Tuesday, 30 November 2010

~Rajuk si ibu..Si anak gelisah tak tentu hala..~



Angkat sana angkat sini, lama-lama terus tak terangkat. Ni apehal lak aku dok sebut perihal angkat2 ni? Takde ape. Saje buang tebiat. Huuu. Sebenarnye rasa bersalah kat mak angkat aku. Beliau merajuk dengan aku. Katanya aku dah lupakan beliau sebab sebulan dua ni aku tak mesej beliau. Bz sket dengan kerja sebenarnya. Tempoh hari beliau hantar mesej emo kat aku kata aku dah buang nombor fon dia dan dah lupakan dia. Huu. Camno nak buek ni? Puas dah pujuk tapi still merajok jugak. Berdose tak aku?



Mak angkat aku ni tinggal kat Johor. Mak kepada classmate bahasa jepun masa aku study kat UMS dulu sebenarnya. Beliau berkenan kat aku masa first time tengok aku masa dia jemput anak die kat airport masa kami balik cuti semester sama2. (Berapa banyak kali sebut masa da? Haha.) Oit2! Anak die perempuan la. Jangan salah anggap pulak. Sejak dari tu terus beliau menyatakan keinginan beliau nak jadikan aku anak angkat. Maka terangkat la aku.



Tahun ni dah 4 tahun kot aku jadi anak angkat beliau. Sejak habes belajar dan dah bekerja ni aku jarang sikit mesej dengan beliau. Maklum la busy dengan kerja. Malam2 pulak aku selalu tertido awal. Tadi pun sebenarnya aku dah tertido tapi terkejut jaga sebab dengar suara mak aku macam petir dok bising kat adik sepupu aku merangkap anak angkat mak aku sebab mak aku asuh dari baby yang penakot nak mampus nak pergi basuh tangan pun nak berteman. Mak oi! Terpanjang lak ayat tadi tu. Hehe.



*Aku sayang semua mak-mak aku*


Itulah wei! Serba salah aku. Bukannya aku dah lupakan beliau pun. Langsung tak pernah terlintas pun nak buang beliau. Mak angkat tu dah macam mak sendiri weh. Hadoi. Tapi mak angkat aku ni sensitip betul la orangnye. Huu. Dah banyak kali jugak la beliau merajuk macam ni. Sedih aku ni ha beliau anggap aku dah lupekan beliau padahal tak pun. Cuma jarang contact je. Nak jaga hati mak sendiri juge. Pastu nak jaga hati anak2 mak angkat aku sama.


Hadoi. Aku bukannye ape. Aku risau beliau terkecik hati dengan aku je. Kan dah tak redha hidup nanti walaupun beliau cuma mak angkat. Hati orang tua wei. Tambah2 die dah sayang kite ni ha macam anak sendiri. Wuuu.




Nok wak guane ni weh? Nak g pujuk sendiri jauh la pulok. Aku kat Penang beliau kat Johor. Eh2. Dah rupe macam kekasih nak pujuk kekasih merajuk lak aku rase. Wakaka. Gelak2. Pang sat g baru tau. Uhuk! Makkkkk. Sha mintak maap la kalau sha wat mak kecik hati dan merajok. Takde niat pun. Wuu. Bukan taknak contact mak langsung. Sebulan dua ni ha bz sket dengan kerja. Sekarang ni dah free sket. Tapi mak pulak merajuk. Wuuu. Sha mintak maaf mak. ( Bajet macam mak angkat aku baca blog aku la konon2. T_T )



Susah sebenarnye nak jaga hati orang tua weh. Ni baru mak angkat. Mak mentua nanti macam mana la gamaknye. Mak sendiri lagi la kena jaga2. Hadoi. Tu la cik sha oi. Ang tu banyak mak sangat. Eh? Mane pulak banyak. Mak kandung, Mak Pah (mak angkat kat penang), Mak Yah (mak angkat Johor) dengan bakal Mak Mentua. Baru ade 4 orang mak. Rileks la. Rileks hotak ang! Pastu gelabah biawak tak tahu nak buat apa bile mak-mak tu merajok tetiba. Padan muka! Huwaaaa. Sedihnye rase. Anak mane tak sayang mak even mak angkat pun. Tak tenang hati dok mikir hal ni. Ok la. Nak tido sekarang. Huuuu.



Bisik2:: Tetibe rase nak nyanyi lagu Ummi Ummi Ummi tu. Uhuk!

Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Monday, 29 November 2010

~Langkah Bendul~



Assalamualaikum. Hai!


Ini adalah istilah yang digunakan dalam adat orang Melayu kita bila dalam satu keluarga tu yang muda berkahwin terlebih dahulu dari yang lebih tua. Selalunya digunakan di kalangan anak2 dara la. Yang anak teruna terkecuali. Langkah la berapa banyak bendul pun korang nak takde masalah punye. Sebabnya tak pula aku tahu kenapa lelaki dikecualikan.


Kalau perempuan langkah bendul ni macam berat sikit la walaupun sebenarnye takde masalah pun. Seboleh-bolehnya nak dielakkan. Biar yang si kakak dulu kahwin, baru boleh lepas adik2 lain pulak kahwin. Takut2 si kakak nanti tu tak laku pulak bila si adik kahwin dulu. Nanti tak memasal dapat title 'anak dara tak laku'.


Tapi kalau tak dapat nak dielakkan jugak dan terpaksa adiknya langkah bendul, macam2 pulak syarat yang dikenakan pada pihak lelaki yang masuk meminang si adik. Kena bagi sepersalinan kain dan cincin serba satu la untuk kakak2 yang dilangkau oleh adik. Kalau boleh apa adik dapat, kakak pun kena dapat. Fuhhhh. Naya betul! Dah macam laki tu borong sekali harung adik beradik buat stok bini. Haha.



*Kami tiga beradik masa majlis perkahwinan adik. Aku~Adik~Kakak. Berbeza kan rupa kami?*




Sebenarnya nak bagi2 barang tu semua tak perlu pun. Itu cuma adat yang direka oleh orang2 tua kita. Supaya si kakak tak rasa terpinggir dan terasa hati sebab adik kahwin dulu. Sepatutnya, pemberian itu atas kemampuan pihak lelaki la apa yang dorang mampu nak bagi sebagai tanda terima kasih sebab mengizinkan dia ambil adik jadi isteri dan melangkaui kakak2. Betul tak?

Dalam keluarga aku sendiri pun perkara ni dah pernah berlaku hampir 3 tahun yang lalu. Bila adik aku terlebih dahulu menamatkan zaman bujangnya dan telah melangkah 2 bendul. Aku dengan kakak aku la. Hoho. Advance terlebih adik aku ni. Ki3. Nak buat macam mana jodoh dia dah sampai dulu.


Masa tu aku masih lagi belajar di UMS dan ada kat Labuan. Mak call bagitahu ada orang datang merisik dan meminang adik. Aku terkedu jugak time mak maklumkan tu dan mak tanya samada aku izinkan atau tak adik nak kahwin dulu. Bagi aku takde masalah pun. Kalau dah memang jodoh adik, aku relakan saja. Lagipun adik dah bekerja masa tu. Mungkin dia dah stabil dan bersedia. Oh! Adik aku berumur 22 tahun masa dia melangsungkan perkahwinan dia. Mujur time kenduri tu adalah cuti semester. Jadi aku balik usung sekali encik CH nak kenalkan pada keluarga. Ambil peluang. Hoho.




*Ni sape yang kahwin sebenarnye ni? Aku pulak melebih2 pose atas katil pengantin. Haha.*




Apa yang aku dan kakak dapat dari suami adik aku sebagai tanda terima kasih? Kami tak mintak apa2 pun sebenarnya. Cukup la dia jadikan adik isteri dan jaga adik elok2. Tu pun dah memadai bagi kami. Tapi disebabkan ikut adat, jadi pihak lelaki dah sediakan 2 bakul yang berisi sepasang kain persalinan setiap satu untuk kami berdua. Jadi aku dengan kakak pilih la sendiri bakul yang mana satu kami berkenan. Heheh.


Orang cakap kalau kakak dilangkah bendul oleh adik ni tak laku. Heh! Cetek betul pemikiran orang yang berfikir macam tu. Siapa kata kami tak laku? Akak aku dah kahwin pun setahun yang lalu. Laku je. Aku pulak walaupun belum lagi kahwin tapi dah ade calon ok. Dah 5 tahun pun hubungan kami, cuma belum sampai masa lagi je nak kahwin. Sebab 2-2 baru mula kerja. Duit belum cukup. Encik CH cakap bagi dia masa setahun. InsyaAllah ada rezeki kahwin la kami. Amin. Sila doakan kami ye. Heee. ^_^


Jadi kesimpulannya, tak salah pun nak langkah bendul. Dalam Islam pun takde melarang. Semua atas persetujuan keluarga. Dan jangan terlalu pesimis sangat sampai anggap kalau dah dilangkah bendul nanti tak laku. Tak logik semua tu weh. Jodoh kan Allah yang tentukan. Kita merancang dan berusaha. Kalau terbaik buat kita pasti Allah makbulkan.




Bisik2:: Aku ni kiranya macam anak bongsu la kan sebab tinggal aku je yang belum kahwin lagi..Hoho..Jangan jeles dik!

Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 28 November 2010

~Best sangat ke main 'kayu tiga'?!~



Selamat pagi semua. Ini adalah entri pertama selepas satu tahun berbloging. Hihi. Petang semalam pergi tengok Ngangkung dengan Enny (opismate) sebagai hadiah ulangtahun pertama blog busuk ini. Walaupun tuan belog yang pergi tengok. Haha. Ketawa tak hengat dunia sampai angkat2 kaki atas kerusi. Owh! Memang takde tatasusila betul. Mesti orang yang duduk sebelah kanan aku tadi bengang je dengan kelakuan aku. Kui3. Sori la akak. Saye memang cenggitu. (-_-)"


Oh. Nak bagi review sikit tentang movie Ngangkung tadi. Secara overall not bad la sebab boleh buat aku gelak2. Aku boleh bagi 4 out of 5 kot. Enjoy je layan movie tu. Full seat weh! Penuh panggung. Minggu ni saje dah 2 kali aku pergi tengok wayang walaupun tengah kopak belum dapat gaji. Tempoh hari tengok Harry Potter. Best! Ish3. Memang 'hantu wayang'. Itu gelaran mak aku kasik sebab antara aku, kakak dan adik yang paling suke perabih duit tengok wayang aku la. Hoho.


Lepas tengok wayang, kami p jumpa kawan2 Enny yang kerja kat Jusco sebab konon2 malamnye nak pergi mandi wap beramai-ramai lepas dorang habes kerja. Tapi tak jadi la pulak. Cancel tunda pada hari yang lain. Hah! Masa on the way ni la kami terserempak dengan boifren kawan Enny keluar dengan perempuan lain. Siap pegang tangan lagi. Wahh. Berapi rasa tengok gelagat mamat tu. Pastu kami berdua pun pergi sekodeng la. Mak ai. Siap jegil mata kat kami bile kami saje2 lalu depan die. Sikit pun takde rase bersalah. Oh My. Rasa macam nak bagi penampau maut je kat die.




So, topik hari ni nak bincang APA PERASAAN ANDA BILA NAMPAK KEKASIH KAWAN BAIK ANDA KELUAR DENGAN SKANDAL LAIN? Dalam istilah lain main 'kayu tiga' @ curang la kan. Kalau aku, rasa macam nak p bagi penumbok sulong sebijik kat muke die. Takpun bagi penendang maut kat anu die. Sedap sket kan? (erk..terlucah pulak!) Tapi seriously tadi aku rasa macam bengang je dengan perbuatan mamat tu walaupun aku tak kenal kawan Enny yang jadi gelpren mamat tiga suku tu. Silap kami tak sempat nak capture gambar dorang tadi. Haishh.


Itu kalau lelaki la yang buat perangai. Kalau perempuan pulak aku p sound direct je depan dia. Takpun aku buat2 tanya pasal boifren dia a.k.a kawan baik aku. Nak tengok apa dia nak jawab depan skandal dia tu. Hoho. Kejam tak aku? Takde la kejam sangat kan. Aku bukan apa. Anti sikit dengan spesis yang suka main 'kayu tiga' ni. Kalau nak keluar dengan orang lain tapi dalam istilah kawan takde bermesra-mesra alam tu takpe la. Yang tu aku pun tak kesah. Ni siap berpeluk pinggang, pegang2 tangan, kawan hapenye macam tu. Hoi, berbulu mata aku! (Eh. Bukan memang aku dah ade bulu mata ke? Haha.)


Tapi spesis yang suka main 'kayu tiga' ni memang ramai kan? Kiranya kita sendiri kadang2 tak perasan pun. Kiranya dorang cover baikkk punye. Panjang betul akal bila nak buat jahat macam tu. Pastu bila terkantoi senang2 je reka alasan itu ini takde rasa bersalah ape2. Yang boipren/gelpren pun maafkan je sebab sayang punye pasal. Pergghhhh. Lagi panjang la tanduk nak buat perangai lagi kan. Ape nak kesah? Terkantoi pun boleh siapkan list alasan berjela-jela nak cover diri sebab pastu konfom dimaafkan.


Alahai. Nak sayang tu pun berpada-pada la weh dengan boipren/gelpren yang suka main 'kayu tiga' ni. Sebelum kahwin pun dah berani buat perangai macam tu, bila dah kahwin ingat dorang tak berani nak buat jugak ke? Konfom2 la perangai tu terbawa-bawa dari bujang sampai dah kahwin kalau dorang tu spesis tak sedar diri punye orang. Haa, korang pernah ke berhadapan dengan situasi macam ni? Aku dah ada sorang dua kawan yang terkena macam ni. Sian dorang tapi nak buat camne kan dah dorang yang sanggup bersabar kerana terlalu sayang sangat. Aku cuma mampu bagi nasihat je la. Keputusan kat tangan dorang sendiri.


Jadi, apa pandangan korang tentang kes macam ni? Share la sikit dengan aku dan pembaca2 yang lain. Nak tahu jugak pandangan pembaca2 aku yang bijak kat sini. Berkongsi2 pendapat. Boleh tambah pengetahuan kan? Hehe.



Bisik2:: Apahal la 2-3 menjak ni rajin betul aku story pasal masalah2 cintan cintun ni? Nak jadi doktor cinta ke hape..Haha.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Saturday, 27 November 2010

~Kini sudah setahun..I LOVE MY BLOG!!~



Salam Sabtu semua. Hari ni cuti jadi banyak la masa aku nak pergi blogwalking dan baca entri2 terbaru blogger lain. Kalau rasa berkenan terus follow. Kalau takpun just tinggalkan jejak bagi komen kat entri @ shoutbox. Heee. Tadi dah puas blogwalking menempek masuk kat blog orang yang join segmen 'Saya Suka La Blog Awak' anjuran Encik Ben. Macam tu la cara aku blogwalking ye. Masuk je blog mana2 yang ada anjurkan contest ke GA ke segmen ke. Pastu terjah la blog yang join benda tu semua. Kui3.


Hari ni 27hb November 2010 hari yang istimewa buat aku dan belog busuk kesayangan aku ni. Diam tak diam dah setahun aku berbloging. Dok merepek meraban tak tentu hala kat belog busuk ni. Kat sini la tersimpan bermacam kisah hidup aku. Huiii. Sayang mmmuah mmuahh la kat belog kesayangan ni. Tempat aku nak luahkan perasaan, nak membebel, nak berkongsi pendapat dan macam2 lagi.



Dengan belog busuk ni jugak aku dapat kenal ramai kawan blogger yang baik hati, gila-gila, kreatif dan friendly macam Dr. Farhana, Anna Boleyn, GKSB, Cikgu Isza, Hamzah, Linglung, Miss Lolly dan ramai lagi. Pastu dapat kenal dengan blogger2 yang famous dan hebat macam Cik Epal, Hanis Zalikha, Irine Nadia, Cik Intan, Mr. Ben, Zara , Arc, Mr. Khairul, Naz, Fadhli Hamdan, Zack Zuhairi dan ramai la jugak walaupun dorang tak kenal aku. Keh3. Perghhhhh. Luas betul dunia blog ni. Ramai tu. Ni pun tak sampai suku yang aku kenal. Ramai lagi yang hebat2 kat dunia blog ni yang aku tak kenal.


Tak lupa jugak buat 309 followers yang mengikuti belog ni dari awal sampai sekarang. Dan juga silent readers yang tak follow tapi datang baca entri merapu aku. Hehe. Terima kasih banyak2 sebab menyokong aku. Dengan adanya korang la aku lagi bersemangat nak update blog. Tak kesah la ade orang komen ke tak entri aku tapi aku tetap bersemangat nak menulis sebab aku kan memang kuat membebel. Tapi membebel melalui penulisan je la. Hiks. Terima kasih semua kerana sudi membaca penulisan aku yang tak hebat ni. Luv u all so much!



HAPPY BIRTHDAY The Colours Of My Life!!



Bisik2:: Nak pergi tengok Ngangkung hadiah untuk diri sendiri dan belog. Ngam tak?? Hehe.



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Friday, 26 November 2010

~Kekasih 'kaki kontrol'..~



Tak boleh ada kawan lelaki lain bagi perempuan. Tak boleh ada kawan perempuan lain kalau lelaki. Nak keluar dengan kawan2 pun tak boleh. Nak buat itu ini kena mintak izin. Nak pergi mandi berak pun kena maklumkan. Kalau lambat reply mesej terus kena call. Pendek kata semua dalam kawalan dan perlu buat laporan setiap masa pada si kekasih. Kalau takde laporan bersiap sedia la untuk disembur. Lepas tu 'perang besar'. Pernah mengalami masalah macam ni? Atau diri sendiri yang 'kaki kontrol' dan buat macam tu pada pasangan?


Kalau perempuan yang perangai macam ni kita panggil 'queen control'. Kalau lelaki pulak kita sebut 'king control'. Antara 'queen control' dengan 'king control', golongan yang mana paling ramai? Rasa-rasa aku la kan, golongan 'queen control' ni kot yang paling ramai. Hehe. Bukan maksud aku nak mencemarkan nama baik golongan perempuan ni. Aku sendiri pun perempuan weh. Tapi realitinya memang perempuan yang paling ramai sekali tergolong dalam kategori 'kaki control' ni. Betul tak?


Jadi bila dah ramai, tak heran sangat dah la kan. Macam sesuatu yang normal je. Pattern kontrol die pun sepesen je. Cuma lelaki yang 'kaki kontrol' ni je yang susah sikit nak jumpa. Ada tu memang ada. Tapi tak banyak. Golongan minoriti la lebih kurang. Tapi golongan lelaki 'kaki kontrol' ni susah sikit nak handle. Serius! Aku bukan bercakap kosong semata-mata. Aku cakap berdasarkan pengalaman yang dialami sendiri oleh kawan2 perempuan aku. Ada 2-3 orang kawan2 aku yang punya kekasih lelaki 'kaki kontrol'. Dengar pengalaman mereka dikontrol tu dah cukup buat aku cuak nak jumpa lelaki jenis ni. Takut!




Aku respek dengan perempuan yang boleh bersabar dengan karenah kekasih lelaki 'kaki kontrol' ni. Sebab ape? Sebab kalau aku dalam situasi tu aku tak mampu kot nak hadapi. Huu. Ada kawan aku sampai satu tahap tu dia dah hilang sabar sampai dah takde rasa ape2 kat kekasih dia. Rasa kosong. Sorang lagi kawan aku terus clash sebab dah tak tahan sangat kena kontrol. Lelaki ni kalau dia kontrol lain macam sikit.


Macam mana nak hadapi kekasih jenis macam ni? Aku pun tak tahu nak bagi jalan penyelesaian sebab aku sendiri tak pernah alami. Nasib baik encik CH tak tergolong dalam golongan lelaki 'kaki kontrol' ni. Fuhhh. Dan aku sendiri bukan jenis 'kaki kontrol' punye perempuan. Heee. Bagi kami masing2 ada hak nak berkawan. Masing2 ada masa privasi sendiri. Cuma kalau ada something yang tak kena je masing2 saling tegur menegur. Tapi takde la sampai nak kontrol2. No good no good! Heheh.


Jadi bagi yang 'kaki kontrol' tu silalah ubah persepsi dan perangai anda tu. Tak perlu nak kontrol sangat pasangan anda. Yang di'kontrol' pulak bawak2 la banyak bersabar dan berdoa semoga pasangan tu berubah perangai. Apa2 pun cuba bawak berbincang elok2. Jelaskan pada pasangan yang jenis kontrol ni. Mungkin dia sendiri tak sedar tindakan dia seolah-olah meng'kontrol' kita. ( Ayat ape ni? BM failed! haha..)


Tak elok la kontrol2 ni. Boleh buat 'rosak' hubungan je. Kalau pasangan dah jemu dengan kita nanti kan parah. Kesimpulannya, kalau nak kontrol sekali pun biarlah bersederhana. Kontrol biasa2 sudah. Kalau kontrol pasangan dari buat perkara yang merosakkan diri sendiri macam bergaul bebas sangat itu boleh diterima pakai. Wokeh! ^_^




Bisik2:: Control ke Kontrol? Hohoho. BI yang telah ditranslatekan ke BM sesedap rasa aku. Failed! Failed! Haha.



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

~Skandal di tempat kerja?~



Mata dah mengantuk tapi gagah jugak nak update belog busuk ni. Hee. Busuk2 pun belog ni dah macam nyawa kot. Sehari tak bukak dah gelabah biawak. Ntah hape2 je perangai. Tapi serius! Tiap kali online mesti blog adalah yang pertama aku buka. Pastu baru pesbuk. Then baru check email. Kat office pun macam tu la tabiat aku. Hiks. Bukan curi tulang tau. Buat hilangkan ngantok dan tenangkan jiwa je bila tensen dengan kerja. ^_^


Sebut pasal kerja, tiba2 terlintas kat fikiran tajuk seperti yang di atas tu. Sebab tetiba teringat one of my boipren fevret(BBF) cakap pasal benda ni tempoh hari. Sengal je mamat tu. Kesnya bila die ajak aku keluar lunch tapi aku taknak. Keh3. Bukan taknak tapi malas gile kot nak keluar dari opis time tu sebab aku sorang2 je kat opis. Kak Mas dengan Aini tak mai. Yang mai opis boy je. Tapi nasib baik sebab dia memang tak stay dalam opis. Oh! Baru teringat. Kejadian ni berlaku masa raya haji kedua.



Mamat : Chaq! Makan jom!


Aku : Alaa. Lambat la ang ni. Aku dah beli makan dah.


Mamat : Ang macam ni la. Bila aku ajak p makan ada je alasan. Bila tak ajak bising kata aku lupa ang la apa la. Ni yang malas dengan ang ni.


Aku : Loooo. Bukan alasan. Masalahnya aku dah suruh opis boy belikan aku makan tadi sebab aku sorang je kat opis hari ni. Transport pun takdak. Aku mai dengan kakak.


Mamat : Ahhhh. Alasan! Ang ada skandal apa dengan opis boy ang. Sebab tu takmau keluaq makan dengan aku.


Aku : Hoit! Kuang ajaq!


Mamat : Hahahaha. Aku repot kat Tun! Aku cakap ang ada skandal dengan opis boy ang.


Aku : Bongekkkkkkkk!


Macam tu la lebih kurang sesi kutuk mengutuk kami di telefon. Bongek ar mamat ni. Sesedap rasa je nak pitnah aku ada skandal. I'm a loyal lover ok! Takde maknanya nak ada2 skandal ni. Walaupun aku jauh dengan Encik CH tapi tu fizikal je. Hati tetap sentiasa dekat. Ewah. Muntah baca ayat aku tadi tu. Kui3.



Skandal kat sini maksudnya ada hubungan cinta 'sorok-sorok' dengan orang lain walaupun dah ade pasangan. Bukan skandal yang buat hubungan 'pelik' tu. Sila faham. Rasanya perkara macam ni ada berlaku jugak kan kat mana2 organisasi pun. Tak kisah la pakwe orang dengan awek orang ke, laki orang dengan bini orang ke, bini orang dengan laki orang ke, laki orang dengan anak dara ke, tak pun bini orang dengan anak teruna. Memang ada kan? Kenapa situasi macam ni boleh wujud? Nafsukah? Cintakah? Atau ada sebab lain?


Sebab tu bila di tempat kerja, silalah bersikap profesional. Jangan terlalu melebih sangat sampai nak bermesra-mesra alam. Nak berkawan tu tak salah pun. Tapi kena ada batas nye la. Pastu sila elakkan bercerita masalah dalaman rumahtangga @ hubungan cinta sesama sendiri. Baik la berbincang sendiri dengan pasangan masing2 untuk perbetulkan apa2 masalah yang timbul dalam hubungan. Memang la 'sharing is caring' kan. Tapi bahaya kalau cerita kat orang lain ni. Memula ok la lagi kot. Lama2 nanti tetiba muncul rasa simpati, rasa kesian, rasa nak tolong bahagiakan dan macam2 lagi la rasa. Huii. Bahaya tu! Ini bagi kes2 yang sudah memiliki dan dimiliki la. Kalau sama2 bujang tu lain cerita.


Jadi sila jangan jerat diri sendiri dan cari masalah ok. Elakkan selagi boleh elak. Takde yang eloknye pun skandal2 ni. Menyusahkan diri sendiri je. Nak kena 'sorok-sorok' lak. Haishh. Sebaiknya jaga je hubungan yang dah wujud tu sebaik mungkin. Kalau dah memang tak serasi sangat, berpisah je la jalan penyelesaian yang terbaik. Jangan jerat diri dengan masalah skandal2 ni pulak. Apa-apa pun buatlah keputusan yang terbaik untuk kebahagiaan diri sendiri.




Bisik2:: Mintak dijauhkan la dari skandal2 ni. Takut!



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Thursday, 25 November 2010

~I LOVE MY WORK..~



Mood nak buat kerja ke laut betul hari ni. Bapak malas. Kepala otak pun blur. Aishooo. Banyak toksin sangat kot kat badan aku ni ha. Tu yang jadi pemalas tu. Erk? Ada kaitan ke eh? Hehe. Serius memang blur gile. Ngadap komputer ni pun macam tengok skrin kosong je. Tapi boleh lak tulis blog eh? Haha. Alasan tak boleh pakai betul.



Erm. Sebenarnye aku tengah blur ni ha. Dah setel buat web persatuan. Tapi simple je la. Pakai coding html. Nak tengok? P terjah www.ausm.com.my. Sekarang ni aku nak wat sistem pulak. Pakai coding php je pun. Tapi sumpah blur gile. Yang aku belajar dulu2 tu tak ingat langsung dah. Huwaaaa. Tolong2. Sape yang terer pakai php? Tolong la ajar aku weh! Bagi aku refresh balik. Dapat tahu step nak mula pun dah ok. Nanti aku pandai2 la explore sendiri. Huuu. Penat betul cari tutorial online. Tapi satu pun tak berjaya bantu aku. Lagi aku tambah blur ada la. Huk3.



Macam ni la kerja dengan NGO. Semua kena buat sendiri. Takde tempat nak merujuk. Takde senior nak tolong tunjuk ajar. Dah la sorang2 handle bahagian IT. Sedih betul. Suruh aku buat macam2 tapi gaji tak berbaloi. Huk3. Haip! Tak baik merungut cik sha oi. Huuu. Baik. Pasni tak merungut dah. Nak lepaskan perasaan je.


Sebenarnya aku suka kerja aku sekarang ni. Aku suka something yang mencabar. Dan kerja ni memang betul2 mencabar kebolehan aku. Tapi tu la. Tekanan la sikit kan. So, kena belajar manage dan berusaha sampai boleh buat. Jangan cepat putus asa. Ganbatte ne shahada-san!! Itu saje aku nak luahkan. Sekian mekaseh.



Bisik2:: Kerja ape yang takde tekanan kan? Semua kerja ada tekanan. Yang penting kena pandai manage je.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Monday, 22 November 2010

~Lagu yang mendamaikan jiwa, hati dan minda~



Disebabkan tunggu lagu Allahi Allah Kiya Karo nyanyian Maher Zain yang ala2 hindustan ni habes loading lambat sangat, sampai terlentok tido aku kat meja tepi lappy. Ish3. Buruk benau la perangai nye. Nak buat macam mane. Udah berukben nye lembab meleleh2. Demi lagu tu yang dah menarik hati aku nak nyanyi2 sama maka aku sanggup tunggu. Kui3.


Kalau dah ngantuk tu sila lah pergi tidur dengan selesa di atas tilam ye. Jangan ikut perangai buruk aku tu. Huahua. Sekali terkejut jaga sebab mesej tetibe terasa bunyi begitu kuat padahal tak kuat pun. Gamaknye syot kot eh. Kui3. Yo la tu tetibe bunyik kuat. Padahal mesej bertubi2 masuk dari encik CH. Keh3. Ampun mas! Gue tertidur. ;p


Bila terkejut jaga ni otomatik mata terus jadi segar bugar terang benderang la kan. Maka dengan itu terhasillah entri ni. Eh2. Tetibe terskema lak. Eh? Serius la best pulak lagu Maher Zain ni aku dengar. Padahal memang semua lagu dia best pun. Cuma lagu ni pestime aku dengar masa kat opis tadi. Hee. Rase macam nak goyang2 macam hindustan tu dengar rentak lagu ni. Tapi mane boleh la. Lagu nasyid tuh. Buang tebiat ke hape nak menari lagu nasyid. Astaghfirullah. *sambil geleng2 kepala kat diri sendiri. sigh.


Nah aku bubuh link nak suruh korang layan jugak lagu ni. Siap dengan lirik lagi. Jadi boleh ikut nyanyi sama. Senang je sebutan lirik dia. Maksud setiap lirik ni pun bagus ok. Kalau rajin sila cari lirik ni dan pergi translate sendiri kat google translator. Hek3. Jom kita bernasyid sama2.





Sesekali layan lagu genre nasyid macam ni bagus jugak. Boleh buat tenang hati dan minda. Buat kita kenang siapa kita. Buat kita muhasabah diri. Buat kita kenal siapa pencipta kita. Nak lagi bagus dengar zikir takpun bacaan quran. Damai je rasa. Itulah lagu terbaik yang boleh mendamaikan jiwa, hati dan minda kita yang kadang-kadang kacau. Serius aku cakap. Aku kalau rasa tekanan dengan kerja aku pasang je zikir dengan bacaan quran kat opis. Terus rasa tenang je jiwa raga. Apa nak susah. Berlambak kat youtube. Search je tak payah nak pening2. Hiks.




Tetiba teringat kenangan masa first year kat kampus dulu. Aku ada geng nasyid sendiri. Heee. Jangan tak tau aku dulu penyanyi nasyid ok. Wakil kampus aku lagi. Aku dulu kat kampus cawangan UMS Labuan. Menang tempat pertama tuh masa pertandingan akhir nak pilih wakil dari kampus aku pergi bertanding peringkat universiti kat kampus induk UMS dan cari wakil universiti. Tapi takdo rezeki nak menang. Group nasyid lelaki yang menang. Tapi tak kesah pun. Yang penting pengalaman tu. Nak berhadapan depan audience. Perghhh. Macam tak percaya aku yang PEMALU ni nyanyi nasyid atas pentas. Nostalgia betul.



Ini gambar kenangan aku masa pertandingan mencari wakil kumpulan nasyid universiti. Cari aku yang mana satu. Wahaha. Aku yang kat tengah2 tu le. Slim melim nye aku time ni. Eh! Rindu betul la kenangan tu. Aku yang kasaq kedegaq (bahasa rekaan aku) ni masuk group nasyid. Unbelievable betul. Masa first year ni aku aktif main bola jaring. Petang2 terkinja2 melompat main netball sekali tengok masuk nasyid da. Haha. Owh! Rupa-rupanya dari dulu lagi aku memang serba boleh. *mood perasan!





Eh, ok la. Aku nak pergi sambung tido. Bantal busuk aku dok goda2 aku tu. Selamat malam semua. Have a nice dream. Kita jumpa lagi esok. Assalamualaikum.



Bisik2:: Sesekali kita perlukan sesuatu yang boleh menenangkan jiwa dan buat kita merenung dalam-dalam siapa diri kita sebenarnya. Aku suka renung alam ciptaan Allah yang mendamaikan.

Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 21 November 2010

~Restoran 'terbaik' kat Pulau Pinang. Nak try?~



Nak cuba kelainan dalam citarasa memilih makanan?? Aku ada satu cadangan. Perrgggghhhh. Memang 'terbaik' ah restoran ni. Satu-satunya ada kat Malaysia kot. Takpun satu-satunya kat Penang ni ha. Boleh jadi tarikan pelancong la kan. Nanti aku nak suggest kat kerajaan negeri. Hahah.


Kalau rasa-rasa korang berminat, boleh la datang ke Penang untuk cuba makan kat restoran yang 'hebat' ni. Harga makanan dia berbaloi la kot sebab aku pun tak pernah masuk restoran ni lagi. Dan mungkin sampai aku p rumah aku kat Batu 2 pun aku takkan jejak kaki aku kat situ. Eh? Tapi apa motif aku p promote restoran tu pulak kan. Saja je nak promosi. Kot la ada yang berminat nak cuba pergi kan. Inilah restoran yang aku maksudkan tu. TAADAAAAAAAAAAAAA!!



*ToiletBowl Restaurant*



*Keadaan dalam restoran. Tempat duduk pun bentuk mangkuk jamban.*


Hah? Amacam? Ada rasa nak p cuba tak makan kat restoran tu? Kah3. Bapak gila pengotoq la depa ni kan. Ada ka guna konsep toilet. Bunguks betoi!! Aku pun baru tahu ada restoran ni kat Queensbay Mall. Itu pun sebab Jumaat tempoh hari aku keluar lunch dengan kakak. Kami p makan kat Laksa Shack.


Masa nak tunggu order sampai tu mata aku ni meliar la tengok keliling kan. Memang tebiat aku cenggitu. Sekali terpandang macam poster iklan yang di lekatkan kat pintu otomatik orang dok keluar masuk dari shopping mall ke parking. Baca punya baca terus terkejut. Hoh? Biaq betoi ada restoran macam ni kat Queensbay. Aku tanya kak aku. Dia kata memang dah lama kot ada. Pergggghhhhh. Ternganga kot mulut aku terkejut punya pasal. Memang 'terbaik' la Penang. Macam2 ada.



*Nak makan dak aiskrim bentuk camni?? Eeeyarkkkk!*



*Makanan punye mangkuk pun design mangkuk jamban. Eeeeuuuwwww.*



Rasa-rasa korang..nak tak p makan kat situ? Eeeuuwww. Aku dengar nama restoran pun geli dah. Pastu tengok pulak gambar makanan hidang dalam mangkuk yang sebijik macam toilet bowl punye design. Geli nak mampos wehhhh. Nasib baik la restoran tu haram jadi orang Islam kita ni tak dapat la masuk. Ni khas untuk orang2 depa saje ye. Tak tahu la kot2 ada orang kita yang buat2 sesat p masuk makan kat situ. Erk??



Pengotoq betoi la. Cari la konsep lain kot ye pun. Ade ke konsep toilet bowl. Eeeee. Tak boleh blah betul. Macam mane la depa2 tu makan eh? Tak geli ke? Tak terbayang2 ke 'menda alah' kaler coklat tu. Weeeekkkk. Gelinye! Tak mau cakap dah la. Aku nak p bersiap jap. Hari ni ada appointment buat facial last time. Pasni tak mau p dah. Kalau sat g dia promote2 jugak aku bagi la alasan macam2. Ingat aku cap duit kot. Mahal nak mampos. Dah la kena tipu lak tu. Nanti aku cerita apa yang aku rasa tertipu tu. Huu.




Bisik2:: Have a nice weekend semua!!

*Gambar ihsan abang google. Mekaseh abang!*

Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Saturday, 20 November 2010

~Tujuan pergi kenduri kahwin sebab nak tengok bilik pengantin je??~



Yeay!! Dapat pun online. Cuak gila aku pagi tadi on lappy nak online tak boleh. Berukben ni kena sekat. Salah sendiri jugak asyik bertangguh je nak pergi bayar. Keh3. Pastu tahu cuak tak dapat nak online. Terus petang tadi balik dari kenduri pergi Celcom Center nak bayo bil. Ntah hape2 la Celcom ni. Consider la sket. Baru bulan ni lambat bayo. Tetiap bulan tak pernah miss pun nak bayo tau. Huu. Dah la bil pun kena charge sampai 2hengget. Dah tetiap bulan jadi RM100 aku kena bayo. Rase macam nak terminate je. Pastu amik plan yang murah punye. Tapi sayang sebab dulu beli yang ni beratus2. Apsal 2 tahun dulu takde plan2 yang murah macam skang ni ha?? Tak adil betul!


Oh. Takmau cakap pasai berukben dah. Sakit hati. Jom kita cakap pasal kenduri kahwin pulak. Hehe. Musim cuti sekolah ni kan musim kahwin2. Semua pakat buat kenduri kahwin beramai-ramai. Nak pergi yang mana satu pun tak tahu. Hoho. Hari ni aku ikut besfren aku pergi kenduri kahwin kawan masa die belajar kat UiTM Arau dulu. Jadi peneman je la sebab aku pun tak kenal kawan die tu. Jauh kot sebab kat Jitra nun ha. Sebab tu la dia ajak aku temankan dia. Gerak dari penang lebih kurang pukul 2 sampai Jitra dah 3 lebih kot. Makan2 jap pastu jumpa pengantin amik gambar terus blah balik. Hehe.




*BFF aku (cik Wahida), pasangan pengantin dan aku..*



Haa. Sebenarnye ada benda lain yang aku nak cerita di sebalik kisah kahwin2 ni. Selalu je aku perhatikan. Kat mana2 je la kenduri kahwin. Baik yang kat kampung ke kat perumahan ke sama je situasi die. Ini persoalan aku dari situasi tu. KENAPA BILA DATANG JE RUMAH KENDURI MESTI MAKCIK2 YANG KEPOH2 SIBUK NAK MASUK RUMAH NAK TENGOK BILIK PENGANTIN?


Hoh! Memang aku tak faham betul la. Kenapa eh? Kalau tak tengok tak boleh ke? Yang nak tengok sangat tu kenape la? Nak tolong landing atas katil ke? Bila orang hias simple2 je nanti ade la bisik2 kat belakang, "Laa..Macam tu je hias..sok sek sok sek..bla bla bla.." Dah buat dose mengumpat makcik2 tu. Sama la jugak dengan hiasan pelamin kalau pihak pengantin buat dalam rumah dan simple2 je. Berebut2 nak masuk tengok pastu 'buat ketupat' belakang keluarga pengantin. Kalau buat grand2 pun sebok jugak dok mengata. Aishooo. Buat kerja yang takde faedah betul makcik2 ni.


Macam tu la yang selalu aku perhatikan. Tambah2 kat kawasan perumahan aku ni. Memang ramai makcik yang kepoh2. Nyebok je. Macam la die yang bagi duit nak buat semua tu. Kot ye hulur duit takpe jugak nak kondem2. Suke hati orang la nak buat macam mane pun kan. Yang penting BERSERDEHANA ITU LAGI BAIK makcik. Hehe. 





Esok aku kahwin lagi simple aku nak buat. Pagi nikah kat masjid, tengahari terus buat kenduri kat dewan. Sewa je dewan sekolah kat depan taman perumahan ni. Semua buat sekali harung kat situ. Senang cite. Kat rumah takde buat ape2. Bilik pengantin pun tak payah. Haha. Berangan la kau cik sha oi. Bila nak kahwin? Erk erk. Sekian mekaseh. Kui3.



Bisik2:: Minggu depan member masa belajar kat UMS dulu pulak nak kenduri. Nak pergi ke tak eh? Jauh tu Terengganu. Huuu.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Thursday, 18 November 2010

~Ada 7 manusia yang mempunyai iras wajah yang sama. Percayalah!~



Dah banyak orang cakap tentang ni kat aku. Tapi aku buat tak tahu je. Siap gelak mengekek bila dengar mereka cakap macam tu. Terasa lucu yang amat. Geli hati aku. Tapi dalam masa yang sama bangga la jugak. Kui3. Astaghfirullahalazim. Tak baik bangga2 cik sha oi. Insaf sekarang. Hehe. Bangga tu idok le. Kembang je sikit. Eh? Tak sama ke tu?



Dulu masa aku belajar kat U, junior2 yang selalu datang untuk print servis dan format laptop kat bilik aku pun kerap cakap benda yang sama. Kawan2 aku pun dah selalu jugak cakap pasal tu. Bila dah kerap orang cakap, kadang2 terdetik jugak kat hati. Eh? Betul ke sama ni? Tak kot. Aku cuba nak menafikan konon2 tak boleh terima kenyataan. Ngeh3. Macam ada unsur2 kedengkian je. Burok beno perangainye. Ish3.



Tapi rupa-rupanya dalam diam tak diam, ada jugak kawan blogger yang perasan dan cakap perkara yang sama. Aku penat2 tulis entri cakap pasal benda lain. Semangat gila aku dok cerita pasal Filem Pertama aku. Depa p komen pasal benda lain. Cepuk kang! Hahaha. Ini antara komen2 yang telah dikemukakan. Eh! Terskema pulak ayat aku. Kui3.








Ahh. Ini tidak boleh jadi. Rasa tidak puas hati, terus aku google nak buat perbandingan. Dan inilah dia hasilnya. Boifren aku vs Faizal Hussein. Sama ke weh? Hahaha. Part mana la yang korang kata sama tu weh? Kenapa aku tengok macam lain je? Korang ni salah tengok kot. *Ayat dengki. Kui3.




*Kajian kes pertama*



*Kajian kes kedua*



Itulah dia Faizal Hussein versi cerah dan klonnya yang kurang cerah (boifren aku). Erk? Harap2 my dear bushuk2 tak baca entri ni. Keh3. Sama eh? Mungkin la kot ade iras2nya sikit kan. Bukan ke manusia kat bumi ni ade 7 yang mempunyai iras wajah yang sama? Tak caye? Pergi la wat kajian sendiri. Aku pun tak tahu kesahihannya. Mungkin betul la kot kan. Keh3.







Gambar ni la puncanya yang kawan2 blogger aku tu tegur. Ada aku tempek kat sidebar blog aku ni. Owh! Perkara ni harus aku rahsiakan dari pengetahuan encik CH. Dan aku berdoa semoga beliau tak baca entri aku yang ini. Sebab nanti beliau eksyen dengan aku. Huh! Tapi tak heran pun kalau beliau nak eksyen dengan aku sebab aku pun boleh eksyen dengan beliau jugak. Kakak aku cakap, muka aku ada iras Vanida Imran. Muahaha. Takmau kalah tu. Tetibe perasan jugak. Hampeh betul perangai. Kui3. Buktinya ada kat bawah. Silalah lihat sendiri. ;p



*Sama tak? Sama tak?*

Ada iras tak muka aku dengan Vanida Imran? Muahaha. Aku memang kuat perasan. Jangan la korang tensen dengan perangai huduh aku yang satu ni. Nak buat macam mana. Memang takda ubat kot nak rawat. Redha je la ye. Macam ni la aku kalau mai otak mereng tetiba. Kah3. Muka korang ada iras artis mana2 tak? Cepat eksyen kat aku pulak. Kui3. Sekian mekaseh.



Bisik2:: Perasan adalah perangai huduh aku yang first class punye. Jangan marah aa. Hahaha.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Wednesday, 17 November 2010

~Geng Blogger sudah kembali pulih..Yippie!!~



Raya pun tak rase ape2. Sempat lagi buka internet tulis blog. Kenapa la Raya Haji tak meriah macam Raya Puasa eh? Memang dari dulu2 rasa macam tu. Hari ni pun aku tak keluar g mana2. Terperap je dalam rumah. Eh? Malam ni nak pergi rumah makcik la. Ada kenduri aqiqah. Terlupa pulak. Hehe.


Hmm. Esok dah kena kerja. Sorang2 kat opis esok sebab Aini dengan KakMas cuti. Takpe la. Aku cuti pun tak buat ape kat rumah bosan jugak. Baik aku pergi kerja. Minggu ni banyak kerja yang tertangguh sebab kemalasan melanda hari Isnin dan Selasa yang lalu. 2 hari tu asyik ngantok je manjang. Pemalas tahap gaban betul. Ish3.


Tengah belek2 entri terbaru kawan2 blogger yang masih aktif update walaupun dalam mood raye. Tetiba aku ternampak entri dari kak Eryati yang cakap pasal Geng Blogger (GB). Eh? GB dah sehat? Malware semua dah mampos? Terkebil2 tak percaya terus pergi buka GB. Hasilnya GB dah berfungsi seperti biasa. Yeay!! Yippie yippie!! Lepas ni tiap kali update leh semakkan entri kat situ. Hoho.




Sejak GB diserang malware, aku dah lama tak buka laman tu. Berapa lama eh GB kena serang malware? Tak ingat dah aku. Lagipun aku dah kurang aktif berblog sekarang ni ha. Ikut mood kalau nak menulis. Idea tu memang ade je sentiasa. Tapi kalau takde mood, idea pun jadi tersentot. Tak tau nak tulis ape. Hehe.


Lepas ni senang la aku nak blogwalking ke, blogcrawling ke kan. P nempek je kat GB tengok entri terbaru geng GB yang best2. Ehehe. Teruja betul rasenye. Hoyeah! Thanx to admin GB yang bertungkus lumus menghapuskan walware2 jahanam tersebut. Aku tahu memang susah nak pulihkan kalau takde kepakaran nak membelek2 ape punca sebenar yang menyebabkan malware2 tu menyerang. Anyway, congrats!!




Bisik2:: Kalau jadi kat aku mahu cuak kot. Kepakaran nak menghapuskan malware tu belum ade lagi. Nak kena belajar ni dari admin GB. Hehehe.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

~MODEL TO BE..~



Fuhh. Baru selesai buat kek. Malam ni aku buat 2 biji kek untuk raya korban sok. Satu untuk rumah ni satu lagi maksu aku order. Pasni boleh bukak bisnes kek la. Tapi kek marble je la aku boleh buat. Keh3. Handmade ok. Tak main la pakai mixer tu. Aku mixer pakai tangan sendiri je sampai lenguh2. Haha. Tradisional betul. Esok kena buat kek batik pulak. Kazen tersayang nak bawak balik UTHM. Ngengade betul budak ni. Saje je tak nak bagi aku relaks. Aishoo.


Cakap pasal kazen tersayang aku ni. Oh, lupe! Nama panggilan beliau Mek T. Tetibe teringat yang tempoh hari kami jadi model sambilan kat Jom Heboh TV3 Batu Kawan Pulau Pinang. Haha. Perasan tak hengat aku ni kan. Nak buat camne. Hormon semulajadi tu. Aku dengan hormon perasan tu dah memang sinonim. Tak boleh nak dipisahkan lagi. Kui3. Redha je la ye.


Sebenarnye adik lelaki kazen aku ni (Piduih nama dia) sedang belajar Teknologi Fotografi kat Kolej Giat MARA Gelugor. Jadi nak asah bakat die terer ke tak amik gambar, maka aku dengan Mek T ni sukarela nak jadi model la konon2nya. Haha. Hampeh je dapat kakak macam kami berdua. Sabau je la ye adikku Piduih. Masa tu kami paksa dia amik gambar kami yang tak tahu malu buat muka selamba badak posing kat tengah laluan orang ramai. Muahaha. Tapi dapat 2 keping je gambar. Huhu. Beliau ngamuk2 tak nak layan perangai kami berdua yang hampagas ni. Dah la masa tu panas. Keh3. Maaf la. Kami memang pembuli.



*Itu dia model of the year. Kah3. Terserlah ketembaman aku. Uhuk!*






*Pose tak hengat dunia. Semua yang lalu lalang tengok kami berdua semacam. Kah3.*


Haa. Itu la dia hasil tangan beliau klik2 DSLR kepunyaan beliau. Amacam? Ok tak? Ok la kan bagi budak2 baru nak belajar. Orang kata baru kat stage beginner. Hehe. Sebenarnye nak ambil gambar ni tak kesah kau nak guna kamera jenis apa pun. Tak semestinya guna DSLR baru dapat ambik gambar yang cantik. Kadang2 guna kamera henpon pun boleh dapat gambar yang cantik dan nampak berkualiti tau. Yang penting ada minat dan skill tersendiri. Orang cakap kalau nak ambil gambar ni kena pakai hati baru dapat gambar yang cantik. Ye ke? Haha. Mandai je aku ni.


Aku pun sebenarnye minat sangat dengan fotografi. Sebab tu la aku gila bergambar walaupun aku sedar yang aku ni takde la cantik mane tapi comel tu ade. Kah3. Nak jugak tu puji diri sendiri. Haishh. Ada orang cakap aku fotogenik. Mungkin la kot. Dalam gambar je comel realitinye idok pun. Udah le makin tombam je. Macam mane nak kurus balik ni?! Huwaaa.


Ah! Lantak la labu. Pedulik hape aku. Yang penting minat aku dengan fotografi tu takkan pudar sampai bila2. Sebab tu kadang2 aku tunjukkan minat terhadap fotografi ni dengan volunteer jadi jurukamera walaupun guna kamera digital biasa je. Tambah2 time kenduri kawen. Kui3. Ada aku cerita dalam blog ni. Pandai2 la korang cari sendiri. Malas aku nak godek2 bubuh link. Hoho.


Eh. Ok la. Aku nak masuk tidur dulu. Lewat dah ni. Pagi nanti terlambat lak nak bangun. Yeay! Raya2. Walaupun raya korban ni takde la rase meriah mane. Sebab raya ni khas untuk orang2 yang pergi menunaikan fardhu haji. Tapi syok sebab cuti. Kui3. Selamat Hari Raya Aidiladha semua. Teringin lak nak beraya haji kat Mekah. One day i'll get there. InsyaAllah.



Bisik2:: Ada bakat tak aku jadi model?? Ihik ihik. *Gelak perasan.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Tuesday, 16 November 2010

~Dua hari yang meletihkan tapi seronok..^_^~



Sebelum balik jap g pukul 1, meh kita membebel dulu kat blog. Hoho. Hari ni aku halfday. Yippie! Seronok2. Sebab minggu ni malas gila nak buat kerja. Letih hari tu tak hilang lagi gamaknye. Owh. Entri lepas aku janji nak cerita ke mana aku hilang kan? Sebenarnya 2 hari menghilang sebab sibuk yang amat sampai tak sempat nak berehat. Letih gile cik minah oi! Tapi nak buat camne kan? Dah nama pun hidup. Kena la kerja. Nak cari rezeki. Takkan nak berehat dan tidur je 24 jam. Ingat beruang ke boleh nak berhibernasi berapa lama pun. Haha.



Sebenarnye sabtu lalu kami ade buat function alumni dinner kat SCCC a.k.a Sunway Carnival Convention Centre. Bulan lepas buat kat KL. Bulan ni buat kat Penang lak untuk Zon Utara. Jadi alumni2 USM dari Zon Utara boleh la join. Alhamdulillah function pun berjalan lancar walaupun ade la perangai beberapa AJK yang menyakitkan hati. Tapi kena sabar je la banyak2. Kami kuli je. Kena la ikut arahan memanjang. Huuu.



Penat takyah cakap la. Yang bertungkus lumus wat kerja nye kami bertiga. Aku, Enny dengan KakMas. Setiap hari sebelum sampai function terpaksa menadah telinga dan bina tembok kesabaran dengan gigih. Kalau ikut hati memang kami bertiga rase nak bagi notis perletakan jawatan 24jam je. Tapi sabar tu masih ade. Huuu. Nasib baik iman masih kuat nak menghadap mereka2 yang bossy itu. Owh! Sedih betul kerja dengan orang yang terlalu bossy ni. T_T



Ape2 pun dah lega sebab function tu dah setel. Alhamdulillah. Nah aku buh beberapa ketul gambar kami masa dinner tu. Gambar bertiga harus ada sebab kami kan pekerja yang berdedikasi. Huahuahua. Malas nak cakap banyak. Layan je la gambar kami syok sendiri ni. Kui3. Nak buat macam mana. Kami memang gila bergambar.



*Ni tempat function berlangsung*






*Hasil kerja tangan aku mendesign. Cantik pulak. Kui3. Puji diri sendiri.*





*Pekerja berdedikasi. Ngeh3.*





*Designer boleh..IT Officer boleh..Photographer pun boleh..Serba boleh betul aku ni..
~angkat bakul~ hahaha.*






*Aku dengan aini. Muke masing2 dah macam nak mintak penampo. Haha. Letih weh. Tapi ngengade nak posing2 amik gambar lagi. Keh3. Hobi la katakan.*





Itu je la gambo yang aku boleh sumbat. Sabtu tu dari pagi sampai tengah malam baru berehat. Nasib baik dapat tido kat hotel. Kalau kena balik jugak malam tu tak tahu la aku bawak moto masuk kot mana. Dengan mengantok gile malam tu pas function. Ahadnye pulak balik2 je dari hotel terus ikut maksu n family g Alor Star tengok tempat banjir tempoh hari kat sana. Saja2 nak tinjau keadaan lepas banjir la konon2. Nak memuhasabah diri. Pastu kami pergi Kuala Perlis jalan2 makan angin sempena besday maksu aku. P makan seafood kat jeti Kuala Perlis. Paksu belanja. Epi besday Mom Uchu. Love u much2 la.



Ok la. Dah nak pukul satu. Nak bersiap2 nak balik dah. Selamat Hari Raya Aidiladha semua. Makan daging tu jangan banyak2 sangat. Kang pening2 lak mabuk daging. Hehehe. Boi boi. Assalamualaikum.



Bisik2:: Lagi berapa hari je dah nak cukup setahun aku berbloging. Wahh. Cepat betul masa berlalu.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Friday, 12 November 2010

~*CONTEST- MISS LOLLY'S | BIRTHDAY*~



Sebelum 12 November melabuhkan tirai, aku nak buat satu entry spesel untuk Miss Lolly bushuk. Rasanya belum terlambat lagi sebab masih ada lebih kurang sejam setengah. Waktu aku taip entry spesel untuk miss lolly ni sekarang ialah pada jam 10.30 malam. Eh? Apsal macam skema semacam je ayat aku yang tadi tu? Ahh. Abaikan. Sekarang nak update laju2.




Bagi tidak menghampakan Miss Lolly yang telah mempelawa aku tempoh hari untuk join contest yang dianjurkan oleh beliau bersempena besday beliau, maka aku pun dengan muka tak malu nak join jugak walaupun dah last minit. Aku belek yang dah join contest ni pun dah beratus orang weh. Aku cek tadi dah ade 149 komen kat entri tersebut. Mak oiiii. Ramai betul. Memang takde harapan la aku nak menang. Jangan harap. Lagipun tuah aku kat contest2 ni tak pernah nak bersinar. Siannnn. Tapi pedulik hape aku. Aku nak join jugak! Hahaha.




Secara rasminya aku nak ucap SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN buat Miss Lolly. Yang ke berapa tahun tu beliau dah sedia maklum. Jadi tak perlu la aku nak sebut. Ape2 pun beliau tetap maintain awet muda gitu macam aku. Muahaha. Nak jugak tu. Hadiah yang mampu aku bagi kat Miss Lolly buat masa ni hanya doa dari jauh. Semoga sentiasa dalam rahmat Allah SWT. Semoga panjang umur, rezeki melimpah ruah, makin tambah cantik dan cepat naik pelamin. Hehe.




*Nah amik kek sebijik!*

Ok. Setel dah bab wish wish. Nak sahut cabaran beliau pulak. Kalau aku dapat RM100 untuk beli hadiah kat Miss Lolly ni, ape benda yang aku nak beli eh? Hmm. Jap2 nak fikir dulu. Banyak jugak kot RM100 tu. Bagi aku yang mesekin ni la. RM100 tu banyak weh. Menatang ape aku nak beli yang value die boleh Miss Lolly bawak sampai ke akhir hayat?



Hmm hmm. Kalau ikut aku punye habit la kan, aku akan belikan Miss Lolly buku motivasi barang 2 3 bijik la. Bukan nak kata beliau takde motivasi dalam diri. Cuma bila aku belikan buku tu hadiahkan pada beliau dan beliau baca, kira macam aku dah share ilmu la dengan beliau. Dan kalau ilmu tu beliau guna dan sampaikan pada orang lain pulak, kami dah sama2 share pahala. Alasan utama aku bagi hadiah ni ialah sebab baca buku motivasi boleh buat minda sentiasa positif dan kita boleh memuhasabah diri selalu. Baru selalu kelihatan ceria dan maintain awet muda gitu. Sebab langsung takde cas negatif dalam diri. Kan miss lolly kan? Hiks.



Kalau ade lebih2 duitnye dari beli buku motivasi tu, aku nak beli bahan2 untuk buat kek marble spesel untuk beliau. Kenape kek marble? Sebab kek tu je aku pakar nak buat. Haha. Lagipun kos nak wat kek ni murah saje. Walaupun lepas beliau makan akan jadi lemak dan t**k yang akan dinyah dari badan beliau, aku tak kesah. Janji dapat bagi beliau rase kek spesel hasil buatan aku tu. Kui3. Itu saje. Agak2 cukup ke RM100 tu aku spend untuk beliau eh? Cukup rasenye tu. Kalau tak cukup boleh mintak lagi duit. Keh3.



Sekian saje entri spesel untuk Miss Lolly. Epi besday lolly!! Walaupun cuma kenal lolly kat dunia blog ni je dan tak pernah bersua muka, terima kaseh sebab sudi berkawan dengan saye. Lebiu la. Muah muah. (^_^)v



Bisik2 :: First time buat entri spesel wish besday untuk kawan blogger. Terkial-kial aku nak mikir ayat. Haha.


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Wednesday, 10 November 2010

~Filem pertama arahan aku..Meh tengok!~



Jangan terkejut ok. Aku nak bagitau ni. Bulan September yang lalu aku dah release satu filem. Tapi tak ditayangkan kat negara Malaysia. Apa barang nak market kat Malaysia kan. Baik aku market kat luar negara. Tajuk filem tu SHAHADA bersempena nama aku la. Tapi bukan aku yang berlakon. Watak aku tu pelakon lain yang lakonkan. Aku just jadi pengarah je. Maklum la kan, aku ni pemalu orangnye. Segan nak expose depan orang ramai. Jadi aku buat kerja belakang tabir je.



Sori la sebab tak maklumkan awal2. Filem tu dah pun ditayangkan. Dah masuk film festival sana sini. Bangga betul aku rasa. Hahaha. Korang percaya ke? Ngeh3. Aku tipu je la. Jadah hape aku tetibe nak buat filem pulak nye? Poket pun rabak. Nak buat filem konon. Mana nak cari modal weh. Nak tulis skrip pun tak reti nak jadi pengarah filem?? Nampak sangat aku menipu di situ walaupun dulu masa kat U ade belajar subjek tu. Tapi subjek minor la. Hoho.




Ni ha pepagi tadi masa nak panaskan enjin sebelum start buat kerja aku terjumpa link page ni kat fesbuk dari seseorang yang add aku jadi friend die. Ntah filem ape la ni aku pun tak tahu weh. Tapi guna nama aku tu. Tengok wall die sepatah harem pun aku tak faham bahasa apa ntah yang dorang dok ngarut tu. Ntah dari negara mana la gamaknye ni. Yang aku tak tahan tu filem ni siap tayang masa South African Gay and Lesbian Film Festival. Erk?? Filem gay ke ni weh? Ke filem Lesbian? Bongok je. Ape ni mengeksploitasi nama aku. Ni yang rase macam nak p saman ni. Nama aku sikit punye sedap dan elok je maksud die. Huuu.




Nah! Tengok page ni ha. Link die kat sini. [SHAHADA FILM]. Korang nak tengok ke? P la cari download sendiri kot2 ade kan. Eh? Ok la. Aku nak keluar p cari makan jap. Dah nak lunch time ni. Boi boi.








Bisik2:: Glamer jugak nama aku kan? Kembang hidung aku. Kui3. Tapi tengok die punye poster tu macam semacam jek cerita die. Penyalahgunaan nama ni. Huuu. Boleh tak aku nak p saman?


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Monday, 8 November 2010

~ Jom Join GiveAway Domain From MelRomeo.Com~



Sejuk betul malam ni. Sebab hujan kat luar kot. Kalau tido pun sodap jugak ni kan. Sebenarnye aku dah tido pun tadi. Kih3. Tertido tau. Laptop pun aku biar ternganga. Pastu terkejut jaga sebab mak yang dah tido kat sebelah aku bising2 kata cerah suruh aku matikan laptop yang terpasang. Aku pun dengan berat mata dan berat pungkoq nak bangun gagahkan juge bangun nak padam laptop la konon2. Sekali teringat yang aku belum solat isya' lagi. Terus pergi solat dulu. Pastu mata pun jadi segar sebab kena air wudhu' tadi so laptop pun tak jadi nak dipadamkan. Maka terbitlah entri ini. Haha. Ape ke halnye la aku p explain semua menda ni? Ish3. Takde motif betul.


Ok. Berbalik kepada topik asal. Sebenarnye dari hari pertama incek Melz post entri ni di blog beliau aku dah tertarik nak join. Lagipun syarat die macam mudah je. Copypaste je ape yang incek Melz nak tu dalam entri aku ni macam yang akan aku buat kat bawah ni nanti. Semudah copypaste wat esaimen pastu edit sket2 yang mana perlu je. Haha. Maka dengan semangat berkobar-kobar aku pun nak join la. Ni first time aku join GiveAway rasenye.


Sebab ape aku nak join GiveAway ni? Sebab aku rase yang ni lain dari yang lain sket. Ingat senang ke orang nak bagi domain free2 siap tolong bayarkan lagi. Tapi untuk tempoh setahun je la kot beliau bayar. Tahun2 seterusnye sila bayar sendiri. Hehe. Tapi takpe sebab awal2 urusan jual beli domain yang boleh tahan rumit ni sudah diuruskan beliau. Tu yang syok tu. Lagi satu alasan aku nak join GiveAway ni ialah sebab 27hb November ni akan cukup SETAHUN aku berbloging. Mane la nak tahu ade rezeki aku kan terpilih jadi pemenang. Dapat pakai domain www.riesha-ariesha.com. Memang syok tak hengat dah le. Mudah-mudahan. Amin.


Tanpa membuang mase meh kite tengok sape yang nak kena tag dengan aku untuk same2 bersaing mendapatkan domain ni. Walaupun sebenarnye aku lemah sket bab nak tag2 nama orang lain ni, tapi demi domain tersebut aku gagahkan juge. Silalah rujuk di bawah ye. Mana la tahu ade yang terkena. Aku pick random je eh dari follower blog aku dan yang rajin datang blog aku tinggalkan jejak. Hehe. Check it out!


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

GIVE AWAY Domain Daripada MELROMEO.COM
Tag 5 Orang Kawan BLOGGERS
MENANG 1 DOMAIN .COM / NET / ORG
GIVEAWAY DARI MELROMEO.COM

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Setel dah ngetag. Huiii. Berpeluh tiak aku nak milih weh. Nak dekat setengah jam jugak la membelek nak pick sape. Sebab tu la aku tak suke tag2 nama orang ni. Hoho. Yang tak tersenarai pun takpe. Boleh gak join. Jangan malu2. Pergi je kat link nama incek Melz tu ye. Mane tahu ade rezeki korang kalau takde rezeki aku. Kan?


Ok la. Mahu pergi sambung tidur tadi. Lolly...ai nak mintak maap ni. Entry untuk besday u ai buat esok je la eh. Nak fikir ayat mandrem yang kaw kaw punye untuk curik hati u supaya rejek peserta yang lain2 tu bagi ai je yang menang. Hoho. Selamat malam..eh dah pagi la pulak kan. Selamat tidur je la. Boi boi.



Bisik2 :: Kalau lah aku yang menang~~~ok..nak berangan jap!


Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Sunday, 7 November 2010

~Boria VS Dikir Barat~



Uih. Semangat gile aku tengok pertandingan akhir dikir barat siaran ulangan kat tv1 ni. Kui3. Jangan tak tahu, aku suke tau dikir barat walaupun aku orang penang. Ingat aku layan boria je ke? Dikir barat pun aku layan tau. Boria dengan Dikir Barat mane best? 2-2 best kot sebab 2-2 aku layan. Hiks.



Sejak bile aku suke dengan dikir barat? Sejak dari sekolah lagi kot. Pastu bile masuk U lagi bertambah2 suke sebab encik Cinta Hati salah seorang ahli kumpulan dikir barat kat kampus dulu. Maklum la, beliau kan orang terengganu. Jadi beliau memang takleh dipisahkan la dengan dikir barat. Kerana beliau, aku terus jatuh cinta dengan dikir barat. Sebab bile tengok encik CH dok bertepuk tampar tangan atas pentas macam hensem je. Hue hue hue.



Faham ke aku bile dengar dikir barat dengan bahase pantai timur tu? Faham2. Aku belajo la dulu mase kat U dengan housemate n kawan baik aku. Bahase kelantan housemate aku ajo, bahase ganu kawan baik aku ajo. Sebab tu aku boleh faham. Hehe.



Kenape aku tak blajo dengan Encik CH je? Encik CH nak ajo aku? Kirim salam je la. Takde nye beliau nak ajo aku. Kalau beliau ajo aku, mahu aku tak faham kot. Keluar bahase ulu beliau nganga aku. Sebab kampung beliau kat Kuala Berang Hulu Terengganu. Beliau memang tak nak ajar aku. Dengan aku pun cakap biase2 je. Konon KL la. Uwekkk. Tapi kalau beliau marah aku keluar la bahase ulu beliau. Hahaha. Jadi aku belajo dengan kawan baik aku je la. Setiap kali cakap dengan die memang kena cakap bahase ganu. Die suruh aku belajo. Jadi bahase ganu bandar je aku reti. Dakpe la. Janji tahu serba sket dari dop tahu mende. Kate nak kawen orang Ganu kan. Kui3.




Sebab ape aku suke dikir barat pulak eh? Sebab aku suke dengar tukang karut tu berhujah. Pastu suke tengok awok2 yang semangat gile bertepuk tampo macam nak runtuh pentas. Betul weh. Tengok awok2 tu bersemangat, dengan aku sekali rase nak bertepuk tampo. Tapi kalau aku wat gitu mesti huduh. Hahaha.




Bisik2 :: Jom berdikir!



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Saturday, 6 November 2010

~Cari rezeki lebih..~



Selamat pagi sahabat2 blogger ku sekalian. Bangun pagi hari ni? Bagus! Mandi dah belum? Mandi pagi bagus ok. Boleh bagi badan slim dan tak gemok. Erk? Betul ke petua mandi pagi leh bagi badan tak gemok? Aku rase macam tak betul je. Apsal aku tak kurus pun? Perot moncit je. Padahal hari2 aku mandi pagi ape. Time nak p kerja. Hoi. Takkan la aku p kerja tak mandi pagi kan. Haha.



Kesimpulannya bangun pagi sila pergi joging. Itu baru bagus untuk kesihatan dan boleh maintain badan slim. Cakap pasal joging, dah lama gila aku tak p joging weh. Gile pemalas. Macam mane perot tak moncit kan. Padan la muke. Redha je la cik sha oi. Mulut je cakap nak p joging tapi fizikal nye tak bertindak tak jadi ape jugak. Kasut joging tu sila simpan dalam muzium buat perhiasan. Marah diri sendiri. Kui3.



Sebenarnye pagi ni aku ade kelas. Sementara menunggu anak murid aku datang, mari membuang masa kat blog ni dulu. Nak mengajar tapi takde preparation. Cikgu ape la aku ni kan? Hoho. Mesti korang tertanya-tanya eh. Pasai pa aku tiba2 aku jadi cikgu pulak ni. Aku ni boleh buat macam2 kerja tau. Jangan tak tahu. Kui3.



Sebelum aku dapat kerja dulu. Aku buat home tuition. Mengajar anak2 kawan mak aku yang nak amik periksa. 2 tahun lalu aku ngajar depa subjek PMR. Tahun depan depa nak amik SPM pulak. Jadi start bulan ni depa amik kelas private dengan aku la. Preparation untuk tahun depan.



Kali ni aku ngajar subjek Matematik Tambahan dengan Sains je. Sebab yang tu je yang depa mintak aku ajar. Subjek yang depa susah nak catch up. Kalau tak, ade satu lagi subjek. Tapi aku dulu mane belajar Akaun. Tak reti la aku nak ajar weh. Aku dulu kelas Sains Tulen. Subjek yang sama dengan aku belajar dulu mampu la aku nak ajar.



Sekarang ni aku tengah pening nak amik berape upah ngajar nye. Huuu. Tak sampai hati nak amik mahal2 macam kat pusat tuisyen tu. Tapi2, bile aku diminta wat kelas private untuk depa ni, aku kena berikan sepenuh komitmen dari segi masa. Nak kena luangkan masa aku. Mahal tu masa. Tapi nak bagi ilmu ni kena ikhlas. Berapa banyak tapi daa. Hoi. Pening betul la. Nak cari duit pun pening kan? Haha. Ape la aku ni. Aku nak minta pendapat korang la kan. Aci tak untuk 2 subjek (Matematik Tambahan + Sains) aku charge RM 70 je sebulan? Ke sikit sangat?



Ok la. Malas nak pening2 pale. Aku nak p tunggu anak murid aku mai. Jom!




Bisik2 :: Cari rezeki lebih. Kan nak kawen. Hahaha.



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)

Friday, 5 November 2010

~Di sebalik setiap KEKURANGAN pasti ada KEISTIMEWAAN. Bersyukurlah..~



Yeay!! Hari ni cuti. Syoknye! Tak payah semakkan pale dengan kerja. Selamat menyambut diwali buat kaum2 india di Malaysia. Eh2? Aku wish ni macam le depa baca blog merapu aku ni kan. Hahaha. Takpe la. Aku wish untuk pembaca2 blog aku yang bercuti hari ni sempena cuti umum diwali. Selamat bercuti semua.



Cuti2 pun aku bangun awal jugak. Dah terbiase gamaknye. Lepas subuh p tengok "betina cantik" tu kat luar. Cuci kandang dengan jamban die. Pastu bagi die mandi. Harap rupe je cantik, tapi perangai tak cantik betul. Tak nyempat2 nak tunggu aku atur die berak kat jamban die. Die dah melepas dulu dalam kandang. Hangin betul aku. Dah tukang cuci nye aku la. Mahu tak hangin. Padan muke die kena bagi mandi sekali. Muahaha.



Pas selesaikan die aku kasik kekasih gelap aku pulak mandi. Dah berbulan tak mandi Mr. Black aku tu. Penuh daki dah. Asyik mandi hujan je. Sian die. Kui3. Kalau die boleh bercakap mesti die membebel kat aku. Pakai die je reti. Kebajikan die aku tak jaga. Nak buat camne. Dapat kekasih macam aku yang pemalas ni ha. Hek3.



Semalam aku tengok satu iklan sempena diwali kat telebisen. Petronas yang buat. Aku suka la iklan tu. Touching sangat. Ada something yang cuba disampaikan. Kisah seorang budak yang berumur 11 tahun. Tapi die berbadan besar tak macam kanak2 yang sebaya dia. Die sedih dengan kekurangan die tu. Tapi actually kekurangan die tu adalah satu kelebihan sebenarnye. Part nenek die cakap, " Kalau die sama dengan orang lain sape yang nak dukung nenek die". Pastu die dukung nenek die keluar dari kedai bunge. Owh..Part tu sangat touching ok.




Then ade shot yang tunjuk orang gemok kayuh basikal. Orang kurus keding dok lintas jalan. Orang kerdil dok tunggu bas. Tu nak menunjukkan setiap manusia ade keistimewaan dan kelebihan tersendiri walaupun ade kekurangan. Jadi kita kena bersyukur dengan apa yang kita miliki. Kekurangan fizikal bukan bermakna kita kekurangan segala-galanya. Pasti ada kelebihan dan keistimewaan yang tersembunyi.



Jadi, jangan hina kekurangan yang ade pada seseorang. Setiap kejadian manusia tu ade sebabnye. Tuhan takkan cipta manusia dengan kekurangan tanpa memberi sebarang kelebihan. Macam orang buta. Walaupun dia tak dapat melihat dengan mata, tapi dia dapat melihat dengan mata hati. Macam orang kudung tangan, walaupun tak dapat melukis dengan tangan dia boleh melukis dengan kaki. Dan macam2 lagi contoh yang boleh kita lihat dengan mata kita sendiri sebagai seorang yang sempurna anggota badan ni. Bersyukurlah.



Bisik2 :: Aku bersyukur dengan apa yang dah Allah anugerahkan pada aku. Alhamdulillah.



Suka baca entri ni? LIKE sikit. Mekaseh! (^_^)





 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com