Friday, 8 January 2010

oohhh...stress nye nak cri keje.."-_-

ooohhh...merasa sgt stress...seperti gmbar di atas..mekaseh pakcik google..gmbo ni pakcik google yg bg pastu aku edit..tmbh2 frame bg cantek..konon2 rajin..huh...skang tgh survey2 iklan keje kat tenet...hmm...nape la ssh betul nk cri yg betul2 sesuai..asal ade je aku berkenan..syarat die pulak yg patahkn ati aku..huu..perlu ke ade racist kalo nk cri keje?bias betul la..sakit ati aku...uuu...kbykn iklan mesti ade je syarat2 cmnih...


1st skali of coz la bangsa...cnth2 ayat yg slalu dorg buh dlm requirement:

Preferably Chinese@Chinese prefered.

Chinese female with good complexion required

Female and Chinese only

2nd lak bahasa...cnth ayat requirement:

Fluent in Mandarin, Cantonese and English.

Able to speak Mandarin

Must at least know to speak English and also either Mandarin or Cantonese

3rd pasal experience...ni cnth ayat requirement yg slalu dorg mintak:

Experiences will be an advantage

At least 1 year(s) of working experience in the related field is required

Must have at least 1 year experience

see...cmne org yg baru abes blaja mcm aku ni nk dpt keje???huhuhu...perlu ke kalo nk bkeje kena ikut bgsa??perlu ke kalo nak kerja kena pandai ckp bhasa mandarin@cantonese@wat eva lg la??bhasa inggeris 2 xjdi msalah la sgt..that's common language..kt tmpt blaja pun slain bhasa melayu,penggunaan bhasa inggeris adalah sgt2 biasa..dh kalo requirement keje mintak cmtu cmne aku n mereka2 yg xreti ckp mandarin ni nk survive???huu..lg satu pasal experience..ni mmg aku hangin tul la..dh kalo bru abes blaja mna nk ada experience keje...apa la...xleh ke bg pluang kt aku n mereka2 yg baru abes blaja ni keje cri experience kt tmpt dorg..x ke bgs mcm tu...dpt pahala pe??huuuu...mcm ari tu aku g mintak keje kt syarikat wat kad kawen..mintak jd designer..ade ke tnya aku ade experience keje dak dlm bidang 2..dh terang2 dlm resume aku tulis bru abes blaja..mna nk ada experience..kalo experience wat latihan industri dlm bdg tu ade la...tp 3 bln je...experience keje dlm bdg len pun mmg ade...tp mna ade kaitan dlm bdg design2 nih...bkn ke aku dh buh sume dlm resume..bca la betul2...penat2 je aku wat resume..dh la syarikat mlayu..pastu xnk tlg ank bgsa sndri lak...smpai ati tul...kecik ati aku tau...aku nk gak keje...cri wit poket sndri...nk tolong mak aku bg wit blnja umah kt die...huk3...ni la masalah kalo mintak keje kt syarikat swasta kt penang...maklum le org cine yg pgg penang ni..ank2 bgsa mlayu tpinggir la sket...kalo kerajaan lak songeh die len mcm sket...kalo xde 'kaki' mmg ssh la sket nk masuk...huk3...


ooohhh..bile la rezeki aku nk smpai ni...huuuu....

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

5 love notes:

Alexi said...

My advice...just mintak jer..kadang2 dier saje jer buat 1 year exp tuu....sbnar fresh grad pn bleh...time interview ckp jer biasa buat keje 2...even xoveral pn...

♥CIK SHA♥ said...

thanx 4 d advice alexi..i'll try my best..

nuhan said...

ha btoi2 sha..1year experience tu kdg2 depa sj ja..try mintak ja na..yg penting confident bila intebiu! ngee~ :P

Zura said...

biaselah tue sha...tp betul ckp alexi...mintak je...ckp je nk sume syarat tue tp x jugak kekdg...

♥CIK SHA♥ said...

ohh..thanx anum n zura..bg semangat kat ceq...i will not give up!!!pray 4 me...



 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com