantikan pun macam yang orang sedang hangat jual sekarang ni tu rasanya. Yang ini lebih untuk membekalkan vitamin C kepada tubuh badan. A dietry suppliment. Sebab setakat aku ambil ni takde la kulit aku jadi licin halus mulus 'glowing in the dark' semua tu. Lagipun aku selalu skip minum die. Maklum la. Pemalas. Hoho. Tapi aku memang suka vitamin ni. Serius sedap gile.


Hmm..apa pun aku nak berpesan la kepada pembaca-pambaca belog busuk aku ni. Dalam keghairahan nak dapatkan kulit cantik tu, berhati-hati jugak bila ambil sesuatu produk @ ubat. Jangan sebarangan tau. Mungkin kesan jangka pendek dapat kulit yang cantik. Takut masa jangka panjang nanti ada kesan yang memudaratkan pulak. Berhati-hati ye. Seeloknya, kalau ada masalah kulit ke apa ke, pergi dapatkan rawatan dan nasihat doktor kulit terlebih dahulu. Itu je aku nak ingatkan.


Buat yang berniaga menjual produk ubat-ubatan ni, sebelum jual sesuatu produk, kalau boleh dapatkan juga nasihat dari doktor atau pakar kulit. Jangan cuma bertanya pada supplier je. Kekadang supplier ni die nak kejar keuntungan je. Jangan disebabkan keghairahan nak untung jugak, korang tak peduli kesan jangka masa panjang kalau in case berlaku something kat customer korang. Berhati-hati tau. Nanti korang yang dipersalahkan pulak. Apa-apa pun aku doakan rezeki korang sentiasa diberkati Allah.


Itu je la pesanan dari aku. Bukan la dengki tengok kulit korang cantik atau dengki tengok perniagaan korang laris. Cuma hendak mengingatkan je. Jangan salah faham pulak ye.



Bisik-bisik :: Teringin jugak nak kulit cantik. Siapa taknak wei. Tapi bersyukur je la dengan apa yang ada ni asalkan takde penyakit kulit yang teruk-teruk. Huk3.



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Thursday, 4 October 2012

~Ambulans oh Ambulans!~



Assalamualaikum. Hai!


Siapa pernah ada pengalaman naik ambulans? Tak semua orang berpeluang naik ambulans tau. Kalau tak eksiden atau sakit teruk, kompom la tak pernah merasa kan? Tapi kalau masa sakit naik ambulans, mane la nak sedar. Tengah gigih tahan sakit. Mesti tak dapat menikmati dan merasai 'keseronokan' naik ambulans. Seronok ke cik sha oi? Haha. Seronok sangat. Serius seronok. (-_-")


Sebenarnye, aku pernah merasa naik ambulans. Masa arwah tokwan dengan tok aku ada lagi la. Kalau tak sebabkan dorang memang aku takkan pernah merasa la naik ambulans. Dulu aku ni selalu jadi 'nurse' jaga arwah tokwan dengan tok kalau dorang admit hospital. Maklum la sakit tua. Memang selalu masuk sepital. Jadi tiap kali nak admit hospital, kompom maksu aku panggil ambulans. Jadinya yang nak meneman dalam ambulans tu tentulah aku ni ha. Sebab aku jugak yang kena stay kat sepital temankan dorang. Kata tadi 'nurse'. Hehe.


ambulans.jpg (323×275)



Pengalaman naik ambulans tu memang sampai bebila la aku takkan lupakan. Err..kalau boleh macam taknak dah je naik lagi. Cukup la pengalaman beberapa kali yang dah ada tu. Haha. Serius trauma. Sebab laju nak mampus drebar tu bawak. Cilok sana sini selamba je. Drift masa belok kat simpang pun takdenye nak perlahan. Sampai aku ni asyik jatuh je la dari tempat duduk sebelah katil tolak tu. Paling sadis tersembam depan pembantu tu. Pastu montot asyik terhentak dengan kuat je. Sakit hoi..


Tapi yang aku pelik tu, yang pembantu tu duduk rileks je. Arwah tokwan dengan tok pulak kompom la rileks je terbaring atas katil tak sedarkan diri. Yang sadisnye aku ni. Haha. Nasiblah. Harapnya lepas ni takda dah kena naik ambulans. Takmau!


Bila bercerita tentang ambulans ni, tetiba teringatkan sikap segelintir dari kita. Korang pun mesti pernah jumpa spesis yang 'penting diri' macam ni. Bila ada siren dari ambulans, ada segelintir yang buat tak tahu je taknak ke tepi beri laluan. Lepas tu, ada pulak segelintir manusia yang mengambil kesempatan dengan membontoti belakang ambulans tu selamba derk je. 


Situasi ni selalu aku nampak berlaku atas Penang Bridge. Tambah-tambah kalau time tu tengah jammed melampau. Aiyoo..terok betul perangai! Korang pun cenggitu jugak ke? Ish3. Jangan. Buruk sangat tau buat perangai gitu. Dari situ dah tahu sikap sebenar korang tu camne. Nak tahu sikap sebenar manusia tu senang je. Selalunya terserlah semasa mereka memandu la. Tak caya? Cube selidik balik diri sendiri. Masa memandu tu camne korang punye sikap. Pastu muhasabah diri. Orait!



Bisik-bisik :: Kalau nampak ambulans je mesti teringat kat arwah berdua tu. Rindunye. Hmm~~~ 
Al-fatihah. Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang beriman dan dikasihi Allah.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)
 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com